Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Mijn wandeling rond de Toolenburgerplas en door PARK21 in Hoofddorp

Ik maakte een wandeling rond de Toolenburgerplas en door PARK21 in Hoofddorp van Wandelnetwerk Noord-Holland.

Deze wandeling heeft een lengte van 7,86 kilometer. De start ligt bij startpunt Toolenburg bij knooppunt 70.

Deze wandelroute loopt u door de blauwe pijlen te volgen. Deze wandelroute zoekt de sportieve en avontuurlijke kanten op van de Toolenburgerplas en PARK21 in Hoofddorp waar zwemmers, duikers, surfers en klimmers hun lol op kunnen, maar ook wandelaars en natuurliefhebbers aan hun trekken komen. De route gaat door de wijk Floriande-Oost langs de Cycladen­archipel en de groene zoom rond het Altenapad.

Inhoudsopgave

Mijn wandeling rond de Toolenburgerplas en door PARK21 in Hoofddorp

De start van deze wandeling ligt bij startpunt Toolenburg bij Restaurant Long Island. Bij het startpunt kunt u uw fiets of auto goed parkeren.

Hier staat ook het informatiebord met de 3 wandelroutes die vanaf dit startpunt beginnen:

De Toolenburgerplas kwam tot stand door zandwinning voor de wijken Toolenburg en Floriande en is pas in 2003 voor recreatie in gebruik genomen. De plas gaat in de toekomst deel uitmaken van het grote PARK21 tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep.

  • Het Ommetje Toolenburgerplas (rood) voert door verschillende zones rond de Toolenburgerplas in Hoofddorp. De parkzone biedt gelegenheid voor spel en sport, de waterrecreatiezone voor surfen, zwemmen en vissen. In het natuurgebied wisselen zanderig terrein met duinvegetatie en drassige stukken elkaar af. Een broedplaatsenmuur biedt nestel­gelegenheid voor oeverzwaluwen. Uitspanningen zijn er aan de plas. Deze wandelroute heeft een lengte van 2,97 kilometer.
  • De Floriande-Oostroute (blauw) in Hoofddorp zoekt de sportieve en avontuurlijke kanten op van de Toolenburgerplas en PARK21 waar zwemmers, duikers, surfers en klimmers hun lol op kunnen, maar ook wandelaars en natuurliefhebbers. Daarnaast voert de route door de wijk Floriande-Oost langs de Cycladen­archipel en de groene zoom rond het Altenapad. Deze wandelroute heeft een lengte van 7,86 kilometer.
  • De PARK21-route (groen) voert door het buitengebied tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep. Er is een mooi parkontwerp gemaakt voor dit gebied, waarvan de delen in verschillende staat van ontwikkeling zijn. Het landschap en de beleving van de route zal in de loop der jaren flink veranderen. Veel buitengevoel ervaart u nu al langs de Toolenburgerplas, aan de grassige oostkant van de busbaan, op landgoed de Nieuwe Vennep en in park en ruigtes in het zuidelijke Meerbos Zwaansbroek, in de omgeving van de sportvelden van Pioniers. Deze wandelroute is 11,94 kilometer.
Startpunt Toolenburg tijdens mijn wandeling rond de Toolenburgerplas en door PARK21 in Hoofddorp

Bij Startpunt Toolenburg staat routepaaltje 70. U volgt vanaf dit punt de blauwe pijlen. Zoals elke knooppuntenwandeling kunt u ook deze wandeling bij elk knooppunt beginnen en ook in tegenovergestelde richting lopen.

Een blauwe routepijl tijdens mijn wandeling rond de Toolenburgerplas en door PARK21 in Hoofddorp

Toolenburgerplas

De Toolenburgerplas is een kunstmatig meer en een natuur- en recreatiedomein in Hoofddorp, ten westen van de woonwijk Toolenburg. Het recreatiegebied en het meer zijn sinds 2003 officieel in gebruik. Recreatiegebied Toolenburgerplas is ruim 85 hectare groot. Het gebied is in 1994 ontstaan door zandwinning voor de wijken Toolenburg en Floriande. Op het toenmalig braakliggende akkerland ontstond een steeds grotere waterplas omgeven door zandbergen. Het gebied is omsloten door bebouwing van de woonwijk, de IJweg, de Bennebroekerweg en de busbaan van de Zuidtangent. Het domein bestaat uit een parkgebied, een natuurgebied en een gebied voor oever- en waterrecreatie. Het wandelpad rondom de Toolenburgerplas heeft een lengte van 3,2 kilometer.

Toolenburgerplas tijdens mijn wandeling rond de Toolenburgerplas en door PARK21 in Hoofddorp

Rondom de Toolenburgerplas zijn restaurants waar u binnen of buiten op het terras aan het water kunt zitten: Restaurant Lieveling en Restaurant Long Island. In de Toolenburgerplas kunt u zwemmen. De plas wordt omringd door stranden en ligweiden. De natuur rondom is gevarieerd met kronkelige oevers, slingerende paden en rafelige randen met keien en riet. De vormgeving van de Toolenburgerplas is geïnspireerd door de omliggende polder.

Er ligt een asfaltpad rondom de Toolenburgerplas, maar deze wandelroute neemt de onverharde paden een stukje achter het asfaltpad.

Een wandelpad tijdens mijn wandeling rond de Toolenburgerplas en door PARK21 in Hoofddorp

Rondom de Toolenburgerplas liggen de routepaaltjes 60 en 82. 

Na routepaaltje 82 verlaat u Recreatiegebied Toolenburgerplas en komt u uit bij de Oude Bennebroekerweg naast het viaduct waar de busbaan ligt voor de bus van Nieuw-Vennep naar Amsterdam. Via een voetpad loopt u omhoog en loopt u een stukje parallel aan de busbaan. In de verte ligt Nieuw-Vennep.

PARK21

Via een brug loopt u naar beneden. Aan de voet van de brug staat routepaaltje 78. U bent in PARK21.

PARK21 ligt aan de zuidkant van de wijk Floriande. Dit was vroeger een akkerbouwgebied. Het park ligt tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep, heeft een grootte van 1.000 hectare en is volop in ontwikkeling.

In PARK21 is veel beleven. Er is het sportpark van honk- en softbalclub de ‘Hoofddorp Pioniers’ en u kunt hier wandelen, fietsen en paardrijden in het groene gebied. De paden brengen u naar bijvoorbeeld speeltuin Kleiland, het bijenpaleis en de biologische moestuin, Klimpark21 en het Electric Motorcross Park. In het oostelijk deel komt een evenemententerrein. De basis van PARK21 is het polderland met de kenmerkende lange rechte bomenrijen en de boerenerven.

Sinds de drooglegging van het Haarlemmermeer in 1852 is de Haarlemmermeer de plek waar vernieuwers blijvend kunnen pionieren. Ook in PARK21 is volop ruimte voor innovatie. Het is een mooi gebied waar ik tijdens deze wandeling gelopen heb. Ook nu heb nog maar een klein stukje gezien. Tijdens de de wandeling tussen Zwaanshoek en Hoofddorp verkent u een ander deel van PARK21.

Voor u ligt Klimpark21. Het klimpark heeft 40 verschillende hindernissen op een hoogte van 1 tot 10 meter. Er moet flink worden betaald om hier te mogen klimmen. Klimpark21  is elke woensdag en vrijdagmiddag vanaf 13.00 uur geopend. In het weekend vanaf 11.00 uur. Vanaf 30 oktober is het klimpark gesloten. Meer informatie leest u op de website van Klimpark21.

KLIMPARK21 tijdens mijn wandeling rond de Toolenburgerplas en door PARK21 in Hoofddorp

De route gaat onverhard verder. Er is ook een verhard pad, het pad dat de rest van de wandelaars kiest.

U loopt om het Klimpark heen en komt langs het bijenpaleis en de moestuin.

Een graspad in PARK21 tijdens mijn wandeling rond de Toolenburgerplas en door PARK21 in Hoofddorp

Aan het eind van het onverharde pad komt u uit op een asfaltweg. Aan de andere kant van het water ligt de Oude Bennebroekerweg. Dit asfaltpad loopt langs tuincentrum Ranzijn en komt uit op de IJweg.

U steekt de IJweg over en vervolgt uw weg langs de manege.

Op de hoek staat het beeld van Jan Anne Beijerinck, een Nederlands waterbouwkundige. Hij is bekend vanwege de droogmaking van de Haarlemmermeer en een ontwerp voor gedeeltelijke droogmaking van de Zuiderzee. Voor de droogmaking van de Haarlemmermeer ontwierp hij de stoomgemalen De Cruquius, De Leeghwater en De Lynden, die de Haarlemmermeer leegpompten.

Via een betonpad loopt u door dit stuk van PARK21. U komt uit bij routepaaltje 95.

Het stukje dat volgt is het zelfde stuk als tijdens de Mijn wandeling tussen Zwaanshoek en Hoofddorp, alleen in omgekeerde volgorde. Dit is het einde van PARK21. 

PARK21 tijdens mijn wandeling rond de Toolenburgerplas en door PARK21 in Hoofddorp

Floriande

U loopt via de brug over de Nieuwe Bennebroekerweg en de trap en loop langs HappyKids – Kinderdagverblijf (KDV) Floriande en Sportcomplex Koning Willem-Alexander.

Bij het stoplicht steekt u de Bennebroekerweg over. weg begint de Vinexwijk Floriande.

De wijk Floriande is een Vinex-nieuwbouwwijk gelegen aan de westkant van Hoofddorp. Er is een goede busverbinding naar Haarlem (met overstappen) of een rechtstreekse verbinding naar Hoofddorp Centrum en door naar Schiphol. Floriande ligt tussen De IJweg, Bennebroekerweg en de N205 een volledige nieuwbouwwijk uit de grond gestampt met alle faciliteiten die een mens nodig heeft, zoals een winkelcentrum met meerdere supermarkten, winkelketens en horecagelegenheden, scholen, apotheek, bibliotheek en aan de rand van de wijk het ziekenhuis.

Via het Heusdenpad en de Verbeekstraat loopt u naar de Kramerhof. 

Kramerhof tijdens mijn wandeling rond de Toolenburgerplas en door PARK21 in Hoofddorp

Aan de andere kant van de Kramerhof loopt u via de Mulderstraat naar de Biesheuvelstraat langs de volkstuinen en daarachter het skatepark van de wijk.

In het midden van de Fanny Blankers-Koenlaan hangt routeplaatje 24.

U steekt deze drukke doorgaande weg over en loopt via het Altenapad naar knooppuntenpaaltje 50. Langs het water loopt u achter de sportvelden langs. Aan de andere kant ligt Floriande Sportdorp. Bij de bussluis steekt u de weg over en loopt het voetpad af tot aan de IJweg.

Pad in Floriande tijdens mijn wandeling rond de Toolenburgerplas en door PARK21 in Hoofddorp

Toolenburgerplas

Via een zigzagroute loopt u een stukje door de wijk Toolenburg tot aan de Toolenburgerplas.

Ook hier gaat de route niet via de asfaltweg strak langs het water maar via een grindpad er naast. Een eindje verderop ligt Restaurant Lieveling.

Net voor Restaurant Lieveling slaat u bij knooppunt 88 rechtsaf en via een wandelpad, die dwars door de Toolenburgerplas loopt, komt u uit bij knooppunt 70, het begin-/eindpunt van deze wandeling rond de Toolenburgerplas en door PARK21. 

Praktische informatie

Wandelroute

Deze wandeling rond de Toolenburgerplas en door PARK21 in Hoofddorp staat op de website van Wandelnetwerk Noord-Holland.

U kunt onderweg de app van Wandelnetwerk Noord-Holland te gebruiken. Zo kunt u precies zien of u de juiste route neemt. Deze wandeling langs de Toolenburgerplas en door PARK21 in Hoofddorp staat onderweg heel goed aangegeven met blauwe pijlen.

De knooppunten zijn: 70, 60, 82, 78, 30, 95, 24, 50, 56, 88 en 70.

Routepaaltje 78 tijdens mijn wandeling rond de Toolenburgerplas en door PARK21 in Hoofddorp

Afstand

Deze wandeling rond de Toolenburgerplas en door PARK21 in Hoofddorp heeft een lengte van 7,86 kilometer.

Bereikbaarheid

Auto
Uw auto kunt u onderweg op meerdere plekken parkeren, zoals bij het startpunt bij de Toolenburgerplas of in de wijk Floriande.

Openbaar vervoer
R-Net bus 341 rijdt vanuit Schiphol en Hoofddorp door de wijk Floriande naar het Spaarne Ziekenhuis. Bij het Spaarne Ziekenhuis aan de rand van de wijk kunt u overstappen op R-Net bus 340 naar Haarlem of Aalsmeer/Uithoorn. Ook kunt u hier R-Net bus 300 naar Haarlem of naar Schiphol nemen. De wijk Toolenburg in Hoofddorp is bereikbaar met buslijn 397 of buslijn 169.

Fiets
Uw fiets kunt u onderweg overal stallen.

Horeca

Aan de Toolenburgerplas zijn twee horecagelegenheden gevestigd: Restaurant Lieveling en Restaurant Long Island. Het startpunt van deze wandeling ligt bij Restaurant Long Island.

In de wijk Floriande kunt u van de route afwijken om naar Winkelcentrum Floriande te lopen waar verschillende horecagelegenheden zijn gevestigd. Hier zijn ook twee supermarkten gevestigd.

Restaurant Long Island tijdens mijn wandeling rond de Toolenburgerplas en door PARK21 in Hoofddorp

Honden

Honden zijn op deze wandelroute toegestaan.

Overnachten

Er zijn in de buurt van deze wandeling in Hoofddorp bijna geen overnachtingsmogelijkheden, u zult iets verder van de route een accommodatie kunnen boeken, zoals Floriande Bed & Breakfast op eiland 4 in de wijk Floriande. U vergelijkt de hotels en de prijzen via Booking.com.

U kunt ook een natuurhuisje in het bijgelegen Zwaanshoek boeken waar u in de natuur kunt uitrusten van uw wandeling en later de rest van de mooie omgeving kunt verkennen.

Vanuit Hoofddorp kunt u de mooie omgeving verkennen en bijv. de rest van de Haarlemmermeer, de Bollenstreek, Leiden, Haarlem of Amsterdam bezoeken.

Mijn wandeling rond de Toolenburgerplas en door PARK21 in Hoofddorp

Bewaar op Pinterest

Ik maakte een wandeling rond de Toolenburgerplas en door PARK21 in Hoofddorp. De wandeling van Wandelnetwerk Noord-Holland heeft een lengte van 7,86 kilometer. Wandelt u mee? #toolenburgerplas #PARK21 #hoofddorp #haarlemmermeer #wandelnetwerknoordholland #wandelen #jtravelblog #jtravel Ik maakte een wandeling rond de Toolenburgerplas en door PARK21 in Hoofddorp. De wandeling van Wandelnetwerk Noord-Holland heeft een lengte van 7,86 kilometer. Wandelt u mee? #toolenburgerplas #PARK21 #hoofddorp #haarlemmermeer #wandelnetwerknoordholland #wandelen #jtravelblog #jtravel Ik maakte een wandeling rond de Toolenburgerplas en door PARK21 in Hoofddorp. De wandeling van Wandelnetwerk Noord-Holland heeft een lengte van 7,86 kilometer. Wandelt u mee? #toolenburgerplas #PARK21 #hoofddorp #haarlemmermeer #wandelnetwerknoordholland #wandelen #jtravelblog #jtravel
Ik maakte een wandeling rond de Toolenburgerplas en door PARK21 in Hoofddorp. De wandeling van Wandelnetwerk Noord-Holland heeft een lengte van 7,86 kilometer. Wandelt u mee? #toolenburgerplas #PARK21 #hoofddorp #haarlemmermeer #wandelnetwerknoordholland #wandelen #jtravelblog #jtravel Ik maakte een wandeling rond de Toolenburgerplas en door PARK21 in Hoofddorp. De wandeling van Wandelnetwerk Noord-Holland heeft een lengte van 7,86 kilometer. Wandelt u mee? #toolenburgerplas #PARK21 #hoofddorp #haarlemmermeer #wandelnetwerknoordholland #wandelen #jtravelblog #jtravel Ik maakte een wandeling rond de Toolenburgerplas en door PARK21 in Hoofddorp. De wandeling van Wandelnetwerk Noord-Holland heeft een lengte van 7,86 kilometer. Wandelt u mee? #toolenburgerplas #PARK21 #hoofddorp #haarlemmermeer #wandelnetwerknoordholland #wandelen #jtravelblog #jtravel

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven