Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Fort van Hoofddorp in Hoofddorp

In september 2021 nam ik deel aan de Instameet Ode aan het Landschap Noord-Holland in de Haarlemmermeer met bezoeken aan het Cruquius Museum, Fort van Hoofddorp en Landgoed Kleine Vennep. Alles over Fort van Hoofddorp leest u in dit artikel.

Inhoudsopgave

Ligging

Fort van Hoofddorp ligt in een knik van de Geniedijk en ten westen van de Hoofdvaart in Hoofddorp/Haarlemmermeer. Het fort ligt verscholen achter Molen de Eersteling.

Geschiedenis

Fort Hoofddorp is tussen 1903-1904 aangelegd. Dit is één van de twee forten van de Stelling van Amsterdam met twee verdiepingen. Het andere fort met twee verdiepingen is Fort bij Spijkerboor in de Beemster. De beide verdiepingen van het fort tellen 13 kamers.

De fortgracht verdween voor een deel uit het zicht van de verdedigers. De door de firma Skoda geleverde pantserstalen caponnière vormt een uniek onderdeel van de stelling. Fort bij Hoofddorp diende als verdediging van het acces gevormd door de Hoofdvaart en de aan beide kanten lopende wegen. De hoofdverdedigingslijn van de Stelling van Amsterdam liep dwars door de Haarlemmermeerpolder. Deze verdedigingslijn wordt gevormd door de Geniedijk en de forten bij Aalsmeer (is nu het CRASH Luchtoorlog- & Verzetsmuseum ’40-’45), Hoofddorp en Vijfhuizen (is nu het Kunstfort bij Vijfhuizen).

In de Tweede Wereldoorlog werd het fort door de Luftwaffe gebruikt als paardenverzorgingsplaats. Na de oorlog was het fort twee jaar als interneringskamp voor politieke delinquenten. In de eerste jaren na de oorlog werden de fortwachterswoning en de genieloods gesloopt. Daarna is het fort als magazijn gebruikt door de Nederlandse luchtmacht.

De gemeente en de provincie Noord-Holland wilden het fort in 2013 verder ontwikkelen en herbestemmen. De ontwikkeling en herbestemming van het fort namen maar liefst 10 jaar in beslag. Vanaf september 2020 is het fort na een grootschalige renovatie door Serge Schoenmaker Architects officieel geopend. Het fort is door de herbestemming gered van het verval. Nu is het een schitterend forteiland van totaal 8100 m met horeca, culturele en educatieve activiteiten. Het terrein rond de coupure in de Geniedijk is vrij toegankelijk.

Fort van Hoofddorp tijdens de Instameet Ode aan het landschap Noord-Holland in de Haarlemmermeer

Fort van Hoofddorp

Fort van Hoofddorp was één van de drie locaties voor de Instameet Ode aan het Landschap Noord-Holland in de Haarlemmermeer in de Haarlemmermeer. In twee andere artikelen kunt u de beschrijving van de twee andere locaties lezen: Cruquius Museum in Cruquius en Landgoed Kleine Vennep buiten Nieuw-Vennep. Fort Hoofddorp is in 2020 geopend voor het publiek na een renovatie van een paar jaar. Fort Hoofddorp maakt deel uit van de de Stelling van Amsterdam, een verdedigingslinie, dat op 15 tot 20 kilometer rond het centrum Amsterdam ligt. De Stelling van Amsterdam is 135 kilometer lang. De Stelling van Amsterdam bevat 45 forten en is aangelegd van 1880 tot 1920.

De verdieping op het fort is het meest opvallende onderdeel. Het heeft daardoor een samenhangende frontcaponnière, een laaggelegen frontale uitbouw. Een verdieping op het fort was noodzakelijk door de beperkte ruimte. Nu is hier Fort Noxx gevestigd.

Tijdens de renovatie is het fort verduurzaamd en gemoderniseerd. Dit alles met behoud van de historische details en unieke sfeer. Het gebouw is voorzien van vloerverwarming en een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Deze systemen maken gebruik van de originele ventilatiekanalen. Binnen ziet u de verweerde betonwanden, de gerenoveerde deuren en luiken en nieuwe, hedendaagse elementen.

Een fototentoonstelling in Fort van Hoofddorp tijdens de Instameet Ode aan het landschap Noord-Holland in de Haarlemmermeer

Op het forteiland is een diepe kuil in de vorm van een theater. Deze kuil is ingericht als klein openluchttheater. Hier vinden regelmatige voorstellingen plaats.

Het openluchttheater van Fort van Hoofddorp tijdens de Instameet Ode aan het landschap Noord-Holland in de Haarlemmermeer

Praktische informatie

Overige informatie

 • In het Fort van Hoofddorp is horecagelegenheid restaurant Fort Noxx gevestigd. Van woensdag en donderdag t/m zondag 17.00 – 23.00 uur en op vrijdag t/m zondag van 12.00 – 23.00 uur kunt u hier dineren. Op zondag is het restaurant vanaf 12.00 uur geopend voor de lunch. De actuele openingstijden vindt u op de website van Fort Noxx. Hier kunt u ook een tafel reserveren.
 • Fort van Hoofddorp is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. De Stelling van Amsterdam staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
 • In het Fort van Hoofddorp worden regelmatig festivals en andere activiteiten gehouden. Kijk hier voor meer informatie over de agenda van Fort van Hoofddorp. Ook andere culturele en educatieve activiteiten vinden plaats op het Fort van Hoofddorp, zoals rondleidingen, teambuildingssessies en schoolvoorstellingen.
 • Fort van Hoofddorp is ondergebracht in een stichting. Deze stichting heeft als doel het forteiland in Hoofddorp te ontwikkelen en het werelderfgoed weer zichtbaar te maken. De instandhouding van de cultuurhistorisch waarden van het fort staat hierbij centraal.

Bereikbaarheid

 • Auto:
  U kunt bij het fort niet parkeren. Komt u met de auto, dan kunt uw auto (tegen betaling) parkeren in de parkeergarage in het centrum van Hoofddorp. Of u parkeert uw auto in bijv. de Ghandistraat en loopt een stukje via de Geniedijk naar het fort.
 • Openbaar vervoer:
  De dichtstbijzijnde bushalte is in het centrum van Hoofddorp aan het Burgemeester van Stamplein. Deze bushalte ligt op ongeveer 5 minuten loopafstand van het fort. Buslijn 340 en 341 zijn de buslijnen die hier hun haltes hebben. Nog dichterbij is de bushalte Hoofddorp, Hoofdweg/Molen. Dit is de bushalte voor lijn 162 en 169. Aan de Wallenbergstraat is de bushalte voor buslijn 161 van en naar Zwanenburg. Deze buslijnen rijden minder frequent dan de bussen van lijn 340 en 341. Deze bussen rijden ook allemaal vanaf en naar Station Hoofddorp. Vanaf het station Hoofddorp kunt u de trein naar alle windstreken nemen.
 • Fiets:
  Het fort is goed bereikbaar met de fiets.

Openingstijden

U kunt het hoofdgebouw op het moment alleen tijdens een rondleiding bezoeken.

Een rondleiding met gids vindt in principe elke eerste zaterdag van de maand plaats om 13.00 uur en/of 16.00 uur.

Het buitenterrein is altijd geopend en toegankelijk voor bezoekers.

Entree

Volwassenen: € 7,50 per persoon.

U kunt zich individueel of als groep inschrijven voor een rondleiding door een e-mail te sturen naar femme@fortvanhoofddorp.nl.

Adres

Fort van Hoofddorp
Hoofdweg 739
2131 BD Hoofddorp
Telefoon: 06 – 24 51 12 11
E-mail: info@fortvanhoofddorp.nl
Website:
Logo van Fort van Hoofddorp

Sociale media

Bewaar op Pinterest

Ik nam deel aan de Instameet Ode aan het landschap Noord-Holland in de Haarlemmermeer. Eén van de bezochte locaties was Fort van Hoofddorp. Alles over het Fort van Hoofddorp lees je in dit artikel. Lees je mee? #fortvanhoofddorp #hoofddorp #odeaanhetlandschapnoordholland #instameet #haarlemmermeer #jtravel #jtravelblog Ik nam deel aan de Instameet Ode aan het landschap Noord-Holland in de Haarlemmermeer. Eén van de bezochte locaties was Fort van Hoofddorp. Alles over het Fort van Hoofddorp lees je in dit artikel. Lees je mee? #fortvanhoofddorp #hoofddorp #odeaanhetlandschapnoordholland #instameet #haarlemmermeer #jtravel #jtravelblog Ik nam deel aan de Instameet Ode aan het landschap Noord-Holland in de Haarlemmermeer. Eén van de bezochte locaties was Fort van Hoofddorp. Alles over het Fort van Hoofddorp lees je in dit artikel. Lees je mee? #fortvanhoofddorp #hoofddorp #odeaanhetlandschapnoordholland #instameet #haarlemmermeer #jtravel #jtravelblog
Ik nam deel aan de Instameet Ode aan het landschap Noord-Holland in de Haarlemmermeer. Eén van de bezochte locaties was Fort van Hoofddorp. Alles over het Fort van Hoofddorp lees je in dit artikel. Lees je mee? #fortvanhoofddorp #hoofddorp #odeaanhetlandschapnoordholland #instameet #haarlemmermeer #jtravel #jtravelblog Ik nam deel aan de Instameet Ode aan het landschap Noord-Holland in de Haarlemmermeer. Eén van de bezochte locaties was Fort van Hoofddorp. Alles over het Fort van Hoofddorp lees je in dit artikel. Lees je mee? #fortvanhoofddorp #hoofddorp #odeaanhetlandschapnoordholland #instameet #haarlemmermeer #jtravel #jtravelblog Ik nam deel aan de Instameet Ode aan het landschap Noord-Holland in de Haarlemmermeer. Eén van de bezochte locaties was Fort van Hoofddorp. Alles over het Fort van Hoofddorp lees je in dit artikel. Lees je mee? #fortvanhoofddorp #hoofddorp #odeaanhetlandschapnoordholland #instameet #haarlemmermeer #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven