Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Natuurgebied De Dennen

Tijdens mijn 10-daagse vakantie in 2017 op Texel verbleef ik in Hotel Beatrix in De Koog. Ik huurde een fiets, waarmee ik vanuit De Koog het hele eiland verkende. In dit artikel vertel ik u alles over Natuurgebied De Dennen.

Inhoudsopgave

Ligging

Natuurgebied De Dennen op Texel is een bos dat ligt tussen De Koog en Den Hoorn. Natuurgebied De Dennen op Texel maakt deel uit van het Nationaal Park Duinen van Texel.

Plattegrond De Dennen

Geschiedenis

Het Texelse bos is tussen 1898 en 1921 aangeplant. Vroeger waren er nauwelijks bomen op het eiland. Het was een pioniersbos in een gebied zonder (gematigd) bosklimaat. Het was ook een eenvormig bos, dat bestond uit grote oppervlakten geplante bomen van één soort en één leeftijd. De weersomstandigheden zijn extreem met veel (zee)wind en een arme bodem. Het Texelse bos is aangelegd om de ‘woeste gronden’, zoals natte heidevelden, productief te maken. Deze woeste gronden waren in gebruik als mientgronden. Mient komt van gemeenschappelijk. De Kooger Mient en Westermient werden gebruikt door de gemeenschappen van De Koog en De Westen. Van deze heidevelden zijn in De Dennen enkele snippertjes overgebleven.

Natuurgebied De Dennen op Texel

In Natuurgebied De Dennen op Texel zijn er volop mogelijkheden om te wandelen, fietsen, paardrijden en picknicken. Er is een barbecueterrein en een terreinfietsroute. De bosspeelplaatsen zijn zeer geschikt voor kinderspelletjes.

Een deel van De Dennen heet ‘Turfveld’. Dit omdat Staatsbosbeheer bij de aanleg van het bos op deze mientgronden op een aantal problemen stuitte. De grond was veel te nat en door de aanleg van sloten kon het overtollige water naar zee weglopen. Op een andere plek was het weer te droog. Hier is met water volgezogen turf in de plantgaten bij de wortels van de jonge dennen gelegd, om de jonge aanplant de droogte beter te laten doorstaan. Ook de zeewind was een probleem. Bladeren, naalden en knoppen droogden door het zout uit, want zout trekt water uit de bladeren. Er werden aan de westelijke bosrand geen naaldbomen maar loofbomen geplant. Dit om de naaldbomen goed te laten groeien. De westelijke bosrand op Texel loopt hier schuin op richting het oosten.

Het doel met het bos op Texel is een bos dat zichzelf in stand houdt en waar bomen van alle leeftijden door elkaar voorkomen. In een dergelijk bos groeien vooral soorten bomen, struiken en planten, die van nature in Nederland thuishoren en passen bij de groeiplaats.

Er zijn eind vorige eeuw veel fiets-, ruiter- en wandelpaden bijgekomen, er zijn speeltuintjes aangelegd, er is een mountainbikepad gekomen, evenals een uitkijktoren en een barbecueplaats. Uw hond mag mee, in het grootste deel van het bos m.u.v. het begraasde gebied, mag dat ook zonder dat die is aangelijnd. Tijdens uw wandeling kunt u pauzeren bij een picknicktafel of even uitrusten op een bankje. Voor kinderen zijn er veel bosspeelplaatsen waar ze lekker kunnen ravotten en hutten kunnen bouwen. In het bos bevinden zich diverse uitkijkpunten. Hier heeft u een prachtig uitzicht over de uitgestrekte natuur van Texel.

Natuurgebied De Dennen

De Fonteinsnol is een hoog duin dat nu midden in het bos ligt. Als u voor de eerste keer op Texel komt en de naam Fonteinsnol op het ANWB bord leest, zult u wellicht de klemtoon verkeerd leggen. Een nol is een hoge duin en een fontein is een waterbron. Deze waterbron ontsprong op de noordoostelijke helling van de Fonteinsnol. Het was het begin van een beek die door de mientgronden liep. Het bronwater werd gebruikt om het gebied rond den Hoorn (de mient) nat te houden, via talloze snelstromende beekjes of duinrellen. Bij de aanleg van het bos werd deze plek vergraven. De bron ging door opdroging verloren, maar het hoge duin is gebleven. De uitkijktoren bij Fonteinsnol is één van de bekendste uitkijkpunten van het eiland. Vanuit de uitkijktoren heeft u een schitterend uitzicht over het grote dennenbos (de Dennen), het duingebied en grote delen van Texel.

In De Dennen staan barbecues waar u gratis gebruik van mag maken en u uw eigen eten kunt bereiden. Vanwege de brandveiligheid mag u alleen met houtskool stoken. Dit moet u zelf meenemen.

In welk jaargetijde u ook op Texel bent, een boswandeling is altijd heerlijk. In de bossen van Texel zijn tientallen wandelpaden en -routes uitgezet.
In het vroege voorjaar zult u veel sneeuwklokjes tegenkomen in het bos.
In het bos komen vele nieuwe soorten broedvogels voor, zoals de zwarte mees, de grote bonte specht, goudhaan, ransuilen en houtsnippen.
Op de meest arme, schrale plekken in de Dennen komen zeldzame paddenstoelen voor, zoals de narcisamaniet, koperrode spijkerzwam, kruidige melkzwam, okerkleurige vezeltruffel, duivelsbroodrussula, appelrussula, koeienboleet, valse melkboleet, bruine ringboleet en bittere boleet.

Meer lezen over Texel

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Texel? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

De Dennen is een bos dat ligt tussen De Koog en Den Hoorn en maakt deel uit van het Nationaal Park Duinen van Texel. Je kunt hier wandelen, fietsen, paardrijden en picknicken. Wil je meer weten over De Dennen, lees dan mijn website. Lees je mee? #dedennen #fonteinsnol #texel #wandelen #waddeneiland #nederland #natuurgebied #jtravel #jtravelblog De Dennen is een bos dat ligt tussen De Koog en Den Hoorn en maakt deel uit van het Nationaal Park Duinen van Texel. Je kunt hier wandelen, fietsen, paardrijden en picknicken. Wil je meer weten over De Dennen, lees dan mijn website. Lees je mee? #dedennen #fonteinsnol #texel #wandelen #waddeneiland #nederland #natuurgebied #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven