Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Mijn wandeling rond Wijk aan Zee

Ik maakte een wandeling rond Wijk aan Zee. Deze wandeling is uitgezet door Wandelnetwerk Noord-Holland. Aan de hand van knooppunten loopt u over het strand, door de duinen, in Wijk aan Zee, langs stalen beelden in het beeldenpark ‘Een Zee van Staal’, door het Noordhollands Duinreservaat en langs bunkers van de Atlantikwall.

De wandelroute begint in het centrum van Wijk aan Zee, aan de Zeecroft bij knooppunt 40. Zoals elke knooppuntenwandeling kunt u de wandeling op elk punt beginnen en ook in tegenovergestelde richting lopen. Wandelt u mee in en rond Wijk aan Zee?

Inhoudsopgave

Mijn wandeling rond Wijk aan Zee

Deze wandelroute van Wandelnetwerk Noord-Holland was in februari 2019 het ommetje van de maand op de website van Wandelnetwerk Noord-Holland. In het Ommetje van de maand nemen wandelverslaggevers u mee over de mooiste wandelroutes van de provincie Noord-Holland.

Wijk aan Zee

Deze wandeling in en rond Wijk aan Zee begint bij knooppunt 40. Dit is het knooppunt bij het grote weiland. Vanaf hier is het een klein stukje lopen naar knooppunt nr. 41 aan het Julianaplein. Dit knooppunt ligt precies achter de bushalte op het plein.

Wijk aan Zee is een badplaats in de gemeente Beverwijk. Wijk aan Zee ligt aan de Noordzee en heeft 2.175 inwoners. Wijk aan Zee is vooral bekend vanwege de enorme milieuvervuilende fabriek van Tata Steel. Tijdens deze wandeling zijn de rookpluimen dan ook van alle kanten te zien. Wijk aan Zee heeft het breedste strand van Nederland. Aan en rond het strand zijn veel hotels en strandtenten te vinden.

Wijk aan Zee heeft een prachtig duingebied waar u heerlijk kunt wandelen en/of fietsen. In de duinen liggen nog een paar bunkers die overgebleven zijn van de Atlantikwall, een verdedigingslinie die tussen 1940 en 1944 gebouwd door de Duitse bezetters. Aan de Bosweg ligt het beeldenpark ‘Een Zee van Staal’ een park met 14 kunstwerken dat u gratis kunt bezoeken.

In het centrum zijn veel horecagelegenheden en winkels. Op het Julianaplein staat de laat-gotische Dorpskerk uit 1420. Deze kerk heeft vele aanslagen overleeft. Nu is het de Hervormde kerk. Er om heen liggen graven waaronder een oorlogsgraf uit de Tweede Wereldoorlog van het Gemenebest. Een eindje verderop staat de Rooms Katholieke Sint Odulphuskerk. De kerktorens van beide kerken geven Wijk aan Zee een karakteristiek uiterlijk.

De Dorpskerk in Wijk aan Zee tijdens mijn wandeling rond Wijk aan Zee

Aan de andere kant van de kerk loopt u via de Zwaanstraat naar het strand. De Zwaanstraat is in de zomer een drukke straat met vooral veel horecazaken en hotels. Aan de linkerkant op de hoek met de Van Ogtropweg staat het oorlogsmonument van Wijk aan Zee.

Richting het strand passeert u knooppunt 42. Aan het eind van de Zwaanstraat, net voor de strandopgang, staat knooppunt 49. Bij dit knooppunt zijn ook een aantal kunstwerken te bewonderen, zoals het kunstwerk Fisch dat centraal staat voor al het afval dat door de mens in de natuur terecht komt. Het kunstwerk is gemaakt van strand en industrieel afval en restmaterialen van bedrijven uit de regio. Er tegenover staat een tetraëder. Tetraëders zijn strandversperringen die in de Tweede Wereldoorlog in grote getale op de laagwaterlijn geplaatst zijn. Het was een onderdeel van de Atlantikwall.

Wandeling over het strand

Bij knooppunt 49 loopt u het strand op en slaat u linksaf. Toen ik er liep werden er met grof geschut werkzaamheden uitgevoerd op het strand. Dit is nodig voor ondergrondse elektriciteitskabels voor windmolens die op zee aangelegd worden.

Windmolens aan het strand van Wijk aan Zee tijdens mijn wandeling rond Wijk aan Zee

U loopt verder richting het Vliegerpad. Als de strandopgang Vliegerpad door de werkzaamheden nog afgesloten is, moet u doorlopen naar de volgende strandopgang: het Kitesurfpad. Naast een strandtent, iets van het pad af, staat een bunker van de Atlantikwall.

Een bunker tijdens mijn wandeling rond Wijk aan Zee

Aan het eind van het Kitesurfpad komt u uit op de Reyndersweg. Vanwege het omlopen, moet u een stuk teruglopen. Maakt u deze wandeling op het moment dat de werkzaamheden voorbij zijn, loopt u via het Vliegerpad en vandaar slaat u linksaf. Knooppunt 50 staat langs het Vliegerpad. Aan het einde van het Vliegerpad aan de overkant van de Reyndersweg langs het wandelpad ter hoogte van strandopgang Vliegerpad staat langs het hek knooppuntenpaaltje 51. Aan de andere kant van het hek ziet u de rokende Tata Steel fabrieken.

Beeldenpark 'Een Zee van Staal'

Tussen knooppunt 51 en 48 loopt u door het beeldenpark ‘Een Zee van Staal’. In 1999 kregen elf beeldhouwers uit elf Europese landen de opdracht om het gebied te transformeren tot een beeldenpark. Het thema werd ‘Een Zee van Staal’. Een eis was dat de beelden van staal moesten zijn. Het materiaal en de werkruimte zijn beschikbaar gesteld door Tata Steel, toen nog staalfabriek Hoogovens. Later zijn er nog 3 beelden bijgeplaatst. De kunstwerken liggen of staan tussen helmgras, bramenstruiken en zeldzame plantensoorten met op de achtergrond de rookpluimen van de naastgelegen staalfabriek van Tata Steel. Beeldende kunst samen met industrie en natuur. De entree is gratis. Later lees ik dat er nog een 15e kunstwerk is geplaatst. Deze heb ik wel gezien maar geen foto van gemaakt en ook geen aandacht aan geschonken. De kunstwerken zijn:

 • The Messenger van Ales Vesely
 • Geen titel van Nico Betjes
 • Angel XXIX, Home and Tea van Colin Foster
 • Geen titel van Niko de Wit
 • Die leeren Augen der Sprachlosigkeit van Karl-Heinz Langowsky
 • Au delà des Vagues van José Rault
 • Esperanza van Antonio Sobrino Sampedro & Mercedes Cano Redondo
 • White Rhythm van Robert S. Erskine
 • Thalassa apo atsali van Apostolos Fanakidis
 • Insh’Allah van Paul Schöbel
 • Playing Waves van Jaak Soans
 • La Casa di Mare van Luciano Dionisi
 • Corus: Arie, Piet, Loes, Henk en Ludwig van Herbert Nouwens
 • De Poort van Rudi van de Wint
 • Thomas Min en Egon Van Herreweghe
The Messenger van Ales Vesely in het Beeldenpark 'Een Zee van Staal' tijdens mijn wandeling rond Wijk aan Zee

Via De Poort loopt u weer naar buiten en volgt de doorgaande Bosweg naar links.

U loopt door naar knooppunt 48. U kunt hier Schotse hooglanders tegenkomen. Toen ik deze wandeling maakte, stonden ze aan de overkant op een duin.

Een Schotse Hooglander tijdens mijn wandeling rond Wijk aan Zee

Duinen

Bij knooppunt 47 loop u een trap op. Vanaf de trap heeft een mooi uitzicht over het centrum van Wijk aan Zee. Via duinpaden loopt u langs de rijke vegetatie van het duingebied en beklimt u het Paasduin. Ook hier heeft u weer een mooi uitzicht over over Wijk aan Zee en het hoogoventerrein.

In de duinen tijdens mijn wandeling rond Wijk aan Zee
In de duinen tijdens mijn wandeling rond Wijk aan Zee

Door de duinen loopt u door naar knooppunt 46 en door naar knooppunt 45. Voor knooppunt 45 ziet u weer een bunker en een tetraëder, een strandversperring die in de Tweede Wereldoorlog in grote getale op de laagwaterlijn geplaatst zijn. Het was een onderdeel van de Atlantikwall.

Een tetraeder in de duinen tijdens mijn wandeling rond Wijk aan Zee

Net voorbij knooppunt 45 staat een lunet. Dit is een granieten paal aan de voet van een wal. Deze lunetten waren in de tijd van Napoleon een bescherming rond Beverwijk. Er staan nog een aantal betonnen resten. Over een open veld langs de lunet en langs een meertje loopt u naar knooppunt 44.

Na knooppunt 44 loopt u nog een klein stukje door het duingebied. Aan het eind van het gebied bent u op de Julianaweg, bij het weiland met de paarden. De route gaat hier om het weiland heen, tot aan de overkant. Dit is knooppunt 43.

Noordhollands Duinreservaat

U slaat rechtsaf richting het Noordhollands Duinreservaat. Het Noordhollands Duinreservaat heeft een oppervlakte van 5.300 hectare. Het duinreservaat is één van de grootste natuurgebieden in Nederland. Het gebied omvat duinen, strand, binnenduinrandbossen met veel reliëf en enkele kleinere natuurgebieden. Het gebied strekt zich uit van de terreinen van Tata Steel tot de Schoorlse Duinen. Het gebied is ongeveer 20 kilometer lang en gemiddeld 2,5 kilometer breed. Een toegangskaart is verplicht in dit deel van de duinen. Een duinkaart kost € 2,– per dag voor personen ouder dan 18 jaar. Honden zijn aangelijnd toegestaan. PWN (Provinciaal Waterleidingbedrijf van Noord-Holland) beheert het Noordhollands Duinreservaat in opdracht van de Provincie Noord-Holland. PWN zorgt voor schoon drinkwater en het onderhouden van duingebieden in Noord-Holland. PWN beheert meer dan 7.500 hectare natuurgebied tussen Zandvoort en Bergen: het Noordhollands Duinreservaat, het Nationaal Park Zuid-Kennemerland en landgoed Marquette in Heemskerk.

Toegangshek tot het Noordhollands Duinreservaat tijdens mijn wandeling rond Wijk aan Zee

Via de Meeuwenweg loopt u het Noordhollands Duinreservaat in. Na het kopen van uw verplichte duinkaart loopt u verder tot knooppunt 91. Hier loopt u door een klaphekje aan uw linkerhand het duinreservaat in. Ook hier kunt u Schotse hooglanders tegen komen. De route gaat door een bosrijk deel van het gebied.

Een Schotse Hooglander in het Noordhollands Duinreservaat tijdens mijn wandeling rond Wijk aan Zee

Aan het eind van het pad door het  Noordhollands Duinreservaat komt u uit bij revalidatiecentrum Heliomare. Heliomare werd gesticht voor tbc-lijders die hier in de schone lucht zouden kunnen genezen. Heel ironisch met de vervuilende fabrieken van Tata Steel om de hoek. Vanaf Heliomaren loopt u via de Relweg en een paar hotels de duinen weer in.

Terug in Wijk aan Zee

De route gaat verder via het Zeepad. Het pad ligt iets hoger en loopt parallel aan het strand en de zee door de duinen naar knooppunt 49.

De Noordzee tijdens mijn wandeling rond Wijk aan Zee

Aan de linkerkant ziet u het kunstwerk Abri, een gekantelde stalen schelp waarin u het ruizen van de zee en branding hoort. Aan het eind van het pad bent u terug op een punt waar u eerder bent geweest, knooppunt 49 bij de kunstwerken.

U loopt via knooppunten 42 en 41 naar de Dorpskerk en verder naar het eindpunt van deze wandelroute van Wandelnetwerk Noord-Holland, knooppunt 40.

Praktische informatie

Wandelroute

Deze wandelroute rond Wijk aan Zee staat op de website van Wandelnetwerk Noord-Holland. De app van Wandelnetwerk Noord-Holland is een handig hulpmiddel om te gebruiken.

De knooppunten zijn: 40, 41, 42, 49, 50, 51, 48, 47, 46, 45, 44, 43, 91, 49, 42, 41 en 40.

Knooppunt 45 tijdens mijn wandeling rond Wijk aan Zee

Deze knooppunten staan soms dicht op elkaar en soms ook niet en om u scherp te houden moet u onderweg verschillende kleuren pijlen volgen:
Tussen de knooppunten: 40, 41, 42, 49, 50, 51, 48 en 47 volgt u de blauwe pijlen.
Tussen de knooppunten 47, 46, 45, 44 en 43 volgt u de paarse pijlen.
En tussen knooppunten 43, 91, 49, 42, 41 en 40 volgt u de oranje pijlen.

Routepaaltje 46 tijdens mijn wandeling rond Wijk aan Zee
Oranje routepijl tijdens mijn wandeling rond Wijk aan Zee

Afstand

Deze wandeling rond Wijk aan Zee heeft zonder de omleiding een lengte van 6,67 kilometer.

Ondergrond

Deze wandeling is bijna volledig onverhard. Alleen het deel door Wijk aan Zee is verhard.

Honden

Honden zijn op delen van deze wandelroute aangelijnd toegestaan.

Bereikbaarheid

Het beginpunt is Zeecroft in Wijk aan Zee. De parkeerplaatsen liggen ook aan de Zeecroft en rondom het Julianaplein.

Buslijn 75 van Connexxion rijdt vanaf Station Beverwijk naar de bushalte Zeecroft in Wijk aan Zee. Vanaf deze bushalte is het een klein stukje lopen naar het beginpunt, knooppunt 40. U kunt ook uitstappen bij de volgende bushalte Julianaplein en dan een stukje teruglopen. Wijk aan Zee is ook per bus bereikbaar met buslijn 78 van Connexxion. Zowel buslijn 78 als 75 tussen Beverwijk en Wijk aan Zee v.v. rijden slechts 1x per uur.

U kunt het deel tussen Haarlem en Beverwijk ook per trein afleggen.

Horeca

In Wijk aan Zee zijn heel veel horecagelegenheden. Langs het strand zijn veel strandtenten.

Overnachten

Er zijn een paar overnachtingsmogelijkheden in Wijk aan Zee. Wilt u liever in bijv. Beverwijk, Velsen-Zuid, Velsen-Noord of IJmuiden overnachten, ook daar zijn mogelijkheden. U vergelijkt hotels en de prijzen via Booking.com.

U kunt overnachten in een B&B. Bekijk hier het aanbod van Airbnb. Boekt u voor de eerste keer via Airbnb? Met deze link krijgt u korting op uw eerste boeking.

Mijn route

Wandelnetwerk Noord-Holland

Wandelnetwerk Noord-Holland  biedt u de keuze uit bestaande routes of het maken van uw eigen route. Dit kan met behulp van de routeplanner. De gratis routekaarten download en/of print u vanaf de website. U kunt ze ook delen met vrienden of toevoegen aan de app. De markering van het wandelnetwerk in het veld is leidend voor de routes. U wandelt vanaf één van de startpunten, waar u uit verschillende gemarkeerde routes kunt kiezen. Deze startpunten liggen op strategische locaties (bij stations, parkeerterreinen en/of horecagelegenheden) waar een informatiebord (startpaneel) de rondwandelingen vanaf dat startpunt toont. Alle routes zijn in twee richtingen bewegwijzerd met duurzame routepaaltjes voorzien van een herkenbaar logo, gekleurde pijlen en keuzepuntnummers. Naast de routeplanner zijn er ook de ommetjes van de maand, themaroutes en startpuntenroutes. Wandelnetwerk Noord-Holland wordt beheerd door Recreatie Noord-Holland en Recreatieschap West-Friesland en in samenwerking met verschillende terreinbeheerders. Wandelnetwerk Noord-Holland bestond 10 jaar in 2021. De wandelingen gaan vooral via onverharde paden.

Wandelnetwerk Noord-Holland heeft een wandel-app ontwikkeld met alle routes van het wandelnetwerk. Deze gratis app kunt u downloaden in de App Store en in PlayStore. Mocht de route slecht aangegeven staan, kunt u tijdens elke wandeling het GPX-bestand terugvallen op uw telefoon. Ik heb mijn telefoon een paar keer nodig gehad omdat de kleuren van de pijlen een paar keer wijzigden en de pijlen soms vanaf de kant waar ik vandaan kwam niet te zien waren op de paaltjes.

Website

     Logo van Wandelnetwerk Noord-Holland

Sociale media

Bewaar op Pinterest

Ik maakte een wandeling in en rond Wijk aan Zee, een wandelroute langs kunst, langs bunkers, over het strand en door de duinen. Een wandeling uitgezet van Wandelnetwerk Noord-Holland. Een mooie wandeling in en rond Wijk aan Zee. Wandel je mee? #wijkaanzee #beeldenparkeenzeevanstaal #duinen #strand #tatasteel #wandelnetwerknoordholland #jtravelblog #jtravel Ik maakte een wandeling in en rond Wijk aan Zee, een wandelroute langs kunst, langs bunkers, over het strand en door de duinen. Een wandeling uitgezet van Wandelnetwerk Noord-Holland. Een mooie wandeling in en rond Wijk aan Zee. Wandel je mee? #wijkaanzee #beeldenparkeenzeevanstaal #duinen #strand #tatasteel #wandelnetwerknoordholland #jtravelblog #jtravel Ik maakte een wandeling in en rond Wijk aan Zee, een wandelroute langs kunst, langs bunkers, over het strand en door de duinen. Een wandeling uitgezet van Wandelnetwerk Noord-Holland. Een mooie wandeling in en rond Wijk aan Zee. Wandel je mee? #wijkaanzee #beeldenparkeenzeevanstaal #duinen #strand #tatasteel #wandelnetwerknoordholland #jtravelblog #jtravel
Ik maakte een wandeling in en rond Wijk aan Zee, een wandelroute langs kunst, langs bunkers, over het strand en door de duinen. Een wandeling uitgezet van Wandelnetwerk Noord-Holland. Een mooie wandeling in en rond Wijk aan Zee. Wandel je mee? #wijkaanzee #beeldenparkeenzeevanstaal #duinen #strand #tatasteel #wandelnetwerknoordholland #jtravelblog #jtravel Ik maakte een wandeling in en rond Wijk aan Zee, een wandelroute langs kunst, langs bunkers, over het strand en door de duinen. Een wandeling uitgezet van Wandelnetwerk Noord-Holland. Een mooie wandeling in en rond Wijk aan Zee. Wandel je mee? #wijkaanzee #beeldenparkeenzeevanstaal #duinen #strand #tatasteel #wandelnetwerknoordholland #jtravelblog #jtravel Ik maakte een wandeling in en rond Wijk aan Zee, een wandelroute langs kunst, langs bunkers, over het strand en door de duinen. Een wandeling uitgezet van Wandelnetwerk Noord-Holland. Een mooie wandeling in en rond Wijk aan Zee. Wandel je mee? #wijkaanzee #beeldenparkeenzeevanstaal #duinen #strand #tatasteel #wandelnetwerknoordholland #jtravelblog #jtravel

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven