Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Informatie over Borkum

Ik maak samen met mijn moeder een dagtocht naar het Duitse Waddeneiland Borkum. Met de boot reizen we vanuit de Eemshaven bij Delfzijl naar het Duitse Waddeneiland Borkum gemaakt. In dit artikel de informatie over Borkum.

Inhoudsopgave

Borkum

Borkum is een Duits Waddeneiland. Het eiland is het westelijke en tevens het grootste van de Oost-Friese Waddeneilanden. Borkum ligt voor de kust van de Nederlandse provincie Groningen.

Borkum is iets kleiner dan het Nederlandse Waddeneiland Schiermonnikoog, het kleinste bewoonde Waddeneiland van Nederland. De oppervlakte van het eiland Borkum bedraagt 36 km2. Vanaf juni 2009 is de Waddenzee een UNESCO Werelderfgoed. Dit Werelderfgoedgebied heeft een lengte van 400 kilometer en een oppervlakte van 9.683,9 km2. Hier ligt 7.133 km2 in Duitsland en 2.550 km2 in Nederland.
Tot de stad Borkum behoren de gelijknamige plaats in het westen van het eiland en de kleinere plaatsen Ostland, aan de oostkant van het eiland en Reede, bij de haven in het zuidoosten.

Borkum bestond in 1863 uit twee afzonderlijke eilanden: Westland en Ostland. Deze eilanden werden door een kreek van elkaar gescheiden. Het meer, de Tüskendörsee, toont de oude scheidslijn. Dit meer is 650 meter lang. Het kweldergebied bestaat grotendeels uit groene weide en zoutmoerassen.
Borkum heeft geen directe buurgemeenten, maar wel buureilanden en het vasteland. De buureilanden zijn het Nederlandse Rottumeroog ten westen van Borkum en de Duitse eilanden Juist, Lütje Hörn, Memmert en de Kachelotplate in het oosten. De drie laatstgenoemde zijn onbewoonde eilanden. De Kachelotplate is een voormalige zandbank.
Per veerboot is er een directe verbinding met de Eemshaven. In Duitsland is Emden de veerhaven voor Borkum. De vaartijd vanuit Emden naar Borkum is langer dan naar alle andere bewoonde Duitse eilanden in de Noordzee. Dit omdat Borkum ver buiten in de Eemsmonding ligt. De vaartijd vanuit Emden bedraagt ongeveer 2,5 uur en vanuit de Eemshaven is de vaartijd ongeveer 50 minuten. Van en naar Emden vaart ook een catamaran. De tocht met deze boot duurt ongeveer 2 uur.

Plattegrond van het eiland Borkum

Ligging

Borkum ligt ten noorden van de Eemsmonding. Het eiland ligt dichter bij de Nederlandse kust dan bij het Duitse vasteland. Borkum heeft ongeveer 5.800 inwoners. Borkum ligt op 55 kilometer van de Duitse stad Emden en 15 kilometer van de Eemshaven.

Geschiedenis

Borkum ontstond rond het begin van onze jaartelling. Het was een eenvoudige zandplaat. Door Plinius de Oudere en Strabo in de Griekse en Romeinse geschiedenis werd Burchana fabaria (het Boneneiland) voor het eerst vernoemd. Over geschiedenis van Borkum is tot de 13e eeuw niets bekend. Vanaf toen gingen er kruisvaarttochten naar Borkna, zoals het eiland toen werd genoemd. In 1227 en 1270 gingen de kruisvaardersvloten voor anker voor het eiland, dit om beter weer af te wachten. Het is niet duidelijk of het eiland toen bewoond was. Op 11 september 1398 werden Borkum en andere Nederlandse en Oost-Friese eilanden voor het eerst genoemd. In 1406 werd in een vredesverdrag met de Hanze voor het eerst van een bevolking gesproken.

In de Hanzetijd was het eiland een zeeroversnest. Later werd het eiland ook toevluchtsoord voor de Nederlandse watergeuzen, die tegen de Spanjaarden vochten. De graven van Ostfriesland waren vanaf 1484 de baas. De graven dachten aanspraak te maken op een deel van de strandgoederen of de opbrengsten hiervan. Dit leidde tot geschillen met de eilandbewoners. De bewoners hadden de opbrengsten nodig om in hun levensonderhoud te voorzien. In de 17e eeuw begon de walvisvaart. Veel inwoners van Borkum waren in die tijd kapitein of harpoenier op Nederlandse walvisvaarders. Zij verwierven in die tijd een bepaalde welvaart, maar de Engelse zeeoorlog maakte een einde aan deze walvisvangst. Door deze terugloop heerste er in de 18e eeuw armoede op Borkum. De bewoners trokken weg. In 1811 woonden er nog maar 400 mensen op het eiland en was het eiland door de Fransen, onder leiding van Napoleon Bonaparte, bezet. Tot 1815 behoorde Borkum tot het Departement Oost-Friesland van het Koninkrijk Holland.
Borkum is nu een zeer gewild toeristenoord. Al vanaf 1834 kwamen er toeristen naar het eiland. Het toerisme nam een grote vlucht.


De naam Borkum is in het verleden al verschillende keren veranderd. In 1227 werd het eiland voor het eerst met naam Borkna genoemd. In 1398 heette het eiland Borkyn. Sinds 1554 is Borkum de naam van het eiland. De naam heeft zich waarschijnlijk uit het woord burkn ontwikkeld. Dit is Oudnoords voor varens. Later werd daaraan nog het achtervoegsel -um voor huis toegevoegd. Namen die het Borkum heeft gehad zijn: Burchana / Byrchanisa / Borkna / Borkyn / Borckum.

De stad Borkum kreeg in 2009 het predicaat ‘Lifeguarded Beach / Bewachter Badestrand’ (‘bewaakt badstrand’) voor zijn stranden. Borkum is de eerste gemeente aan de Duitse Noordzeekust waaraan dit certificaat is verleend.

Toerisme

Borkum heeft een rijk toeristisch verleden. Dit kunt u nog overal in de stad zien. Er zijn veel huizen en sanatoria in Victoriaanse stijl en ook aan de strandpromenade kunt u dit zien. Borkum is één van de oudste Duitse vakantiebestemmingen. De eerste toeristen waren al in 1846 op het eiland te vinden. Dit waren rijke stedelingen. Het toerisme was wennen voor de eilandbewoners. De toeristen kwamen hier voor hun gezondheid. Het koude zeewater en de zilte zeelucht waren goed voor de gezondheid. Borkum werd een mondaine badplaats. Er kwamen steeds meer toeristen naar het eiland, helemaal nadat de Duitse stad Emden vanaf het Ruhrgebied per spoor bereikbaar werd. Er werden veel sanatoria gebouwd. De lucht op Borkum is arm aan pollen en rijk aan zout en jodium, en hierdoor zeer geschikt voor mensen met problemen aan de luchtwegen. Veel sanatoria zijn nog steeds in gebruik. U vindt veel van deze sanatoria in de duinen aan de noordkant van Borkum. Jaarlijks komen er meer dan 200.000 toeristen naar Borkum en dat worden er elk jaar meer.

Plattegrond van de stad Borkum

Bezienswaardigheden

Vuurtorens

Er werden door de ligging in de Eemsmonding al vroeg bakens ter markering van het Eemsvaarwater gebouwd op Borkum. Het eiland bezit maar liefst drie vuurtorens: de oude vuurtoren, de nieuwe vuurtoren en de kleine vuurtoren.

 • Oude vuurtoren
  De oude vuurtoren werd in 1576 gebouwd. Daarmee is deze vuurtoren het oudste gebouw van het eiland. Het is ook een herkenningspunt op het eiland. De toren is 45 meter hoog en rechthoekig. De toren ontstond op het fundament van de oude kerktoren van Borkum. Oude zeekaarten bewijzen dat hier in het jaar 1400 een kerk stond. Deze toren diende als oriëntatiepunt bij dag. De oude vuurtoren staat op het historische Borkumse walvisjagerskerkhof. In 1817 kreeg de Alte Leuchtturm een lichtbron. Deze werd met behulp van paraboolspiegels en 27 olielampen bediend. De lichtbaken van deze oude vuurtoren werd in februari 1879 door een brand in de toren verwoest. Dankzij de bouw van de toren kon deze behouden blijven. De toren is nu een uitzichttoren en een toeristische attractie van Borkum. In de theekamer van de oude vuurtoren worden huwelijksceremonies gehouden. Bezienswaardig is ook de begraafplaats voor walvisvaarders. U kunt de vuurtoren bezichtigen.
 • Nieuwe vuurtoren
  Aan de westkant van het eiland vindt u de nieuwe vuurtoren van Borkum. Maar zo nieuw als zijn naam doet vermoeden, is deze vuurtoren helemaal niet. Deze toren werd in 1879 na de brand in de oude vuurtoren in zes maanden gebouwd. Deze vuurtoren is dus al meer dan 137 jaar oud. Deze vuurtoren is nog actief en is sinds 15 november 1879 een oriëntatiepunt voor de Eemsmonding. Dag en nacht doet deze vuurtoren dienst. ’s Nachts voor de schippers en overdag kunnen toeristen deze vuurtoren beklimmen. De toren is 60,3 meter hoog. Voor de ronde toren werden 1,5 miljoen zwartbruine bakstenen gebruikt. Naar de top van deze toren zijn er 319 traptreden. U hebt een schitterend uitzicht over het eiland en het stadje, het duinlandschap, de door Unesco op de werelderfgoedlijst geplaatste Waddenzee en de Noordzee. De inwoners van Borkum noemen de toren ‘de sigaar’. De toren is het herkenningspunt van het stadje. U kunt de vuurtoren bezichtigen.
 • Kleine vuurtoren
  Deze kleine elektrische vuurtoren vindt u aan de westelijke zijde van het eiland. De vuurtoren vindt u achter de duinketen ten zuiden van het stadscentrum van Borkum. Vanuit het centrum van het stadje Borkum is de vuurtoren lopend in 15 minuten te bereiken. Deze vuurtoren werd in 1888/1889 gebouwd. De vuurtoren heeft een kenmerkende rood-witte kleur. De toren werd als prototype voor een reeks van negen in Duitsland gebouwde vuurtorens gebruikt. De bijnaam van deze toren is ‘der Elektrische’. Deze bijnaam kreeg de vuurtoren vanwege het feit de toren de eerste voor elektrisch gebruik gebouwde vuurtoren in Duitsland was. De vuurtoren bestaat uit losse gietijzeren segmenten. Deze segmenten hebben een dikte van 27 millimeter. De totale hoogte van de vuurtoren is 32 meter. In De vuurtoren is sinds de zomer van 2003 niet meer in gebruik. De vuurtoren dient sinds 1970 ook als antennedrager voor de verkeerscentrale Eem. De elektrische vuurtoren, met zijn rood-witte strepen, straalt nog altijd een mooie Noordzeeromantiek uit. Helaas is het niet mogelijk de elektrische vuurtoren te bezoeken.
Nieuwe vuurtoren op Borkum

Dykhus

Het Dykhus is het heemkundig streekmuseum van Borkum. U kunt hier in het skelet van een gigantische walvis kijken. U kunt hier ook de geschiedenis van Borkum van heel dichtbij bekijken. De heemkundige vereniging heeft een schitterende selectie van interessante museumstukken zo bewerkt, dat de leefwereld van de oude eilandbewoners tastbaar wordt en ook dat de 300 jarige maritieme geschiedenis van Borkum een gezicht krijgt. U vindt het Dykhus (dijkhuis) 100 meter ten oosten van de oude vuurtoren aan de Roelof Gerrits Meyer Straße. Het museum ligt op een terp aan de voet van de eerste dijk die op Borkum werd opgericht. Het Dykhus is in de traditionele Gulfhausstijl gebouwd. Deze stijl werd ook wel de Friese huisstijl genoemd. Het Dykhus is niet te missen want twee hoge walviskaken wijzen u de weg naar dit museum. In verschillende afdelingen en kamers ziet u de geschiedenis van Borkum. In de walvishal (Wal-hal) kunt u het 15 meter lange skelet van een 35 ton zware potvis bewonderen. Deze potvis is in 1990 op Borkum gestrand.

Dykhus op Borkum

Noordzee-aquarium

Een paar meter van de zee ligt tussen het strand en de duinen het Noordzee-aquarium. Dit aquarium biedt een inzicht in de rijkdom van de onderwaterwereld. In 18 bassins kunt u genieten van dat wat er in de zee leeft. Het aquarium is in 1977 door Wilhelm Friedel gebouwd. Het Noordzee-aquarium is gevestigd in de Ihno Oetjen von Frese Straße.

Het muziekpaviljoen van Borkum

Het muziekpaviljoen staat op het noordstrand op de Borkumse promenade. Het muziekpaviljoen is in 1911 gebouwd. De promenade is een drukke flaneerplaats. Er is een groot aanbod van cafés en bars rond het muziekpaviljoen.

De drie historische bakens

Naast de drie vuurtorens heeft Borkum ook drie peilinrichtingen. Deze zijn in 1872 gebouwd voor de scheepvaart. U kunst deze nog bezichtigen. Deze peilinrichtingen vindt u op het westland. Ze worden de ‘grote kaap’ en de ‘kleine kaap’ en ‘westkaap’ genoemd. Het zijn historische bakens, die gemaakt zijn van rood baksteen met een houten topbaken. Deze bakens zijn 23,4 meter breed en 11,7 meter hoog. De bakens moesten met de driepuntsmethode aangestuurd worden. De aanloopton Oostereems moest op de lijn tussen de grote kaap en de oude vuurtoren liggen en de aanloopton Westereems moest op de lijn tussen de kleine kaap en de oude vuurtoren liggen. U vindt nog een stenen baken aan het noordoosteinde van Borkum. Het oostbaken vindt u op een 7,5 meter hoog duin in de oostlandduinen. Deze oostbaken is 19 meter hoog.

Winkelen

In de winkelstraten Strandstraße, Franz-Habich-Straße en de Bismarckstraße bevinden zich de meeste winkels. De Bismarckstraße heeft een aanbod aan winkels, restaurants en cafés. Deze straat begint direct boven aan de promenade en vertakt verder naar beneden in vele kleine zijstraatjes. Veel van de winkeltjes op Borkum zijn nog in handen van kleine zelfstandigen. Op zaterdagmiddag zijn veel winkels gesloten. Op zondag zijn enkele winkels in de Bismarckstraße een paar uur rond de middag geopend.

Strand

Borkum heeft drie bewaakte stranden:

 • Het Nordbad aan de boulevard is het drukst. Hier is van alles te beleven. U kunt hier voor een paar euro een Strandzelt, een soort strandstoel in een tentje huren. Deze bonte verzameling hutjes, schots en scheef door elkaar, geven het strand haar unieke gezicht. De Strandkorb is een iets luxueuzere variant. Kinderen kunnen zich uitleven op de speeltoestellen of rondspringen op de springkussens in de duinpan. U kunt beachvolleyballen en vliegeren. Surfers en zeilers kunnen op het noordelijkste puntje van dit strand terecht. Van mei tot oktober worden er veel strandactiviteiten onder begeleiding georganiseerd. Het grote strand wordt door de DLRG ((Deutsche Lebens- Rettungs-Gesellschaft) bewaakt.
 • Aan het Südbad staat het strand ook vol met de kleurrijke strandstoelen en tenten. Het strand hier is hier smaller en rustiger dan het strand aan de boulevard. U kunt bij helder weer de Eemshaven zien liggen. Als er een noordwesterwind staat, is dit het ideale strand, want de duinenrij houdt de wind tegen. U kunt voor weinig geld in één van de vele strandtentjes eten en drinken. U kunt hier genieten van een garnaalsandwich, maatjes, gebakken aardappelen, rote grütze en alle andere klassieke culinaire specialiteiten van Borkum. In de duinen vindt u de radiotoren van waaruit het scheepvaartverkeer wordt bijgestaan en een oude vuurtoren. Er is een speciale hondenzone afgebakend op het strand.
 • Het derde bewaakte strand is het naaktstrand. Dit strand ligt achter het natuurgebied Ostdünen op een kwartier fietsen van de stad. U kunt hier terecht bij de strandsauna. Na het zweten kunt u vanuit de sauna direct aan het strand afkoelen in het. Het strand is bewaakt.

De stranden lijken een schilderij met de bont gestreepte strandtenten. Ze zien er mooi uit en nodigen u uit om hier gebruik van te maken. Op Borkum stonden rond 1870 de eerste rieten, met linnen bespannen strandkorven. Lange tijd bepaalden vooral de typische strandkarren en de grote strandtenten het beeld van het strand. Aan het eind van de 19e eeuw maakten de strandtenten hun opwachting. Deze strandtenten zijn nu nog altijd te zien op de stranden van het eiland. Deze strandtenten bieden bescherming tegen regen, zand, zon en nieuwsgierige blikken. In het hoogseizoen (juli en augustus) zijn de strandtenten en strandkorven heel vaak volgeboekt. Aan het huren van een strandtent inclusief een ligstoel en het huren van een strandkorf zijn kosten verbonden.

Tijdens uw fietstocht komt u verschillende strandopgangen tegen. Hier kunt u ook heerlijk relaxen en genieten van de rust en luisteren naar het ruizen van de zee.

U kunt ook schitterende wandelingen over het eiland maken. Dit kan met of zonder een gids. Met een wadloopgids kunt u vanaf het strand bij de promenade de zandbank op. U loopt naar een punt waar vaak zeehonden liggen te rusten in de zon. U kunt voor informatie bij de Kurverwaltung (VVV) terecht. Bij het VVV-kantoor vindt u ook informatie over hoe u het eiland per huifkar of per bus kunt ontdekken.

Fietsen

Fietsen is de beste manier om Borkum te verkennen. U kunt direct bij het station een fiets huren. Omdat alle fietsen al uitgeleend waren, toen wij een fiets wilden huren, hebben wij een ander adresje gevonden. Firma Schumacher aan de FauermansPad, de tweede zijstraat aan de rechterkant van de Franz Habich Straße. Dit is een adresje die u moet weten, want het bedrijf is niet in de loop in het winkelgebied gevestigd. Maar wij werden hier door een ander fietsverhuurbedrijf op geattendeerd. Het was een prima alternatief en goedkoper dan de fietsverhuurbedrijven in de buurt van het station.

Er zijn kaarten met fietsroutes verkrijgbaar. Op sommige plaatsen is het fietspad smal. De paden kronkelen door de duinen. Wees dus voorzichtig bij het inhalen.

Ongeveer 125 kilometer fietspaden doorkruisen het eiland Borkum. Het landschap is afwisselend en overzichtelijk. Overal zijn mogelijkheden om uit te rusten van de fietstochten.

In de bossen staan verschillende bankjes. Bij de verschillende Aussichtsdünen heeft u een schitterend uitzicht over de natuur in de duinen.

Ansichtkaart Borkum

Praktische informatie

Tourist-Information Borkum

Tourist-Information Borkum
Am Georg-Schütte-Platz 5
26757 Borkum
Telefoon: 00 49 22 93 30
Fax: 00 49 22 93 31 19
E-mail: info‎@‎borkum.de
Internet: www.borkum.de

Bereikbaarheid van de Eemshaven

 • Met de auto
  U rijdt vanaf Groningen de zuidelijke ringweg N28 als u vanuit Assen naar de stad Groningen rijdt of u neemt de Westelijke ringweg N370 als u vanaf de A7 uit de richting Drachten komt. U neemt de afslag N46 (Bedum) die u rechtstreeks naar de Eemshaven brengt. U kunt vanuit Assen ook de afslag Assen-Zuid nemen en dan via de N33 (Veendam-Appingedam) naar de Eemshaven rijden. In de Eemshaven volgt u de bordjes Borkum.
 • Met de trein en de boot via de Eemshaven naar Borkum
  Sinds 2018 rijdt er een trein rechtstreeks van Station Groningen naar de veerterminal in de Eemshaven. Arriva en AG ‘EMS’hebben een combi-dagkaart voor deze verbinding ontwikkeld. Deze combidagkaart is verkrijgbaar bij Arriva (voor reizigers vanaf Groningen) of bij de Borkumer Kleinbahn op Borkum.

Parkeren in de Eemshaven

In de buurt van de kade van de Borkumlijn is een grote parkeerplaats voor ongeveer 1.500 auto’s en een parkeerhal voor 30 auto’s. het parkeerterrein is dagelijks geopend van 30 minuten voor vertrek van de eerste overtocht naar Borkum tot 30 minuten na aankomst van de laatste veerboot in de Eemshaven. U kunt geen parkeerplaats reserveren. U parkeert uw auto op eigen risico. Als u één dag naar Borkum gaat, kunt u uw parkeerkaart direct na aankomst betalen bij de betaalautomaat op het terrein. Dit kunt u met uw pinpas of contant betalen. Ook kunt u op de terugreis al aan boord van de veerboot uw parkeerkaart betalen.

Bereikbaarheid van Borkum

 • Scheepvaart
  De rederij AG Ems voert een regelmatige lijndienst met verschillende schepen tussen het eiland en havens in Nederland en Duitsland. De vaartijd tussen Borkum en de Eemshaven bedraagt 50 minuten. De overtocht naar de haven van Emden duurt ongeveer 2½ uur. AG Ems vaart ook met catamarans, waarbij de overtocht vanuit Emden in twee uur wordt afgelegd. De veerdienst hoeft geen rekening hoeft te houden met het getijde. Hierdoor zijn er vaste tijden voor de afvaarten. Zie www.borkumlijn.nl. Het is niet nodig om een plaats op de veerboot te reserveren. Het is ook niet nodig voor uw fiets, kinderwagen of bolderkar te reserveren. De dagkaarten voor de overtocht naar Borkum zijn verkrijgbaar aan het loket in de Eemshaven en bij VVV kantoren in de plaatsen in de directe omgeving van de Eemshaven. Ook bij verschillende hotels zijn overtochtkaarten te koop. De kaarten zijn inclusief vervoer op het eiland met de trein of met de bus vanuit de haven naar het stadje en omgekeerd. 
 • Motorvoertuigen
  Op het eiland wordt het verkeer tijdens het zomerseizoen sterk gereguleerd. Er zijn twee zones ingericht. De stadskern is de rode zone en in de zomer volledig afgesloten voor private autovoertuigen. Buiten de stadskern mag alleen overdag, van 07.00 tot 21.00 uur, met private voertuigen gereden worden.
 • Luchtvaart
  Het vliegveld Borkum vindt u ten oosten van de stad. Vanaf Emden en Hambrug wordt deze luchthaven regelmatig aangevlogen voor zowel lijndiensten als chartervluchten. De duur van de vlucht vanaf Emden bedraagt ongeveer 15 minuten. Het vliegveld wordt ook door privévliegtuigen gebruikt.
 • Bus
  Er is een regelmatige busdienst die grotendeels parallel met de spoorlijn loopt. Er rijden ook bussen tot het ortsteil Ostland. U kunt niet per trein in dit deel van Borkum komen.
 • Trein
  Als u aankomt op Borkum staat het stoomtreintje of een bus klaar. Deze brengt u van de haven naar het stadje. U hoeft hier niets extra’s voor te betalen. Het vervoer is bij uw bootkaart inbegrepen. De tijden in de dienstregeling voor de terugreis zijn de tijden dat het treintje of de bus vanaf het station naar de haven vertrekt. Aansluitend vertrekt de veerboot naar de Eemshaven.
  Het spoor is een belangrijke verkeersader op het eiland. Deze, deels tweesporige, smalspoorlijn van 7,5 kilometer loopt van de veerhaven naar het stadje Borkum. De tocht  met het treintje duurt ongeveer 15 minuten. De Borkumer Kleinbahn heeft een spoorwijdte van 900 milimeter. De treindienst wordt geëxploiteerd door AG Ems. De spoorlijn werd in 1888 opgeleverd.
  Er zijn verschillende haltes zoals het station in het stadscentrum, de Jakob-van-Dyken-Weg en de Borkum-Reede. De Borkumer Kleinbahn zet u op slechts tweehonderd meter van het strand af. De spoorlijn kampte in de jaren zeventig van de vorige eeuw met economische problemen. De lijn werd daarna door het sterk groeiende toerisme steeds belangrijker.
  De Borkumer Kleinbahn beschikt over vier locomotieven die met koolzaadolie aangedreven worden. Er rijden vier twee-assige diesellocomotieven met de namen Hannover, Berlin, Münster en Aurich. De rijtuigen zijn in retrostijl en hebben het uiterlijk van materieel van honderd jaar geleden. Er zijn daarnaast nog drie oudere diesellocomotieven met de namen Leer (bouwjaar 1935), Münster (1957) en Emden (1970) in dienst. De Emden trekt tijdens het hoofdseizoen bij grote drukte een trein bestaande uit historische rijtuigen.
Veerboot MS Munsterland van en naar Borkum

Onze belevenissen leest u in het artikel Mijn belevenissen op Borkum. Mijn foto’s ziet u in het artikel foto’s van Borkum.

Bewaar op Pinterest

In de zomer van 2016 bracht ik een bezoek aan het Duitse Waddeneiland Borkum. Hier lees je alle informatie die je nodig hebt voor een dagje Borkum. Meer lezen. Kijk dan op mijn website. Lees je mee? #borkum #duitsland #deutschland #waddeneiland #jtravel #jtravelblog In de zomer van 2016 bracht ik een bezoek aan het Duitse Waddeneiland Borkum. Hier lees je alle informatie die je nodig hebt voor een dagje Borkum. Meer lezen. Kijk dan op mijn website. Lees je mee? #borkum #duitsland #deutschland #waddeneiland #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Meer over dit onderwerp

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven