JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

 

Het Museum aan de A voorheen het Noordelijk Scheepvaartmuseum is gevestigd in twee mooie gebouwen uit de Middeleeuwen uit de 15e eeuw in de binnenstad van Groningen. Hier ziet u de geschiedenis van de Noord-Nederlandse scheepvaart vanaf de Middeleeuwen tot heden. Naast de vaste tentoonstelling zijn in het museum het hele jaar door wisselende kunst- en geschiedenistentoonstellingen te zien.

Ligging
Het Museum aan de A voorheen het Noordelijk Scheepvaartmuseum is gevestigd aan de Brugstraat in het centrum van de stad Groningen.

Geschiedenis
Het museum werd in 1930 opgericht met als doel een scheepvaartmuseum voor het noorden van ons land. In 1932 werd het museum geopend. Eerst in het Goudkantoor aan de Waagstraat bij de Grote Markt. Dit gebouw en ook de collectie werd aan het eind van de Tweede Wereldoorlog door brand verwoest, net als een groot deel van de noordkant van de Grote Markt. Veel ging verloren. De collectie werd weer opgebouwd en verhuisde naar een oud schoolgebouw aan de St. Walburgstraat.
De laatste verhuizing dateert uit de zeventiger jaren van de vorige eeuw toen het museum verhuisde naar de Brugstraat. Hier werden het Gotische Huis aan de linkerkant en het Canterhuis (aan de rechterkant) ingericht als het Noordelijk Scheepvaartmuseum. In het Gotisch Huis was tot 2011 het tabaksmuseum van Theodorus Niemeijer gevestigd.
Het Gotische Huis is genoemd naar de bouwstijl van de voorgevel uit de 15e eeuw. het is de oudste gevel van de stad Groningen. Het Canterhuis aan de rechterkant is genoemd naar de familie Canter die hier in de 15e eeuw woonde. U ziet in de gebouwen nog veel sporen uit vroegere tijden, zoals schouwen, bakstenen in de zijmuren en balken onder het dak.

Museum aan de A is de opvolger van het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Het Museum aan de A verlegt de koers van de Noord-Nederlandse scheepvaart naar een museum over de stad en provincie.
Een museum van, voor en over Groningen. Hier werken we aan de verhalen van Groningen en Groningers. Natuurlijk blijven we ook verhalen over de Groninger scheepvaart vertellen. Want Groningen zonder scheepvaart zou Groningen niet zijn. Museum aan de A wordt voor iedereen.

Een origineel detail in het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen

 

Bezienswaardig

Plattegrond van het gebouw van het Noordelijk Scheepvaartmusueum in Groningen
• Vaste tentoonstelling
Museum aan de A voorheen het Noordelijk Scheepvaartmuseum beschikt over een grote collectie voorwerpen. Deze voorwerpen hebben betrekking tot de Noord-Nederlandse scheepvaart- en scheepsindustrie. In het museum zijn voorwerpen verzameld die een relatie hebben met Noord-Nederland. Hiermee worden de provincies Groningen en Drenthe en het noordelijk deel van Overijssel bedoeld. Deze voorwerpen dateren van de Middeleeuwen tot heden. Zo zijn er scheepsmodellen, scheepsportretten, kunst, gebruiksvoorwerpen, navigatie-instrumenten, scheepsonderdelen en -motoren, vlaggen en gereedschappen.

Het museum is verdeeld in 18 zalen met elk een eigen thema. Dit thema wordt aan het begin van elke zaal uitgelegd. Als u de nummers en pijlen volgt ziet u het hele museum. Zo is er een zaal over de visserij, navigatie, walvisvaart, kustvaart in de 20e eeuw. Ook is er een woonruimte met bedstede, een kruidenierswinkel uit de 19e eeuw en een stuurhut te zien en kunt u het knopen van touwen oefenen. Dat is moeilijker dan u denkt.

In het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen In het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen

De winkel in het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen Een beeld uit de film Groningen in 1470 in het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen

Een onderdeel van het museum is de film over Groningen in 1470. Grete neemt u mee door de stad en ook door het Ommeland. U ziet bekende plekken als het Damsterdiep, de Grote Markt, de Poelepoort en de Peperstraat met zijn hofje. Vanuit de stad werden vroeger spullen per boot naar andere steden gebracht. Maar ook vanuit andere plaatsen komen de goederen per schip aan in Groningen. Denk bijvoorbeeld aan turf. De film is een aanrader.

Naast de entree is een machinekamer ingericht. Hier ziet u ook de opduwer Saartje. Veel schippers die turf en aardappelen vervoerden maakten gebruik van een opduwer. Dit is een klein motorbootje die een schip trekt of duwt. De snelheid was erg laag: 5-6 kilometer per uur.

De tjalk Alida op het binnenplein van het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen De opduwer Saartje in het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen

Op de binnenplaats van het Noordelijk Scheepvaartmuseum ligt de tjalk Alida. Dit was vroeger een kaasschip en werd later door een kermisreiziger gebruikt. Later werd het schip door een kunstschilder uit de kunstenaarsgroep De Ploeg gekocht. Aan die tijd herinnert alleen nog de roerklik van de wulpse zeemeermin.

• Tijdelijke tentoonstelling
T/m 10 februari 2019 wordt in het Noordelijk Scheepvaartmuseum de tentoonstelling Made in stad. Stoelen van Meubelfabriek J.A. Huizinga gehouden. J.A. (Jacobus Abraham) Huizinga richtte de meubelfabriek 'Nederland' in 1889 op. De fabriek was gevestigd aan de Westersingel in de stad Groningen. Hier werden vele duizenden stoelen gemaakt. Deze stoelen waren zeer degelijk want ze gingen heel lang mee. De stoelen werden overal gebruikt, in de keuken, in de burgemeesterskamer, in de woonkamer, enz.
Tijdens deze tentoonstelling zijn meer dan 30 stoelen vanuit de oude fabriek te zien. De fabriek bestaat inmiddels niet meer. Daarnaast heeft een bloedverwant een expositie met 20 oude zwartwit foto’s van zijn neef. Deze foto’s heeft hij digitaal ingekleurd.

De tijdelijke tentoonstelling in het Noorderlijk Scheepvaartmuseum in Groningen 'Made in Stad. Stoelen van Meubelfabriek J.A. Huizinga'

 

Toen ik het museum bezocht was de naam Noordelijk Scheepvaartmuseum, in 2022 is dit veranderd naar Museum aan de A.

 

Overige informatie

  • Museum aan de A voorheen het Noordelijk Scheepvaartmuseum is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De ruimtes voor wisseltentoonstellingen op de eerste verdieping en in de kelder zijn met een traplift bereikbaar voor de bezoekers die slecht ter been zijn. Voor de overige etages en trappen is er geen traplift.
  • Er is een kleine museumwinkel aanwezig.
  • Voor kinderen is er een zoektocht/speurtocht door het museum. Er zijn verschillende speurtochten voor de verschillende leeftijdscategorieën.
  • Met uw smartphone kunt u de verhalen achter de voorwerpen ontdekken. Hiervoor is een smartphonetour beschikbaar op de website van het museum. Zo is er het verhaal over de kruidenierswinkel, over turf, klinken, een paar schippershondjes, kunstenaarscollectie De Ploeg, de trekschuit en het scheepsmodel van de kogge.

Entree
Volwassenen: € 8,-- per persoon.
Kinderen van 7 t/m 21 jaar: € 4,50 per persoon.
Kinderen tot 7 jaar: gratis.
65+: € 4,50 per persoon.

Museumkaarthouders: gratis.

Openingstijden
Dinsdag t/m zaterdag: 10.00-17.00 uur.
Zondag: 13.00-17.00 uur.
Maandag: gesloten.

Museum aan de A voorheen het Noordelijk Scheepvaartmuseum is gesloten op Nieuwjaarsdag (1 januari), Koningsdag (27 april), 1e Paasdag, tijdens de Ladies Run en de 4 Mijl van Groningen (oktober) en 1e Kerstdag (25 december).

Bereikbaarheid
• Auto: uw auto kunt u tegen betaling parkeren in de parkeergarage aan de Westerhaven.
• Bus: het museum is met verschillende buslijnen vanaf Station Groningen bereikbaar. De uitstaphalte is Westerhaven. Nieuw is een pendelbusje die dichtbij het museum stopt.
• Trein: vanaf het Station Groningen loopt u in 10-15 minuten naar het museum.

Adres
Museum aan de A voorheen het Noordelijk Scheepvaartmuseum
Brugstraat 24
9711 HZ Groningen
Telefoon: 050 - 312 22 02
E-mail:
Website:
Logo van het Noordelijk Scheepvaartmusueum in Groningen

 

Bekijk ook: Foto's van het Museum aan de A voorheen het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen.

 

 

 


Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Pinterest, Bloglovin' en YouTube.

 

Bewaar op Pinterest

Een leuk museum (ook voor kinderen) in Groningen is het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Wat je er kunt zien, zie je in dit artikel. Lees je mee? #noordelijkscheepvaartmuseum #museum #museumaart #groningen

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment