JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

In het Historisch Museum Haarlemmermeer maakt u een 'ontdekkingsreis' langs de geschiedenis van de polder sinds 1852, of eigenlijk al vanaf de eerste plannen ver daarvoor. De cultuur en erfgoed is spannend verbeeld. U wandelt door het dagelijks leven van de jonge dorpen door de jaren heen. Overal kunt u interactief de geschiedenis beleven met film, foto’s, geluid. De wandeling eindigt bij het heden, de polder met de luchthaven Schiphol en de vele bedrijventerreinen eromheen. Kinderen kunnen Woutje de koe melken, naar elkaar bellen met bakelieten telefoons, een Dik Trom speurtocht doen of in de flightsimulator.

Ligging
Het museum is gevestigd in het monumentale gebouw Mentzhoeve aan de Bosweg in Hoofddorp.

De Mentzhoeve in Hoofddorp

Geschiedenis
Het Historisch Museum Haarlemmermeer bestaat sinds 1992. Het opzetten van het Historisch Museum Haarlemmermeer was een initiatief van Stichting Meer-Historie. Later is de inrichting van het museum volledig vernieuwd en is het marktplein gebouwd.
Het museum is gevestigd in de Mentzhoeve. Deze hoeve werd in 1858 door de eerste eigenaar van de grond gebouwd. Hij vernoemde de hoeve naar Dirk Mentz. Deze man was voorzitter van een commissie die een voorstudie deed naar de mogelijkheden om het Haarlemmermeer door middel van stoomkracht of windkracht droog te maken.
De gemeente Haarlemmermeer werd in 1972 eigenaar van de Mentzhoeve en in 1989 werd de boerderij verkocht aan de gebroeders Claus, bekend van de horeca annex partycentrum, die hier nu gevestigd is. De grote schuur bleef in bezit van de gemeente. Vanaf 1992 werd deze schuur verhuurd aan het Historisch Museum Haarlemmermeer.

Historisch Museum Haarlemmermeer
Het Historisch Museum Haarlemmermeer vertelt u de geschiedenis van de polder. U ziet hier werktuigen, voorwerpen, foto’s en films.
U ziet tijdens uw wandeling door het museum een nagebouwd dorp en de droogmaking van de polder. De eerste pioniers vertellen u het verhaal over de ontwikkeling van de polder naar een landbouwgebied. Het dagelijkse dorpsleven komt tot leven op het marktplein met een café, de school, de bank, de kruidenier en de kerk. Daarnaast is er een timmermanswerkplaats en een smederij te zien. De oorlog wordt aanschouwelijk gemaakt. In de polder is tijdens de bezettingsjaren heel veel gebeurd wat hier in het kort wordt verteld. Uw wandeling eindigt in het heden, bij de luchthaven Schiphol en de vele bedrijventerreinen die in de Haarlemmermeer te vinden zijn.

Het droogmalen van de Haarlemmermeer in het Historisch Museum Haarlemmermeer in HoofddorpEen dorsmachine in het Historisch Museum Haarlemmermeer in HoofddorpDe was hangt buiten in het Historisch Museum Haarlemmermeer in Hoofddorp

De kruidenier in het Historisch Museum Haarlemmermeer in HoofddorpDe bank in het Historisch Museum Haarlemmermeer in HoofddorpDe bank in het Historisch Museum Haarlemmermeer in Hoofddorp

De kerk in het Historisch Museum Haarlemmermeer in HoofddorpEen boerderij uit de Tweede Wereldoorlog in het Historisch Museum Haarlemmermeer in HoofddorpEen boerderij uit de Tweede Wereldoorlog in het Historisch Museum Haarlemmermeer in Hoofddorp

Wisselende tentoonstellingen
Er zijn in het museum twee ruimtes voor wisselende tijdelijke tentoonstellingen. Zo was er in de grote zaal in 2017 de tentoonstelling 'Pioniers in de polder' en in de kleine zaal de tentoonstelling 'Tuig!' In 2019 werd in de grote zaal de tijdelijke tentoonstelling 'Schakels - Een reis langs betekenisvolle plekken van Haarlemmermeer' gehouden.

Op het moment van mijn bezoek aan het museum werd de tentoonstelling 'Schakels - Een reis langs betekenisvolle plekken van Haarlemmermeer' gehouden. Op de borden buiten stond dat de tentoonstelling zou eindigen op 16 januari maar het was begin februari dat ik het museum en deze tentoonstelling 'Schakels - Een reis langs betekenisvolle plekken van Haarlemmermeer' bezocht. Bij navraag blijkt dat deze tentoonstelling voorlopig te zien blijft in het museum.

Aanleiding voor deze tentoonstelling is het buitenmuseum, dat sinds mei 2018 in de gemeente Haarlemmermeer te zien is. Vijftien bijzondere markeringen zijn op zichtbare en onzichtbare erfgoedlocaties in de polder geplaatst. Bewoners en bezoekers kunnen wandelend en fietsend kennismaken met de geschiedenis van de Haarlemmermeer. Deze tentoonstelling fungeert als 'reisbureau' voor het buitenmuseum. Ik maakte een reis door de geschiedenis van de Haarlemmermeer.

De tentoonstelling ‘Schakels - Een reis langs betekenisvolle plekken van Haarlemmermeer’ in het Historisch Museum Haarlemmermeer in Hoofddorp De tentoonstelling ‘Schakels - Een reis langs betekenisvolle plekken van Haarlemmermeer’ in het Historisch Museum Haarlemmermeer in Hoofddorp

Toen ik in september 2017 dit museum bezocht was hier de tentoonstelling Pioniers in de Polder. Tijdens deze tentoonstelling was er de kennismaking met de eerste bewoners en de nieuwkomers van de laatste jaren van de Haarlemmermeer. 150 jaar geleden vestigden zich hier nieuwe bewoners. De polder trok allerlei volk op zoek naar werk. In de eerste jaren was er veel criminaliteit, armoede en drankmisbruik. Heden ten dage verlaten veel vluchtelingen huis en haard. Ze riskeren hun leven tijdens de lange reis naar het westen. Ze zijn op zoek naar een veilig en beter bestaan. De vraag die u hier kunt stellen is: Is hun onderneming vergelijkbaar met die van de 19e eeuwse pioniers? Een vraag die nog altijd actueel is.

Een andere tijdelijke tentoonstelling die tijdens mijn bezoek in september 2017 te zien was, was de tentoonstelling Tuig!. Paarden waren vroeger nodig in de landbouw. Tijdens deze tentoonstelling is het specifiek tuig dat toen gebruikt werd te zien. Er was een collectie paardentuig, hoefijzers en zadels te zien.

De tijdelijke tentoonstelling Pioniers in de polder in het Historisch Museum Haarlemmermeer in Hoofddorp De tijdelijke tentoonstelling Tuig! in het Historisch Museum Haarlemmermeer in Hoofddorp

Bereikbaarheid
• Openbaar vervoer
Het Historisch Museum Haarlemmermeer is per openbaar vervoer goed bereikbaar. Vanaf Haarlem, Hoofddorp Station en Schiphol rijden buslijnen 300 en 340 zeer regelmatig. U stapt uit bij de bushalte Overbos en vandaar loopt u via de voetgangers- en fietstunnel onder de grote weg N201 door. Parallel aan deze weg loopt u voorbij het Courtyard Marriott Hotel. Het museum bevindt zich tussen dit hotel in Claus Event Center.
• Auto
Per auto rijdt u op de N201 (vanuit de richting Haarlem/Heemstede of Hoofddorp). Ter hoogte van de brandweerkazerne slaat u af. U volgt de borden Claus, steekt de IJweg over. De weg buigt naar linksaf. Deze weg loopt parallel aan de N201. Uw auto parkeert u bij Claus Even Center. U moet een klein stukje teruglopen om linksaf een grindweg in te slaan naar het Historisch Museum Haarlemmermeer. Parkeren is gratis.

Openingstijden
Van 1 april tot en met 31 oktober is het museum van dinsdag t/m zondag geopend van 13.00-17.00 uur.
Van 1 november tot en met 31 maart is het museum geopend op woensdag van 13.00-17.00 uur en op zaterdag en zondag van 13.00-17.00 uur.
Op nationale feestdagen is het museum geopend van 13.00-17.00 uur.
Op Koningsdag, 24, 25, 26 en 31 december en Nieuwjaarsdag is het museum gesloten.

Entree
Volwassenen: € 5,-- per persoon.
Kinderen van 4 t/m 18 jaar € 4,-- per persoon.
Kinderen tot 4 jaar zijn gratis.
Museumkaarthouders kunnen het museum gratis bezoeken.
Er is een combiticket met het Cruquius Museum te koop voor € 8,-- per persoon die een week geldig is vanaf datum op de kassabon.

Adres
Historisch Museum Haarlemmermeer
Bosweg 17
2131 LX Hoofddorp
Telefoon: 023 – 56 20 437
E-mail:
Website:
Logo Historisch Museum Haarlemmermeer

 

Voor meer foto's van het Historisch Museum Haarlemmermeer in Hoofddorp, zie foto’s Historisch Museum Haarlemmermeer.


 


Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


Altijd alles al willen weten over de geschiedenis van de Haarlemmermeer. Dat kom je te weten in het Historisch Museum Haarlemmermeer. Gratis toegankelijk met je museumkaart. Meer over dit museum lees je hier. Lees je mee? #haarlemmermeer #historischmuseum #museum #museumkaart #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment