JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

De Martinitoren is hét symbool van Groningen. De 97 meter hoge Martinitoren vindt u op de Grote Markt in het centrum van de stad Groningen. Meer over de Martinitoren in Groningen leest u in dit artikel.


Hét symbool van Groningen is de 97 meter hoge Martinitoren aan de Grote Markt in het centrum van de stad Groningen. De toren bepaalt al meer dan 500 jaar de skyline van de stad. Vanaf alle hoeken van de stad is de Martinitoren te zien. Ik heb de klim van 261 treden naar boven gemaakt en genoten van het schitterende uitzicht vanaf de d’Olle Grieze (zoals de Groningers de Martinitoren noemen) over Stad en Ommeland. Leest u mee?  

De Martinitoren aan de Grote Markt in Groningen

Ligging
De Martinitoren staat aan de rand van de Grote Markt in het centrum van de stad Groningen.

Geschiedenis
De Martinitoren zoals we die nu kennen dateert van 1469. Daarvoor hebben hier twee andere torens gestaan. De eerste toren werd in de 13e eeuw gebouwd. Deze toren was 30 meter hoog en gebouwd in de Romano gotische stijl. Door een blikseminslag in 1408 werd deze toren vernietigd.
De achterliggende Martinikerk werd uitgebreid en in 1452 werd de toren weer opgebouwd. Deze tweede toren was 45 meter hoog. Deze toren ging al in 1465 door brand, vermoedelijk door blikseminslag, verloren.
De derde toren werd buiten de Martinikerk gebouwd. Deze toren werd gebouwd van zandsteen en de bovenbouw van de spits is van hout. De bouw van de derde toren begon in 1469. De bouw van de toren zou 79 jaar hebben geduurd.
In 1577 werd de toren wederom getroffen door brand en brand en stortte gedeeltelijk in. Dit kwam door brandende pektonnen op de 3e trans die ontstoken werden na vertrek van de Spaanse en de Waalse troepen. Door de 80-jarige oorlog werd de toren pas in 1627 hersteld.
De toren werd nog diverse keren beschadigd. De Martinitoren overleefde de Tweede Wereldoorlog. Rondom de Grote Markt werd hevig gevochten, maar de toren kwam er redelijk ongeschonden vanaf. Alleen een kogelgat in één van de klokken herinnert aan de oorlog. Dit kogelgat is nog altijd te zien en is ontstaan tijdens de bevrijding van de stad. Ook een paar muurbeschadigingen zijn nog altijd te zien.

Martinitoren
De Martinitoren is 97 meter hoog. De bovenste ruimte die te bezoeken is, ligt op 76 meter hoogte. Deze is bereikt na 261 traptreden. De treden zijn smal, maar de muren aan beide kanten staan net ver genoeg uit elkaar om twee mensen elkaar te laten passeren. Dit was een truc die er vroeger voor zorgde dat de Martinitoren niet gemakkelijk bestormd kon worden. Let eens op dat alle trappen rechtsom gaan. De reden is net de breedte van de trappen: de bestormingen. De verdedigers moesten de trappen van bovenaf beschermen en hielden hun zwaard met rechts vast. De aanvallers moesten of het zwaard met de linkerhand vasthouden of konden zich niet goed verdedigen omdat de muur hun slag blokkeerde. Beide niet handig en zo wonnen de Groningers de aanvallen op de Martinitoren.
De Martinitoren in Groningen

De toren is zoals gezegd te beklimmen. Tijdens deze klim kunt u verschillende ruimtes zien zoals de gewelven (16 meter), de luidzolder (16 meter), de klokkenzolder (29 meter), het klokkenbordes (37 meter) , de eerste trans (39 meter), de filmzolder (40 meter), de vlaggenzolder (58 meter) en de uurwerkzolder (76 meter).

Op de eerste trans kunt u een frisse neus halen. U heeft op 39 meter hoogte een mooi uitzicht over de stad. De tweede trans is bij de uurwerkzolder. Hier bevindt u zich op 76 meter hoogte. Hier weer een mooi uitzicht over stad en Ommeland. Vanwege zelfdodingen zijn er om de transen heen hekken geplaatst. Alleen de eerste en tweede trans zijn buitenom te bekijken.

           De gewelven van de Martinitoren in Groningen     De klok op de klokkenzolder van de Martinitoren in Gronigen

          Uitzicht vanaf de eerste trans van de Martinitoren in Gronigen    De tweede trans van de Martinitoren in Gronigen

De uurwerkzolder van de Martinitoren in Gronigen

In de Martinitoren hangen twaalf klokken, het grootste aantal na de Domtoren van Utrecht, in Nederland.

De Beiaard van de Martinitoren is in 1662-1663 gegoten. Het is een beroemde beiaard hoog in de Martinitoren. Helaas ging de klim niet tot de beiaard.

Overige informatie
• De gemiddelde bezoektijd is ongeveer een uur.
• Voor kinderen is er een puzzeltocht naar boven. Deze is gratis verkrijgbaar bij het VVV kantoor.
• De Martinikerk heeft een aparte ingang en is ook niet vanuit de Martinitoren te bezoeken. Wel kunt u in de toren het kerkorgel horen.

Bereikbaarheid
• Auto
Uw auto kunt u tegen betaling parkeren bij Parkeergarage Centrum Groningen. Vanaf hier is het 5 minuten lopen naar de Martinitoren.

• Openbaar vervoer
Vanaf station Groningen is het ongeveer een kwartier lopen naar de Martinitoren. U kunt ook bus 1, 3, 5 of 8 nemen en uitstappen op de Grote Markt. Vanaf hier is het een minuut lopen naar de Martinitoren.

Entree
Volwassenen vanaf 12 jaar betalen € 4,50 per persoon.
Kinderen t/m 11 jaar betalen € 3,50 per persoon.

(Prijzen zijn van 2019).

Uw tickets koopt u bij het VVV kantoor op de Grote Markt. Vanaf november 2019 is het VVV kantoor gevestigd in het Groninger Forum aan de Nieuwe Markt. De munt die u na betaling krijgt, hebt u nodig om de toren te kunnen beklimmen. Er is een toegangshek geplaatst met daarin een muntautomaat. Na inworp van de munt kunt u door het draaihek naar binnen en beginnen aan de klim van d’Olle Grieze. De kaartverkoop stopt een half uur voor sluitingstijd.

Openingstijden
De Martinitoren is het gehele jaar geopend van maandag van 12.00-17.00 uur, van dinsdag tot en met zaterdag van 11.00-17.00 uur en op zondag van 12.00-16.00 uur.

De Martinitoren is gesloten op Nieuwjaarsdag (1 januari), Eerste en Tweede Paasdag, Koningsdag (27 april), Hemelvaartsdag, Bevrijdingsdag (5 mei), Eerste en Tweede Pinksterdag, Eerste (25 december) en Tweede Kerstdag (26 december) en Oudejaarsdag (31 december).

De weersomstandigheden kunnen er toe leiden dat de Martinitoren tijdens openingstijden gesloten wordt.  

Adres
Martinitoren
Martinikerkhof 29
9712 HS Groningen
Telefoon: 050 – 31 39 741
Email:
Website:
     Logo van de Martinitoren


Voor meer foto's van de Martinitoren in Groningen, zie: Foto's Martinitoren.


 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

In het centrum van Groningen, aan de Grote Markt, staat de Martinitoren, d'Olle Grieze, hét symbool van de stad. Lees je mee over deze toren en het schitterende uitzicht over Stad en Ommeland? #martinitoren #ollegrieze #groningen In het centrum van Groningen, aan de Grote Markt, staat de Martinitoren, d'Olle Grieze, hét symbool van de stad. Lees je mee over deze toren en het schitterende uitzicht over Stad en Ommeland? #martinitoren #ollegrieze #groningen

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment