Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Bloemenmarkt in Amsterdam

De Bloemenmarkt in Amsterdam is één van de grootste en kleurrijkste toeristische trekpleisters van Amsterdam.

De Bloemenmarkt, of de flower market, is een permanente markt in de binnenstad.

Inhoudsopgave

Ligging

De Bloemenmarkt ligt tussen het Koningsplein en de Munttoren, aan de Singel, in het centrum van Amsterdam.

Geschiedenis

De Bloemenmarkt was tot 1862 gevestigd aan de Sint-Luciënwal. In 1883 werd de Nieuwezijds Voorburgwal gedempt. De Bloemenmarkt moest daarna verhuizen naar de huidige locatie aan het Singel tussen het Koningsplein en het Muntplein. In die tijd heette deze markt nog bomen- en plantenmarkt. Er werden in het begin nauwelijks snijbloemen verkocht. Dit duurde tot de jaren 60 van de 20e eeuw.

Bloemenmarkt

De Bloemenmarkt is een markt, die bij toeristen misschien wel bekender is dan bij Amsterdammers zelf. De markt is een must als u een dagje of weekend Amsterdam doet. U struikelt hier over de buitenlanders. Deze toeristen vergapen zich aan de tulpen en andere bloemen. Achter achter deze façade van tulpen, bloembollen en Delfts blauwe prullaria, gaan een aantal goede en betaalbare plantenzaken schuil. Deze plantenzaken verkopen van alles, van alle soorten balkonplanten tot kattengras en aloë vera’s voor medicinaal gebruik en kerstbomen.

De marktkramen zijn drijvende bloemenwinkeltjes. De winkels zijn op drijvende platte schuiten gevestigd. Deze liggen in de gracht. De marktkramen liggen opgesteld op een rij van aken. Deze aken worden gesteund door palen die vast aan de wal liggen. Dit is een overblijfsel uit de tijd dat de bloemen en planten op de bloemenmarkt dagelijks vers per boot vanaf het platteland per boot werden aangevoerd. Nog steeds is er een dagelijkse aanvoer van bloemen. Dit gebeurd nu over de weg met bestel- of vrachtwagens. Wanneer u over de Bloemenmarkt loopt, valt het niet op dat alle winkels op het water drijven. Dit ziet u als u op de brug op het Koningsplein staat en de achterkanten ziet, pas dan realiseert u zich dat alle winkels op boten liggen.

Souvenirs op de Bloemenmarkt in Amsterdam <br/>Copyright © JTravel.nl

De bloemenmarkt is één grote bloemen- en plantenzee. U ziet hier tulpen in alle kleuren, zowel de bloemen zelf als de tulpenbollen. Maar de markt heeft meer dan alleen tulpen (vers maar ook van plastic, hout en zijde). U vindt hier ook rode rozen, bonte boeketten, balkonplanten, kattengras, bloembollen, heesters, struiken, kerstbomen in december en ook koelkastmagneetjes in de vorm van tulpenvelden of klompen en andere Amsterdamse souvenirs. Wellicht overbodig te zeggen dat bijna elke winkel hetzelfde verkoopt als zijn buurman. De bloemenmarkt is de laatste jaren meer en meer een toeristische attractie geworden. Het assortiment werd hieraan aangepast. U kunt hier tegenwoordig ook veel bloembollen en souvenirs, zoals houten klompjes, Delfsblauwe prullaria en, hoe kan het ook anders, cannabis starterkits, kopen. In de winter kunt u hier terecht voor uw kerstboom en -decoraties.
Jaren geleden was het is zelfs zo dat de verkoop van souvenirs de overhand dreigden te krijgen. Deze werden veel meer gekocht door toeristen, dan bloemen en planten. De gemeente probeert hier paal en perk aan te stellen. Dit doen ze door een maximum te stellen aan de hoeveelheid souvenirs, die te koop aangeboden worden. Dit leverde conflicten op met de marktkooplui. Zij waren bang dat ze door deze maatregel het hoofd niet boven water konden houden. Ze hebben met de gemeente afgesproken, dat alleen bloemen en planten en gerelateerde producten verkocht mogen worden.
Overdag wordt de bloemenmarkt overspoeld door toeristen en zo nu en dan een Amsterdammer, die zijn bloemen liever in de buurtwinkel koopt. Wanneer een Amsterdammer iets speciaals zoekt zoals aloë vera’s voor medicinaal gebruik, dan doet hij dat op de drijvende bloemenmarkt.

 Het kan er heel erg druk zijn.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

  • Openbaar vervoer:
    Vanaf het Centraal Station in Amsterdam rijden verschillende trams in de richting van het Koningsplein (lijn 1,2,5) en het Muntplein (lijn 4, 9, 14 en 24).
  • Auto:
    Als u met de auto reist, dan wordt u aangeraden om de auto achter te laten aan de rand van de stad en vanaf daar het openbaar vervoer te gebruiken. In de binnenstad zijn een paar parkeergarages, maar de plaatsen zijn beperkt en duur.

Openingstijden

De bloemenmarkt is dagelijks geopend van maandag t/m zaterdag van 09.00-17.30 uur en op zondag van 11.00-17.30 uur.

Entree

Een bezoek aan de vele kramen aan de Singel is gratis.

Adres

Bloemenmarkt
Singel 600-630
1017 AZ Amsterdam

Meer lezen over de bezienswaardigheden in Amsterdam

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Amsterdam? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

De Amsterdamse Bloemenmarkt, flower market, is één van de grootste en kleurrijkste toeristische trekpleisters en een permanente markt in de binnenstad van Amsterdam. Meer over de Bloemenmarkt lees je hier. Lees je mee? #bloemenmarkt #amsterdam #flowermarket #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven