Logo van JTravel.nl
Search
Close this search box.

Natuurgebied Wagejot

Tijdens mijn 10-daagse vakantie in 2017 op Texel verbleef ik in Hotel Beatrix in De Koog. Ik huurde een fiets, waarmee ik vanuit De Koog het hele eiland verkende. In dit artikel vertel ik u alles over Natuurgebied Wagejot.

Inhoudsopgave

Ligging

Wagejot is een natuurgebied in het oosten van Texel ter hoogte van Oosterend.

Wagejot

Natuurgebied Wagejot wordt beheerd door Natuurmonumenten en bestaat voornamelijk uit drassige grond en brakke waterplassen.

Wagejot is ontstaan doordat er een eindje buitendijks een nieuwe dijk is gebouwd. Het is een brakwatergebied. Het Wagejot groeit niet dicht, zoals dat bij een zoetwaterplas wel het geval zou zijn. Aan de binnenzijde van de Waddendijk ligt een aaneenschakeling van aantrekkelijke natuurgebiedjes. Deze gebieden zijn in het kader van natuurontwikkeling aangelegd. Van noord naar zuid zijn het De Bol en Krassekeet, Wagejot en IJzeren Kaap, ’t Zandkes, Ottersaat, Dijkmanshuizen, Ceres en Molenkolk. Langs de waddendijk liggen plasdrasgebieden waar u vanaf de weg heel goed vogels kan spotten.

Een kluut in natuurgebied Wagejot / Copyright © JTravel.nl

Wagejot is een uitstekende plaats om vogels te spotten. Vlak langs de weg aan de andere kant van de sloot broeden kluten, bontbekplevieren, scholeksters, tureluurs, visdieven, kokmeeuwen, noordse sterns en grote sterns. Ook voor trekvogels is het hier goed toeven. Bij hoogwater zijn er veel steltlopers: wulpen, bonte strandlopers, kemphanen, steenlopers, zwarte ruiters, groenpootruiters, zilverplevieren, pijlstaarten, wintertalingen, kanoetstrandlopers en rotganzen. Vanaf de Lancasterdijk en vanuit de berm van de waddendijk zijn de broedende vogels op het nieuwe schelpeneilandje uitstekend te zien, te fotograferen en te observeren. Hier zijn parkeerplaatsen aangelegd voor vogelspotters. Infopanelen geven u meer achtergrondinformatie over de natuur op deze plek.

Een nijlgans en een kluut in natuurgebied Wagejot

Meer lezen over Texel

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Texel? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Wagejot bestaat voornamelijk uit drassige grond en brakke waterplassen. Langs de waddendijk liggen plasdrasgebieden waar je vanaf de weg heel goed vogels kan spotten. Wil je meer weten over Wagejot, lees dan mijn website. Lees je mee? #wagejot #texel #wandelen #waddeneiland #nederland #natuurgebied #jtravel #jtravelblog Wagejot bestaat voornamelijk uit drassige grond en brakke waterplassen. Langs de waddendijk liggen plasdrasgebieden waar je vanaf de weg heel goed vogels kan spotten. Wil je meer weten over Wagejot, lees dan mijn website. Lees je mee? #wagejot #texel #wandelen #waddeneiland #nederland #natuurgebied #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Author picture

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven