Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

War Remnants Museum in Ho Chi Minh City

Mijn 21-daagse groepsrondreis met Fox Verre Reizen naar Vietnam begon in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. Op dag 16 bezocht ik het indrukwekkende War Remnants Museum in Ho Chi Minh City.

Inhoudsopgave

War Remnants Museum in Ho Chi Minh City

Het War Remnants Museum/Museum van de Amerikaanse Oorlogsmisdaden oftewel het Oorlogsmuseum in Ho Chi Minh City richt zich op de Amerikaanse rol in de Vietnamoorlog.

Geen enkel museum in Vietnam toont de impact en verwoestingen van de Vietnamoorlog zo goed als dit museum. Het is geen onpartijdige voorstelling van de gebeurtenissen tijdens de Vietnamoorlog, maar het maakt wel op indrukwekkende wijze duidelijk dat oorlogen verwoestend zijn en dat de burgers de grootste verliezers zijn. Het museum maakt op iedereen een grote indruk en toont de waanzin van elke oorlog.

Dit is een museum met een les. De Amerikanen besteden 130 miljard dollar aan de Vietnamoorlog en lieten nog eens voor miljarden aan materiaal in Vietnam achter. Op het terrein van het museum staat oorlogstuig dat is buitgemaakt op de Amerikanen.

Het War Remnants Museum is, met ongeveer een half miljoen bezoekers per jaar, één van de populairste musea van Vietnam. Ongeveer tweederde van deze half miljoen bezoekers is afkomstig uit het buitenland. Vanuit het westen is er kritiek op het museum, omdat het de Vietnamoorlog ’te eenzijdig’ laat zien en het ‘één grote Anti-Amerika propaganda’ is.

Ligging

Het War Remnants Museum bevindt zich in het voormalige Amerikaanse Information Service Building, op de hoek van de Le Qui Don Street en de Vo Van Tan Street in Ho Chi Minh City, het vroegere Saigon.

Geschiedenis

Het War Remnants Museum werd op 4 september 1975 geopend onder de naam ‘Exhibition House for US and Puppet Crimes’. De naam werd in 1990 veranderd in ‘Exhibition House for Crimes of War and Agression’ en in 1995, nadat de politieke en diplomatieke betrekkingen met Amerika waren verbeterd, werden de beladen woorden ‘war crimes’ (oorlogsmisdaden) en ‘agression’ (onderdrukking/agressie) uit de naam verwijderd. Het museum kreeg zijn huidige naam: ‘War Remnants Museum’.

Vredesduif met kinderen

Bezienswaardig

De grote zaal toont de ene na de andere gruwelijke foto van de Amerikaanse wreedheden in de oorlog. Sommige foto’s wonnen de Pulitzer Prize. De zaal is opgetrokken uit met graniet bedekt beton.

In de Requim-tentoonstelling ziet u foto’s van verslaggevers die tijdens deze oorlog om het leven kwamen, zoals Larry Burrows en Dana Stone.

De collectie van het museum bestaat uit een groot aantal foto’s verdeeld over een aantal thematisch ingerichte ruimtes zoals bombardementen tijdens de Vietnamoorlog door de Amerikanen, de gevolgen van het giftige Agent Orange dat door Amerikaanse vliegtuigen over Vietnam werd uitgespoten en van de misvormingen die werden toegebracht door Agent Orange, witte fosfor en napalm en ander oorlogsgeweld zoals het bloedbad van My Lai en het gebruik van napalm-bommen en een VC dat uit een helikopter wordt gegooid.

Een foto in het War Remnants Museum in Ho Chi Minh City

Daarnaast ziet u hier een aantal voorwerpen zoals een guillotine waarmee gevangenen door de Franse kolonisten en later de Zuid-Vietnamese regering werden geëxecuteerd. Deze is voor het laatst in 1960 gebruikt.

Ook ziet u de zogenaamde ’tijgerkooien’ waar de Zuid-Vietnamezen de politieke gevangenen in opsloot. Het is een replica van de gevangenis van het eiland Con Dao. De laatste galerij toont de wereldwijde protesten tegen de oorlog.

Het meest ontroerende museumstuk is een verzameling medailles, waaronder een Purple Heart, een eremedaille voor gewonde soldaten die een Amerikaanse sergeant aan het museum schonk. Op de koperen plaat staat: ‘aan het volk van een Verenigd Vietnam. Ik zat fout. Het spijt me.’

Buiten om het museum ziet u divers oorlogsmaterieel zoals tanks, pantservoertuigen, vliegtuigen en helikopters, waaronder UH-1 Iroquois en CH-47 Chinook helikopters, Northrop F-5 & Douglas A-1 Skyraider gevechtsvliegtuigen en een M48 Patton tank. Dit zijn voorbeelden van materiaal die de Amerikanen in Vietnam hebben achtergelaten.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

Vietnam kent twee grote internationale luchthavens: Hanoi in het noorden en Ho Chi Minh in het zuiden. Beide luchthavens worden niet rechtstreeks vanuit Nederland aangevlogen.

Wilt u een vlucht naar Ho Chi Minh City boeken, kijk dan op Skyscanner voor de mogelijkheden.

Meer lezen over reizen naar Vietnam

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Vietnam? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Het War Remnants Museum in Ho Chi Minh City richt zich op de Amerikaanse rol in de Vietnamoorlog. Het museum maakt op iedereen een grote indruk en toont de waanzin van elke oorlog. Meer lezen doe je op mijn website! #warremnantsmuseum #museum #hochiminhcity #saigon #vietnamoorlog #vietnam #jtravelblog #jtravel Het War Remnants Museum in Ho Chi Minh City richt zich op de Amerikaanse rol in de Vietnamoorlog. Het museum maakt op iedereen een grote indruk en toont de waanzin van elke oorlog. Meer lezen doe je op mijn website! #warremnantsmuseum #museum #hochiminhcity #saigon #vietnamoorlog #vietnam #jtravelblog #jtravel

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven