Logo van JTravel.nl
Search
Close this search box.

Mijn belevenissen op Borkum

Ik bezoek in de zomer van 2016 het Duitse Waddeneiland Borkum. Ik verblijf een week bij mijn ouders in het Grunningerland. Op een hele hete dag in juli heb ik samen met mijn moeder vanuit de Eemshaven bij Delfzijl per boot een dagtocht naar het Duitse Waddeneiland Borkum gemaakt.

Dagje Borkum

De weersvoorspelling is zeer goed en dat heb je nodig voor een bezoek aan een Waddeneiland. Borkum staat al langer op mijn verlanglijstje van plekken die ik wil bezoeken. Nu doet zich de gelegenheid zich voor om naar dit Duitse Waddeneiland af te reizen. Vanuit mijn ouderlijk huis rijden we met de auto naar de Eemshaven, waar de boot naar Borkum vertrekt. Na het parkeren van de auto en het kopen van de tickets moeten we even wachten voor we aan boord kunnen. We zijn vroeg.

Boottickets Eemshaven - Borkum v.v.

Het is ongeveer 07.15 uur als we bovenop het dek van de MS Münsterland staan. We komen er al snel achter dat dit geen goede plek is voor deze overtocht van ongeveer 50 minuten. Het is frisjes bovenop het dek op open zee. We gaan een etage lager zitten. Hier zitten we wel buiten, maar uit de wind en zelfs dan is het nodig om een jas aan te hebben.

Met de bus (en niet met onderstaand treintje) worden we naar het stadje gebracht.

Het treintje op Borkum

Het is al gezellig druk in het dorp met dagjesmensen, toeristen die hier in één van de vele hotels verblijven en de lokale bevolking. We lopen om de nieuwe vuurtoren heen, maar gaan niet helemaal naar boven, daar hebben we geen zin in. We komen als we de straat uitlopen, uit op de strandboulevard. Zelfs in de drukte van deze boulevard, met zijn vele wandelaars en fietsers, zie je de konijnen lopen. Grappig, maar voor ik een foto heb kunnen maken, zijn ze in de bossages verdwenen. Je hoort ze wel maar we krijgen ze niet meer te zien. We lopen een eind over de boulevard met zijn hotels en winkeltjes en aan de andere kant het brede strand met zijn grappige strandhuisjes en de zee. Het is nog niet heel druk op het strand, maar het is nog vroeg. We lopen via de Bismarckstraße terug naar de straat waar het station ligt. Onderweg kunnen we het niet laten om winkels te kijken. De Bismarckstraße en ook het verlengde ervan, de Franz Habich Straße zijn leuke winkelstraten.

We zijn terug bij het vertrekpunt van het treintje en daar bevinden zich verschillende fietsverhuurbedrijven. Maar deze bedrijven hebben geen fietsen meer te huur. Alles is al verhuurd. We worden doorverwezen naar fietsverhuurbedrijf Schumacher, deze bevindt zich in de FauermansPad, de tweede zijstraat aan de rechterkant van de Franz Habich Straße. Er wordt ook heel nadrukkelijk gezegd dat we die zijstraat helemaal moeten uitlopen en dat we de bocht om moeten. Zo gezegd zo gedaan. Zonder problemen vinden we hier de fietsverhuurder. Hij heeft voor € 6,– per fiets nog genoeg fietsen staan. Dit is wel een adresje dat je moet weten, maar als we in de toekomst weer eens besluiten naar Borkum af te reizen, zullen we direct naar dit bedrijf lopen. Ze hebben goede fietsen en zijn niet duur. Bij andere bedrijven hebben we prijzen van € 7,50 en meer per fiets gezien. De hoogte van de zadels wordt afgesteld en we maken een proefrondje om te zien of de fietsen oké zijn. Wat opvalt aan de fietsen hier op het eiland, is dat bijna alle fietsen een mandje achterop hebben. Dat is heel handig voor de rugzakken, want dan hoef je met deze warmte geen rugzak op je rug te dragen.

We fietsen de straat uit en willen een route fietsen die we thuis al geprint hebben, maar al snel zijn we de weg al kwijt en geloven het dan ook wel. We fietsen een eind en komen zo bij het Südbad Strand uit. Dit is geen leuk fietspad, want als je te ver op de rand fietst, is er een heel steil en verhard deel waar je naar beneden zou kunnen vallen, en dan doe je je flink zeer. We fietsen hier een eind tot we niet verder kunnen. Ik denk dat je lopend verder kunt, maar niet met de fiets. We rijden hetzelfde eind terug en komen weer in het dorp uit. We besluiten om eerst een hapje te eten en wat te drinken en onderweg een supermarkt op te zoeken om water voor onderweg te kopen, want het is inmiddels bloedheet geworden. In de Franz Habich Straße lunchen we en kiezen voor een tosti hawai en een glas cola. Nou dat is één keer hier zitten en nooit weer, want we krijgen slechts één sneetje brood met een plak kaas en een schijf ananas. Dat houdt hier de tosti hawai in. Wij zijn gewend om twee sneetjes brood te hebben. En dan ook nog een prijs vragen van € 4,50 voor deze tosti. Schandalig duur. Nogmaals hier gaan we dus nooit meer lunchen. Na het bezoek aan een supermarkt, waar we drinken en zoutjes kopen, zoeken we de fietsen weer op en rijden door het dorp en via een stuk van de strandpromenade het dorp uit. We zoeken de bossen (en koelte) op en rijden op goed geluk een eind. We komen uiteindelijk bij het plaatsje Ostland uit. Hier rusten wij in de bossen uit en drinken en eten iets en fietsen dan terug naar het dorp Borkum. Het is warm en met de fiets rijden we naar de strandboulevard. Hier is het druk. Wat wil je ook met dit schitterende weer. We vinden een plekje in een strandtent en drinken hier iets. Ook kijken we mensen die op de boulevard lopen. Dat vinden we allebei altijd heel leuk, mensen kijken. We lopen nog een stukje langs de boulevard en met de fiets aan de hand lopen we het winkelgebied in, we brengen de fietsen terug naar fietsverhuurder Schumacher.

We lopen terug naar de Bismarckstraße in de richting van de zee. Voor we terug reizen, willen we nog iets eten, bij voorkeur vis. We vinden al snel een leuk adresje waar we voor weinig geld gegrilde vis en friet en salade nemen. Het duurt echter wel heel lang voor het eten klaar is. We staan op tijd want om 17.40 uur vertrekt de laatste trein van de dag naar de haven van Borkum. Het eten is heerlijk. Er zijn meer Nederlanders op dit terras, mensen die we al eerder op de boot hebben gezien en die we ook in het dorp hebben gezien. Na het afrekenen lopen we terug naar de straat waar het treintje vertrekt. De trein staat al klaar en we kunnen direct instappen. Gelukkig gaan we deze keer wel met het treintje. Het is vol en warm in het treintje, maar we kunnen zitten.

Borkum is een aanrader voor dagtocht.

Bij de haven van Borkum aangekomen, kunnen we bijna direct aan boord van de MS Münsterland. We worden door dezelfde vrouwelijke kapitein verwelkomd als vanochtend. We besluiten binnen te gaan zitten. Het is frisjes geworden. Dat merkten we al tijdens het wachten bij het inschepen. We hebben ruimte genoeg. Aan boord wordt er door veel mensen gegeten. Wij hebben genoeg aan een glas drinken, we hebben immers al op het eiland gegeten. Voor we weer in de Eemshaven aankomen, moet de parkeerkaart betaald worden. Dit kan via de betaalautomaat aan boord. Kosten € 4,50 (Prijs 2016). Scheelt straks weer met wegrijden dat niet iedereen eerst moet afrekenen. Het is relatief rustig aan boord. Na 50 minuten varen, meren we af in de Eemshaven. Eenmaal van boord, lopen we naar de auto die heel gunstig staat. We kunnen zonder problemen vertrekken en rijden dan achter veel andere auto’s aan het terrein af naar huis.

Het begint onderweg even heel hard te regenen, maar in ons dorp is daar weer niets van te zien. Het heeft daar ook niet geregend. Was dus een plaatselijk buitje. Het is ongeveer 19.30 uur dat we thuis zijn. Ik stap thuis direct onder de douche, want voel me vies van de zonnebrand en de zilte zeelucht. Het was vandaag meer dan 30° C en heel veel zon.

Tijdens het fietsen ben ik een beetje verbrand (ondanks de zonnebrand), maar dat mag de pret niet drukken.

Een heerlijk dagje Borkum zit er op.

Borkum

Bewaar op Pinterest

In de zomer van 2016 bracht ik een bezoek aan het Duitse Waddeneiland Borkum. Mijn belevenissen op Borkum lees je hier. Meer lezen, kijk dan op mijn website. Lees je mee? #borkum #duitsland #deutschland #waddeneiland #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Author picture

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Meer over dit onderwerp

Deel dit artikel

Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven