JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

In Ecomare ziet u van heel dichtbij zeehonden (ze komen soms zelfs uit hun bassin), twee bruinvissen, vogels (Jan-van-genten en zeevogels) vissen en andere zeedieren. U ontdekt hier alles over Werelderfgoed Waddenzee, de Noordzee en Texel. Ecomare ligt midden in het Nationaal Park Duinen van Texel ten zuiden van de badplaats De Koog.

Plattegrond Ecomare

Geschiedenis
De eerste zeehonden in Europa werden in 1952 door Gerrit de Haan opgevangen. Hij stond samen met zijn vrouw Annie aan de basis van de zeehondenopvang. Toen was er bij dierenartsen nog geen medische kennis over zeehonden. Het is hen ondanks tegenslagen en doorzettingsvermogen gelukt om zeehonden die in de problemen waren gekomen in leven te houden en te laten opknappen. In die periode werd er nog volop op zeehonden gejaagd. De Waddenzee was daarna nog lang vervuild. De zeehondenpopulatie daalde tot een dieptepunt. Het werk van het opvangcentrum was en is heel belangrijk. Zeehonden blijven in leven die anders zeker gestorven zouden zijn en het publiek wordt op de problemen in de Waddenzee gewezen. In 1962 is mede dankzij het werk van Ecomare de zeehondenjacht gestopt. Ook is steeds meer draagvlak gekomen voor het beschermen van de (wadden)natuur. In 1975 is Ecomare verhuisd naar de plek waar u de opvang nu kunt bezoeken, in de duinen ten zuiden van badplaats De Koog. Ecomare is daarna uitgegroeid tot een multifunctioneel bezoekerscentrum. Ecomare omvat een natuurmuseum, een aquarium, een zeehondenopvang, een vogelopvang en een duinpark. Ecomare is ook een centrum voor natuur- en milieueducatie en een bezoekerscentrum voor het Nationaal Park Duinen van Texel. Ecomare ontvangt jaarlijks ongeveer 300.000 bezoekers.

Bezienswaardig

Eén van de bruinvissen onder water in Ecomare

• Bruinvissen
In Ecomare leven twee bruinvissen, Michael en Dennis. Bruinvissen zijn kleine walvissen, die lijken op dolfijnen. Michael en Dennis zwemmen in een speciaal bruinvissenbassin met grote ramen. U kunt ze zowel onder als boven water bekijken. Het is heel bijzonder om ze van dichtbij te zien. U hoort ze zelfs ademhalen voor ze weer onderduiken.
Michael en Dennis zijn ooit opgevangen door Stichting SOS Dolfijn. Ze kunnen zich allebei niet redden in het wild en worden bij Ecomare permanent verzorgd.
Bruinvis Dennis is in september 2013 aangespoeld op het strand van Terschelling met afdrukken van een net op zijn lijf. Hij heeft vermoedelijk vlak voor hij aanspoelde in een visnet vastgezeten. Als een bruinvis zich niet uit een net weet te bevrijden, verdrinkt hij. Dennis had in de opvang bij Stichting SOS Dolfijn diverse gezondheidsklachten. Hij kreeg alleen vispap, omdat hij moeilijk hele vissen kon verteren. Dennis heeft door huidproblemen zichtbare littekens op zijn lijf. De andere verwondingen zijn genezen. Dennis was ongeveer drie maanden oud toen opgevangen werd. Deze periode is te kort om te leren hoe hij zich in het wild moet redden. Daarom kan hij niet terug naar zee. Jonge bruinvissen blijven een jaar bij hun moeder. Ze zijn in de eerste zes maanden van hun leven volledig afhankelijk van haar. De moeder leert haar jong hoe het moet jagen.
In 2009 werd Michael door Stichting SOS Dolfijn opgevangen. Hij was toen 1-2 maanden oud. De eerste anderhalve maand kreeg hij door zijn leeftijd alleen vispap te eten. Langzaamaan is daarna overgegaan op het voeren van hele vissen. Michael heeft de eerste maanden in de opvang van SOS Dolfijn behoorlijk wat gezondheidsproblemen gehad. Ook hij kan zich in zee niet redden. Daarom is er toen een permanente opvang voor hem gezocht en gevonden. Sinds 2012 verblijft Michael bij Ecomare. Hij is een speelse, vriendelijke bruinvis.
Michael en Dennis delen hun bassin. Bruinvissen zijn slimme dieren die graag spelen met de dierverzorgers. Via de onderwaterramen in het zee-aquarium kunt u ze heel goed bekijken. Soms zwemmen ze zelfs naar u toe. Om 10.30 en 13.30 uur is er een bruinvispresentatie waarbij u van alles te weten komt over bruinvissen in de Noordzee.

• Zeehonden
In Ecomare ziet u in verschillende bassins gewone en grijze zeehonden. In Ecomare leven zeehonden die niet meer terug kunnen naar zee. De meeste zeehonden zijn blind, oud of missen tanden en kiezen. In de vaste groep leven oude dieren. Deze zeehonden hebben last van ouderdomsstaar, waardoor de ogen wit worden of zijn blind binnengekomen in de opvang. Deze zeehonden zijn niet oud, maar hebben witte of rode ogen. Het ziet er best eng uit.
Ook zijn er in Ecomare een paar jongere dieren. Zij kunnen zich door omstandigheden niet in de natuur handhaven. Bij Ecomare worden ze hun leven lang verzorgd. Naast de zeehonden die de rest van hun leven in Ecomare blijven wonen is er de zeehondenopvang. Ecomare vangt per jaar ongeveer 100 jonge, zieke, verzwakte of gewonde zeehonden op. Ze gaan als ze weer helemaal gezond zijn, terug naar zee. U kunt bij Ecomare het hele proces van de zeehondenopvang van dichtbij bekijken. Voor de allerkleinste en zwaksten is er de speciale zeehondenquarantaine. Dit zijn ruimtes die speciaal voor het herstel van de zeehonden zijn ingericht. Hier is vloerverwarming, extra mogelijkheden voor hygiëne en als de conditie het toelaat hebben de zeehonden toegang tot een eigen badje. Deze quarantaineruimte is niet groot, dit omdat de zeehonden in deze periode hun energie nodig hebben om te herstellen. U kunt vanachter het glas meekijken hoe deze zeehonden verzorgd worden. Als het beter met ze gaat, gaan de zeehonden naar de ruimere buitenbassins. Hier zwemmen, spelen of zonnen ze. De zeehonden hoeven hier alleen maar aan te sterken zodat ze zich in het wild weer helemaal zelf kunnen redden. Zeehondenpups krijgen speciale zeehondenmelk en als ze wat ouder zijn krijgen ze vis. Dit is meestal haring omdat deze vissoort lekker vet is. Als de hele zieke zeehonden te zwak zijn om vis te verdragen, krijgen ze vispap.
Zeehonden kunnen hun adem veel langer inhouden dan mensen. Zeehonden kunnen onder water slapen. Grijze zeehonden kunnen in rust een half uur onder water blijven en gewone zeehonden 19 minuten. Een actieve duik duurt korter, omdat het dier dan meer zuurstof verbruikt.
Om 11.30 en 15.30 uur worden de zeehonden gevoerd. Tijdens het voeren vertelt de dierverzorger over de zeehonden. Hij vertelt bijvoorbeeld dat zeehonden onder water met hun snorharen 'kijken' en dat ze op tientallen meters afstand voelen dat er een vis voorbij zwemt.

Het voeren van de gewone zeehonden in Ecomare Een grijze zeehond tijdens het schoonmaken van het bassin in Ecomare

Een gewone zeehond op de rand van het bassin in Ecomare

Het zee-aquarium in Ecomare

• Zee-aquarium
In de aquaria leven tientallen soorten zeevissen, zeesterren, schaal- en schelpdieren. Per aquarium is een leefgebied nagebouwd, zoals de Waddenzee met veel jonge vissen, de Noordzee met haaien en roggen en de haven met harders. Om 14.30 uur worden de dieren in het zeeaquarium gevoerd. De dierverzorger vertelt van alles over de zeedieren en beantwoord bijvoorbeeld de vraag dat een platvis niet plat wordt geboren, maar dat deze vis in de eerste weken van zijn leven een hele metamorfose doormaakt.

• Vogelopvang
In een grote ruimte met vijver leven acht jan-van-genten en twee aalscholvers. De vogelopvang grenst aan het verblijf waar de vogels gevoerd worden. De opgevangen vogels worden als ze hersteld zijn weer vrij gelaten. In de vogelopvang komen zieke, gewonde, verzwakte en met olie besmeurde vogels weer op krachten. U leert hier over de gevaren waar zeevogels mee te maken krijgen. Ecomare is een landelijk erkend vogelasiel, gespecialiseerd in de opvang van kust- en zeevogels waar vogels, zoals meeuwen, alken, zeekoeten, jan-van-genten, sterns en steltlopers worden opgevangen. De meeste vogels worden op Texel gevonden, maar er komen ook vogels die in eerste instantie door andere vogelopvangcentra zijn opgevangen en die naar Ecomare worden doorgestuurd. Ecomare is een tussenstation voor vogels die niet tot de categorie 'zeevogels' horen. Zij worden naar andere centra op het vasteland gebracht. In Ecomare woont een vaste groep jan-van-genten. Zij zijn ooit opgevangen, maar zijn niet genoeg hersteld om weer te kunnen jagen op zee. Er worden ook kleine zoogdieren opgevangen, zoals moederloze jonge konijntjes of gewonde of verzwakte egels.

Het duinpark van Ecomare

• Duinpark
Het Duinpark is een prachtig duingebied dat alleen vanuit Ecomare is te bereiken. U kunt kiezen tussen een kinderwandeling of een rondwandeling van 1,5 kilometer. De digitale gids vertelt u actuele en leuke weetjes over het duinlandschap, de planten en dieren. In het hoogseizoen worden regelmatig gratis excursies verzorgd voor de bezoekers van Ecomare. Het duinpark heeft een oppervlakte van ongeveer 50 hectare. Met de kinderwandeling kunnen kinderen de duinen verkennen zoals een plant of dier dat doet. Spelend de natuur beleven. Voorbeelden hiervan zijn zonnen als een duinroos, lopen als een rugstreeppad, rennen als een fazant of horen als een konijn. In het voorjaar verblijven er in het Duinpark overal meeuwen. Dit zijn broedende stormmeeuwen, kleine mantelmeeuwen en zilvermeeuwen. Op andere plekken op Texel zijn de broedgebieden van meeuwen afgesloten, maar hier loopt u er tussendoor. Het Duinpark ligt in het Nationaal Park Duinen van Texel. Er is een digitale natuurgids beschikbaar. Tijdens de wandeling ontvangt u actuele en leuke weetjes over het duinlandschap, de planten en dieren.

 

Tentoonstellingen
Bij Ecomare ontdekt u de natuur van het Werelderfgoed Waddenzee, de Noordzee en het eiland Texel. Er zijn verschillende tentoonstellingen.
In de expositie Waddenstad krijgt u antwoord op de vraag wat meeuwen eten, welke vijanden de mossel heeft en wie heeft de bruinvis vermoord. U doet kennis uit zee op.
In de Walviszaal ziet u enorme skeletten van walvissen uit de Noordzee. U loopt er tussen de walvisskeletten. Het zijn skeletten van walvissen en dolfijnen die in de buurt van Texel zijn aangespoeld. U voelt u behoorlijk klein als u naast de reusachtige schedel van een 15 meter lange potvis staat. Een stukje ambergrijs, een stof die slechts in enkele potvissen wordt aangemaakt en vroeger 'drijvend goud' werd genoemd, is het topstuk van deze expositie. Het spannende verhaal achter deze vondst wordt u in de tentoonstelling verteld.
In de tijdelijke expositie Naar de Haaien ontdekt u met modellen, eikapsels, exemplaren op sterk water, verhalen en filmpjes veel over haaien en roggen. In de Noordzee leven ongeveer twintig verschillende soorten.

Het voeren van de bruinvissen in Ecomare

Voedertijden
• Bruinvissen: 10.30 en 13.30 uur.
• Zeehonden: 11.30 en 15.30 uur.
• Zee-aquarium: 14.30 uur.
Tijdens het voeren vertelt de dierverzorger over de zeehonden, bruinvissen en bewoners van het zee-aquarium.

Openingstijden
Ecomare is dagelijks geopend van 09.30-17.00 uur (m.u.v. 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag). De kassa sluit om 16.30 uur.

Entree
Volwassenen betalen € 12,75 per persoon.
Kinderen van 4 t/m 13 jaar betalen € 8,75 per persoon.
Kinderen t/m 3 jaar zijn gratis.
Online tickets kopen levert u 5% korting op.
De museumkaart is niet geldig bij Ecomare.
Prijzen zijn van 2017.

Bereikbaarheid
Ecomare is goed per bus, fiets en auto bereikbaar.
Vanaf de Pontweg tussen Den Burg en De Koog neemt u afslag 13 en volgt u de borden Ecomare.
Er stopt een bus voor de deur van Ecomare of u kunt gebruik maken van de Texelhopper.
Parkeren op Texel is niet gratis, maar met het Texel e-vignet kunt u overal op Texel parkeren. Deze digitale parkeerkaart geldt ook op het parkeerterrein van Ecomare. Op zondag parkeert u gratis.

Adres
Ecomare
Ruijslaan 92
1796 AZ De Koog
Telefoon: 0222 – 317 741
Fax: 0222 – 317 744
E-mail:
Website:
Klik hier om naar de website van Ecomare te gaan


Voor meer foto's van Ecomare, zie: foto's De Koog.


 


Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


Een leuk uitje voor kinderen (en volwassenen) is zeehondenopvang Ecomare, net buiten De Koog, op Texel. Naast zeehonden leven hier 2 bruinvissen en is er binnen een zee-aquarium. De dieren worden op vaste tijden gevoed en jij kan daar bij zijn! Meer lezen doe je op mijn website. Lees je mee? #ecomare #zeehondenopvang #dekoog  #texel #nederland #waddeneiland #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment