JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Museum Haarlem vertelt u over de historie en het culturele erfgoed van de stad Haarlem.
Boven de ingang van het museum ziet u nog altijd de namen van het ziekenhuis.
De ingang van het hoofdgebouw van het ziekenhuis was aan de Gasthuisvest. Boven de ingang hangt nu nog het wapen met de drie kroontjes.

Museum Haarlem in Haarlem

Ligging
Museum Haarlem is gevestigd aan het Groot Heiligland 47 in het historische centrum van Haarlem. Het museum ligt schuin tegenover het Frans Hals Museum in het Haarlemse Museumkwartier.

Geschiedenis
Museum Haarlem is sinds 1990 gevestigd in het vroegere St. Elisabeth's of Groote Gasthuis. Het gebouw dateert uit 1581. Het St. Elisabeth Gasthuis is vernoemd naar de in 1207 geboren prinses Elisabeth van Hongarije. Zij trouwde op haar 14e met landgraaf Lodewijk van Thüringen. tijdens een hongersnood trekt ze zich het lot aan van armen en zieken en biedt hen hulp. Elisabeth van Thüringen overlijdt op 24-jarige leeftijd. Ze wordt na haar dood heilig verklaard. Ze wordt patrones van de liefdadigheid, van ziekenhuizen, bedelaars en wanhopige mensen. Op de koperen gevelplaat boven de ingang staat Elisabeth samen met hulpbehoevenden. Iedereen was welkom, gelovigen en niet-gelovigen.
Voor een grote brand in 1576 stond op de plek van het St. Elisabeth Gasthuis aan het Groot Heiligland en de Gasthuissingel een oud klooster. De fundamenten liggen nog altijd in de tuin achter het voormalige ziekenhuis. Na de brand is hier het nieuwe ziekenhuis voor Haarlem gebouwd. Gasthuizen zijn bedoeld voor de armen, rijke burgers worden thuis verzorgd. Het ziekenhuis is in 1971 verhuisd naar de wijk Schalkwijk en is nu onderdeel van het Spaarne Gasthuis.

Bezienswaardig
• Vaste tentoonstelling
Op de bovenverdieping van Museum Haarlem wordt de acht eeuwen geschiedenis van Haarlem getoond. Thema's als werken, wonen, macht, geloof, kunst en wetenschap in het heden en verleden worden hier getoond. Het begint met de Gouden Eeuw toen de stad een machtige en rijke stad in Holland was, vervolgens reist u via de industrialisatie in de 19e eeuw naar de recente geschiedenis.

De vaste tentoonstelling in Museum Haarlem in Haarlem

De tijdelijke tentoonstellingen zijn tentoonstellingen van Haarlemse kunstenaars.

• Tijdelijke tentoonstellingen
T/m 25 februari 2019 is er een tentoonstelling met werken van Simon de Heer. Simon De Heer woonde en werkte in Bloemendaal. Hij leefde van 1885 tot 1970. In 1927 heeft hij aan de Duinwijckweg een landhuis met atelier gebouwd. De schilderijen die hij maakte zijn veel in de omgeving van Bloemendaal gemaakt, zoals duinlandschappen, omliggende boerderijen en het meertje van Caprera. Daarnaast is hij portretschilder. Hij heeft verschillende bekende personen uit zijn directe omgeving geportretteerd, zoals Max Euwe met zijn schaakbord, Jac P. Thijsse en dominee A.R. de Jong. Hij maakte ook veel kinderportretten.
Zijn werken zijn ondergebracht in Stichting Simon De Heer.

Tentoonstelling van Simon de Heer in Museum Haarlem in Haarlem Het schilderij 'Witte chrysanten' van Simon de Heer in Museum Haarlem in Haarlem Het schilderij 'Roze roos' van Simon de Heer in Museum Haarlem in Haarlem

T/m 31 december 2018 is boven de tentoonstelling 100 Stadsschouwburg Haarlem. Hier ziet u de geschiedenis van de Stadsschouwburg in de afgelopen 100 jaar. De Stadsschouwburg werd tussen 1916 en 1918 gebouwd dankzij een anonieme gift van fl. 250.000. Dit is omgerekend naar nu ruim € 3 miljoen. Grote namen als Freek de Jonge, Herman van Veen en Bram Vermeulen zijn hier ontdekt. Na de renovatie, is de schouwburg in 2008 feestelijk heropend.

T/m 7 januari 2019 is de tentoonstelling Haarlemse meesters in wording te zien, waarbij zes kunstenaars hun kennis en inspiratie hebben overgedragen aan Haarlemse basisschoolleerlingen. Een selectie van de werken is t/m 7 januari te zien.

In een zaal is het mogelijk een film bekijken die u de geschiedenis van Haarlem en omstreken laat zien. Zo ziet u het beleg van Haarlem in 1572, de grote stadsbrand enkele jaren later, de komst van de Vlamingen zoals Frans Hals, de bouw van De Vleeshal en de Grote Kerk, het ontstaan van de hofjes en het droogmalen van de Haarlemmermeer. Laurens Jansz. Coster vertelt u het verhaal van de stad, van de komst van Vlamingen als schilder Frans Hals, de bouw van de Vleeshal, de hofjes, het droogmalen van de Haarlemmermeer, de eerste treinrit van Amsterdam naar Haarlem in 1839 en de Haarlemse bloemenmeisjes. Er zijn een paar leuke effecten tijdens de film. In de filmzaal ziet u ook een maquette van Haarlem in 1882.

In de filmzaal van Museum Haarlem in Haarlem

In het gebouw is de weeshuiskamer ingericht. U ziet hier hoe de kinderen vroeger in een weeshuis leefden. U ontdekt hier hoe het was om als kind in armoede en zonder ouders op te groeien. De weeshuiskamer heeft een kinderslaapkamer en een opstelling van de regentessen. Alle jongens en meisjes droegen dezelfde kleren: degelijke, zwarte jurkjes en pakjes met een rode en een blauwe mouw (de kleuren van de stad). In de verkleedkist in de Weeshuiskamer ligt wezenkleding klaar waarmee kinderen zich kunnen verkleden.

Overige informatie
Het museum is toegankelijk voor mindervaliden en rolstoelgebruikers. Er is een lift aanwezig. Voor de deur is een invalidenparkeerplaats.
Er is een museumwinkel aanwezig. Hier kunt u boeken en cadeauartikelen kopen.
In het museumcafé kunt u een kop koffie/thee kopen.
In de museumwinkel is een route om het voormalige Sint Elisabeths of Groote Gasthuis beschikbaar. Deze wandeling duurt ongeveer een kwartier.

Entreebewijs van Museum Haarlem

Entree
Volwassenen betalen € 7,-- per persoon.
Jongeren t/m 18 jaar zijn gratis.
Museumkaarthouders kunnen gratis naar binnen.Openingstijden
Het museum is van maandag en zondag geopend van 12.00-17.00 uur en dinsdag t/m zaterdag is het Museum Haarlem van 11.00-17.00 uur gepend.
Museum Haarlem is gesloten op Nieuwjaarsdag (1 januari), Koningsdag (27 april), 1e Paasdag, 1e Pinksterdag en 1e Kerstdag (25 december).

Bereikbaarheid
• Museum Haarlem ligt op 20 minuten loopafstand van het Station Haarlem. U loopt via de Grote Markt via de winkelstraat Grote Houtstraat naar de Gedempte Oude Gracht waar u de tweede zijstraat aan uw rechterhand neemt.
• Auto: de parkeergarages Houtplein (Houtplein) en de Kamp (De Witstraat) zijn de dichtstbijzijnde parkeergarages.
• Openbaar vervoer: De bushaltes Verwulft/Centrum en Turfmarkt zijn de dichtstbijzijnde bushaltes voor het museum. Verwulft is bereikbaar met lijn 300 en de Turfmarkt met lijn 2.

Adres
Museum Haarlem
Groot Heiligland 47
2011 EP Haarlem
Telefoon: 023 – 542 24 27
E-mail:
Website:
Logo Museum Haarlem


Voor meer foto's van Museum Haarlem in Haarlem, zie: Foto's Museum Haarlem.


 


Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


Museum Haarlem vertelt over de historie en het culturele erfgoed van de stad Haarlem. Boven de ingang van het museum staan de vroegere namen van het gebouw: St. Elisabeth's of Groote Gasthuis. Museum Haarlem ligt schuin tegenover het Frans Hals Museum en is een bezoekje waard. Gratis toegankelijk met je museumkaart. Meer over dit museum lees je in dit artikel. Lees je mee? #haarlem #museumhaarlem #museumkaart #museum #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment