Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Amsterdamse Bos in Amsterdam

Het Amsterdamse Bos in Amsterdam heeft een oppervlakte van 1.000 hectare met bos, het Kersenbloesempark, speelweiden, vijvers, polders, bruggen, 200 kilometer aan fiets-, wandel- en ruiterpaden, een theater en een roeibaan.

Het Amsterdamse Bos wordt jaarlijks door meer dan 6 miljoen mensen bezocht. De gemeente Amsterdam is eigenaar en beheerder van het Amsterdamse Bos. Het is een gebruiksbos voor alle Amsterdammers.

Inhoudsopgave

Ligging

Het Amsterdamse Bos ligt ten zuidwesten van Amsterdam, tussen de Ringvaart (bij Schiphol) en Amstelveen. Het Amsterdamse Bos ligt bijna helemaal in de gemeente Amstelveen (de grens loopt langs en ten noorden van de Bosbaan). Het deel ten zuiden van de autosnelweg A9 lag tot 2002 in de gemeente Aalsmeer. Het Amsterdamse Bos ligt onder de aanvliegroute van de Buitenveldertbaan van luchthaven Schiphol.

Geschiedenis

Bioloog Jac. P. Thijsse maakte zich al in begin vorige eeuw zorgen om het groen in Amsterdam. Hij wilde een bos aanleggen en was één van ontwerpers van het Amsterdamse Bos.

Het Amsterdamse Bos werd in de jaren dertig van de vorige eeuw ontworpen in de Engelse landschapsstijl. Kenmerkend is de natuurlijke uitstraling met glooiende weiden, boomgroepen die verspreid liggen, bochtige watergangen en mooie bosranden. Door de zichtlijnen lijkt het bos veel groter dan dat het is.

Het moest een gebruiksbos voor alle Amsterdammers worden. Het ontwerp is van Jakoba Mulder (ook de ontwerpster van het Beatrixpark in Amsterdam). De aanleg begon in 1934. Ook de Amsterdamse School speelde een rol in het ontwerp van het bos. Er kwam een uitgebreid padennet voor voetgangers, fietser en ruiters, er zijn veel waterpartijen aangelegd. Architect heeft maar liefst 67 bruggen ontworpen waarvan er niet één gelijk is. Zo zijn er ballenbruggen, houten bruggen en gekleurde bruggen.

Het Amsterdamse Bos werd aangelegd door werklozen, in het kader van werkverschaffingsprojecten, aangelegd. Zij werden door de gemeente Amsterdam ingezet. Er werkten tussen 1934 en 1940 maar liefst 20.000 mensen in het bos. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er door de Duitsers verschillende werkkampen in het bos aangelegd, zoals ten noorden van de Bosbaan waar een kamp voor Joden was. Zij moesten hier sloten aanleggen in de Oeverlanden. De meeste van deze Joodse mannen zijn later gedeporteerd. Ook werden er Duitse geschutsopstellingen en zoeklichten gebouwd ter bescherming van Schiphol. In de hongerwinter is hier veel hout gekapt door de hongerende Amsterdamse bevolking. Ter ere van de arbeiders die hier tijdens de werkverschaffing hebben gewerkt is aan het Boschplan en de Bosbaan de kruiwagen geplaatst, een exacte kopie van een kruiwagen die de arbeiders in de crisisjaren gebruikten.

In 1970 werden de laatste bomen aangelegd tijdens de nationale boomplantdag. Tussen 1999 en 2005 is het Schinkelbos aangelegd.

Het Amsterdamse Bos is een mix van natuurlijk parklandschap en mogelijkheden voor ontspanning en recreatie.

Het Amsterdamse Bos tijdens de groene wandeling Zuidas in Amsterdam / Copyright © JTravel.nl

Amsterdamse Bos

In het Amsterdamse Bos is het goed wandelen en fietsen, maar er is nog veel meer te doen, zoals Fun Forest (van boom naar boom slingeren via touwen. ladders, bruggen en tokkelbanen), het maken van een rondvaart (met een boswachter aan het roer door het water van het Amsterdamse Bos), een bezoek aan de geitenboerderij, het bostheater (voor avondvoorstellingen in het openluchttheater), miniport (een kleine haven voor kinderen in de Grote Vijver bij de speelweide), zwemmen in de twee speelbaden, een rit met de museumtram (vertrek vanaf het Haarlemmermeerstation en diverse haltes langs het Bos), waterfietsen, kanoën en roeien op de Bosbaan.

Fun Forest in het Amsterdamse Bos in Amsterdam

Het Amsterdamse Bos kent verschillende horecagelegenheden.

De Bosbaan is een bekende plek in het Amsterdamse Bos. De Bosbaan is de oudste kunstmatig aangelegde roeibaan ter wereld. Hier worden nog altijd roeiwedstrijden (ook internationale) gehouden en traint de Nederlandse selectie voor de Olympische Spelen.

Het Amsterdamse Bos tijdens de groene wandeling Zuidas in Amsterdam / Copyright © JTravel.nl

De natuur is uniek in Nederland, want het bos is aangelegd op een kleibodem. Hier leven vele vogels, zoals de ijsvogel, de kleine bonte specht, de bosuil en de bruine kiekendief. De oeverlanden zijn bijzonder begroeid met bijvoorbeeld zonnedauw.

Bloesempark

Een grote trekpleister in maart-april is het Bloesempark in het Amsterdamse Bos. Als het mooi weer is, liggen de weiden vol met mensen die hier liggen te zonnen, te chillen en meer. Het Bloesempark in het Amsterdamse Bos telt vierhonderd kersenbomen. De bomen zijn in 2000 geschonken aan de gemeente Amstelveen door de Japan Women’s Club (de Japanse vrouwenvereniging in Nederland). Dit vanwege de goede handelsrelatie. Iedere boom heeft een vrouwennaam: tweehonderd bomen hebben een Japanse naam en tweehonderd een Nederlandse naam. In Amsterdam en omgeving wonen veel Japanners.

De beste tijd om het bloesempark te bezoeken is afhankelijk van het weer. Is het mooi weer, dan kunt u vanaf eind maart tot half april genieten van de bloesempracht. De bloesem bloeit maar kort. Een bezoek aan het bloesempark moet u goed plannen. Probeer het bloesempark zo vroeg of laat mogelijk op de dag te bezoeken. Bij een goede zonnige dag kan het  overdag druk zijn. Houd op Instagram in de gaten hoe de bloei ervoor staat.

De toegang tot het bloesempark is gratis.

Honden zijn verboden in het Bloesempark.

Kersenbloesem in het Amsterdamse Bos in Amsterdam

Monumenten in het Amsterdamse Bos

In het Amsterdamse Bos staan vijf monumenten:

 • Het Nationaal Dachaumonument: het Dachaumonument is een nationaal monument dat hier in 1996 is aangelegd ter nagedachtenis aan de slachtoffers van hen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in concentratiekamp Dachau hebben verbleven. Elk jaar wordt op 29 april herdacht dat in 1945 op die dag het concentratiekamp werd bevrijd.
 • De Kruiwagen: Dit monument werd in 1980 op de Grote Speelweide geplaatst als eerbetoon aan de mensen die hier tijdens de crisisjaren in de jaren dertig van de vorige eeuw hebben gewerkt aan de aanleg van het Boschplan en de Bosbaan. De kruiwagen is gebruikt voor het graven de Bosbaan.
 • Het Tsunamimonument: Dit monument bevindt zich in het Bloesempark. Het is een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aardbeving en tsunami in Japan in maart 2011. Omdat er in Amsterdam en omgeving een grote Japanse gemeenschap woont was hier behoefte aan. De plek is in het Kersenbloesempark, een plek dat geliefd is bij de Japanners in Amsterdam.
 • De Stedenmaagd: Dit beeld staat bij de Hoofdingang voor fietsers en wandelaars van het Amsterdamse Bos. Ook in het Vondelpark staat een beeld van de Stedenmaagd.
 • Gedenksteen bij het sportpark: Deze gedenksteen bevindt zich naast het Wagener Stadion ter nagedachtenis aan oorlogsslachtoffers.
Het Dachaumonument in het Amsterdamse Bos in Amsterdam

Een paar cijfers

Het Amsterdamse Bos is 1.000 hectare groot (hiervan bestaat 420 hectare uit bos, 215 hectare uit grasland, 165 hectare uit water, 70 hectare uit oeverlanden en de overige hectare zijn wegen, sportvelden). Ter vergelijking: Het Amsterdamse Bos is 22x groter dan het Vondelpark in Amsterdam en 3x groter dan Central Park in New York.

Het Amsterdamse Bos heeft 3.500 solitaire- en laanbomen, 19 hectare moeras(bos), 3.000 stuks terrein- meubilair, 116 bruggen (hiervan zijn 67 van architect Piet Kramer van de Amsterdamse School), 200 kilometer fiets- wandel- en ruiterpaden, 14 kilometer aaneengesloten kanowater (met overstappen naar de Ringvaart, het Nieuwe Meer en de Poel), 200.000 bomen, 2 kinderbaden en 7 kiosken met openbare toiletten. Jaarlijks vinden er 250 evenementen plaats.

Het Amsterdamse Bos telt 6 miljoen bezoekers, waarvan 40% uit Amsterdam komt.

Praktische informatie

Overige informatie

 • In het Amsterdamse Bos bevindt zich een bezoekerscentrum met de Boswinkel. De Boswinkel is geopend van dinsdag t/m zondag van 10.00-17.00 uur. De Boswinkel vindt u aan de Bosbaanweg in het Amsterdamse Bos. In de Boswinkel kunt u plattegronden, wandelroutes en informatie krijgen.
 • Honden mogen vrij rondlopen.
 • Er zijn in het Amsterdamse Bos veel sportmogelijkheden, zoals roeien op de Bosbaan, hockey in het Wagener Stadion, tennissen in het Amstelpark, fietsen, vissen, wandelen, klimmen, trimmen op de trimbaan of kanoën op het 14 kilometer aaneengesloten kanowater.
 • Jaarlijks vinden in het Amsterdamse Bos vele evenementen plaats.
Het Amsterdamse Bos tijdens de groene wandeling Zuidas in Amsterdam / Copyright © JTravel.nl

Bereikbaarheid

 • Auto:
  Het Amsterdamse Bos bereikt u via de A9, afslag Aalsmeer of de A10, afslag VU (afslagnummer S108). Parkeren in het Bos is gratis. Er zijn in het Amsterdamse Bos ongeveer 30 parkeerterreinen, zowel bij de ingangen als in het bos. Bij een aantal parkeerterreinen zijn invalideparkeerplaatsen en oplaadpunten voor elektrische auto’s aanwezig.
 • Fiets:
  Vanaf de Amstelveenseweg rijdt u langs het VUmc tot aan de stoplichten bij de Van Nijenrodeweg. Hier rijdt u rechtdoor en gelijk rechtsaf het fietspad op. Dit is de route naar het bezoekerscentrum.
 • Bus:
  De lijnen 170 en 172 rijden langs het Amsterdamse Bos vanaf Amsterdam Centraal Station, lijn 166 rijdt vanaf Station Amsterdam Zuid en lijnen 170 en 172 vanaf het Haarlemmermeerstation langs het Amsterdamse Bos. Alle bussen stoppen op de Amstelveenseweg, halte Van Nijenrodeweg.

Openingstijden

Het Amsterdamse Bos is altijd toegankelijk.

De Boswinkel is geopend van dinsdag t/m zondag van 10.00-17.00 uur. De Boswinkel bevindt zich aan de Bosbaanweg in het Amsterdamse Bos.

Entree

Het Amsterdamse Bos is gratis te bezoeken.

Adres

Amsterdamse Bos
Nieuwe Meerlaan 3
1182 DB Amstelveen
Telefoon: 020 – 54 56 100
E-mail: deboswinkel@amsterdam.nl
Website

Sociale media

Meer lezen over de bezienswaardigheden in Amsterdam

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Amsterdam? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

In het voorjaar maakte ik een wandeling en fietstocht door het Amsterdamse Bos met het kersenbloesempark en het Dachaumonument. Meer lees op mijn website. Lees, wandel en fiets je mee? #amsterdamsebos #wandelen #fietsen #dachaumonument #kersenbloesempark #jtravel #jtravelblog In het voorjaar maakte ik een wandeling en fietstocht door het Amsterdamse Bos met het kersenbloesempark en het Dachaumonument. Meer lees op mijn website. Lees, wandel en fiets je mee? #amsterdamsebos #wandelen #fietsen #dachaumonument #kersenbloesempark #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven