Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Trage Tocht Vijfhuizen

In dit artikel beschrijf ik de Trage Tocht Vijfhuizen via het Kunstfort bij Vijfhuizen, de Geniedijk, het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp, recreatiegebied Groene Weelde en Big Spotters Hill. Een wandelroute in mijn eigen omgeving, maar met plekken waar ik bijna nooit kom. Deze Trage Tocht heeft een lengte van 10 kilometer. De wandeling begint en eindigt in Vijfhuizen in de Haarlemmermeer. Via het Kunstfort bij Vijfhuizen, de Geniedijk, recreatiegebied Groene Weelde en het Haarlemmermeerse Bos komt u weer uit op de Geniedijk en loopt u via Big Spotters Hill terug naar Vijfhuizen. Een leuke wandeling in de Haarlemmermeer.

Deze wandelroute kunt u heel makkelijk op andere punten in de route beginnen.

Inhoudsopgave

Trage Tocht Vijfhuizen

Zoals gezegd begint deze wandeling in Vijfhuizen, om precies te zijn bij de bushalte van Connexxion buslijn R-Net 300. Hier kunt u uw auto of fiets ook parkeren.

De bus op weg naar het begin- en eindpunt van de Trage Tocht Vijfhuizen

Vanaf de bushalte waar de bus richting Hoofddorp en Schiphol rijdt loopt u via een graspad tussen de busbaan en de sloot in de richting van tunneltje die onder de busbaan doorloopt.

Aan het eind het pad staat u op de Spieringweg. Aan de linkerkant staat een hek met het jaartal 1898. Dit is het hek rond de koningslinde voor Koningin Wilhelmina, haar letter staat ook op het hek. Deze Wilhelminaboom is geplant in 1898 ter ere van de kroning van Koningin Wilhelmina in dat jaar.

Kunstfort bij Vijfhuizen

Tegenover de koningslinde staat het Kunstfort bij Vijfhuizen. Dit fort is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. De Stelling van Amsterdam staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Stelling van Amsterdam was een verdedigingslinie met 46 forten en batterijen, dijken, sluizen van 135 kilometer lang rond het centrum van Amsterdam. Sinds 2005 is het Kunstfort bij Vijfhuizen een plek waar beeldende kunst en militair erfgoed samenkomen. Hier worden tijdelijke tentoonstellingen gehouden die de omgeving van het fort weergeven. Het is zeer interessant om rond het fort te lopen. U loopt door het hek en slaat rechtsaf en u loopt via het pad met de grafstenen naar boven. Aan de achterkant ziet u een voormalige geschutskoepel. Hier kunt u het fortgebouw in. Er is een kleine tentoonstelling ingericht. De uitgang is aan de voorkant van het het fort. In het fort is Restaurant ’t Fort gevestigd.
Het Kunstfort bij Vijfhuizen tijdens de Trage Tocht Vijfhuizen

Geniedijk

Vanaf het het fortterrein steekt u de Spieringweg over en loopt via het rooster/hek de Geniedijk op. Heeft u geen zin in onverhard lopen, u kunt hier ook via het verharde fietspad lopen. Al snel duiken een paar onderdelen van de Stelling van Amsterdam op.

Langs de Geniedijk staan drie forten (Fort bij Aalsmeer, Fort Hoofddorp en Fort bij Vijfhuizen), twee als kazemat uitgevoerde batterijen, drie nevenbatterijen, aarden geschutsopstellignen en drie damsluizen. De Geniedijk is een linie door de Haarlemmer die de Haarlemmermeerpolder in twee delen verdeeld. De Geniedijk is 12 kilometer lang en werd tussen 1888 en 1903 aangelegd.

U loopt over tot aan de brug aan uw rechterhand over de Geniedijk. Via een trap loopt u naar beneden. U steekt de brug over de brede vaart over en loopt Recreatiegebied Groene Weelde in.

De Geniedijk met overblijfselen van de Stelling van Amsterdam bij Vijfhuizen tijdens de Trage Tocht Vijfhuizen

Recreatiegebied Groene Weelde

Recreatiegebied Groene Weelde sluit aan op het Haarlemmermeerse Bos. In de Groene Weelde ligt ook het voormalige Floriadeterrein met de Big Spotters Hill. In 2002 werd hier de 10-jaarlijkse Floriade gehouden. In dit recreatiegebied zijn veel waterpartijen. De grond die vrijkwam bij het graven is gebruikt om de Big Spotters Hill te maken. Groene Weelde wordt beheerd door recreatieschap Spaarnwoude.

Via een grindpad, een semiverhard pad en een onverhard laantje loopt u af op een dam die u oversteekt. U loopt via het Herdenkingsbos. Hier kunnen nabestaanden een herdenkingsboom planten en de as van hun dierbare uitstrooien. Naast de boom wordt ook een zwerfkei geplaatst met een naamplaatje en een door de nabestaanden gekozen tekst. U loopt langs de bomen en grafstenen.

Het Herdenkingsbos in Recreatiegebied Groene Weelde tijdens de Trage Tocht Vijfhuizen

Aan het eind van het pad loopt u via een houtsnipperpaadje naar een sloot. U slaat hier linksaf en loopt via de graskade met de sloot aan uw rechterhand. Aan de andere kant van de sloot ziet u de golfbaan. De route gaat om het golfterrein en Big Spotters Hill heen.

Na een aantal bruggetjes en semiverharde paden verlaat u Recreatiegebied Groene Weelde. Via het fietspad onder de viaducten van de Drie Merenweg (N205) en de busbaan door gaat u naar de overkant van deze drukke verkeersaders in de Haarlemmermeer. Het volgende recreatiegebied lonkt: het Haarlemmermeerse Bos.

Haarlemmermeerse Bos

Aangekomen in het Haarlemmermeerse Bos slaat u na de brug rechtsaf een onverhard pad op. Het pad wordt muller en muller. U vervolgt uw weg via een schelpenvoetpad en loopt iets omhoog.  In het Haarlemmermeerse Bos staan bij veel bomen bordjes ter educatie met een tekst om welke boomsoort het gaat. Onderweg kunt u in dit deel loslopende honden tegenkomen.

Het Haarlemmermeerse Bos is een 115 hectare groot en ligt in Hoofddorp. Het is een ideaal gebied voor dagjesmensen, wandelaars, trimmers, fietsers, bootcampers, zwemmers, surfers, hondenbezitters, ruiters, duikers en sportvissers. In 2002 werd hier de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade gehouden. Er zijn nog diverse restanten van deze Floriade te vinden, zoals het paviljoen (was vroeger een restaurant, maar staat nu leeg), het expogebouw en de Big Spotters Hill. In het Haarlemmermeerse Bos worden regelmatig evenementen gehouden, zoals het jaarlijkse festival Mysteryland en het Concours Hippique.

U komt uit bij het speelpark en de spartelvijver en via een heuvel loopt u het strand op.

Het strand in het Haarlemmermeerse Bos tijdens de Trage Tocht Vijfhuizen

Via het strand loopt u naar Papa’s Beach House, één van de twee horecagelegenheden die u op deze trage tocht tegenkomt. U volgt het schelpenpad langs de waterkant. Tussen het schelpenpad en het meer staat een boom met daarin 3 uilen. Deze uilen zijn in 2021 door een kunstenaar uit een afgekeurde boom zijn gesneden.

Geniedijk

Aan het eind van het pad komt u weer uit bij de Geniedijk. U steekt een brug over en loopt via de stoep naar rechts. Voor de fietsenrekken, loopt u via een trap naar boven. Hier staat de Batterij aan de IJweg, ook weer onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het fort is voor een groot deel afgebroken. Onder de heuvel ligt nog een kruitmagazijn. Boven op de heuvel staat sinds 1978 het beeld De Verrekijker.

Het beeld De Verrekijker op de Geniedijk tijdens de Trage Tocht Vijfhuizen

U loopt via een openstaand hek over de Geniedijk. Na een tijdje gaat u bij een brug naar beneden en de brug over. U vervolgt uw weg via een onverharde dijk aan de overkant. Op een gegeven moment ziet u aan uw rechterhand een de hangbrug en daarachter het uitgestrekte polderlandschap van de Haarlemmermeer.

De hangbrug tijdens de Trage Tocht Vijfhuizen

Aan uw linkerhand loopt het fietspad en daarachter een sloot en het Haarlemmermeerse Bos. De hangbrug is niet opgenomen in deze route maar levert wel leuke plaatjes op.

Voor u ziet u een beeldbepalende fietsbrug over de Drie Merenweg/N205. Maar voor u bij deze brug bent, slaat u linksaf en loopt de brug en een trap op en af. U bent weer in het Haarlemmermeerse Bos.

U slaat direct rechtsaf en volgt het schelpenpad met de bocht mee naar de loopbrug. Deze brug in gebruik om de busbaan en de N205/Drie Merenweg over te steken.  Aan de andere kant van deze brug staat u weer in recreatiegebied Groene Weelde.

Big Spotters Hill

U komt uit bij Big Spotters Hill. Big Spotters Hill is een vierkante heuvel van 42 meter hoogte dat in 2002 gemaakt is van zand en aarde dat bij de aanleg van sloten en vijvers van het Floriadeterrein vrijgekomen is. De piramide diende en dient nog altijd als uitzichtpunt over de Haarlemmermeer. In 2002 was de Big Spotters Hill een kunstobject. Maar het kunstwerk Ruimtetempel van Auke de Vries is in 2004 door een storm verwoest. Sinds 2014 staat hier Mainport van Lehner en Gunther architecten. Het bouwwerk is 15 meter hoog en heeft de contouren van een poort. De boogvormige openingen zijn gericht op de vier windrichtingen. ’s Nachts is het bouwwerk verlicht met ledverlichting, waarvan de stroom wordt opgewekt door de zonnepanelen op de poort. U kunt, als u dat wilt, de klim naar boven maken en genieten van het uitzicht over de wijde omgeving van de Haarlemmermeer.

Big Spotters Hill tijdens de Trage Tocht Vijfhuizen

Groene Weelde

Na Big Spotters Hill loopt u via het asfaltpad naar een bruggetje. U ziet hier een houten kunstwerk waar u als u op Big Spotters Hill gestaan hebt, ook al zicht op had. Het kunstwerk is een waterlelie gemaakt van gerecycled hout. Het kunstwerk is in 2016 geschonken door de organisatie van dancefestival Mysteryland aan de buurtbewoners om hen te bedanken voor hun inzet en het ‘uitlenen van hun ‘achtertuin’. Kunstenaars Thijs en Marisja hebben jaren gewerkt aan het kolossale gevaarte.

Via een paar bruggetjes en een gazon dat in 2020 volledig nieuw ingezaaid is, loopt u door recreatiepark Groene Weelde.

Een brug in Recreatiegebied Groene Weelde tijdens de Trage Tocht Vijfhuizen

Weer de Geniedijk op

Aan het eind van Groene Weelde ziet u een brug. Hierover heen loopt een fietspad. Recht voor u ziet het gebouw van Expo Haarlemmermeer. Dit was tijdens de Floriade de plek voor de binnententoonstellingen. Het gebouw is nu nog altijd in gebruik. U loopt onder de brug door en slaat direct linksaf over een veerooster. U gaat hier opnieuw de Geniedijk op. U kunt er ook voor kiezen om verhard via het fietspad te blijven lopen.

U volgt de Geniedijk tot aan de brug aan uw rechterhand. De brug aan de linkerkant is de brug waar u op de heenreis over heen gelopen bent.

De Geniedijk tijdens de Trage Tocht Vijfhuizen

Einde van de Trage Tocht Vijfhuizen

De brug aan de rechterkant is de brug die Vijfhuizen in gaat. U loopt een stukje rechtdoor. U bent bij het eindpunt van deze Trage Tocht Vijfhuizen aangekomen.

Praktische informatie

Afstand

Deze Trage Tocht Vijfhuizen heeft een lengte van 10 kilometer.

Ondergrond

De Trage Tocht Vijfhuizen heeft een zandpadgarantie van 70%. Enkele paden in recreatiegebied Groene Weelde zijn deels verhard, maar het zijn wel echte wandelpaden.

Een zandpad in het Haarlemmermeerse Bos tijdens de Trage Tocht Vijfhuizen

Start- en eindpunt

Het startpunt van deze Trage Tocht is bij de bushalte Vijfhuizen van de Connexxion buslijn R-Net 300.

Bereikbaarheid

Vijfhuizen is per auto, fiets en bus goed bereikbaar.

  • Auto: Vanuit alle richtingen is Vijfhuizen goed bereikbaar met de auto. Komt u uit de richting Haarlem/Hoofddorp via de N201 dan neem de afslag Vijfhuizen naar de N205. Daar slaat u af naar de afslag Vijfhuizen. Het gratis parkeerterrein is bij de bushalte Vijfhuizen.
  • Bus: Connexxion buslijn 300, bushalte Vijfhuizen. Buslijn R-Net 300 is de snelle buslijn tussen Haarlem en Station Bijlmer ArenA via Vijfhuizen, Hoofddorp en Schiphol v.v. Voor de precieze bustijden, kijkt u op ov9292.nl.
  • Fiets: U kunt uw fiets bij de bushalte stallen. Er is geen toezicht.

Horeca

Onderweg komt u twee horecagelegenheden tegen:

  • Restaurant ’t Fort in het Kunstfort bij Vijfhuizen, Fortwachter 3 in Vijfhuizen
  • Papa’s Beach House in het Haarlemmermeerse Bos, IJweg 961 in Hoofddorp
Papa's Beach House in het Haarlemmermeerse Bos tijdens de Trage Tocht Vijfhuizen

Overnachten

Er zijn veel overnachtingsmogelijkheden in Vijfhuizen of Hoofddorp. U vergelijkt hotels en de prijzen via Booking.com.

Wilt u niet in een hotel verblijven dan is een huisje via Natuurhuisje een mogelijkheid.

U kunt ook gebruik maken van een B&B. Bekijk hier het aanbod van Airbnb. Boekt u voor de eerste keer via Airbnb? Met deze link krijgt u korting op uw eerste boeking.

Vanuit Vijfhuizen of Hoofddorp kunt u heel goed de rest van de Haarlemmermeer verkennen of bijv. de Amsterdamse Waterleidingduinen, Bollenstreek, Leiden, Haarlem of Amsterdam bezoeken.

Wat is een Trage Tocht?

Een Trage Tocht is een wandelroute die zoveel mogelijk over onverharde paden gaan. Bij het maken een Trage Tocht is het belangrijk om zoveel mogelijk onverharde paden in de route op te nemen. De leidraad is minimum 70% onverhard per wandeling. Dit wordt ‘zandpadgarantie’ genoemd. Een ander belangrijk criterium is een route met een zo gevarieerd mogelijk landschap van boerenland en natuur. Er staan inmiddels 577 Trage Tochten beschreven op de website van Wandelzoekpagina. Trage Tochten hebben een lengte tussen de 5 en de 22 kilometer. U wandelt door natuurgebieden, in het boerenland, langs de waterkant, in een rustig landelijk gebied. Er wordt met het samenstellen van de route rekening gehouden met de bereikbaarheid met het openbaar vervoer. De wandelingen hebben allemaal een routebeschrijving, een topografische wandelkaart en GPS-track.

Deze wandelroute is, tegen betaling, te downloaden als PDF-bestand met routekaart, GPX-bestand en GPS-track via de website van Wandelzoekpagina.

Mijn route

Bewaar op Pinterest

Ik liep de Trage Tocht Vijfhuizen via het Kunstfort bij Vijfhuizen, de Geniedijk, het Haarlemmermeerse Bos en Big Spotters Hill. Alles over deze Trage Tocht lees je hier. #vijfhuizen #hoofddorp #tragetocht #haarlemmermeer #wandelen #jtravel #jtravelblog Ik liep de Trage Tocht Vijfhuizen via het Kunstfort bij Vijfhuizen, de Geniedijk, het Haarlemmermeerse Bos en Big Spotters Hill. Alles over deze Trage Tocht lees je hier. #vijfhuizen #hoofddorp #tragetocht #haarlemmermeer #wandelen #jtravel #jtravelblog Ik liep de Trage Tocht Vijfhuizen via het Kunstfort bij Vijfhuizen, de Geniedijk, het Haarlemmermeerse Bos en Big Spotters Hill. Alles over deze Trage Tocht lees je hier. #vijfhuizen #hoofddorp #tragetocht #haarlemmermeer #wandelen #jtravel #jtravelblog
Ik liep de Trage Tocht Vijfhuizen via het Kunstfort bij Vijfhuizen, de Geniedijk, het Haarlemmermeerse Bos en Big Spotters Hill. Alles over deze Trage Tocht lees je hier. #vijfhuizen #hoofddorp #tragetocht #haarlemmermeer #wandelen #jtravel #jtravelblog Ik liep de Trage Tocht Vijfhuizen via het Kunstfort bij Vijfhuizen, de Geniedijk, het Haarlemmermeerse Bos en Big Spotters Hill. Alles over deze Trage Tocht lees je hier. #vijfhuizen #hoofddorp #tragetocht #haarlemmermeer #wandelen #jtravel #jtravelblog Ik liep de Trage Tocht Vijfhuizen via het Kunstfort bij Vijfhuizen, de Geniedijk, het Haarlemmermeerse Bos en Big Spotters Hill. Alles over deze Trage Tocht lees je hier. #vijfhuizen #hoofddorp #tragetocht #haarlemmermeer #wandelen #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven