Het Gijsbrecht van Aemstelpark in Amsterdam is deels Rijksmonument en onderdeel van het ecolint van Amsterdam. Het Gijsbrecht van Aemstelpark is lang en smal. Het Gijsbrecht van Aemstelpark heeft een oppervlakte van 27 hectare. Het Gijsbrecht van Aemstelpark is een belangrijk groene en ecologische verbinding tussen het Amstelpark en het Amsterdamse Bos in stadsdeel Zuid.
Het Gijsbrecht van Aemstelpark heeft een rijke flora en fauna. U ziet hier veel vogels. Toen ik hier was liepen er nijlganzen rond met jongen. Daarnaast zijn er 40 inheemse kruidachtige plantensoorten, zoals salie.
De paden in het park hebben namen gekregen, zoals Twikkel, Cannenburg, Hunneschans, De Kamp, Enzerinck met het Ontmoetingseiland, Hinderstein en Moersbergen.
Inhoudsopgave
Ligging
Het Gijsbrecht van Aemstelpark ligt in de Amsterdamse wijk Buitenveldert (stadsdeel Zuid) ten noorden van de Van Nijenrodeweg tussen de Amstelveenseweg en de Europaboulevard.
Geschiedenis
De gemeente Amsterdam schreef in vijftiger jaren van de vorige eeuw een prijsvraag uit voor een ontwerp van een park in Buitenveldert. Dit werd een park met rechte lijnen. Wim Boer was de prijswinnaar. Hij ontwierp het deel Enzerinck, de rest van het Gijsbrecht van Aemstelpark is ontworpen door de Dienst Publieke Werken van de gemeente Amsterdam.
Het park werd genoemd naar Gijsbrecht van Aemstel, een toneelstuk van dichter Joost van den Vondel.
In 1968 was het park gereed. Vanaf 2007 is het park heringericht. Het netwerk van voet- en fietspaden is verbeterd en het groen erlangs werd teruggedrongen en de gebruiksmogelijkheden van het Gijsbrecht van Aemstelpark werden vergroot.
Bezienswaardig
Het Gijsbrecht van Aemstelpark heeft een rechthoekig patroon dat past bij de stedenbouwkundige bouw van de wijk Buitenveldert. De verschillende delen van het Gijsbrecht van Aemstelpark hebben elk hun eigen karakter.
Vanaf de Amstelveenseweg ziet u het eerste deel van Twikkel. Dit deel werd in 2009 opnieuw is ingericht met een waterpartij, glooiing in de plantvakken en nieuwe beplanting.
Bij het Ontmoetingseiland bevinden zich de Aldo van Eyckbanken, de Levensboom van Angie Abbink en het Herdenkingsmonument van Mischa Rakier.
De Stadsdeelwerf aan de van Heenvlietlaan ligt in het park en wordt omgeven door een houten loopbrug en water.
In het oostelijke deel van het park ligt het speelbos en een waterpartij. Dit is voor kinderen. In de waterpartij in het ondiepe deel een keienpad aangelegd, zodat kinderen overheen kunnen lopen zonder natte voeten te krijgen. Deze keienlijn voert naar een eilandje in de waterplas en verder langs een andere route naar de veilige kant. Ook leuk voor kinderen is het steltenpad dat de vaste oever met het eiland verbindt en deels op het droge en deels in het water staat.
![Het Ontmoetingseiland in het Gijsbrecht van Aemstelpark in Amsterdam](https://jtravel.nl/wp-content/uploads/2019/04/Wandelen-Zuidas-107.jpg)
Kunst in het Gijsbrecht van Aemstelpark
- The Long Hum – Theo Niermeijer op Enzerinck oost
- Buizenkolom – André Volten op Enzerinck midden
- Ruiter – Floyd Dewitt op Enzerinck west
- Julianaboom op het Ontmoetingseiland, herdenkingsmonument ’40-’45
- Ruiten – Frans en Marja de Boer-Lichtveld langs Cannenburg
- Houten driehoeken – Josum Walstra op Cannenburg
- Drie liggende figuren – Jan Snoeck op Twikkel
![Het Gijsbrecht van Aemstelpark tijdens de groene wandeling Zuidas in Amsterdam / Copyright © JTravel.nl](https://jtravel.nl/wp-content/uploads/2019/04/Wandelen-Zuidas-087.jpg)
Praktische informatie
Overige informatie
Het is niet toegestaan om te barbecueën in het Gijsbrecht van Aemstelpark.
Bereikbaarheid
- Auto:
Uw auto kunt u bij een bezoek aan het Gijsbrecht van Aemstelpark parkeren in de parkeergarage Gelderlandplein onder het gelijknamige plein. Kort parkeren is gratis. De parkeertarieven voor lang parkeren zijn hoog. U kunt uw auto ook in de wijk Buitenveldert parkeren. - Bus:
De dichtstbijzijnde bushalte is die van lijn 62 bij het Gelderlandplein of lijn 284 aan de Van Nijenrodeweg. - Tram:
De dichtstbijzijnde tramhalte is de halte van lijn 5 aan de A.J. Ernststraat. - Trein:
Met de trein reist u naar station Amsterdam Zuid. Vandaar loopt u naar het Gijsbrecht van Aemstelpark. - Metro:
De dichtstbijzijnde metrohalte is de halte aan de A.J. Ernststraat.
Openingstijden
Het Gijsbrecht van Aemstelpark is altijd geopend.
Entree
De toegang tot het Gijsbrecht van Aemstelpark is gratis.
Adres
Gijsbrecht van Aemstelpark
Van Nijenrodeweg
1082 HM Amsterdam
Meer lezen over de bezienswaardigheden in Amsterdam
Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Amsterdam? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:
Bewaar op Pinterest
![Tijdens mijn wandeling langs de Groene Zuidas in Amsterdam kwam ik o.a. langs en door het Gijsbrecht van Aemstelpark, een langgerekt en smal park in de Amsterdamse wijk Buitenveldert. Wil je meer lezen over het Gijsbrecht van Aemstelpark kijk dan op mijn website. Lees je mee? #gijsbrechtvanaemstelpark #amsterdam #zuidas #jtravel #jtravelblog Tijdens mijn wandeling langs de Groene Zuidas in Amsterdam kwam ik o.a. langs en door het Gijsbrecht van Aemstelpark, een langgerekt en smal park in de Amsterdamse wijk Buitenveldert. Wil je meer lezen over het Gijsbrecht van Aemstelpark kijk dan op mijn website. Lees je mee? #gijsbrechtvanaemstelpark #amsterdam #zuidas #jtravel #jtravelblog](https://jtravel.nl/wp-content/uploads/2019/04/Gijsbrecht-van-Aemstelpark.png)
![Tijdens mijn wandeling langs de Groene Zuidas in Amsterdam kwam ik o.a. langs en door het Gijsbrecht van Aemstelpark, een langgerekt en smal park in de Amsterdamse wijk Buitenveldert. Wil je meer lezen over het Gijsbrecht van Aemstelpark kijk dan op mijn website. Lees je mee? #gijsbrechtvanaemstelpark #amsterdam #zuidas #jtravel #jtravelblog Tijdens mijn wandeling langs de Groene Zuidas in Amsterdam kwam ik o.a. langs en door het Gijsbrecht van Aemstelpark, een langgerekt en smal park in de Amsterdamse wijk Buitenveldert. Wil je meer lezen over het Gijsbrecht van Aemstelpark kijk dan op mijn website. Lees je mee? #gijsbrechtvanaemstelpark #amsterdam #zuidas #jtravel #jtravelblog](https://jtravel.nl/wp-content/uploads/2019/04/Gijsbrecht-van-Aemstelpark.jpg)