In dit artikel beschrijf ik wandeling in havenstad IJmuiden. Dit is een wandeling van 12 kilometer. De wandeling gaat langs het Noordzeekanaal met alle bedrijvigheid van dien, door de havens, langs de vuurtorens en de bunkers uit de Tweede Wereldoorlog en langs het strand. Het centrale thema tijdens deze wandeling is het Noordzeekanaal. Meer leest u dit artikel.

 

In dit artikel beschrijf ik wandeling in havenstad IJmuiden. Dit is een wandeling van 12 kilometer. De wandeling gaat langs het Noordzeekanaal met alle bedrijvigheid van dien, door de havens, langs de vuurtorens en de bunkers uit de Tweede Wereldoorlog en langs het strand. Het centrale thema tijdens deze wandeling is het Noordzeekanaal. Bijna alles wat u tijdens deze wandeling ziet, zoals de sluizen, de ontwikkeling van IJmuiden als woonplaats, de havens, de visserij, de hoogovens, de Atlantikwall, het IJmuiderstrand, zou er niet zijn geweest als het Noordzeekanaal niet was aangelegd. Dit gebeurde in de tweede helft van de 19e eeuw.
Deze wandelroute start bij het Pontplein, waar het veer naar Beverwijk en de Hoogovens aankomt en vertrekt. Deze wandelroute staat in de Wandelgids 'Wandelen in havensteden' en op de website van op de website van Wandelzoekpagina. Wandelt u mee door havenstad IJmuiden?

 

Mijn wandeling in de haven van IJmuiden

Deze wandelroute start bij het Pontplein in Velsen-Zuid, waar het veer naar Beverwijk en de Hoogovens aankomt en vertrekt. In een paar minuten bent u aan de overkant van het Noordzeekanaal. De wandelroute gaat langs de oude spoorlijn, met spectaculair uitzicht op het Noordzeekanaal en de Hoogovens naar de oude kern van IJmuiden en het sluizencomplex. Op het Sluisplein heeft u uitzicht op het zeegat en het Forteiland. U doorkruist het gebied rond en tussen de Vissershaven en de Haringhaven en bestijgt het Seinpostduin. Rondom dit duin heeft u uitzicht op de zee en de havens. Door de duinen loopt u via het Bunkerpad, langs indrukwekkende resten van de Duitse Atlantikwall naar de IJmuiderslag en over het strand terug naar IJmuiden aan Zee.

 

Pont over het Noordzeekanaal

Op het Pontplein kunt u even gek doen, net als ik gedaan heb, door de gratis pont naar de overkant te nemen en met dezelfde pont de oversteek naar Velsen-Zuid te maken. Op mijn YouTubekanaal ziet u een filmpje van de heenreis. De pont is voor voetgangers, fietsers en scooterrijders gratis. Overig verkeer moet betalen voor de oversteek.

Pont naar Velsen-Zuid tijdens mijn wandeling in de haven van IJmuiden

 

Wandeling langs het Noordzeekanaal

Met de pont achter u, slaat u rechtsaf en steekt de weg over richting een viaduct. Voor het viaduct bij de banken loopt u naar rechts en loopt u aan de linkerkant de trap op. Dit is de oude spoordijk. In 1998 reed hier de laatste trein. In 2014 werd de rails verwijderd en opgevuld met grindverharding. U ziet nog wel resten zoals spoorrails. U volgt ruim twee kilometer lang het pad over het oude spoorwegtracé. U heeft een fantastisch uitzicht op het Noordzeekanaal en de hoogovens van Tata Steel.

TataSteel tijdens mijn wandeling in de haven van IJmuiden

 

Tussen het spoorpad en het Noordzeekanaal loopt een hele drukke doorgaande weg, de Kanaaldijk. De andere kant is een woonwijk en niets bijzonders. Langs het spoorpad staan een aantal informatiepanelen die de moeite van het lezen waard zijn. Ze gaan over de historie van het spoor.

Onderweg passeert u een oude spoorhalte.

Na 1,5 kilometer buigt het spoorpad naar links van het kanaal af richting een viaduct. Dit is de Julianabrug. Net voor het viaduct loopt u aan de linkerkant de trap op. Boven slaat u rechtsaf en steekt het viaduct over. Aan de overkant van het viaduct slaat u linksaf de Koningin Wilhelminakade op. De Wilhelminakade ligt hoger. Dit komt omdat de straat uitkijkt op het spoorwegemplacement. Nu zijn het moderne bedrijfspanden met voornamelijk bedrijven in de visindustrie. De trap liep naar het in 1995 gesloopte station. Bij café Bellevue loopt u rechtdoor de Adrianastraat in. Via de Oranjestraat loopt u door Oud IJmuiden naar de oudste sluis van het grote sluizencomplex.

 

Sluisplein

Met een beetje geluk gaat op het moment dat u bij het Sluisplein bent, de Zuidersluis open. De Zuidersluis is een draaisluis. De Zuidersluis was de eerste en oudste sluis van IJmuiden. De sluis bestaat uit twee sluiskolken: de kleine en de grote sluis. Deze sluizen werden in 1876 in gebruik genomen. De gebouwen zijn dienstwoningen en het havenkantoortje.

Zuidersluis tijdens mijn wandeling in de haven van IJmuiden

 

U loopt verder langs het water en langs de poort van DFDS North Sea Ferries tot het puntje van het Sluisplein. Het Sluisplein biedt uitzicht op de ingangen van de havens en de ingang van het Noordzeekanaal. Hier staat ook het Vissersmonument uit 1955 voor de omgekomen vissers uit IJmuiden.

Vissersmonument tijdens mijn wandeling in de haven van IJmuiden

 

U kijkt uit op het Forteiland, een fort uit 1888 en onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het fort lag in het verleden aan de noordkant van de monding van het Noordzeekanaal maar door de verbreding van het kanaal is het fort deels gesloopt en werd het een eiland. Het fort werd gebruikt als opslagplaats voor munitie. In 1941 bouwden de Duitsers de Atlantikwall. Dit om een eventuele invasie vanuit Engeland af te kunnen slaan. Door de strategische positie van dit fort werd het fort met zwaar geschut uitgerust. Dat geschut kon de 62 kilo zware granaten maar liefst 27 kilometer wegschieten. Het fort werd beveiligd met prikkeldraadversperringen, mijnenvelden, granaatwerpers en mitrailleurnesten. In totaal werden op het eiland 37 bunkers gebouwd. In de kuststrook werden ook nog tientallen bunkers gebouwd. In 1944 bombardeerden 350 vliegtuigen IJmuiden, maar de stelling op en rond het Forteiland werd amper beschadigd.

Forteiland tijdens mijn wandeling in de haven van IJmuiden

 

Havengebied van IJmuiden

De wandeling gaat verder langs DFDS Seaways en de Vissershaven naar de Halkade. U steekt de parkeerplaats van DFDS Seaways over en loopt tussen het gebouw van Havenbedrijf IJmuiden en de witte loods door naar het water. Hier liggen een aantal vissersboten. Links staan grote letters IJMUIDEN. Over de kade loopt u naar de kop van de haven.

Haven van IJmuiden tijdens mijn wandeling in de haven van IJmuiden

 

De route gaat om het KNRM-gebouw heen met aan uw linkerhand de IJmuidense watertoren. Aan de andere kant loopt u via de Trawlerkade, langs de haven terug over het schiereiland tussen de Vissershaven en de Haringhaven. U loopt de Trawlerkade uit tot aan het hek waardoor u niet verder kunt.

Haven van IJmuiden tijdens mijn wandeling in de haven van IJmuiden

 

U slaat linksaf de Beugstraat in, die uitkomt op de Middenhavenstraat. Rechts ziet u de vuurtoren, het Hoge Licht. Het Hoge Licht en het Lage Licht leidden de schepen naar de monding van het Noordzeekanaal. Deze beide vuurtorens zijn ontworpen door Quirinius Harder en werden in 1878 in gebruik genomen. Bij de beide vuurtorens staan nog voormalige dienstwoningen.

Vuurtoren Hoge Licht in IJmuiden tijdens mijn wandeling in de haven van IJmuiden

 

Via de 3e Havenstraat komt u uit op de Industriestraat en via de 1e Industriedwarsstraat loopt u naar de Haringhaven, om de kop van de haven en langs het water loopt u terug via de parallelweg bij de Kotterkade.

Haven van IJmuiden tijdens mijn wandeling in de haven van IJmuiden

 

Bij de witte loods slaat u linksaf en rechtsaf. U komt uit op de Strandweg, een saai stukje industrieterrein met veel visverwerkingsbedrijven. Na 300 meter ziet u aan de linkerkant Visrokerij Smeding aan de Rondweg. U loopt de rondweg in. Voor u ziet u een bunker van 100x250 meter groot en 18 meter hoog. Deze bunker werd in 1943 tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse marine gebouwd. Het is een Schnellbootbunker, de grootste bunker van Nederland, die plaats bood aan 14 Schnellboten en 4 reparatiedokken.

 

Seinpostduin

De route gaat verder naar de Seinpostweg. Rechts is het Cebo-terrein (verwerker van industriële mineralen). Tegenover de ingang van het terrein loopt aan de linkerkant een tegelpad naar boven. U komt uit bij een straatje met oude woningen die er vervallen uit zien en nodig aan renovatie toe zijn, zo lijkt het. Verdwalen kunt u hier niet, want het pad loopt rond. Hier staat naast de paar woningen een controlepost, een spottersplek en de vuurtoren Lage Licht.

Vuurtoren Lage Licht in IJmuiden tijdens mijn wandeling in de haven van IJmuiden

 

Vanaf de spottersplek heeft u een prachtig uitzicht naar het Forteiland, de ingang van het Noordzeekanaal, sluizen, de zee en de grote Schnellbootbunker.

Het duin heet Seinpostduin. Op het Seinpostduin werd in 1877 een seinpost geplaatst om de schepen de haven in te loodsen. Dit is later vervangen door het Haven Operatie Centrum. De dienstwoningen om de vuurtoren zijn in 1906 gebouwd. De vuurtorens 'Lage Licht' en 'Hoge Licht' leidden de schepen naar de monding van het Noordzeekanaal. Deze beide vuurtorens zijn ontworpen door Quirinius Harder en werden in 1878 in gebruik genomen.

De weg loopt hier naar beneden. U loopt langs De IJmond Brasserie & Restaurant en de gedenknaald buiten de vangrail via het voetpad naar beneden. Weer beneden aangekomen loopt u terug naar de plek waar u op de heenreis ook liep.

 

Bunkers in de duinen van IJmuiden

Bij de Zeehavenweg loopt u langs het hek over het terrein van het Bunkermuseum. Het Bunkermuseum is gesloten. Het Bunkermuseum is elke eerste en derde zondag van de maand van april t/m augustus geopend. De entree bedraagt € 8,-- per persoon. U loopt langs een aantal bunkers en een kanon tot aan de Badweg.

U slaat rechtsaf en na ongeveer 150 meter steekt u de straat over. Aan het begin van het Bunkerpad staat een fietsenrek. De ingang kunt u bijna niet missen.

Langs het Bunkerpad staan een aantal goed bewaarde, maar helaas vol met graffiti gespoten bunkers. Een paar van deze bunkers zijn ook van binnen te bekijken. Ik ben hier tijdens mijn wandeling in IJmuiden ook langs gelopen. Langs het laatste stuk van het Bunkerpad staan geen bunkers meer, nog een paar resten maar veel bijzonders is het niet. Wat wel opvalt is dat het allemaal is vol gespoten met graffiti en overal afval, zoals blikjes, flesjes, plastic e.d. ligt. Jammer dat het niet beter onderhouden en opgeruimd wordt.

Een bunker in IJmuiden tijdens mijn wandeling in de haven van IJmuiden

 

Vanaf het duin heeft u een mooi uitzicht over het Kennemermeer.

 

Het strand van IJmuiden

Bij appartementencomplex IJmuiderslag neemt u de trap naar beneden.

U volgt het Zeewindepad tot aan het strand. Via het strand en voor de strandhuisjes langs loopt u naar de strandopgang Kennemerstrand. Het Kennemerstrand is na 1967 ontstaan. De pieren van het Noordzeekanaal werden toen verlengd.

Strandhuisjes op het strand van IJmuiden tijdens mijn wandeling in de haven van IJmuiden

 

De bushalte voor uw reis terug staat aan de Badweg. U neemt (als u met het openbaar vervoer reist) buslijn 382 naar IJmuiden. Nadeel van deze buslijn is dat de bus maar 1x per uur rijdt doorrijdt naar het strand.  Buslijn 382 rijdt veel vaker maar begint en eindigt op de Dennekoplaan.

 

IJmuiden

IJmuiden is een havenstad en ligt in de gemeente Velsen in de provincie Noord-Holland. In de havenmond van IJmuiden ligt het Forteiland. Dit eiland is onderdeel van de Stelling van Amsterdam.

IJmuiden ligt aan het Noordzeekanaal en is na Rotterdam en Amsterdam, de derde haven van Nederland. IJmuiden is de grootste vissershaven van Nederland. IJmuiden heeft in totaal vier havens. Toeristen komen vooral naar IJmuiden voor het grote strand en de veerboot van DFDS Seaways die vanuit de vissershaven naar Newcastle (Verenigd Koninkrijk) vaart. Vanaf het Kennemerstrand, het strand van IJmuiden, ziet u grote schepen het Noordzeekanaal opvaren.

In IJmuiden zijn een jachthaven, twee vuurtorens, brede stranden, enorme sluizen, een visafslag en de altijd rokende hoogovens van Tata Steel te zien.

Het graven van het Noordzeekanaal is in 1865 begonnen. Dit gebeurde toen nog met kop en kruiwagen, dat is nu niet meer voor te stellen. Het Noordzeekanaal werd in 1876 geopend door Koning Willem III. Bij de huidige Zuidersluis werden de eerste woningen van IJmuiden gebouwd. In de 19e eeuw werd ook de spoorlijn naar de sluis aangelegd en werd de vissershaven gegraven. Deze vissershaven had een directe verbinding met de Noordzee. De Haringhaven was in 1918 gereed.

Aan de overkant van het Noordzeekanaal werd Hoogovens gebouwd. Hier werd vanaf 1923 geproduceerd. Tijdens de eerste kilometers van deze wandeling in havenstad IJmuiden ziet u aan de overkant de rookpluimen en fabrieken van het huidige Tata Steel.

Aan het begin van het Noordzeekanaal ligt de 'Zeesluis IJmuiden' die in 2022 gereed kwam.

IJmuiden is in de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden gebombardeerd en de Duitsers sloopten IJmuiden voor de aanleg van de Atlantikwall. U ziet in de duinen van IJmuiden nog een aantal bunkers uit die tijd.

 

Praktische informatie

 

Wandelroute

Deze wandelroute 'Wandeling in havenstad IJmuiden' staat in de Wandelgids 'Wandelen in havensteden' en op de website van op de website van Wandelzoekpagina. Tijdens mijn wandelingen maak ik ook altijd gebruik van het GPX-bestand op mijn telefoon. Mocht de routebeschrijving niet kloppen, kunt u terugvallen op uw telefoon.

 

Wandelgids

De wandelgids 'Wandelen in havensteden' is een aanrader. De wandelgids telt 160 pagina’s en is voor € 17,95 te koop via Bol.com of rechtstreeks bij Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

 

Afstand

De wandelroute Wandeling in de haven van IJmuiden heeft een lengte van 12 kilometer.

 

Bereikbaarheid

Het beginpunt van deze wandeling is de pont in Velsen-Zuid. Het eindpunt is de bushalte aan de Badweg in IJmuiden aan Zee.

  • Bus:
    Buslijn 385 van Connexxion rijdt vanuit Haarlem naar Velsen, halte Briniostraat. Vanaf deze straat is het ongeveer 5 minuten lopen naar het beginpunt van de route op het Pontplein. Ook buslijn 382 van Connexxion stopt vlakbij het Pontplein, aan de De Noostraat.
    Het eindpunt van deze wandeling in de haven van IJmuiden is de bushalte IJmuiden aan Zee. Dit is ook het eind- en beginpunt van buslijn 382 van Connexxion. Deze bus gaat slechts 1x per uur. Reist u verder dan kunt u bij de bushalte Dennekoplaan of Zeewijkplein overstappen vanuit buslijn 382 naar buslijn 385 naar Haarlem Station.
  • Auto:
    Komt u met de auto, dan kunt u uw auto parkeren bij de pont. U zult aan het eind met de bus (buslijn 382) terug moeten reizen naar het Pontplein.

 

Horeca

Onderweg komt u in de havens en aan het strand van IJmuiden langs veel horecagelegenheden. Naast de pont in Velsen is een horecazaak gevestigd. Een goed begin van uw wandeling met een heerlijk kopje koffie. In de havens zijn het voornamelijk visrestaurants en lunchrooms. Bij de kleine vuurtoren is ook een restaurant gevestigd. Langs het strand zijn een paar strandtenten.

 

Overnachten

Er zijn meerdere overnachtingsmogelijkheden in IJmuiden. Alle hotels en de prijzen via Booking.com.

Ook in IJmuiden en omgeving kunt u gebruik maken van natuurhuisjes. Na deze wandeling is het goed uitrusten en slapen in de natuur.

U kunt ook gebruik maken van een B&B. Bekijk hier het aanbod van Airbnb.

 

Mijn wandeling in de haven van IJmuiden

 

 

Bekijk ook: Foto's van mijn wandeling in de haven van IJmuiden.

 

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer.

 


Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Ik maakte een wandeling in de haven van IJmuiden. Een wandeling langs het Noordzeekanaal, door de havens, langs bunkers en over het strand. Mijn belevenissen en mijn route lees je in dit artikel. Loop je mee? #ijmuiden #noordzeekanaal #haven #strand #bunkers #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling in de haven van IJmuiden. Een wandeling langs het Noordzeekanaal, door de havens, langs bunkers en over het strand. Mijn belevenissen en mijn route lees je in dit artikel. Loop je mee? #ijmuiden #noordzeekanaal #haven #strand #bunkers #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling in de haven van IJmuiden. Een wandeling langs het Noordzeekanaal, door de havens, langs bunkers en over het strand. Mijn belevenissen en mijn route lees je in dit artikel. Loop je mee? #ijmuiden #noordzeekanaal #haven #strand #bunkers #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog

Ik maakte een wandeling in de haven van IJmuiden. Een wandeling langs het Noordzeekanaal, door de havens, langs bunkers en over het strand. Mijn belevenissen en mijn route lees je in dit artikel. Loop je mee? #ijmuiden #noordzeekanaal #haven #strand #bunkers #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling in de haven van IJmuiden. Een wandeling langs het Noordzeekanaal, door de havens, langs bunkers en over het strand. Mijn belevenissen en mijn route lees je in dit artikel. Loop je mee? #ijmuiden #noordzeekanaal #haven #strand #bunkers #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling in de haven van IJmuiden. Een wandeling langs het Noordzeekanaal, door de havens, langs bunkers en over het strand. Mijn belevenissen en mijn route lees je in dit artikel. Loop je mee? #ijmuiden #noordzeekanaal #haven #strand #bunkers #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment