Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Natuurgebied Utopia

Tijdens mijn 10-daagse vakantie in 2017 op Texel verbleef ik in Hotel Beatrix in De Koog. Ik huurde een fiets, waarmee ik vanuit De Koog het hele eiland verkende. In dit artikel vertel ik u alles over Natuurgebied Utopia.

Inhoudsopgave

Ligging

Natuurgebied Utopia ligt aan de oostkant van Texel, tussen Oudeschild en De Cocksdorp.

Utopia

Natuurgebied Utopia op Texel staat bovenaan de ‘must see’ lijst van veel vogelaars.

Utopia is onderdeel van een vogelboulevard. Ook de natuurgebieden De Schorren, De Bol en Wagejot liggen aan de oostkant van Texel. Hier vindt u zowel binnendijks als buitendijks vele vogelrijke gebieden die allemaal liggen langs de weg of langs het fietspad. Utopia is het grootste en nieuwste natuurgebied van Natuurmonumenten. Op de schelpenstrandjes broeden grote sterns en steltlopers. Vanaf de waddendijk hebt u goed zicht op de vogels in het krekengebied. De weg bij Utopia is afgesloten voor auto’s, maar lopend of met de fiets kunt u er wel komen.

Het gebied is genoemd naar de nabijgelegen boerderij (Stuifweg 18), waarvan nu alleen het woonhuis nog staat.
Hier lagen bouw- en graslanden die in het bezit van Natuurmonumenten waren. Natuurmonumenten kon het gebied, door gebrek aan financiële middelen, niet als natuurreservaat beheren. Het gebied werd daarom voor een deel als landbouwgrond verpacht. In 2010 kon Utopia wel als natuurgebied worden ingericht, dit door een financiële bijdrage van het Waddenfonds.

In 2010 en 2011 heeft Natuurmonumenten het grasland omgevormd tot een krekengebied met slikranden en vele schelpenbanken. De vogels vluchten bij spring- of stormvloed in de kwelders De Schorren en de Waddenzee naar een veilige plek achter de dijk. In Utopia kunnen ze rustig wachten tot de kwelders en wadplaten weer droog liggen. De vluchtplekken zijn door de stijgende zeespiegel hard nodig. Utopia is een hoogwatervluchtplaats. Zo kunnen bij hoogwater in de Waddenzee, hier dichte groepen strandlopers rusten, zoals de bonte strandlopers en kanoetstrandlopers.
In Utopia zijn waterpartijen en eilandjes aangelegd. Dit maakt het gebied bij extreem hoogwater tot een aantrekkelijke uitwijkmogelijkheid voor steltlopers. Elk jaar maken vrijwilligers de schelpenstrandjes schoon, zodat de grote sterns er kunnen broeden. In de rietkragen van Utopia leven vogels zoals kleine karekiet, baardmannetje en bruine kiekendief. In de winter eten rotganzen en smienten op de graslanden en in de zomer is Utopia het broedterrein voor weidevogels. In Utopia broeden vier soorten sterns: grote stern, visdief, noordse stern en de dwergstern. Andere vogels die hier leven zijn kokmeeuwen, bontbekplevieren, kluten en tureluurs, wilde eenden en kuifeenden. Ook zijn hier regelmatig foeragerende lepelaars te zien, die broeden op het De Schorren. In het broedseizoen is op Utopia en op De Schorren een herrie van jewelste. Elke vogel doet zijn best om erboven uit te komen, van scholekster tot strandloper tot kiekendief en karekiet.

Op de Waddendijk, tussen het natuurgebied Utopia en De Schorren staat vanaf april 2015 een wadwachtershut. De wagen staat ervan begin april tot eind augustus. Het is een soort volledig in stijl bestickerde pipowagen. Hier kunt u bij de gastheren en gastvrouwen informatie krijgen over het natuurgebied, Texel en de Waddenzee, ze houden toezicht, geven excursies, maken inventarisaties over de flora en fauna en tellen vogels. De wadwachters verblijven elke keer een week in de hut.

Natuurgebied Utopia

Meer lezen over Texel

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Texel? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Utopia staat bovenaan de 'must see' lijst van veel vogelaars. Utopia ligt aan de oostkant van Texel, tussen Oudeschild en De Cocksdorp. Utopia is afgesloten voor auto’s, maar lopend of met de fiets kun je er wel komen. Wil je meer weten over Utopia, lees dan mijn website. Lees je mee? #utopia #texel #wandelen #waddeneiland #nederland #natuurgebied #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven