Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Bollenstreek

Sinds het voorjaar van 2017 ben ik in de maand april regelmatig in de Bollenstreek rond Lisse en De Zilk te vinden. Ik fiets vanuit de Haarlemmermeermeer via Hillegom naar de Bollenstreek.

Inhoudsopgave

Informatie over de Bollenstreek

De Bollenstreek is bekend vanwege de tulpen. Maar hier zijn ook krokussen, narcissen en hyacinten te bewonderen. De Bollenstreek is tijdens de bloeiperiode vanaf eind maart tot in mei één van de meest kleurrijke plekken ter wereld. In de nazomer is er nog een tweede bloeiperiode. De krokussen zijn de eerste bolgewassen die in maart in bloei staan en daarna volgen de van tulpen, narcissen en hyacinten. De hyacinten worden half april geplukt en gebruikt voor de mozaïeken en het bloemencorso. De bloeiperiode van de tulpen is vanaf half april. De totale bloeiperiode loopt door tot in mei. Gladiolen, dahlia’s, anjers en asters zijn in de nazomer een tweede attractie in de Bollenstreek. De grensplaatsen van de Bollenstreek zijn Voorhout, Sassenheim, Lisse, Hillegom, Bennebroek en Heemstede. Andere bekende plaatsen in de Bollenstreek zijn Noordwijk, Noordwijkerhout, Vogelenzang, De Zilk en Zwaanshoek.

Een bekende attractie in de Bollenstreek is de Keukenhof met jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers. Ook dit is een eldorado voor fotografen.

Op de eerste zaterdag na 21 april vindt het Bloemencorso Bollenstreek plaats. De praalwagens rijden op deze zaterdag een route van 42 kilometer van Noordwijk aan Zee via Sassenheim, Lisse, Hillegom, Bennebroek en Heemstede naar Haarlem. Op de zondag staan de praalwagens opgesteld aan de Gedempte Oude Gracht en de Nassaulaan in Haarlem. U kunt gedurende deze dag de praalwagens van dichtbij bekijken en fotograferen.

De bollen worden over de hele wereld geëxporteerd.

Er zijn ook veel bollenvelden in Noord-Holland, West Friesland, Groningen, Zeeland en de Noordoostpolder te vinden.

Elk voorjaar zijn er verschillende fiets-, wandel- en autoroutes uitgezet in de Bollenstreek. U kunt hier fietsen en lopen tussen de bollenvelden en genieten van de kleurenpracht en de geuren opsnuiven.

2015

Keukenhof in Lisse

Op een zonnige dag in april 2015 reis ik met de bus vanaf Schiphol naar de Keukenhof in Lisse. Ik heb zoveel sores aan mijn hoofd, dat ik, om te relaxen, er even een dagje tussen uit moet. Ik maak gebruik van een combiticket (openbaar vervoer + entree park) om zo zonder in de rij te staan voor een entreeticket de entreepoort te kunnen passeren. Ik vertrek in een volle bus vanaf luchthaven Schiphol naar Lisse. Dit is een ideale manier om de Keukenhof te bereiken. Geen fileproblemen en geen parkeerproblemen. Ik geniet van de prachtige bloemen en kleuren in het park, de kunst en de bloemenshows. Het thema dit jaar is Vincent Van Gogh. Hij vormt de inspiratie voor de bloemenshows en de Selfie-tuin. Leuk is ook het bloembollenmozaïek van een zelfportret van Vincent van Gogh in duizenden tulpen. De bloemenshows zijn ook weer prachtig, zoals de bolbloemen, snijbloemen, potplanten en heesters in het Oranje-Nassaupaviljoen en orchideeën, anthuriums en bromelia’s in het Beatrix Paviljoen. Alle planten en bloemen zijn op een zeer originele manier tentoongesteld.

Keukenhof 2015

2017

14 april 2017

Goede Vrijdag 2017 ben ik op de fiets vanuit mijn woonplaats via Hillegom naar De Zilk gereden en op 2e Paasdag heb ik hier met mijn ouders met de auto rondgereden

Op Goede Vrijdag heb ik mijn fiets op de erven van de kwekers langs de Zilkerbinnenweg geparkeerd en ben toen langs de bollenvelden met narcissen, hyacinten en tulpen gelopen. Dit is een fantastisch schouwspel van geuren, kleuren en lijnen. Overal staan rijen met tulpen in allerlei kleuren, waarvan sommigen nog in de knop. Daarnaast is de sterke geur van de hyacinten al vanaf de weg te ruiken en wat ook weer een schitterende kleuren, paars, roze en wit. En wat een contrast met het knalgeel van de narcissen die op sommige velden nog te zien zijn, er zijn al velden waar de narcissen er niet al te best meer voor staan. Aan de kant van weg worden verse tulpen voor weinig geld (ik heb ze gezien voor € 1,– per bos) verkocht. Op sommige velden is het onmogelijk bij de hyacinten te komen. Later hoorde ik dat de kwekers bang zijn voor ziekten, zoals de geelziekte. De ziekten kunnen zelfs door bezoekers via de broekspijpen, overgebracht worden. Wat me opviel hoe weinig fatsoen sommige mensen hebben, er waren kinderen en volwassenen die gewoon midden in een tulpenveld gingen zitten of bloemen gingen plukken om mee naar huis te nemen. Dat is denk ik niet de bedoeling van een bezoek aan de Bollenstreek.

De Bollenstreek rond De Zilk

17 april 2017

Op 2e Paasdag valt op dat je nergens de terreinen van de kwekers aan de Zilkerbinnenweg op kan lopen, iets wat een paar dagen er voor nog overal kan. Ik ben toen ook veel dichter bij de bollenvelden en bloemen geweest dan op 2e Paasdag. Alle erven waren afgezet, waarschijnlijk vanwege de drukte. De hyacintenvelden zijn vanwege de angst voor een bepaalde ziekte in de bollen, nog altijd afgezet. Soms staan er ook borden aan de rand van de velden dat het niet is toegestaan om de bollenvelden te betreden of wordt de toegang tot de velden met grote bakken afgesloten. Met de auto hebben we een ander deel tussen Hillegom en De Zilk gezien (we hebben een toeristische route via de Zilkerduinweg en de Zilkerbinnenweg genomen) en aan de Zilkerduinweg hebben we nog een eindje door de bollenvelden kunnen lopen. Het was zeker op 2e Paasdag heel druk met toeristen die net als wij per auto een rondje bollenvelden hebben gereden.

Ik vind het Goede Vrijdag leuker omdat ik toen veel dichter bij de bloemen kon komen. In De Zilk zijn verschillende bloemmozaïeken te zien. Dit is een traditie in het dorp. Toen ik er op vrijdag fietste, heb ik verschillende kinderen bezig gezien met de mozaïeken en het bloemsteken, ik wist op dat moment niet dat dit een wedstrijd was. Maar 2e Paasdag heb ik een paar mozaïeken van dichterbij bekeken (fotograferen was bijna onmogelijk door de drukte op de weg en het gebrek aan parkeergelegenheid) en is er ook te zien welke een prijs had gewonnen. Elk jaar in de maand april staan er vele bloemmozaïeken langs de weg. Deze zijn van hyacintenbloemetjes gemaakt. De mozaïeken worden door een jury beoordeeld en er zijn prijzen te verdienen. Op de zondag in het mozaïekweekend wordt de publieksprijs bekendgemaakt.

Mozaïek in de Bollenstreek

29 april 2017

Op zaterdag 29-4-2017 zijn de bollenvelden, die op Goede Vrijdag en 2e Paasdag schitterend waren, volledig uitgebloeid en leeg. Wel zijn er nog enkele andere velden in volle bloei, zoals een paar bollenvelden langs de Noorder Leidsevaart. Ik heb hier een paar stops gemaakt en vanaf daar ben ik naar De Zilk gefietst. Op de Zilkerbinnenweg is ook niets meer te zien van de bloemenpracht van twee weken geleden. Ik ben blij dat ik toen ook al geweest ben, want vandaag zou het anders karig zijn geweest. Het zijn nu nog een paar tulpenvelden die bloeien, hyacintenvelden zijn er nog wel, maar het mooie is er af en narcissen zijn bijna niet meer te zien. Aan de Zilkerbinnenweg is nog één schitterend veld met aan het begin rode en paarse tulpen. Ik hier een heel eind doorlopen tot bijna aan de Zuider Leidsevaart (waar ik twee weken geleden langs terug gefietst ben) en daar zijn rode en roze tulpen te zien.

Ik ben verder gefietst naar de Delfweg, waar ik nog een keer de weg ben overgestoken naar een veld met rode tulpen. Op de kruising van de Delfweg, Zuider Leidsevaart en de Houtvesterslaan in Halfweg (gemeente Lisse) is het in een bollenveld ontzettend druk. Ik heb hier een stop gemaakt en genoten van de schitterende tulpenvelden in oranje en roze. Het was hier ontzettend druk met toeristen.

Paarse tulpen bij De Zilk op 29-4-2017 / Copyright © JTravel.nl

Kasteel Keukenhof

Via de Stationsweg in de richting van de Keukenhof. Aan de rechterkant zie ik Kasteel Keukenhof. Ik neem hier een kijkje. Geen idee op dat moment of er entree betaald moet worden of dat ik zo het terrein op kan. Voor de tuinen is de entree gratis, het kasteel is niet gratis toegankelijk en het is vandaag ook niet mogelijk om een bezoek aan het kasteel te brengen, want er wordt een bruiloft gevierd. Ik loop een eind door de tuinen en de bossen, genietend van de natuur en kunst die hier te zien is. Op een veld zie ik in de bomen drie halsbandparkieten.

Als ik hier uitgekeken ben, fiets ik via de Westelijke Randweg, Heereweg en Leidsestraat naar Hillegom en zo weer naar huis.

Kasteel Keukenhof in Lisse

Museum De Zwarte Tulp in Lisse

Woensdag 20 december 2017 breng ik een bezoek naar Museum De Zwarte Tulp in het centrum van Lisse. Het museum is gratis toegankelijk voor museumkaarthouders. Dit is een leuk museum voor een paar uurtjes. Het museum laat het verhaal van de bloembollencultuur in de Bollenstreek zien. Ik bezoek het museum in december, op het moment is er een tijdelijke tentoonstelling met (heel toepasselijk) kerststallen en een tijdelijke tentoonstelling met schilderijen van Anton Koster te zien. De tentoonstelling had de toepasselijke naam ‘Naar de bollen’. Deze tentoonstelling duurde tot eind april 2018.

Een kerststal in Museum De Zwarte Tulp in Lisse

2018

17 april 2018

Op een mooie dag in april 2018, heb ik opnieuw de bollenvelden bezocht. Wat mij opviel is dat er bijna geen tulpenvelden in bloei stonden. Vooral de narcissen en de hyacinten waren in volle glorie te zien. Ik heb opnieuw het rondje rond De Zilk gefietst. Ik ben begonnen aan de Nieuweweg in Hillegom, en via de de Noorder Leidsevaart fiets ik naar De Zilk.

Onderweg maak ik een paar stops, maar veel tulpenvelden staan nog nog niet in bloei. Ik moet er dus nog een keer naar toe om de tulpenvelden in volle glorie te zien. Vanaf de Noorder Leidsevaart fiets ik naar De Zilk en ben de Zilkerbinnenweg op gefietst. Ook hier weinig tulpenvelden in bloei. Wel hyacinten en de narcissen. Aan het eind van de Zilkerbinnenweg sla ik linksaf de Delfweg op. Nog voor de spoorwegovergang ben ik, na een fotomoment aan de linkerkant bij een bollenveld, de drukke weg overgestoken, richting Halfweg. Ik fiets richting de golfbaan en terug over een mul, zanderig landweggetje (volgens mij gewoon het erf van een boer, maar iedereen fietst daar) langs de bollenvelden terug naar het punt waar ik mijn rondje begon.

Een tulp in een veld aan de Delfweg buiten buiten De Zilk op 17 april 2018 / Copyright © JTravel.nl

Ik fietst door naar Kasteel Keukenhof. Hier heb ik in het park (gratis toegang) een rondje gelopen en genoten van de ontspruitende natuur. Het kasteel was opnieuw niet toegankelijk en ook het restaurant is gesloten (is geopend van woensdag-zondag).

De terugweg gaat via de Zuider Leidsevaart, Noorder Leidsevaart naar de Nieuweweg in Hillegom en zo ben ik naar huis gefietst.

Het eendenhuis op het terrein van Kasteel Keukenhof in Lisse / Copyright © JTravel.nl

Keukenhof in Lisse

In mei 2018 heb ik een dagje in de Keukenhof in Lisse doorgebracht. Het entreeticket koop ik via de site van de ANWB, zij geven ledenkorting. In het Beatrix Paviljoen wordt een orchideeën- en anturiumshow gehouden. Hier is op verschillende manieren het thema van dit jaar, Romantiek in Bloemen, te zien. Het is een mooie show. Buiten besluit ik achterin in over de breedte van het park te lopen, voorbij de entrance extra om daar de bloemen te bewonderen. Vanaf de molen heb ik een mooi uitzicht over de bollenvelden rond Lisse. Langs de Main Entrance loop ik naar de historische tuin en het deel tussen het Oranje Paviljoen en de hoofdingang. Hier is ook een speeltuin en de kinderboerderij met geiten, kippen, schapen en varkens. Aan het einde van de zichtlijn rond de fontein is een mooi uitzicht over de bollenvelden rond Lisse. Ik loop door naar de inspiratietuinen waar ik niet zo lang rond loop. Het laatste dat ik bezoek is het Willem-Alexander Paviljoen met een lelieshow maar er zijn hier ook amarylissen, tulpen en hortensia’s te bewonderen.

Keukenhof 2018

2019

In het voorjaar 2019 heb ik door persoonlijke omstandigheden geen bezoek aan de bloeiende bollenvelden gebracht.

LAM (Lisser Art Museum) in Lisse

Eind augustus bezoek ik het LAM (Lisser Art Museum) in Lisse op het terrein van Kasteel Keukenhof. Het thema van het Lisser Art Museum (LAM) is voedsel, winkelen en consumptie. Alles wat u in het museum ziet aan kunstwerken heeft hierop betrekking. Een leuk museum voor een uur. Als u dit museum wilt bezoeken, moet u van te voren uw entreeticket reserveren. Het museum werkt met tijdslots, waardoor het nooit te druk is.

Kunstwerk ‘Last supper’ van kunstenaar Yinka Shonibare, naar de muurschildering van Leonardo da Vinci, uitbeeldende het laatste avondmaal (verhaal uit de Bijbel) in het LAM (Lisser Art Museum) in Lisse / Copyright © JTravel.nl

Dahliashow bij Kasteel Keukenhof

Na het LAM Museum bezocht ik de tuinen rond Kasteel Keukenhof waar op dat moment de dahlia’s in bloei staan. Het is die dag de start van het dahlia event in de Bollenstreek. Een praalwagen van het bloemencorso was voor de gelegenheid opnieuw gestoken, dit keer met dahlia’s.

Dahlia event bij Kasteel Keukenhof in augustus 2019

2020

7 april 2020

Op een mooie dag in april 2020, bezoek ik opnieuw de bollenvelden. Het is er relatief rustig, want buitenlandse toeristen zijn er, vanwege het coronavirus, op het moment niet in Nederland. Onderweg is het druk met fietsers. Wat mij opvalt is dat er bijna geen tulpenvelden in bloei staan en dat het ook leek alsof er al velden geruimd zijn. Het zijn vooral narcissen en hyacinten die ik zie. Maar gelukkig zie ik ook een paar mooie tulpenvelden.

Hyacinten rond de Zilk in de Bollenstreek

Ik fiets opnieuw het rondje rond De Zilk. Ik begin aan de Nieuweweg in Hillegom, en via de de Noorder Leidsevaart fiets ik naar De Zilk. Bij een veld aan de Nieuweweg staan narcissen in bloei. Vanaf de Noorder Leidsevaart fiets ik naar De Zilk en de Zilkerbinnenweg. Ook hier staan weinig tulpenvelden in bloei en er zijn velden waarvan het leek dat ze al geruimd zijn. Ik zie hier wel hyacinten en de narcissen.

Aan het eind van de Zilkerbinnenweg sla linksaf de Delfweg op. Voor de spoorwegovergang fiets ik naar Halfweg. Hier fiets ik naar de de gesloten golfbaan. Ook hier is weinig te  beleven. Ik ga teleurgesteld naar huis.

De terugweg gaat via de Zuider Leidsevaart, Noorder Leidsevaart naar de Nieuweweg in Hillegom en zo ben ik naar huis.

Tulpen rond De Zilk in de Bollenstreek

16 april 2020

Anderhalve week later bezoek ik opnieuw de bollenvelden. Het is er opnieuw relatief rustig. Ik heb een andere route gefietst dan anderhalve week geleden, in de hoop meer velden te zien. In totaal maak ik 8 stops, waarvan de laatste bij een hele mooie bloesemboom maar de andere zeven stops waren bij tulpenvelden.

Dit keer fietst ik vanuit de Haarlemmermeer langs de Ringvaart naar Hillegom. De eerste velden die ik gefotografeerd heb waren velden tussen Hillegom en Lisse. Daarna fiets ik langs een, helaas, gesloten Keukenhof (wat een triest gezicht om in deze tijd van het jaar een volledig leeg parkeerterrein te zien, normaal gesproken zou het hier zwart staan van de auto’s en de mensen, maar helaas de coronacrisis heeft er voor gezorgd dat de Keukenhof in 2020 gesloten blijft) en verder langs Kasteel Keukenhof naar Halfweg en De Zilk om hier de velden te bezoeken die ik vorige week ook bezocht heb.

Tulpen bij Hillegom in de Bollenstreek
Tulpen rond De Zilk in de Bollenstreek

Kabouterwandelingen op 19 mei 2020

Op een zonnige dag in mei 2020 maak ik twee korte kabouterwandelingen op het terrein van Landgoed Keukenhof.

De eerste kabouterwandeling begint bij het oude station van Lisse en leidt mij een paar kilometer over Landgoed Keukenhof en langs een heus kabouterdorp.

De kabouterwandeling over Landgoed Keukenhof

De tweede kabouterwandeling is op het terrein van Kasteel Keukenhof. Deze korte route leidt mij langs 16 paaltjes met schilderingen van kabouters. Een leuke route om met kinderen te maken. Het doel van deze wandeling is om kinderen meer te laten bewegen, omdat het goed is voor kinderen. Ze krijgen een gezonder gewicht en een betere conditie.

De kabouterwandeling bij Kasteel Keukenhof

Ik wil sowieso de Laarzenpadroute een keer lopen. Maar er zijn meer leuke wandelingen in de Bollenstreek. Houdt mijn website in de gaten, daar worden de wandelingen die ik maak, gepubliceerd.

Dahlia's bij Kasteel Keukenhof

In augustus 2020 is het dahliaseizoen aangebroken. Ik fiets weer richting Kasteel Keukenhof om hier de bloeiende dahlia’s in de tuinen rond het kasteel te bewonderen. Wat is het mooi hier. Ik zie dahlia’s in de meest fantastische kleuren. Het is relatief druk rond het kasteel.

Een dahlia bij Kasteel Keukenhof, augustus 2020

Ook maak ik opnieuw de kabouterwandeling. Het startpunt van deze kabouterwandeling is bij de speeltuin en kinderboerderij achter de Hofboerderij op het terrein van Kasteel Keukenhof. Ook tijdens deze wandeling komt u, naast de 16 kabouterpaaltjes, een heus kabouterdorp tegen.

Een kabouter in het kabouterdorp bij Kasteel Keukenhof, augustus 2020

2021

Kabouterwandeling over Landgoed Keukenhof

Op de laatste dag van maart fiets ik op goed geluk naar de Bollenstreek. Ik denk dat ik nog te vroeg ben, maar ik waag een poging. Via Hillegom fiets ik langs de Leidsevaart naar De Zilk en via de Zilkerbinnenweg naar de Delfweg. Ik kom geen bloeiende bollenvelden tegen.

Ik fiets door naar de Toeristisch Overstap Punt (TOP) aan de Stationsweg 59 in Lisse. Dit is bij het oude station van Lisse. Ik maak hier opnieuw de wandeling over Landgoed Keukenhof via het kabouterdorp. Dit kabouterdorp is totaal anders dan vorig jaar. Grappig om te zien. Verder valt op dat er een enorme kaalslag heeft plaatsgevonden. Veel bomen zijn omgezaagd. Het is kaal in het bos. De groene blaadjes moeten nog komen.

Ik fiets terug via de Veenenburgerlaan naar Hillegom. Dit is de weg aan de zijkant van de Keukenhof, die in 2021, m.u.v. een paar dagen vanwege het Fieldlabexperiment i.v.m. corona, opnieuw gesloten blijft. Via Hillegom fiets ik terug naar huis. Er is op de Veenenburgerlaan één veld met narcissen dat te betreden is. Maar het mag niet, want de politie haalt iedereen uit het veld. Ik heb aan de zijkant gelukkig nog een paar foto’s kunnen maken.

Kabouterwandeling over Landgoed Keukenhof in Lisse, maart 2021

4 april 2021

Omdat ik een paar dagen eerder geen bloeiende bollenvelden gezien heb en op Facebook zie dat er rond Sassenheim en Voorhout veel hyacintenvelden in bloei staan, stap ik op een koude 1e Paasdag opnieuw op de fiets. Via Hillegom en de N208 fiets ik naar de hoek bij de Stationsweg tegenover de Keukenhof. Hier staat een narcissenveld in bloei en aan de Van Lyndenweg is het mogelijk om vanaf de weg een tulpenveld te fotograferen. Hier is het druk met vooral auto’s.

Ik stap weer op mijn fiets en fiets voorbij Lisse naar Sassenheim en Voorhout. Onderweg maak ik een aantal stops. Via de Veenenburgerlaan fiets ik terug via Hillegom naar huis. Het veld waar ik een paar dagen eerder narcissen kon fotograferen is nu met een hek afgezet.

Hyacinten in Voorhout in april 2021

20 april 2021

Omdat het de hele maand april heel koud is, wacht ik met mijn bezoek aan de tulpenvelden tot het eind van de maand. Het valt op dat er nog velden niet in bloei staan. Ik fiets via de Nieuweweg in Hillegom waar nog helemaal niets te zien is naar De Zilk. Op de hoek van de Leidsevaart en de Margrietenweg staat een mooi veld in bloei. Via de Zilkerduinweg fiets ik De Zilk binnen. Op sociale media heb ik gelezen dat hier een aantal tulpenvelden bloeien en dat is ook zo. Via de Zilkerbinnenweg en de Delfweg fiets ik via de Veenenburgerlaan naar het recent geopende The Tulip Barn dat officieel onder Hillegom valt. Het valt op de Zilkerbinnenweg op dat er slechts één veld in bloei staat. Ook op andere plekken waar voorgaande jaren bollenvelden te zien zijn, is nu niets te zien. Ik begrijp later dat elk 4e jaar een veld een jaar leeg staat.

Tulpen in De Zilk in april 2021

The Tulip Barn in Hillegom

The Tulip Barn is een in 2021 geopende nieuwe bloemenbeleving en een uniek concept op het gebied van bloemenbeleving. Leuk voor jong en oud. Hier geniet u van een unieke selfie-tuin met meer dan 400.000 kleurrijke tulpen. De authentieke bloemenkas is omgebouwd tot een sfeervolle horeca gelegenheid.

The Tulip Barn in Hillegom

Een wandeling in de Bollenstreek

Een week later maak ik een wandeling in de Bollenstreek. Deze wandeling begint bij DE JONG Kampeer & Recreatie in De Zilk. Deze wandeling is door hen bedacht en op hun website uitgewerkt. Via 11 wandelknooppunten loop ik via de Beeklaan Hillegom in naar de 3e Loosterweg en breng opnieuw een bezoek aan The Tulip Barn. Via schitterende velden aan de Veenenburgerlaan loop ik langs Landgoed Kasteel Keukenhof en Toeristisch Overstap Punt (TOP) in Lisse naar Halfweg waar ik langs de golfbaan en via een tunneltje onder de provinciale weg via de Oosterduinen uitkom op de Delfweg. Het laatste stukje is voor mij onbekend terrein. Meestal fiets ik bij de golfbaan terug naar Halfweg om daar naar de Zilkerbinnenweg te fietsen. Nu loop ik tot aan de Zilkerbinnenweg en ook een nieuwe attractie Tulip Experience Amsterdam terug naar het beginpunt bij DE JONG Kampeer & Recreatie in De Zilk.

Een leuke wandeling van 14 kilometer. Nadeel van deze wandeling is dat er onderweg amper aparte voetpaden zijn. De weg deelt u met de auto’s en fietsers. Het was druk deze dag.

Roze tulpen aan de 3e Loosterweg in Hillegom tijdens mijn wandeling in de Bollenstreek, april 2021

Tulip Experience Amsterdam

Tulip Experience Amsterdam bezoek ik later nog wel een keer, ik heb nu vanachter een stapel houten bakken de tulpen gezien, maar binnen is ook nog van alles te zien, want hier wordt de geschiedenis, het kwekersproces en de magie van de tulp vanuit het oogpunt van de bollenkweker. Helaas is het door de coronamaatregelen onmogelijk om deze attractie te bezoeken.

Tulip Experience Amsterdam tijdens mijn wandeling in de Bollenstreek, april 2021

Trage Tocht Lisse

Trage Tocht Lisse is een wandeling van 11 kilometer over landgoederen Keukenhof en Wassergeest. U begint met een wandeling over Landgoed Keukenhof en een bezoek aan het kabouterdorp en loopt verder over het terrein van Kasteel Keukenhof naar het Keukenhofbosch. Daarna loopt u onverhard naar Landgoed Wassergeest en via de Lageveensemolen komt u terug waar u deze wandeling begonnen bent: het Toeristisch Overstap Punt (TOP) Lisse, bij het oude station van Lisse.

Een Trage Tocht is een wandelroute die zoveel mogelijk over onverharde paden gaan. Bij het maken van een Trage Tocht is de leidraad  om minimaal 70% onverharde paden per wandeling in de route op te nemen. Dit wordt ‘zandpadgarantie’ genoemd. Een ander belangrijk criterium is een route met een zo gevarieerd mogelijk landschap van boerenland en natuur. Er staan inmiddels meer dan 600 Trage Tochten beschreven op de website van Wandelzoekpagina.

Trage Tocht Lisse, mei 2021

Kunstroutewandeling op het terrein van Kasteel Keukenhof in Lisse

Ik maakte in december 2021 de kunstroutewandeling op het terrein van Kasteel Keukenhof in Lisse. De kunstroute bij kasteel Keukenhof is een wandeling van een paar kilometer met veel kunstwerken rond het kasteel. Het startpunt van deze kunstroutewandeling bij Kasteel Keukenhof is bij de ingang van Kasteel Keukenhof aan de Stationsweg tegenover het terrein van bloemententoonstelling Keukenhof. De meeste kunstwerken heb ik al vaker gezien, maar recent zijn er een aantal nieuwe kunstwerken geplaatst en is er een aparte kunstroutewandeling over het terrein gemaakt. Bij de meeste kunstwerken staan geen bordjes met de naam van de maker en de naam van het kunstwerk. De route staat niet aangeven met bordjes op het landgoed. De kaart met de route staat op de website van Kasteel Keukenhof.

Kunstwerk Zonder titel van Louise Schouwenberg tijdens de kunstroutewandeling op het terrein van Kasteel Keukenhof in Lisse

2022

Museum De Zwarte Tulip in Lisse

15 maart 2022 maak ik een fietstocht langs 11 reuzenbollen en breng ik een bezoek naar Museum De Zwarte Tulp in het centrum van Lisse. Het museum is gratis toegankelijk voor museumkaarthouders. Museum de Zwarte Tulp vertelt je alles over 500 jaar geschiedenis van de Duin- en Bloembollenstreek, de bloembollencultuur met zijn eeuwenoude geschiedenis, de werkzaamheden op het land, de wetenschap achter het ontwikkelen van nieuwe tulpensoorten, de export en promotie van het gebied om toeristen naar de Bollenstreek te trekken. Ook zijn er wisselende kunsttentoonstellingen te zien. Tijdens deze tijdelijke tentoonstellingen zie je hoe kunstenaars elke keer weer worden geïnspireerd door bolgewassen en bloemen. Het museum is gevestigd in een oude bollenschuur in het centrum van Lisse, midden in de Bollenstreek.

De Comparitie of Directiekamer in Museum De Zwarte Tulp in Lisse

29 maart 2022

Eind maart lees ik op sociale media dat rond Hillegom, Lisse en Voorhout veel hyacintenvelden in bloei staan. In Hillegom is mijn eerste stop de Veenenburgerlaan. Veel velden zijn afgesloten met hekken waardoor ik vanaf de weg moet fotograferen. In Voorhout, aan het eind van de Oude Herenweg op de hoek met de Akervoorderlaan staat een niet afsloten veld hyacinten in bloei. Het veld is minder mooi dan die in Hillegom. Mijn fietsrit gaat verder via de Akervoorderlaan en na een paar bochten zie ik recht tegenover me op de hoek met de Johan Speelmanweg een veld met hyacinten waar ik zo bij kan. Een eindje verderop zie ik de eerste bloeiende tulpen van dit seizoen. Aan de Loosterweg Zuid staat een mooi veld vol hyacinten en narcissen. Het was hyacintendag. Ik fiets via Hillegom terug naar huis.

Hyacinten aan de Veenenburgerlaan in Hillegom op 29 maart 2022

Keukenhof in Lisse

In april 2022 heb ik een dag in de Keukenhof in Lisse doorgebracht. Het was een schitterende dag, het zonnetje scheen. Op mijn fiets reis ik af naar de Keukenhof. Ik loop de hele dag door het park, bezoek in de verschillende paviljoens de tentoonstellingen, geniet van de kunst. Het thema van 2022 was Flower Classic. Op het moment dat ik de Keukenhof bezoek, wordt de wisselende bloemenshow met alstroemeria gehouden. De Keukenhof in Lisse is een leuk en fleurig dagje uit voor groot en klein. De Keukenhof is het mooiste lentepark ter wereld. De Keukenhof is slechts een paar weken per jaar geopend. In 2022 is dat van donderdag 24 maart tot en met zondag 15 mei. Elk voorjaar staan er meer dan zeven miljoen bloembollen in bloei. Er worden 1.600 soorten bolgewassen gebruikt, waarvan 800 soorten tulpen. De Keukenhof in Lisse is bijna 32 hectare groot met een keur aan bloemen, bloemenshows, inspiratietuinen, kunstwerken en evenementen. De Keukenhof gebruikt de zogenoemde lasagnebeplanting. Dit houdt in dat de verschillende bolgewassen in meerdere lagen worden geplant. Bovenaan de vroege bloeiers, daaronder de bolgewassen die in de maand april bloeien en daaronder de late bloeiers. Door in de drie lagen te planten, is er ruim 6,5 week een volledig bloeiende Keukenhof.

Alstroemeria bloemenshow in de Keukenhof 2022

26 april 2022

Eind april 2022 fiets ik weer een rondje door de Bollenstreek rond Hillegom, Lisse en De Zilk. De eerste twee velden die ik gefotografeerd heb, zijn aan de Veenenburgerlaan in Hillegom. Vooral het eerste veld is fantastisch met veel verschillende vormen en kleuren tulpen. Er staan tegenwoordig zgn. reuzenbollen in de Bollenstreek. Het kunstproject van de reuzenbollen in de Bollenstreek is in 2018 gestart. De reuzenbollen (of Giant Tulip Bulbs) is een kunstproject van de Stichting Gildemeesters Bollenstreek. De reuzenbollen zijn manshoge kunstwerken in de vorm van een tulpenbol en worden door verschillende kunstenaars uit de Bollenstreek beschilderd. Het is de bedoeling om 80! reuzenbollen te plaatsen, die allemaal een eigen verhaal vertellen. Ook nu kom ik er een aantal tegen, zoals op de Van Lyndenweg in Lisse, bij Tulip Experience Amsterdam in Noordwijkerhout en bij de Tulip Barn in Hillegom. Ik fiets via Halfweg en De Zilk terug naar Hillegom. Aan de 3e Loosterweg ligt een schitterend veld waar ook redelijk veel mensen genieten van de mooie kleuren. Een eindje verder maak ik nog een stop bij The Tulip Barn.

Tulpen in de Bollenstreek

29 april 2022

Eind april 2022 fiets ik na een bezoek aan Lisserbroek opnieuw in de Bollenstreek. Ik fietste terug via Lisse en Hillegom. In Lisse breng ik een bezoek Stichting Gildemeesters Bollenstreek. Het kunstproject van de reuzenbollen in de Bollenstreek is in 2018 gestart. De reuzenbollen (of Giant Tulip Bulbs) is een kunstproject van de Stichting Gildemeesters Bollenstreek. De reuzenbollen zijn manshoge kunstwerken in de vorm van een tulpenbol en worden door verschillende kunstenaars uit de Bollenstreek beschilderd. Het is de bedoeling om 80! reuzenbollen te plaatsen, die allemaal een eigen verhaal vertellen. Deze reuzenbollen worden geadopteerd door stichtingen, bedrijven, gemeenten etc. uit Bollenstreek en omgeving. Tussen Leiden tot aan Haarlem (ook in de Haarlemmermeer) worden deze 80 reuzenbollen geplaatst. In Galerie De Zwarte Tulp op de Kanaalstraat 33 in Lisse worden de reuzenbollen beschilderd. U kunt hier iedere donderdag, vrijdag en zaterdag de kunstenaars aan het werk zien. Vanuit Lisse fiets ik op mijn weg naar huis naar de 3e Loosterweg. Hier ligt een schitterend veld waar ook redelijk veel mensen genieten van de mooie kleuren. Aan de Veenenburgerlaan heb ik het hele veld met alle mooie tulpen in zoveel kleuren voor me alleen. Ook hier maak ik opnieuw een aantal foto’s.

Reuzenbol in de Bollenstreek

Bewaar op Pinterest

De afgelopen jaren heb ik verschillende keren een bezoek gebracht aan de Bollenstreek, hetzij voor de kleurrijke bollenvelden, hetzij voor een museumbezoek. Lees je mee over mijn bezoeken aan de Bollenstreek? #bollenstreek #lisse #kasteelkeukenhof #lamlisse #museumdezwartetulp #bollenvelden #jtravel #jtravelblog De afgelopen jaren heb ik verschillende keren een bezoek gebracht aan de Bollenstreek, hetzij voor de kleurrijke bollenvelden, hetzij voor een museumbezoek. Lees je mee over mijn bezoeken aan de Bollenstreek? #bollenstreek #lisse #kasteelkeukenhof #lamlisse #museumdezwartetulp #bollenvelden #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven