JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

In dit artikel leest u alles over het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora in De Koog op Texel. Dit is het grootste juttersmuseum ter wereld.


Het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora is het grootste juttersmuseum ter wereld. Het museum bevindt zich tussen Den Burg en De Koog, aan de Pontweg 141 A. De ingang is aan de Californiëweg, afslag 13 van de Pontweg. In het museum ziet u strandvondsten van meer dan 75 jaar en u krijgt informatie over het strandjutten, het loods- en reddingwezen en de visserij. Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora is het resultaat van vele zoektochten door strandjutters langs het strand. U ziet hier voorwerpen die buit gemaakt zijn tijdens strandingen en aangespoeld na schipbreuken. De schuren werden van aangespoelde planken en ander kostbaar wrakhout getimmerd. Hier liggen 227 boeien, 111 vissershandschoenen, reddingsvesten uit alle windstreken, dikke bossen scheepstouw, schoenen, tonnen met onbekende inhoud, plastic speelgoed, oliejassen, nummerplaten, parafine, cosmetica, gloeilampen en zelfs computers en televisies die aangespoeld zijn. Er worden doorlopend diverse films over scheepsstrandingen, reddingsacties en de jutterij getoond. Op het buitenterrein zijn veel bijzondere voorwerpen te vinden.

Plattegrond Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora

Geschiedenis
In 1962 is dit museum door jutter Jan Uitgeest opgericht. Hij verzamelde de voorwerpen die u hier in het museum kunt bekijken. Zijn verhalen kunt u nog altijd horen in de film in expositieruimte 1. De jutter bouwde met het hout, van een in december 1962 vergaan schip 'Nautilus', een schuur. Dit schip kwam voor de kust in de problemen. Alleen de kok overleefde dit drama. De overige 23 bemanningsleden overleefden het niet. In de avond spoelden 200 scheepsluiken aan. Jan en Klaas Uitgeest verborgen 60 van deze luiken in de duinen. In drie nachten werden deze luiken naar hun huis gesleept. De van dit hout gebouwde schuur draagt ook de naam 'Nautilus'. Er is van alles verzameld, van aangespoelde opblaaspoppen tot boeien, viskisten, stukken hars, flessenpost en scheepsbellen. Sinds 1975 is het museum in handen van Stichting Juttersmuseum Texel. In de zomer van 2014 werden André Eelman en Judith Vlaming-van der Zee de eigenaren van het museum.

Bezienswaardig
In de ontvangstruimte hangen koperen en bronzen naamplaten.

Het museum is verdeeld in verschillende expositieruimtes:

• Expositieruimte 1
Hier vindt u een bonte verzameling voorwerpen, die in de afgelopen 75 jaar op het strand van Texel zijn aangespoeld. Het grote aantal gekke, grappige, leuke en bijzondere attributen zal u verbazen. Hier bevindt zich ook de filmzaal, waar doorlopend een film draait. De oude jutter Jan Uitgeest (de oprichter van Juttersmuseum Flora) vertelt tijdens deze film zijn spannende en komische verhalen.

Expositieruimte 1 in het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora Expositieruimte 2 in het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora

• Expositieruimte 2
Deze ruimte heeft het thema 'strandingen'. Hier vindt u documentatie, foto's en krantenartikelen van de gestrande schepen op de kust van Texel. Ook de 'souvenirs' die de jutters in nacht en ontij van de gestrande schepen gejut hebben, worden hier getoond. U ziet een film van de gestrande 'Anneliese' in 1990, waarin verteld wordt hoe het schip op het strand gesloopt is en voor oud ijzer afgevoerd is.

• Expositieruimte 3
Deze ruimte was een deel van de oude werkplaats. De ruimte is verbouwd tot een ruimte voor tijdelijke exposities. Van 13 april t/m 15 september 2017 was hier een expositie te zien van prachtige beelden uit Kenia, gemaakt van gerecyclede teenslippers. Afval wat in zee drijft, wordt meegevoerd en blijft achter op een plek, dit wordt de 'Plastic Soep' genoemd. De Plastic Soep is een groot 'eiland' van drijvende plastics dat zich heeft gevormd in de oceanen. Langzaam valt dit plastic uiteen in heel fijne stukjes en komen via de voedselketen terecht in de magen van vogels en zeedieren. Het gevolg is vergiftiging en verstoring van de hormoonhuishouding bij deze dieren. Een groot deel van de plastic soep (zoals teenslippers) spoelt aan op de stranden van bijv. Kenia. Deze aangespoelde teenslippers worden door medewerkers van Ocean Sole verzameld en schoongemaakt. De teenslippers worden tot grote blokken gelijmd en een team van ambachtslieden maakt van die blokken de mooiste beelden, zoals olifanten, giraffen, leeuwen, neushoorns en nog veel meer bekende dieren van de Afrikaanse savanne. Ocean Sole verzamelt en verwerkt jaarlijks ongeveer 400.000 teenslippers.

Flipflopkunst uit Kenia in expositieruimte 3 in het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora Expositieruimte 4 in het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora

• Expositieruimte 4
In deze ruimte bevindt zich een bonte verzameling gejutte spullen. De schuur met de naam 'Nautilus' was de start van het juttersmuseum. Deze schuur is gebouwd van de scheepsluiken van de gezonken schip de 'Nautilus'. Op 16 december 1962 zonk dit schip tussen Den Helder en Texel. 200 scheepsluiken spoelden daarna aan op het strand van Texel. In deze ruimte worden ook de juttersverhalen en jutterspresentaties voor groepen gehouden.

• Expositieruimte 5
In deze expositieruimte worden de reddingsboot van De Cocksdorp, de Joan Hodshon, een reddingsvlot en veel reddingsboeien tentoongesteld. Ook worden hier voorwerpen, zoals flessen, getoond die jutters op Texel hebben gevonden.

Expositieruimte 5 in het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora De binnenplaats van het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora

• Binnenplaats
De oude vuurtoren van Rottumeroog is één van de topstukken. Deze vuurtoren staat op de binnenplaats. De vuurtoren deed in de jaren ’50 van de vorige eeuw dienst als baken aan de Mokbaai. Op de binnenplaats ziet u ook voorwerpen, zoals niet meer te gebruiken televisies en computers, die gevonden zijn en die van vergane schepen afkomstig zijn.

• Buitenterrein
Op het buitenterrein zijn roestige voorwerpen die door Texelse Noordzeevissers zijn opgevist te zien, zoals vliegtuigonderdelen, een roer uit de VOC-tijd, ankers, vislieren en een complete stuurhut.

Gevonden handschoenen in het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora De speeltuin in het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora

• Speeltuin
Er is een grote speeltuin met klimtoren, schommels, slingerschommel en een sta-wip voor de hele familie. De kinderen kunnen met de kabelbaan van dertig meter lang van het schip roetsjen, op een landingsvaartuig van de marine klimmen of kruipen in een echte reddingscapsule.

• Noorse viskotter Sjøfuglen (zeevogel)
De Noorse houten viskotter Sjøfuglen is gebouwd in 1934 en meet 11 meter lang en 4 meter breed. Het schip wordt door het museum gebruikt bij het uitbeelden van de stranding van een schip. U loopt via een houten loopbrug naar het schip. Het schip ligt op een duin. Het schip is vanaf de Pontweg, als u van Den Burg naar De Koog rijdt of v.v., duidelijk te zien.

De Noorse viskotter Sjøfuglen in het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora

Voor kinderen is er in dit museum heel veel te doen en te zien. Ze kunnen een gratis speurtocht krijgen. Tijdens deze speurtocht komen ze diverse spelletjes tegen, zoals ringwerpen, hengelspel, slingerplank, trekbiljart, zeememorie of ze maken hun eigen knoop aan het knopenbord.

In de vakanties worden familiepresentaties gegeven. De meest bijzondere spullen worden getoond en verhalen van jutters als Jan Uitgeest en Maarten Boon worden verteld. De eigenaren zijn allebei familie van jutters.

Openingstijden
Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora is het gehele jaar dagelijks van 10.00-17.00 uur geopend.

Entree
Volwassenen betalen € 5,75 per persoon.
Kinderen 4 t/m 11 jaar betalen € 4,50 per persoon.
Kinderen tot 4 jaar zijn gratis.
De museumjaarkaart is bij Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora niet geldig.
Prijzen zijn van 2017.

Adres
Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora
Pontweg 141 A
1796 MA De Koog
Telefoon: 0222 – 32 12 30
E-mail:
Website:
Klik hier om naar de website van Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora te gaan


Voor meer foto's van Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora, zie: foto's De Koog.


 


Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Een leuk uitje voor kinderen (en volwassenen) is Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora, net buiten De Koog, op Texel. Het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora is het grootste juttersmuseum ter wereld. Meer lezen doe je op mijn website. Lees je mee? #juttersmuseumflora #dekoog #texel #nederland #waddeneiland #jtravel #jtravelblog Een leuk uitje voor kinderen (en volwassenen) is Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora, net buiten De Koog, op Texel. Het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora is het grootste juttersmuseum ter wereld. Meer lezen doe je op mijn website. Lees je mee? #juttersmuseumflora #dekoog #texel #nederland #waddeneiland #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment