JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Museum Van Loon is gevestigd aan de Keizersgracht in Amsterdam in een oud patriciërshuis. Meer over Museum van Loon leest u in dit artikel.


De familie van Loon is de naamgever van Museum Van Loon. Het museum bevindt zich in het centrum van Amsterdam, aan de Keizersgracht in een oud patriciërshuis. Het was het woonhuis van de familie Van Loon. Willem Van Loon was in 1602 medeoprichter van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC). De familie komt oorspronkelijk uit Loon op Zand. Zij vestigden zich in de 17e eeuw in Amsterdam.
De schilder Ferdinand Bol was de eerste bewoner van het huis. Hij was een leerling van Rembrandt. De schilder woonde hier tot 1680.
Het huis is ingericht in de sfeer van vroeger met portretschilderijen, meubels, porselein uit de afgelopen eeuwen.
De schitterende tuin ligt achter het huis en aan het eind van de tuin bevindt zich het koetshuis. De tuin is in de 17e eeuw aangelegd.

Museum van Loon in Amsterdam

Ligging
Museum Van Loon is gevestigd aan de Keizersgracht 672 in Amsterdam.

Geschiedenis
Het pand van Museum Van Loon is in 1672 ontworpen door architect Adriaen Dortsmann. Hij ontwierp ook het koetshuis. Op de gevel van Keizersgracht 672 en 674 zijn vier Grieks Romeinse goden (Mars, Vulcanus, Ceres en Minerva) te zien. Nummer 672 en 674 werden gebouwd door Jeremias van Raey, een koopman uit Vlaanderen. De twee panden worden nu de Van Raey-huizen genoemd. De grachtenpanden zijn identiek en hebben een sobere vierkante gevel. Dit was in die tijd een kenmerk. Beide gevels zijn nog authentiek, maar achter het pand van Keizersgracht 674 is in het verleden een nieuw pand gebouwd.

De familie Van Loon verhuisden in de 17e eeuw van Loon op Zand naar Amsterdam. Van de familie Van Loon zijn verschillende leden burgemeester van Amsterdam geweest. Willem van Loon was in 1602 oprichter in de VOC. In de 19e eeuw werd de familie Van Loon in de adelstand verheven.

In 1752 werd het huis gekocht door het echtpaar van Hagen-Trip. Zij hebben het huis modern ingericht in Lodewijk XV stijl. Deze stijl vindt u nu nog altijd terug in het interieur.
Het pand aan de Keizersgracht werd in 1884 als huwelijkscadeau aan Willem Hendrik en zijn vrouw Thora Egidius geschonken door de vader van Willem Hendrik, jonkheer Hendrik Van Loon. Willem Hendrik en Thora woonden hier met hun twee kinderen en hun personeel. Willem Hendrik was directeur van de Hope & Co bank, het latere Van Loon & Co. Zijn vrouw was Dame du Palais van Koningin Wilhelmina.

De laatste bewoners van de familie was Maurits Van Loon, achterkleinzoon van Hendrik. Maurits woonde er met zijn echtgenote Martine Labouchère. Hij stichtte de Stichting Van Loon voor restauratie van het huis en om de familiecollectie te bewaren. Het pand werd opengesteld voor publiek. Maurits stierf in 2006. Hij was de laatste in mannelijke lijn. Zijn dochter Philippa is nu voorzitter van de stichting.
In het museum is te zien hoe de familie Van Loon vanaf de 17e tot de 20e eeuw leefde in het Amsterdamse grachtenpand. In het museum zijn voorwerpen uit 5 eeuwen te zien die door de familie zijn verzameld, zoals meubelstukken, porselein, zilver, kleding, keukenvoorwerpen, rijtuigen en een familiearchief met foto’s, brieven, stamboeken en andere documenten. Het bedrukte behang is o.a. van Jurriaen Andriessen en afkomstig uit Kasteel Drakensteyn.

Het pand valt onder monumentenzorg.

Museum Van Loon
Het museum heeft 12 ruimtes, verdeeld over 3 verdiepingen, die u kunt bezoeken:

Plattegrond van Museum van Loon

De hal en het trappenhuis:
Het trappenhuis is het hart van het huis. Dit trappenhuis is groot naar Amsterdamse begrippen. De monumentale trap verbindt de woonlagen met elkaar. Er was geen apart trappenhuis voor de bedienden. De balustrade is van messing. Het echtpaar Van Hagen-Trip liet deze balustrade maken. Hun namen zijn nog in de sierlijke krullen te zien. Boven de deur zijn tekens van de dierenriem en kunst verbeeld. Op de vloer ligt marmer.
Nr. 1 op de plattegrond.

De hal in Museum van Loon in Amsterdam Het trappenhuis in Museum van Loon in Amsterdam

De bovengang in Museum van Loon in Amsterdam

De blauwe salon:
De Blauwe Salon is de grote ontvangstsalon. Deze salon ligt op de bel-etage. De hoogte van het vertrek is 5,5 meter. In de hoeken van het plafond zijn de vier jaargetijden afgebeeld. Deze salon was belangrijk in het leven van Thora Van Loon. Zij vertegenwoordigde Koningin Wilhelmina in Amsterdam als Dame Du Palais. Zij bepaalde hier op haar wekelijkse Jour, de wekelijkse ontvangdag, wie wel of niet aan de koningin werd voorgesteld bij het jaarlijkse bezoek aan Amsterdam. De empire parketvloer dateert uit 1810.
Nr. 2 op de plattegrond.

De Blauwe Salon in Museum van Loon in Amsterdam De eetkamer in Museum van Loon in Amsterdam

De eetkamer:
In de eetkamer is aan de lange tafel plaats voor 24 personen. De kamer is nog steeds bij bijzondere gelegenheden bij de familie Van Loon in gebruik. Deze kamer is ook voor bedrijven en particulieren te huur. De kamer is in 17e eeuwse stijl ingericht met imitatie goudleerbehang. De 18e eeuwse uitstraling werd bij de restauratie in de jaren zestig van de vorige eeuw hersteld.
Nr. 3 op de plattegrond.

De rode salon:
De rode salon werd vroeger de Herenkamer of Rooksalon genoemd. Hier trok Willem Hendrik Van Loon zich terug voor een zakelijke bespreking of hij rookte hier met zijn mannelijke gasten een sigaar na een diner. De portretten vertellen de geschiedenis van de familie Van Loon.
Nr. 4 op de plattegrond.

 De rode salon in Museum van Loon in Amsterdam De tuinkamer in Museum van Loon in Amsterdam

De tuinkamer:
De tuinkamer werd in de 18e eeuw voorzien van betimmering en spiegels. Dit was het privévertrek van Thora Van Loon. Vanaf de vorige eeuw was dit de eetkamer als er geen andere gasten waren. De wandbekleding is uitgekozen door het echtpaar Maurits en Ghislaine Van Loon-de Vallois.
Nr. 5 op de plattegrond.

De Drakensteynkamer:
De Drakensteynkamer is genoemd naar de wandschilderingen. Deze schilderingen komen van Kasteel Drakensteyn, het kasteel waar Prinses Beatrix woont. Maurits Van Loon kocht deze schilderingen aan. Ze zijn gemaakt door dezelfde familie die eigenaar was van het pand aan de Keizersgracht 672. Behangselschilderingen zijn typisch Nederlands. Vertrekken werden voorzien van een doorlopende schildering.
Nr. 6 op de plattegrond.

 De Drakensteynkamer in Museum van Loon in Amsterdam De rode slaapkamer in Museum van Loon in Amsterdam

De rode slaapkamer:
De rode slaapkamer is kleiner dan de kamer aan de andere kant van de gang. Dit komt omdat achter de muur waar het bed tegenaan staat, zich de trap bevindt. Deze trap gaat naar de voormalige vertrekken van de bedienden. Om de twee deuren in de gang recht tegenover elkaar te kunnen plaatsen en de kamer ook nog symmetrisch te doen lijken, is er een fopdeur aangebracht. Als de deur gesloten is, lijkt het of de deur zich recht tegenover de schoorsteenmantel bevindt. De echte deur is er naast. De decoraties in deze kamer zijn een overgang van rococostijl naar de neoclassicistische Lodewijk XVI stijl.
Nr. 7 op de plattegrond.

De vogelkamer:
De vogelkamer was in de tijd van de familie Van Loon de kinderkamer. Hier logeerde Maurits met zijn zussen. In de 18e eeuw was dit een bibliotheek. Na de restauratie zijn de boekenkasten weer in gebruik genomen. De kamer heeft een hele drukke wandbespanning vol exotische vogels.
Nr. 8 op de plattegrond.

De vogelkamer in Museum van Loon in Amsterdam De schaapjeskamer in Museum van Loon in Amsterdam

De schaapjeskamer:
Deze kamer deed bij de familie Van Loon dienst als logeerkamer. Ook deze kamer heeft een zeer drukke wandbespanning. Het is een stof van een Franse imitatie van de Indiase sitsenstof. In Frankrijk werden het aan oorspronkelijke ontwerp schapen toegevoegd. Vandaar de naam schapenkamer.
Aan de tuinkant zijn twee kleine zijvleugels met per verdieping twee kleine kabinetjes. Hier konden een po en een lampetkan staan. In de 19e eeuw werden dit badkamers. Ze zijn niet te zien.
Nr. 9 op de plattegrond.

De keuken:
De keuken bevindt zich in het souterrain. Dit was het domein van 10-15 personeelsleden. Hier bevinden zich ook de opslagkamers, de bodenkamer, waar het zilver werd gepoetst en het dagverblijf van het personeel. De belangrijkste ruimte was de keuken. De traditie schreef voor dat deze zo ver mogelijk van de eetkamer af lag. De bewoners waren vroeger meer bedacht op geur en rook dan op een praktische inrichting van het huis. Het plafond is betegeld. Zo was het makkelijk schoon te houden. Leida was hier bijna 40 jaar kokkin voor de familie Van Loon.
Nr. 10 op de plattegrond.

 De keuken in Museum van Loon in Amsterdam De bijkeuken in Museum van Loon in Amsterdam

De voorraadkast in Museum van Loon in Amsterdam De tuin van Museum van Loon in Amsterdam

De tuin:
De tuin was vroeger vooral om naar te kijken. De tuin is geïnspireerd op een tekening van Jacobus Bosch uit 1679. De wintergroene hagen bood de tuin een mooi aanzicht en was ook in de winter groen. In 1973 werd de tuin heraangelegd en kreeg het de oorspronkelijke vorm met taxus en buxushagen terug. De rode beuk is in 1884 door de familie Van Loon geplant.
Nr. 11 op de plattegrond.

Het koetshuis:
De grote grachtenhuizen hadden hun eigen koetshuis. Het koetshuis is een ontwerp van Adriaan Dortsmann. De woning boven het koetshuis werd bewoond door de koetsier en zijn gezin. Beneden stonden 7-8 rijtuigen en 6 paarden. De ramen zijn fopramen. Dit om de privacy van de bewoners van het grachtenpand te waarborgen.
De complete aanspanning van de familie Van Loon is bewaard gebleven.
Boven de deur is de buste van Apollo te zien met daarnaast zinken beelden van Flora/Chloris, Silenus met Dionysos/Bacchus op de arm.
Het koetshuis heeft een aparte ingang aan de Kerkstraat voor de rijtuigen. Later werd het een garage.
Het tuinhuis is een rijksmonument.
Nr. 12 op de plattegrond.

Het koetshuis van Museum van Loon in Amsterdam

Overige informatie
• Op aanvraag worden er rondleidingen door het museum gegeven.
• In het souterrain bevinden zich kluisjes en de toiletten.
• Huisdieren zijn niet toegestaan in het museum, met uitzondering van geleidehonden.
• Er is geen lift aanwezig in het museum. Het museum is vanwege de vele trappen niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
• Bij de kassa krijgt u een gratis informatieboekje mee met informatie over het huis en zijn bewoners.
• In het koetshuis kunt u een kop koffie/thee met een appelschnitt van Patisserie Kuyt kopen.
• WIFI is gratis.
• Het maken van foto's is toegestaan.
• Kamers zijn voor een lezing of ontvangst te huur. Ook het Koetshuis is te huur voor evenementen.
• Het Koetshuis van Museum Van Loon is een officiële trouwlocatie.
• Jaarlijks doet Museum Van Loon mee aan de opentuinen dagen in Amsterdam.
• Museum Van Loon stond in 2002 model voor het 83e Delftsblauwe huis van de KLM.
• Er worden regelmatig tentoonstellingen over hedendaagse en klassieke kunst gehouden.

Bereikbaarheid
• Tram: lijn 24, uitstaphalte Muntplein.
• Metro: lijn 52 (Noord-Zuidlijn), uitstaphalte Metro Station Vijzelgracht.
• Auto: vanaf de A10 ringweg neemt u de afslag S100 naar het centrum van Amsterdam. U kunt uw auto parkeren in de parkeergarages in het centrum van de stad of aan één van de grachten. De dichtstbijzijnde parkeergarage is Parking Prins & Keizer. Een andere mogelijkheid is om uw auto bij de P+R in het Olympisch Stadion te parkeren en vandaar per tram verder te reizen naar het centrum. Parkeren in Amsterdam is duur. U kunt het beste met het openbaar vervoer reizen.

Openingstijden
Museum Van Loon is dagelijks van 10.00-17.00 uur geopend.
Op 25 december (1e Kerstdag), 1 januari (Nieuwjaarsdag) en op Koningsdag (27 april) is het museum gesloten.
Op 24 december (Kerstavond) en 31 december (Oudejaarsdag) is het museum vanaf 15.00 uur gesloten.

Entree
Volwassenen betalen een entreeprijs van € 10,-- per persoon.
Kinderen 6 t/m 17 jaar betalen € 5,50 persoon.
Kinderen tot 6 jaar kunnen gratis naar binnen.

Museumkaarthouders kunnen het museum gratis bezoeken.

(Prijzen zijn van 2019).

Adres
Museum Van Loon
Keizersgracht 672
1017 ET Amsterdam
Telefoon: 020 – 624 52 55
E-mail:
Website: 
     Logo Museum Van Loon

Social Media
Facebook
Instagram
Twitter


Voor meer foto's van het Museum Van Loon in Amsterdam, zie foto's Museum Van Loon.


 


Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Een leuk museum in Amsterdam is het Museum Van Loon aan de Keizersgracht. In dit grachtenpand zijn volledig ingerichte stijlkamers te zien. Gratis toegankelijk met je museumkaart. Meer over dit museum lees je in dit artikel. Lees je mee? #amsterdam #museumvanloon #museumkaart #museum #jtravel #jtravelblog Een leuk museum in Amsterdam is het Museum Van Loon aan de Keizersgracht. In dit grachtenpand zijn volledig ingerichte stijlkamers te zien. Gratis toegankelijk met je museumkaart. Meer over dit museum lees je in dit artikel. Lees je mee? #amsterdam #museumvanloon #museumkaart #museum #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment