JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Het Kenaupark is een bekend park in het centrum van Haarlem op een paar minuten lopen van het mooie station van Haarlem. Een heerlijke plek om te ontspannen. Meer over het Kenaupark in Haarlem leest u in dit artikel.


Het Kenaupark is een park in het centrum van Haarlem.

Het Kenaupark werd in 1865 ontworpen door Jan David Zocher. Hij was mede-eigenaar van de boom- en plantenkwekerij Rozenhagen ten noorden van de Kloppersingel. Andere bekende ontwerpen van hem en zijn zoon Louis Paul zijn het Frederikspark, het Ripperdapark, het Florapark en het Frans Halsplein.

Het park is genoemd naar Kenau Simonsdochter Hasselaer. Zij was een scheepsbouwer en houthandelaar en is bekend geworden door de legende over haar verzet bij de verdediging van Haarlem tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

Rondom het park zijn in 1867 en 1868 door de Nederlandsche Maatschappij voor Grondcrediet uit Amsterdam een rij van negen herenhuizen aan de oostzijde en twee villa's aan de zijhuizen gebouwd. Nu zijn er kantoren gevestigd maar vroeger woonden hier Haarlemse families die hoog in aanzien stonden.

In het Kenaupark in Haarlem Het monument voor verzetsstrijdster Hannie Schaft in het Kenaupark in Haarlem

In het park staat een bronzen beeld 'Vrouw in het verzet'. Dit beeld herinnert aan de in de Tweede Wereldoorlog vermoorde verzetsstrijdster Hannie Schaft. Het beeld werd gemaakt voor Truus Menger-Oversteegen, medeverzetsstrijdster en vriendin van Hannie Schaft (bekend van de film en het boek 'Het meisje met het rode haar'). Het bronzen beeld is een staand vrouwenfiguur op een hardstenen voetstuk. Het beeld stelt 'een vrouw die de vrijheid bevecht door twee muren uiteen te drukken' voor. Het monument is op 3 mei 1982 door prinses Juliana onthuld. Elk jaar vindt op de laatste zondag van november een herdenking plaats.

In het Kenaupark worden regelmatig evenementen gehouden. Een bekend evenement is ProefParkHaarlem. In 2019 wordt deze voor de 7e keer gehouden van 23 t/m 25 augustus.

Het Kenaupark ligt aan het eind van de Parklaan, op 3 minuten lopen vanaf Station Haarlem. Per auto is het Kenaupark moeilijk te bereiken. De dichtstbijzijnde parkeergarage is de Beijneshal, op ongeveer 5 minuten lopen van het park. Rondom het park is het betaald parkeren. Het Kenaupark wordt aan de noordzijde afgesloten voor al het doorgaand gemotoriseerd verkeer. Alleen gemotoriseerd bestemmingsverkeer is daar welkom.


Voor meer foto's van het Kenaupark in Haarlem, zie foto's Kenaupark


 


Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Niet ver van het station van Haarlem ligt het Kenaupark met het momument van verzetsstrijdster Hannie Schaft. Alles over dit park lees je op mijn website. Lees je mee? #kenaupark #haarlem #hannieschaft #jtravel #jtravelblog Niet ver van het station van Haarlem ligt het Kenaupark met het momument van verzetsstrijdster Hannie Schaft. Alles over dit park lees je op mijn website. Lees je mee? #kenaupark #haarlem #hannieschaft #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment