Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wandeling in Haarlem : Vrijheidswandeling

Ik maakte een mooie wandeling in Haarlem : de Vrijheidswandeling, een wandeling langs 25 monumenten, gebouwen en beelden in Haarlem die te maken hebben met Tweede Wereldoorlog. Een eye-opener met stof tot nadenken over wat vrijheid en vrede is.

Juist nu, nu we door de coronapandemie vrijheid hebben moeten inleveren om het virus te bestrijden, denk ik (misschien u ook wel) vaker na over wat vrijheid is. Het niet hebben van vrijheid tijdens de Tweede Wereldoorlog en de voortdurende angst in die periode was vele malen erger dan het beetje inleveren van vrijheid tijdens de coronabestrijding. Dit is mijn persoonlijke mening. Denkt u er anders over, daar is vrijheid van meningsuiting voor. Iets wat we in deze tijd moeten koesteren, maar dat er tijdens de Duitse bezetting niet was. Had men een afwijkende mening en kwam men in verzet, dan werd men als ze niet konden onderduiken, opgepakt, naar concentratiekampen gestuurd of gefusilleerd.

Inhoudsopgave

De Vrijheidswandeling in Haarlem

De Vrijheidswandeling in Haarlem is ontwikkeld door Studenten van de Hogeschool Inholland samen met het Noord-Hollands Archief. In 2020 was het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Dit zou groots gevierd worden, maar de coronapandemie gooide roet in het eten.

De Vrijheidswandeling voert u langs 25 monumenten, gebouwen en beelden in Haarlem die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog. U wordt getriggerd  om na te denken over de thema’s vrede en vrijheid. Vrede en vrijheid zijn geen vanzelfsprekendheid. Daar moeten we allemaal aan werken. De route gaat over de Grote Markt, langs het beeld van verzetsstrijdster Hannie Schaft, langs de plaquette ter nagedachtenis van de Sinterklaasrazzia op station Haarlem CS, langs het Corrie ten Boomhuis en langs de Grote of St. Bavokerk met het glasvenster ‘Vrede en verdraagzaamheid’,.

De route van deze Vrijheidswandeling in Haarlem wordt beschreven in een boekje dat u voor € 2,– kunt kopen bij het VVV-kantoor aan de Grote Markt. Een andere (gratis) mogelijkheid is om de wandelroute te downloaden via de app van izi.TRAVEL. De wandelroute met alle informatie staat op de website en in de app van izi.TRAVEL. De belangrijke punten worden toegelicht door een filmpje of met gesproken tekst.

Het beeld 'Vrouw in het Verzet' in het Kenauapark tijdens de Vrijheidswandeling in Haarlem

Mijn route van de Vrijheidswandeling in Haarlem

Station Haarlem

Deze vrijheidswandeling in Haarlem begint bij Station Haarlem, één van de mooiste stations van Nederland. In de stationshal nog voor de incheckpoortjes naar de perrons, aan de rechterkant, hangt de plaquette ter nagedachtenis aan de Sinterklaasrazzia op 6 december 1944. Alle mannen tussen 17 en 40 jaar moesten zich melden voor de Arbeitseinsatz. Vluchters werden doodgeschoten. Degenen die zich wel meldden werden te werk gesteld in de oorlogsindustrie in Duitsland.

Plaquette in het Station tijdens de Vrijheidswandeling in Haarlem

Vanuit het stationsgebouw loopt u via het busstation, de Kruisweg en de Kenaustraat naar het Kenaupark.

Beeld 'Vrouw in Verzet' in het Kenaupark

In het Kenaupark staat het bronzen beeld ‘Vrouw in het Verzet’. Het beeld, gemaakt voor Truus Menger-Oversteegen, medeverzetsstrijdster en vriendin van Hannie Schaft (bekend van de film en het boek ‘Het meisje met het rode haar‘), herinnert aan de in de Tweede Wereldoorlog vermoorde verzetsstrijdster Hannie Schaft. Het bronzen beeld is een staand vrouwenfiguur op een hardstenen voetstuk. Het beeld stelt ‘een vrouw die de vrijheid bevecht door twee muren uiteen te drukken’ voor. Het monument is op 3 mei 1982 door prinses Juliana onthuld. Elk jaar vindt hier op de laatste zondag van november de Hannie Schaft herdenking plaats.

Het beeld 'Vrouw in het Verzet' in het Kenauapark tijdens de Vrijheidswandeling in Haarlem

Bevrijdingsmonument in het Kenaupark

Ook in het Kenaupark ligt een grote zwerfkei. Dit is het bevrijdingsmonument. Deze zwerfkei ligt hier ter herinnering aan de bevrijding. Op 4 mei zijn we in Nederland om 20.00 uur twee minuten stil om de oorlogsslachtoffers te herdenken en stil te staan bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten. En op 5 mei vieren we bevrijdingsdag. In Haarlem wordt elk jaar een Bevrijdingsfestival gehouden in het Haarlemmerhout. Vrede, democratie en vrijheid zijn geen vanzelfsprekendheid.

Het bevrijdingsmonument in het Kenauapark tijdens de Vrijheidswandeling in Haarlem

U loopt door het Kenaupark naar de Parklaan. Via de Kruisweg en de Kruisbrug komt u uit op de Kruisstraat en bij de Kruispoort.

Kruispoort

De Kruispoort is een maquette op de grond aan de linkerkant op het trottoir. De Kruispoort bestaat niet meer, maar was ooit één van de toegangspoorten van Haarlem. De naam Kruispoort komt van het feit dat een kruis aan de poort tijdens een jaarmarkt betekende dat de bannelingen tijdelijk toegang hadden tot Haarlem. De Kruispoort werd tijdens het Beleg van Haarlem (in 1572-1573) opgeblazen.

Kruispoort tijdens de Vrijheidswandeling in Haarlem

Vanuit de Kruisstraat slaat u linksaf de Smedestraat in en de eerste straat links, de Lange Wijngaardsteeg.

U loopt verder de Kruisstraat uit.

Hofje van Oorschot

Aan het einde van de Kruisstraat, ligt rechts het Hofje van Oorschot. Tijdens mijn bezoeken aan Haarlem heb ik de 22 hofjes in Haarlem. Dit hofje is afgesloten voor het publiek. Het bronzen beeld van Eva (van Adam) is gemaakt door kunstenaar en verzetsstrijder Johan Limpers. Hij werd in 1944 door de Duitsers gefusilleerd voor zijn verzetswerk. Het hofje is genoemd naar Wouter van Oorschot, een Amsterdamse koopman die hier in de 18e eeuw arme vrouwen van 50 jaar en ouder liet wonen. Voorwaarde was dat ze lid waren van de Hervormde gemeente.

Het Hofje van Oorschot tijdens de Vrijheidswandeling in Haarlem

Vanuit de Kruisstraat slaat u linksaf de Smedestraat in en de eerste straat links, de Lange Wijngaardsteeg.

Joods doorgangshuis

Aan de Lange Wijngaardsteeg bij huisnummer 14 aan de linkerkant ziet u een gedenksteen in de muur  Dit was tot aan de Tweede Wereldoorlog het Joodse doorgangshuis van de Nederlands-Israëlische Gemeente Haarlem. Hier werden alle geloofsuitingen samengevoegd, vergaderde het kerkbestuur, kregen de kinderen godsdienstles en was er een sjoel (jiddische benaming van een synagoge). Op de binnenplaats achter het Joodse doorgangshuis stond het ritueel badhuis.

Plaquette op de muur van het Joods doorgangshuis tijdens de Vrijheidswandeling in Haarlem

U loopt verder de Lange Wijngaardsteeg uit en aan de rechterkant staat de Janskerk. U loopt door het poortje en komt uit bij het gebouw van het Noord-Hollands Archief.

Noord-Hollands Archief

In het Noord-Hollands Archief liggen veel stukken opgeslagen die door de eerste vrouwelijke gemeentearchivaris, Gerda Kurtz, van Haarlem zijn gered uit de handen van de Duitsers. Gerda Kurtz voorkwam de vernietiging van het archief van de joodse gemeenschap. Ze sloeg het archief in het geheim op in de depots van de Janskerk. Tijdens de oorlog heeft Gerda Kurtz op verschillende plekken in Haarlem gefotografeerd. Er is door deze foto’s en het bewaarde archief van de Joodse Gemeente een meer volledig beeld van de Joodse gemeenschap en de Tweede Wereldoorlog in Haarlem.

Het Noord-Hollands Archief tijdens de Vrijheidswandeling in Haarlem

U loopt terug via de Lange Wijngaardsteeg en de Smedestraat en slaat linksaf. Dit is de Barteljorisstraat.

Corrie ten Boomhuis

In de Barteljorisstraat is op nummer 19 het Corrie ten Boomhuis gevestigd. Dit is een gratis te bezoeken museum over verzetsstrijdster Corrie ten Boom. Het pand is in 2020 uitgebreid met het winkelpand voor het museum. Hier was een juwelier gevestigd. Deze heeft zijn deuren gesloten waardoor het museum dit deel ook bij het museum kon betrekken. Corrie ten Boom nam samen met haar zus Betsie Joden en andere vluchtelingen in huis. In 1944 werd het huis overvallen en 30 mensen werden gearresteerd. Enkele onderduikers wisten te ontkomen. Corrie overleefde het concentratiekamp Ravensbrück, haar zus Betsie niet. Na de oorlog werd Corrie evangeliste. Ze trok de hele wereld rond. Over Corrie ten Boom is een indrukwekkend boek verschenen: De Schuilplaats.

Het Corrie ten Boomhuis tijdens de Vrijheidswandeling in Haarlem

Als u de Barteljorisstraat uitloopt, komt u uit op de Grote Markt, het centrum van Haarlem.

Stadhuis van Haarlem

Aan de rechterkant staat het stadhuis van Haarlem. Hier werd in 1250 een jachtslot voor de Graven van Holland gebouwd. Het slot brandde tijdens de grote stadsbrand in 1351 af. Het gebouw werd opnieuw gebouwd en werd het stadhuis van Haarlem. Onder het stadhuis is het VVV-kantoor van Haarlem gevestigd. Bij het VVV-kantoor kunt u het routeboekje van deze Vrijheidswandeling in Haarlem voor € 2,– kopen.

Het Stadhuis tijdens de Vrijheidswandeling in Haarlem

Plaquette ter herinnering aan de Canadese bevrijders op de Grote Markt

Vanaf het stadhuis loopt u een eindje naar links. Op de hoek van de Grote Markt en de Koningstraat loopt u door een poort. Op het hek boven de ingang staat MCMXL U komt uit op het binnenplein van het stadhuis. Hier hangt aan de rechterkant een plaquette dat herinnert aan 8 mei 1945. Op deze datum werden de Canadezen toegejuicht toen ze onderweg naar IJmuiden om de Duitsers te verzamelen, te ontwapenen en naar Duitsland af te voeren. Mensen huilden en zwaaiden met Nederlandse vlaggen. Ze bedolven de soldaten onder bloemen en droegen hen op de schouders. Ter herinnering aan deze vreugdevolle dag is deze plaquette geplaatst.

Plaquette in de muur van het Stadhuis tijdens de Vrijheidswandeling in Haarlem

Als u de poort doorloopt en terug bent in de Koningstraat, gaat u rechtsaf de Jacobijnestraat in en nog een keer rechtsaf de Prinsenhof (straat) in.

Vredestempel in het Prinsenhof

In het Prinsenhof (straat) slaat u linksaf, het Prinsenhof (hofje) in. Achter de grote boom in het midden van deze hof staat de Vredestempel. De Vredestempel is gebouwd om het sluiten van de Vrede van Münster aan het einde van de Tachtigjarige Oorlog te vieren. De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden werd tijdens het tekenen van dit verdrag erkend. In de zeven nissen van de Vredestempel zijn muurtekeningen geplaatst. Van twee van hen is vastgesteld dat zij van de hand van Jacob van Campen zijn. Het Prinsenhof grenst aan het Stedelijk Gymnasium. In oktober 1941 moesten alle Joodse leerlingen van het Stedelijk Gymnasium naar een aparte school: het Joods Lyceum. Eén van de leerlingen, Leo Snijders, hield het nieuws bij tijdens de oorlog. Hij plakte krantenartikelen in schriftjes. Vlak voor de deportatie van Leo en zijn familie, gaf hij de schriftjes aan een buurjongen. De schriftjes liggen nu in het Noord-Hollands Archief.

De Vredestempel in het Prinsenhof tijdens de Vrijheidswandeling in Haarlem

Vanuit het Prinsenhof loopt u door de Jacobijnestraat naar de hoek met de Gedempte Oude Gracht.

Boekhandel De Vries

Op nr. 27 is Boekhandel De Vries gevestigd. Gebroeders De Vries leidden tijdens de oorlog samen de boekwinkel en ze waren betrokken bij de distributie van het ondergrondse blad Vrij Nederland. De Duitsers arresteerden in de winter van 1943 vijftig mensen. Zij werden afgevoerd naar concentratiekampen in Duitsland. Herman de Vries was één van hen. Hij stierf op 22 april 1945, een week voordat de Amerikanen het kamp zouden bevrijden, in Dachau. ‘Notities voor Herman’ is een speciale uitgave en eerbetoon aan Herman de Vries die zijn leven gaf voor het vrije woord. In de boekwinkel hangt een plaquette ter nagedachtenis aan hem.

U loop terug via de Jacobijnestraat en de Koningstraat naar de Grote Markt.

Brinkman

Aan de linkerkant van de Grote Markt is Brinkman met het gelijknamige restaurant gevestigd. Hier vestigden zich op 15 mei 1940 de Feldkommandant Michaelis en de eerste Ortskommandant (plaatselijk commandant) majoor Freude. Een paar maanden later verhuisden ze naar de Dreef. Dat werd toen het Duitse hoofdkwartier in Haarlem tijdens de rest van de Tweede Wereldoorlog.

Brinkman op de Grote Markt tijdens de Vrijheidswandeling in Haarlem

Glasvenster 'Vrede en verdraagzaamheid' in de Grote of St. Bavokerk

In de Grote of St. Bavokerk bevindt zich het glasvenster ‘Vrede en verdraagzaamheid’. Het venster verbeeldt de verbondenheid tussen volken en illustreert verdraagzaamheid, begrip en acceptatie van het verleden en de toekomst van de mensheid. De rode bloemenmantel stelt de mantel der barmhartigheid of liefde voor. Het kunstwerk symboliseert het verlangen naar vrede van alle volken. Het glasvenster is in 2008 door Koningin Beatrix onthuld.

Het glasvenster Vrede en Verdraagzaamheid in de Grote of St. Bavokerk tijdens de Vrijheidswandeling in Haarlem

Vanaf de Grote of St. Bavokerk loopt u via de Lange Begijnestraat naar de Wijde Appelaarsteeg.

Oude Synagoge

Aan de zijkant van de Toneelschuur in de Wijde Appelaarsteeg hangt op de plek waar vanaf 1841 een synagoge stond, een herdenkingsplaat. De synagoge had twee hoge neogotische torens. Op de voorgevel stond in het Hebreeuws een vers uit psalm 84: ‘Hoe lieflijk zijn Uwe woningen, Eeuwige’. In de oorlog werd de synagoge buiten gebruik gesteld. In 1953 brandde het pand volledig af. Er ontstonden naast de plek waar ooit de oude synagoge stond twee nieuwe pleinen, nu het Simon de Vrieshof en Philip Frankplein. Deze pleinen zijn vernoemd naar de laatste twee vooroorlogse rabbijnen van Haarlem.

De plaquette in de muur van de oude synagoge tijdens de Vrijheidswandeling in Haarlem

U loopt de Wijde Appelaarsteeg uit en komt uit het bij het Joods monument.

Joods Monument

In Nederland werden tijdens de Tweede Wereldoorlog 107.000 van 140.000 joden gedeporteerd naar concentratiekampen. Slechts 5.000 kwamen terug. De Joodse gemeenschap in Haarlem werd gehalveerd. Slechts 1.400 joden uit de stad overleefden de Tweede Wereldoorlog. Het Joods monument ‘Vanwege hen huil ik’ herinnert aan deze gebeurtenis. Het gedenkteken bestaat uit zwart granieten stenen platen ingemetseld in een muur van baksteen. In acht gedenkplaten zijn de 720 namen gegraveerd, met geboortedatum, overlijdensplaats en datum van overlijden. In het midden bevindt zich een gedenkplaat dat symbool staat voor de voormalige synagoge die op deze plaatst stond. Hierop staat het citaat ‘Vanwege hen huil ik’ en de tekst ‘Ter nagedachtenis aan de Joodse Haarlemmers die uit hun huizen werden weggerukt, werden afgevoerd naar de vernietigingskampen en niet terugkeerden’. Het monument staat op het Philip Frankplein achter het Hofje van Bakenes en de Toneelschuur.

Het Joods Monument tijdens de Vrijheidswandeling in Haarlem

Vanaf het Joods Monument loopt u via de Nauwe Appelaarsteeg naar de Bakenessergracht, links op nummer 46 staat het woonhuis van Rabbijn de Vries.

Woonhuis van Rabbijn de Vries

Rabbijn Simon Philip de Vries werd in 1892 op 22-jarige leeftijd benoemd tot rabbijn in Haarlem. Hij bezocht leden van de Joodse gemeenschap thuis en in het ziekenhuis en gaf les aan de godsdienstschool en in de gevangenis. Zijn huis groeide uit tot een belangrijke ontmoetingsplek, een bron van kennisoverdracht, inspiratie en spiritualiteit voor velen. Simon Philip de Vries overleed in 1944 in het Duitse concentratiekamp Bergen-Belsen. Alleen een plaquette in de muur herinnert nog aan Rabbijn Simon Philip de Vries. De Bijbeltekst waar naar gerefereerd wordt is Psalm 23 (De Heer is mijn herder) vers 4: Al gaat mijn weg door een donker dal, ik vrees geen gevaar, want u bent bij mij, uw stok en uw staf, zij geven mij moed.

De plaquette in de muur van het Woonhuis van Rabbijn de Vries tijdens de Vrijheidswandeling in Haarlem

Vanaf de Bakenessergracht loopt u naar het Spaarne naar de Damstraat.

Club Corrie ten Boom

Het Antiquariaat De Vries en De Vries was vroeger het huis waar Corrie ten Boom vanaf 1925 wekelijkse bijeenkomsten voor meisjes tussen de 12 en 18 jaar hield. De meeste van de meisjes kwamen uit de wat lagere sociale klasse. De bijeenkomsten bestonden uit sportactiviteiten zoals wandelen en gymnastiek, sociale vaardigheden en Bijbellessen. Het aantal deelnemers nam snel toe. Het pand in de Damstraat werd gehuurd. Na vier jaar werden ook jongens tot de bijeenkomsten toegelaten. In 1940 werden de bijeenkomsten op bevel van de Duitse bezetter gestaakt op bevel van de Duitse bezetter. Niets aan het pand herinnert aan deze tijd.

Club Corrie ten Boom tijdens de Vrijheidswandeling in Haarlem

Via één van de bruggen steekt u het Spaarne over.

Stolpersteine voor Julie van Voolen-Kan en Israël van Voolen aan het Spaarne

Aan het Spaarne 25 en 27 liggen Stolpersteine voor Julie van Voolen-Kan en haar zwager Israël van Voolen. Zij woonden met hun gezinnen op deze adressen. In 1943 werden ze opgepakt. De zoon van Julie, Maurits, werkte op dat moment in Amsterdam voor de Joodse Raad en meldde zich vrijwillig bij Westerbork om zijn familie te volgen. Zijn vrouw en kind leefden na de oorlog in vrijheid, de rest van de familie overleefde de oorlog niet.

Stolpersteine / struikelstenen zijn betonnen stenen met een messing plaatje van 10 bij 10 cm. Het is een monument voor de slachtoffers van de Holocaust. Tijdens de etappes van het Westerborkpad, een lange afstandswandeling die ik in etappes loop van Amsterdam Centraal Station naar Kamp Westerbork in Drenthe neem ik ook regelmatig een aantal Stolpersteine op in mijn route.

Stolpersteine voor Julie van Voolen-Kan en Israël van Voolen aan het Spaarne tijdens de Vrijheidswandeling in Haarlem

Via de Melkbrug loopt u terug naar het Spaarne, de Gedempte Oude Gracht naar het Groot Heiligland. Aan het eind van deze straat is links Museum Haarlem en rechts het Frans Hals Museum gevestigd.

Museum Haarlem

In Museum Haarlem worden exposities over de geschiedenis van Haarlem gehouden. Er worden ook regelmatig exposities over de Tweede Wereldoorlog gehouden.

Museum Haarlem tijdens de Vrijheidswandeling in Haarlem

Vanuit het Groot Heiligland slaat u rechtsaf de Gasthuisvest op, voorbij het centrum (Grote Houtstraat), rechtdoor via het Raamvest naar de Leidsevaart. Hier steekt u een brug over en slaat linksaf.

Beeld van de Treurende vrouw

In een parkje op de hoek van de Leidsevaart en de Westergracht staat het beeld van de Treurende vrouw. Het beeld herinnert aan de dood van tien verzetsmensen. Zij werden op 26 februari 1944 in het openbaar aan de Westergracht gefusilleerd. De reden was dat er een schot gelost was vanuit de gymzaal van de Bavoschool. De Haarlemse politieman en NSB’er Fake Krist was geliquideerd door het verzet. De Duitse bezetters namen wraak door vier omringende woningen in brand te steken en de verzetsmensen te fusilleren. Het beeld is ontworpen en gemaakt door Oswald Wenckebach, op initiatief van het Comité Verzetsmonument Westergracht. Het beeld werd in 1949 onthuld en is jaarlijks één van de plekken in Haarlem waar de oorlogsslachtoffers tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei herdacht worden. Het monument is geadopteerd door de tegenover het beeld gelegen Bavo Basisschool in Haarlem.

Beeld van de Treurende vrouw tijdens de Vrijheidswandeling in Haarlem

KoepelKathedraal

Naast het park ligt de KoepelKathedraal. De nieuwe Sint Bavo Kathedraal behoort samen met de Sagrada Familia in Barcelona (Spanje), de Sacré-Coeur in Parijs (Frankrijk), de Westminster Cathedral in Londen (Verenigd Koninkrijk) en de Basiliek van Koekelberg in Brussel (België) tot de top 5 van belangrijkste kerken die tussen 1890 en 1950 gebouwd zijn. Deze rooms-katholieke basiliek is tussen 1895 en 1930 gebouwd. Onder de afgebeelde heiligen naast de Sacramentskapel staat het onderschrift ‘Vrede op aarde aan de mensen van goede wil’, een van de referenties naar vrede die in de basiliek te vinden zijn.

De Koepelkathedraal tijdens de Vrijheidswandeling in Haarlem

U loopt via het Emmaplein, de Koninginneweg en de Tempeliersstraat naar de Dreef. Hier liggen 3 plekken die het bezoeken tijdens deze Vrijheidswandeling in Haarlem waard zijn: het beeld van de ‘Man voor het vuurpeleton’, het Haarlemmerhout en Paviljoen Welgelegen.

Beeld van de 'Man voor het vuurpeleton'

Aan de linkerkant staat het beeld ‘Man voor het vuurpeleton’. Dit beeld staat in een soort parkje. Dit beeld herinnert aan het feit dat op 7 maart 1945 de Duitse bezetters vijftien verzetsmensen bij de Dreef fusilleerden. Dit was een represaille op de moord van politieman Willem Zirkzee. Deze politieman is doodgeschoten door Hannie Schaft en Truus Oversteegen. Er zijn veel ooggetuigenverslagen bewaard gebleven omdat de Duitse bezetters toevallige passanten dwongen om toe te kijken. Het bronzen beeld ‘Man voor het vuurpeleton’ is gemaakt door beeldhouwer Mari Andriessen. Hij hield tijdens de oorlog joodse onderduikers in zijn huis verborgen. Het beeld werd op 7 maart 1949 onthuld.

Het beeld van de 'Man voor het vuurpeleton' tijdens de Vrijheidswandeling in Haarlem

Haarlemmerhout

Het Haarlemmerhout is één van de oudste stadsparken. Het park stamt uit 1560. Het bos is nog ouder. Bij het hertenkamp ligt een vijver. Deze vijver maakte in de Tweede Wereldoorlog deel uit van de anti-tankgracht rondom Dreefzicht en een herensociëteit. Deze herensociëteit was het hoofdkwartier van de Duitse commandant in Haarlem. In de oorlog zijn veel bomen in het Haarlemmerhout gekapt voor brandhout. Hier worden jaarlijks op 4 mei de gevallenen tijdens het Herdenkingsconcert herdacht en een dag later wordt hier de Vrijheid gevierd met Bevrijdingspop. Het Haarlemmerhout ligt aan beide kanten van de Dreef (N205), de doorgaande weg tussen Haarlem en Heemstede.

Het Haarlemmerhout tijdens de Vrijheidswandeling in Haarlem

Paviljoen Welgelegen

In Paviljoen Welgelegen is sinds 1930 het provinciehuis van de provincie Noord-Holland gevestigd. Paviljoen Welgelegen is een monumentaal pand. Het pand werd aan het eind van de 18e eeuw in neoclassicistische stijl gebouwd door de Amsterdamse bankier Henry Hope. Paviljoen Welgelegen ligt aan de rand van de Haarlemmerhout. Paviljoen Welgelegen, exposities en de tuin zijn op werkdagen gratis te bezoeken van 09.00 tot 17.00 uur.

Paviljoen Welgelegen tijdens de Vrijheidswandeling in Haarlem

Dit was het laatste punt van de Vrijheidswandeling in Haarlem.

Route van de Vrijheidswandeling in Haarlem

Praktische informatie

Duur van de Vrijheidswandeling in Haarlem

De Vrijheidswandeling in Haarlem neemt ongeveer 2-2,5 uur in beslag.

Bereikbaarheid van Haarlem

Haarlem is met de auto en het openbaar vervoer goed bereikbaar.

  • Auto:
    Haarlem heeft vijf parkeergarages in het centrum: Station, De Appelaar, De Kamp, Raaks en Houtplein. De parkeertarieven in Haarlem centrum zijn hoog. Ik raad u aan om naar het P+R-terrein bij NS-station Haarlem-Spaarnwoude te rijden. Dit is vlakbij de Ikea, vlakbij de A9 tussen Haarlem en Amsterdam. Vanaf NS-station Haarlem-Spaarnwoude neemt u de trein of bus (buslijn 2, 15, 80 of 280) naar Haarlem. Het parkeerterrein bij de Ikea is 24 uur per dag, 7 dagen per week geopend.
  • Trein:
    Haarlem heeft twee treinstations: Station Haarlem en station Haarlem Spaarnwoude.
  • Bus:
    Met buslijn R-NET 300 van Connexxion rijdt u binnen een half uur van luchthaven Schiphol via Hoofddorp naar het centrum of station van Haarlem. Vanuit de hele regio rijden veel bussen via het centrum en het Station van Haarlem.

Overnachten in Haarlem

In Haarlem zijn veel accommodaties waar u kunt overnachten. U vergelijkt hotels en de prijzen via Booking.com.

U kunt ook gebruik maken van een B&B. Bekijk hier het aanbod van Airbnb. Boekt u voor de eerste keer via Airbnb? Met deze link krijgt u korting op uw eerste boeking.

Bewaar op Pinterest

Ik maakte de Vrijheidswandeling in Haarlem, een wandeling langs 25 punten die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog in Haarlem. Welke punten dit zijn, lees je in dit artikel. Wandel je mee? #vrijheidswandeling #vrijheidswandelinghaarlem #haarlem #tweedewereldoorlog #jtravel #jtravelblog Ik maakte de Vrijheidswandeling in Haarlem, een wandeling langs 25 punten die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog in Haarlem. Welke punten dit zijn, lees je in dit artikel. Wandel je mee? #vrijheidswandeling #vrijheidswandelinghaarlem #haarlem #tweedewereldoorlog #jtravel #jtravelblog Ik maakte de Vrijheidswandeling in Haarlem, een wandeling langs 25 punten die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog in Haarlem. Welke punten dit zijn, lees je in dit artikel. Wandel je mee? #vrijheidswandeling #vrijheidswandelinghaarlem #haarlem #tweedewereldoorlog #jtravel #jtravelblog
Ik maakte de Vrijheidswandeling in Haarlem, een wandeling langs 25 punten die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog in Haarlem. Welke punten dit zijn, lees je in dit artikel. Wandel je mee? #vrijheidswandeling #vrijheidswandelinghaarlem #haarlem #tweedewereldoorlog #jtravel #jtravelblog Ik maakte de Vrijheidswandeling in Haarlem, een wandeling langs 25 punten die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog in Haarlem. Welke punten dit zijn, lees je in dit artikel. Wandel je mee? #vrijheidswandeling #vrijheidswandelinghaarlem #haarlem #tweedewereldoorlog #jtravel #jtravelblog Ik maakte de Vrijheidswandeling in Haarlem, een wandeling langs 25 punten die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog in Haarlem. Welke punten dit zijn, lees je in dit artikel. Wandel je mee? #vrijheidswandeling #vrijheidswandelinghaarlem #haarlem #tweedewereldoorlog #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven