Logo van JTravel.nl
Search
Close this search box.

HAKA-gebouw in Rotterdam

Ik neem regelmatig deel aan instawalks/instameets. Deze instameet gaat naar het Rotterdam Makers District.

In dit artikel vertel ik u alles over het HAKA-gebouw.

Inhoudsopgave

Ligging

Het HAKA-gebouw is een groothandelskantoor aan de Vierhavensstraat in Rotterdam.

HAKA-gebouw

Het HAKA-gebouw is een smal gebouw van 100 meter lang en 15 meter breed.

Het pand is in 1931-1932 gebouwd. Het is het oude hoofdkantoor van de Coöperatieve Groothandelsvereeniging De Handelskamer (HAKA). Het pand was een bedrijfsgebouw met graansilo en garage. Het ontwerp van dit gebouw komt van de architecten H.F. Mertens en J. Koeman, in samenwerking met HAKA-directeur J. Warmolts. De bouw werd uitgevoerd door de NV Hollandse Betonmaatschappij. Tijdens de bouw werd voor het eerst in Nederland een betonpomp toegepast. In 1948 is op het dak van het kantoorgedeelte een eenvoudig betonnen lifthuis geplaatst in dezelfde stijl als het hoofdgebouw.

Een lege ruimte in het HAKA-gebouw in Rotterdam

Het gebouw was oorspronkelijk een fabriek (koffiebranderij, theemengerij, verpakkingsafdelingen) met een kantoor, een magazijn en een graansilo. Het gebouw bestaat uit drie rechthoekige bouwvolumes, het fabrieksgedeelte aan de noordzijde, het gemeenschappelijke trappenhuis en de silo in het midden en het kantoorgedeelte in het zuiden. Het fabrieksgedeelte heeft 6 etages. De meest noordwestelijke hoek is 7 etages hoog. Op het dak bevindt zich een rechthoekig ‘penthouse’. In het fabrieksgedeelte ziet u over de gehele breedte van de voorgevel smalle horizontale vensterstroken en tussen de vensters bevinden zich tegelstroken. Aan het uiteinde van iedere vensterstrook bevindt zich op iedere verdieping een rechthoekig venster met een stalen traliewerk. U ziet op de begane grond vijf op een rails verschuifbare stalen laaddeuren met aan beide kanten rechthoekige stalen vensters. De derde en de vierde verdieping hebben een klein balkon met open stalen reling. Het trappenhuis bevindt zich in het meest noordelijke, halfronde deel aan de straatzijde van het gebouw. De toegang tot het trappenhuis bevindt zich inpandig en is bereikbaar via een betonnen trap met ronde treden.

In de smalle verticale vensters van het trappenhuis zijn vier gebrandschilderde glas-in-loodramen te zien met voorstellingen die eveneens refereren aan het coöperatie-wezen. Deze ramen zijn ontworpen door L. Visser. Vanaf het dakterras hebt u een schitterend uitzicht over de directe omgeving en ziet u in de verte de Euromast en de Erasmus brug liggen.

Het HAKA-gebouw in Rotterdam tijdens de Rotterdam Makers District Instameet / Copyright © JTravel.nl
Het uitzicht vanuit het HAKA-gebouw in Rotterdam

Eind 2017 is het pand gekocht door het vastgoedbedrijf Dudok Groep uit Dordrecht. Deze projectontwikkelaar wil het nu leegstaande pand ombouwen tot een modern en karakteristiek kantoorgebouw, met behoud van de industriële en monumentale waarden. Het wordt ontwikkeld als bedrijfsverzamelgebouw. In 2002 kreeg het HAKA-gebouw de status van Rijksmonument. In 2008 werd het gebouw door corporatie Vestia gekocht en nu is het dus eigendom van het vastgoedbedrijf Dudok Groep. Het zal ongeveer twee jaar duren voor het gebouw wordt opgeleverd. De gevel is wel opgeknapt door de vroegere eigenaar maar binnenin moet er behoorlijk wat gedaan worden (en dat is een understatement, want toen wij er tijdens de Instameet in 2018 waren was het nog een behoorlijke rotzooi).

Praktische informatie

Adres

HAKA-gebouw
Vierhavensstraat 38
3029 BE Rotterdam

Het logo van het HAKA-gebouw in Rotterdam

Bewaar op Pinterest

Het HAKA-gebouw was oorspronkelijk een fabriek (koffiebranderij, theemengerij, verpakkingsafdelingen) met een kantoor, een magazijn en een graansilo. Toen ik er tijdens de Instameet was, stond het gebouw leeg en was een fotogenieke plek om te fotograferen. Meer lezen over het HAKA-gebouw, kijk dan op mijn website. #hakagebouw #rotterdammakersdistrict #instameet #rotterdam #jtravelblog #jtravel #fotos

Over JTravel

Author picture

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven