Logo van JTravel.nl
Search
Close this search box.

Westerborkpad etappe 0 t/m 4 : Amsterdam Centraal Station – Station Naarden-Bussum

Een verslag van de eerste 5 etappes van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze vijf etappes lopen van Station Amsterdam CS naar Station Naarden-Bussum. Mijn belevenissen en mijn route leest u in dit artikel.

Inhoudsopgave

Begin 2020 liep ik de NS-wandeling Westerborkpad vanaf het Rembrandtplein tot aan Station Muiderpoort. Thuis, bij het schrijven van mijn artikel. verdiepte ik me nog meer in de achtergronden van het Westerborkpad. Deze wandeling was maar een heel klein stukje van het Westerborkpad, een lange afstandswandeling van in totaal 342 kilometer. Het Westerborkpad loopt vanaf Amsterdam Centraal Station naar Kamp Westerbork in Drenthe. Het idee is geboren om de hele route te lopen en dan ook echt te starten vanaf Amsterdam Centraal Station en niet zoals ik eerder deed vanaf het Rembrandtplein. Ik wandel etappe voor etappe en ga na elke etappe naar mijn eigen huis, omdat het voor mij anders niet vol te houden is. In dit artikel neem ik u mee naar de eerste 5 etappes:

  • Etappe 0 : Amsterdam Centraal Station – Hollandsche Schouwburg
  • Etappe 1 : Hollandsche Schouwburg – Station Diemen
  • Etappe 2 : Station Diemen – Station Weesp
  • Etappe 3 : Station Weesp – Muiderberg
  • Etappe 4 : Muiderberg – Station Naarden-Bussum

Wat is het Westerborkpad

Het Westerborkpad is een lange-afstandswandeling die loopt vanaf Amsterdam Centraal Station naar Kamp Westerbork in de provincie Drenthe. De hele wandeling is 342 kilometer lang. De hele route is opgedeeld in 30 etappes.

U loopt deze route loopt zoveel mogelijk in de buurt van het spoor. Dit omdat dit de deportatieroute was die veel slachtoffers van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog moesten volgen. De ondertitel van deze route is: Wandelen in het spoor van de Jodenvervolging.

Jan Dokter is initiatiefnemer van het Westerborkpad. Zijn familieleden legden in 1943 deze route tussen de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam naar voormalig Kamp Westerbork in de Tweede Wereldoorlog per trein af en keerden niet meer terug. Jan Dokter wandelde de route die zijn familie per trein aflegden en dit is basis voor het ontstaan van het Westerborkpad.

De volledige route van deze wandel- en bezinningsroute Westerborkpad vindt u op de website van Wandelnet.

De route van het Westerborkpad is gemarkeerd met wit-rode stickers, met daarin het logo van Kamp Westerbork. Deze markeringen ziet u onderweg veel, zoals op verkeersborden, -palen, op brugleuningen of op een bankje. De route van het Westerborkpad is slechts één kant op gemarkeerd. De reden is dat mensen na hun deportatie veelal niet meer terugkwamen. Het is een route langs historische sporen en gedenkplaatsen.

Het markeringsteken van het Westerborkpad

Onderweg kunt u via de website van Westerborkluisterpad op verschillende plekken verhalen van ooggetuigen beluisteren. Via de website en apps zijn 60 verhalen van deze verhalen te horen. Op de plekken waar deze verhalen te horen zijn, zijn herkenningstekens aangebracht. Mocht u er onderweg eentje missen, kunt u ze thuis altijd terugluisteren. Ik heb de markeringen in mijn routekaarten geplaatst. U hoort verhalen over de dagelijkse werkelijkheid van de Joden in oorlogstijd, de gevolgen van de anti-Joodse maatregelen, de Joodse werkkampen en de reis naar Westerbork.

Ook heb ik de Stolpersteine die u onderweg tegenkomt in de routekaarten ingetekend. Stolpersteine of struikelstenen is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Hij begon in 1997 met het leggen van de eerste Stolperstein in de wijk Kreuzberg in Berlijn. De struikelstenen zijn een herinnering aan de gruwelijkheden van de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog. Het is een betonnen steen van 10×10 centimeter met bovenop een messing plaatje met de naam, de geboorte- en overlijdensdatum en de plaats van overlijden. Een struikelsteen is aangebracht in de stoep voor het voormalige woonhuis van het slachtoffer. Zo heeft ieder slachtoffer een eigen monument.

Stolpersteine van de familie Monnickendam op het Jonas Daniel Meijerplein in Amsterdam

Westerborkpad etappe 0 : Amsterdam Centraal Station - Hollandsche Schouwburg

Deze inleidende etappe van het Westerborkpad begint bij Amsterdam Centraal Station. Voor het station slaat u rechtsaf en loopt langs het IBIS hotel en de tegenoverliggende fietsenstalling en steekt de voet-/fietsbrug over.

Via de Singel, Brouwersgracht, Langestraat, Kortjespoortsteeg, de Herengracht en de Keizersgracht komt u uit op de Prinsengracht en het Anne Frankhuis. Helaas waren de toegangskaarten al uitverkocht, toen ik hier was.

Het Anne Frankhuis in Amsterdam

Via de Westerkerk en Westertoren over de Westermarkt loopt u verder via de Prinsengracht naar de Negen Straatjes. Normaal gesproken zou het hier druk moeten zijn, maar nu is het vooral druk met verbouwingen. Ik vind het er niet gezellig op het moment dat ik hier loop met zijn vele werkzaamheden en de leegstand.

Via de Keizersgracht en Herengracht loopt u naar het Thorbeckeplein en het Rembrandtplein en over de Halvemaansbrug. Na deze brug steekt u de eerste brug aan de linkerkant over en loopt via een poort naar de Oudezijds Achterburgwal. Hier gaat u na een paar meter naar rechts. U bent op de boekenmarkt Oudemanspoort, één van de hoofdlocaties van de Universiteit van Amsterdam. In het openbare deel van de Oudemanspoort is een dagelijkse boekenmarkt. Veertien van de winkelkasten zijn nog in gebruik. De reden dat u via de Oudemanspoort loopt is dat hier tot 1941 voornamelijk joodse boekhandelaren werkten. Na 1941 werd het hen onmogelijk gemaakt hun werkzaamheden voort te zetten en werden ze gedeporteerd naar Kamp Westerbork en vermoord in Duitse concentratiekampen.

Beoken in de Oudemanspoort in Amsterdam

Via de Kloveniersburgwal, de Raamgracht, de Dwarsgracht, Groenburgwal, Staalmeestersbrug, Staalstraat, de Stopera loopt u naar de Opera van Amsterdam. Voor de Stopera staat het standbeeld van Spinoza en het verzetsmonument.

Via de Walter Süskindbrug en de Hermitage komt u uit bij de Nieuwe Keizergracht. Eén kant van de gracht wordt de ‘Schaduwkade’ genoemd. Aan de grachtkant liggen gedenktegels met de namen en leeftijden van Joodse bewoners die aan de overzijde van de Nieuwe Keizersgracht woonden. Zij werden tijdens de Tweede Wereldoorlog weggevoerd en vermoord in één van de vernietigingskampen, veelal Auschwitz of Sobibor. 200 bewoners van deze gracht zijn vermoord! De bordjes met hun namen staan tegenover de huizen waar ze woonden.

Aan het eind van de Nieuwe Keizersgracht steekt u de Weesperstraat over. In het Hortusplantsoen staat het Monument voor Joodse Dove Oorlogsslachtoffers, een bronzen sculptuur van mensfiguren in een stoet, geplaatst op een natuurstenen voetstuk, waarop drie gebarentekeningen zijn aangebracht.

Huizen aan de Nieuwe Keizersgracht in Amsterdam

In de Joodse Wijk van Amsterdam staan een belangrijke musea bevestigd: het Joods Historisch Museum, het JHM Kindermuseum, de Hollandsche Schouwburg en de Portugese Synagoge. Deze musea hebben hun krachten gebundeld en met één entreekaart kunt u binnen een maand alle vier musea bezoeken. Op het Jonas Daniël Meijerplein staat het standbeeld van de ‘Dokwerker’, ter nagedachtenis aan de Februaristaking van 22 en 23 februari 1941.

De Dokwerker en daarachter de Portugese Synagoge in het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam

U loopt om de Portugese Synagoge naar de Muiderstraat en voorbij de Hortus Botanicus. Aan de overkant ligt het Wertheimpark met het Auschwitzmonument, ontworpen door Jan Wolkers.

Het Auschwitzmonument in het Wertheimpark in Amsterdam

Vanuit het Wertheimpark loopt u door de Henri Polaklaan.Aan het einde van deze straat loopt u recht op dierentuin Artis af. Als u linksaf slaat, komt u uit bij het Verzetsmuseum. U slaat rechtsaf de Plantage Kerklaan en steekt de trambaan van de Plantage Middenlaan over. U bent bij het eindpunt van deze proloog etappe van het Westerborkpad: de Hollandsche Schouwburg.

De Hollandsche Schouwburg in Amsterdam

Route

De inleidende etappe (etappe 0) van het Westerborkpad loopt van Amsterdam Centraal Station naar de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam.

 

Afstand

De totale afstand van deze inleidende etappe van het Westerborkpad tussen Amsterdam Centraal Station en de Hollandsche Schouwburg bedraagt 6,7 kilometer.

Bezienswaardigheden onderweg

Tijdens deze inleidende etappe in Amsterdam komt u langs tal van bezienswaardigheden, zoals musea en parken.

  1. Anne Frankhuis: het Anne Frankhuis is een museum ter gedachtenis aan Anne Frank en haar Joodse familie. De families Frank en van Pels zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken in het Achterhuis aan de Prinsengracht 263.
  2. Hermitage: in een gebouw uit 1680 is Museum de Hermitage Amsterdam gevestigd. Hier zijn schitterende (kunst)tentoonstellingen te zien.
  3. Joods Historisch Museum: een modern museum over het jodendom, gevestigd in vier monumentale synagogen. In het Joods Historisch Museum krijgt u een goed beeld van het Joodse leven in Nederland, in heden en verleden.
  4. Portugese Synagoge: een synagoge die nog nog altijd in gebruik is. In één van de bijgebouwen is de schatkamer gevestigd, in een ander gebouw bevindt zicht de oudste nog functionerende Joodse bibliotheek ter wereld: Ets Haim Livraria Montezinos. De verlichting in de synagoge bestaat uit honderden kaarsen.
  5. Hortus Botanicus: de Hortus bestaat uit een buitentuin en kassen, zoals de drieklimatenkas, de vlinderkas en de palmenkas.
  6. Wertheimpark: in het  Wertheimpark staat het Auschwitzmonument, dat bestaat uit de gebroken spiegels waarin de lucht weerspiegelt. Het monument is ontworpen door Jan Wolkers.
  7. Verzetsmuseum: hier ziet, hoort en leest u de verhalen over het uitzonderlijke en het alledaagse leven tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland.
  8. Hollandsche Schouwburg: een beladen plek. Nu is het een museum met een herdenkingsplek met een monument in de vorm van een wand met de familienamen van alle 6.700 mensen die vanaf hier naar vernietigingskampen werden weggevoerd en niet meer terugkwamen. Buiten is een leeg binnenhof. Dit was vroeger de schouwburgzaal en het toneel.
Het Verzetsmuseum in Amsterdam

Bereikbaarheid

Vanuit heel Nederland is Amsterdam Centraal Station per trein goed bereikbaar. Ik raad het u niet aan om met uw auto naar Amsterdam te reizen. Dit vanwege de hoge parkeerkosten in de stad.

Voor de Hollandsche Schouwburg is een tramhalte van tramlijn 14 (halte is Artis). Deze tramlijn gaat vanaf het Flevopark via de Hollandsche Schouwburg, het Waterlooplein, de Dam naar het Centraal Station v.v.

Overnachten

In het centrum van Amsterdam zijn veel overnachtingsplekken.

Westerborkpad etappe 1 : Hollandsche Schouwburg - Station Diemen

Vanaf de Hollandsche Schouwburg begint de volgende etappe. Op de lantaarnpaal voor de Hollandsche Schouwburg staan twee stickers, eentje die u de weg wijst naar de Hollandsche Schouwburg, het eind van etappe 0 en een die het begint van de eerste etappe vanaf de Hollandsche Schouwburg markeert.

Het markeringsteken van het Westerborkpad voor de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam

Vanaf de Hollandsche Schouwburg slaat u rechtsaf en steekt bij het stoplicht de Plantage Kerklaan over. U loopt langs Dierentuin Artis. Aan de rechterkant staat het Monument van het kunstenaarsverzet. Het is een monument voor verzetsstrijder en beeldhouwer Gerrit van der Veen. Hij organiseerde de aanslag op het bevolkingsregister. Hij werd door de Duitsers opgepakt tijdens een poging vrienden uit het huis van bewaring te bevrijden. In 1944 is hij gefusilleerd in de duinen van Overveen.

Het Monument van het kunstenaarsverzet in Amsterdam

Via de Jules Schelvisbrug, de Muiderpoort en het Tropenmuseum komt u uit in de Linnaeusstraat. Tegenover de Muiderkerk aan de linkerkant is de ingang van het Oosterpark. In dit park volgt u de route met het water aan u linkerhand. Als u de twee monumenten in dit park wilt zien, moet u aan het eind van dit pad naar links lopen en aan de andere kant van het water teruglopen. Zoals gezegd staan hier twee monumenten: Nationaal Monument Slavernijverleden en het beeld De Schreeuw. Het Nationaal Monument Slavernijverleden is ter herdenking van de afschaffing van de slavernij in het Koninkrijk der Nederlanden. Elk jaar op 1 juli vindt hier de herdenking plaats van de afschaffing van de slavernij door Nederland op 1 juli 1863 (Ketikoti). Een eindje verderop staat het beeld De Schreeuw, ter nagedachtenis aan de in 2004 vermoorde Theo van Gogh.

De muziekkoepel in het Oosterpark in Amsterdam

Vanaf het Oosterpark slaat u linksaf en komt uit op de Beukenweg, het Beukenplein en weer de Beukenweg. U loopt onder het spoorwegviaduct door en komt uit in de Maritzstraat. Vanaf het Krugerplein houdt u links aan en slaat de Schalk Burgerstraat en direct de eerste straat linksaf de Transvaalstraat in. In de Transvaalbuurt woonden voor de Tweede Wereldoorlog veel Joodse mensen. De wijk werd in 1941 door de Duitsers aangewezen als ‘Judenviertel’. Veel nieuwe Joodse gezinnen van buiten de wijk kwam daardoor hier wonen. Er vonden vanaf 1942 razzia’s plaats. Het plein was de centrale verzamelplaats. Na een grote razzia op 20 juni 1943 waren bijna alle Joden uit deze buurt verdwenen. Aan 9 voormalige balkons hangen borden over de historie van de wijk. Aan het einde van het plein is een Davidsster op de muur geplaatst.

Het Transvaalplein in Amsterdam

U loopt verder door de Transvaalstraat, linksaf de Paardekraalstraat in en rechtsaf de Pretoriusstraat in. Aan het eind van de Pretoriusstraat slaat u linksaf de Linnaeusstraat in, steekt bij een zebrapad de drukke weg over en sla na het zebrapad linksaf. U loopt rechtdoor onder een spoorviaduct door en direct daarna gaat u rechtsaf, het Oetewalerpad op. Dit pad loopt u uit tot aan Station Muiderpoort. Op het Oosterspoorplein staat een monument dat herinnert aan de ruim 11.000 Joden die uit Amsterdam en omgeving gedeporteerd zijn naar het doorgangskamp Westerbork. Veel Joden kwamen vanuit de Hollandsche Schouwburg. Ook vanaf andere verzamelplaatsen werden de Joden via Station Muiderpoort afgevoerd.

Het Monument bij Station Muiderpoort in Amsterdam

Het deel dat volgt is niet het mooiste deel van deze wandeling: via het tegelpad langs het spoor loopt u naar de Celebesstraat, die over gaat in de Valentijnkade. U steekt de Molukkenstraat over en vervolgt de Valentijnkade. U komt uit bij de Joodse begraafplaats Zeeburg en het daarnaast gelegen Flevopark.

De Joodse begraafplaats Zeeburg in Amsterdam

U loopt langs het water en steekt een houten brug over en gaat direct links af de Oosterringdijk op. Let op het kan hier druk zijn met fietsers. Voor voetgangers is er eigenlijk geen plaats. Aan het eind van de dijk ziet u een sluis of iets dergelijks en links een scheepswerf. Het pontje werkt niet, waardoor u door moet lopen naar de brug over het water. U loopt verder via de drukke Westelijke Merwedekanaaldijk. Ook hier is geen apart voetpad maar u kunt het onverharde pad langs het water lopen. Voor u liggen twee bruggen: de Noorderbrug en de Nesciobrug. Vooral de Nesciobrug is qua bouw interessant. Over de andere brug dendert het verkeer via de A10 van Amsterdam naar Zaandam.

De Nesciobrug in Amsterdam

Net na de Nesciobrug loopt u Diemen binnen. Voor paal Y18158 van de ANWB slaat u 2x rechtsaf en loopt een schelpenpad op. U blijft dit schelpenpad volgen tot aan een driesprong. U gaat parallel lopen aan de ringweg van Diemen. Ik vond het een saai stuk, zoals het hele stuk vanaf Station Muiderpoort. Aan het eind van het schelpenpad komt ik bij het viaduct Ouddiemerlaan. Hier loopt u onderdoor en gaat steeds maar rechtdoor tot aan het Station Diemen, het eindpunt van deze etappe 1 van het Westerborkpad.

Aan de overkant van de straat en direct naast het spoor ligt de Joodse begraafplaats van Diemen.

De Joodse begraafplaats in Diemen

Route

De eerste etappe van het Westerborkpad loopt van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam naar Station Diemen.

 

Afstand

De totale afstand van deze eerste etappe van het Westerborkpad tussen Amsterdam Centraal Station en de Hollandsche Schouwburg en Station Diemen is 8,4 kilometer.

Bezienswaardigheden onderweg

  1. Hollandsche Schouwburg: Het beginpunt van deze etappe is een beladen plek. Het museum met is nu een herdenkingsplek met een monument in de vorm van een wand met de familienamen van alle 6.700 mensen die vanaf hier naar vernietigingskampen werden weggevoerd en niet meer terugkwamen. Buiten is een leeg binnenhof. Dit was vroeger de schouwburgzaal en het toneel.
  2. Oosterpark: in dit park staan twee monumenten: Het Nationaal Monument Slavernijverleden en het beeld De Schreeuw ter nagedachtenis op de moord op Theo van Gogh.
  3. Transvaalbuurt: voor de Tweede Wereldoorlog woonden hier veel Joodse mensen. Vanaf 1942 vonden hier razzia’s plaats. Het Transvaalplein was de verzamelplaats. Na een grote razzia op 20 juni 1943 waren bijna alle Joden uit deze buurt verdwenen.
  4. Station Muiderpoort: vanaf dit station werden veel Joden afgevoerd naar Kamp Westerbork. Er staat een monument dat herinnert aan de ruim 11.000 Joden die uit Amsterdam en omgeving via dit station gedeporteerd zijn.
  5. Joodse begraafplaats Zeeburg: deze begraafplaats werd rond 1714 in gebruik genomen. Er werden vooral de armere Joden begraven. Na de Tweede Wereldoorlog werd een groot deel van de begraafplaats geruimd. Veel resten zijn overgebracht naar de Joodse begraafplaats in Diemen.
  6. Flevopark: dit park ligt aan de oostkant van Amsterdam. Het park heeft zeven benummerde gebouwen. Een heerlijk park voor ontspanning en recreatie.
  7. Joodse begraafplaats Diemen: deze Joodse begraafplaats is ontstaan aan het begin 20e eeuw toen de begraafplaats aan de Zeeburg vol was. Hier liggen urnen van mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Westerbork werden gecremeerd. Cremeren is in het jodendom ongebruikelijk. De begraafplaats ligt direct naast het station van Diemen.
Het Flevopark in Amsterdam

Bereikbaarheid

Voor de deur van de Hollandsche Schouwburg stopt GVB tramlijn 14 (halte is Artis). Deze tramlijn gaat vanaf het Flevopark via de Hollandsche Schouwburg, het Waterlooplein, de Dam naar het Centraal Station v.v.

Vanaf Station Diemen kunt u de trein naar Amsterdam Centraal Station of Station Weesp nemen.

Overnachten

Westerborkpad etappe 2 : Station Diemen - Station Weesp

Vanaf Station Diemen pikt u de route weer op en loopt de Ouddiemerlaan af. Aan de rechterkant is een winkelcentrum. Op deze route zijn officieel geen joodse monumenten of oorlogsmonumenten opgenomen. Ik heb wel een aantal oorlogs- en Joodse monumenten bezocht. De eerste is in de D. J. den Hartoglaan in Diemen. Dit is aan de overkant van de Ouddiemerlaan achter het gemeentehuis. Bij dit monument vindt jaarlijks de dodenherdenking van Diemen plaats. Het monument bestaat uit een luidklok en daarnaast een grote steen met de tekst ‘Voor hen die vielen voor onze vrijheid’.

U loopt terug naar de Ouddiemerlaan en loopt deze helemaal uit. In Diemen liggen in totaal 11 Stolpersteine, op 3 verschillende adressen, nl. Jan Bertstraat 14 en 31 en Schoolstraat 43. Ik kom er achter dat deze stenen voorlopig zijn verwijderd omdat er werkzaamheden zijn in de straten.

Vanaf de Ouddiemerlaan slaat u linksaf de Muiderstraatweg op. U loopt kilometers rechtdoor, onder een spoorviaduct, met mooie streetart aan beide kanten van de weg, door.

Streetart op een spoorviaduct in Diemen

Aan uw linkerkant loopt u voorbij de ijsbaan, de ingang van een bos en een brug.

De ijsbaan van Diemen

U steekt de Weteringweg over en blijft het fietspad van de Muiderstraatweg volgen. Veel is er onderweg niet te zien. Aan het eind van de Muiderstraatweg komt u uit bij het Diemerbos. Ik loop eerst een stukje rechtdoor naar het Herdenkingskruis. Op de plek waar het Herdenkingskruis staat werden op 6 januari 1945 5 mensen door de Duitsers gefusilleerd.

Heeft u het herdenkingskruis bezocht, dan loopt u terug naar de ingang van het Diemerbos.

De ingang van het Diemerbos

U passeert het bord Gaasp en Diem. Bij de paal Y-62278 slaat u rechtsaf en loopt het Diemerbos is. Ook hier is het een heel stuk rechtdoor lopen en genieten van de mooie natuur. Bij de kruising waar het asfaltpad naar links gaat, loopt u rechtdoor.

Het asfaltpad leidt naar een viaduct. U loopt dus rechtdoor en aan het eind van dit onverharde pad slaat u rechtsaf. Ook dit pad loopt u volledig uit en slaat dan linksaf en rechtsaf een bruggetje over.

Dit pad komt uit op de Stammerdijk. U slaat voor het water van de Weespertrekvaart linksaf. U loopt een eind langs deze dijk en onder de snelweg A9 door.

De Stammerdijk

Aan de Stammerdijk staat de Gaaspermolen.

De Gaaspermolen

50 meter voor deze molen uit 1707 slaat u linksaf het Gaaspermolenpad op. Dit pad loopt u helemaal uit.

Het Gaaspermolenpad

Na een paar bruggetjes en aan het eind van het pad bij paal Y-61015 slaat u rechtsaf richting de Muiderspoorbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal.

De Muiderspoorbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal bij Weesp

U loopt via het fietspad de brug over. Aan uw rechterkant de treinen, aan de linkerkant de binnenvaartschepen over het Amsterdam-Rijnkanaal. Als u de brug verlaten hebt, slaat u rechtsaf en loopt dit stuk van het fietspad af, naar de grote weg. Deze steekt u over en slaat dan linksaf en loopt via het fietspad langs een drukke weg met aan de ene kant het spoor en aan de andere kant een nieuwbouwwijk waar druk gewerkt wordt. Op een gegeven moment loopt u om het Total benzinestation heen en komt dan uit bij de P+R van station Weesp. U bent op het eindpunt van deze etappe: Station Weesp.

Ik loop het station door naar de voorkant omdat en op het Stationsplein nr. 11 en op de Herensingel 47 zgn. Stolpersteine liggen. Op het Stationsplein zelf staat het oorlogsmonument van Weesp.

Stolpersteine van de familie Kanarek op het Stationsplein 11 in Weesp

Route

De tweede etappe van het Westerborkpad loopt van Station Diemen naar Station Weesp.

 

Afstand

De totale afstand van de tweede etappe van het Westerborkpad vanaf Station Diemen naar Station Weesp is 10,8 kilometer.

Bezienswaardigheden onderweg

  1. Joodse begraafplaats Diemen: deze Joodse begraafplaats is ontstaan aan het begin 20e eeuw toen de begraafplaats aan de Zeeburg vol was. Hier liggen urnen van mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Westerbork werden gecremeerd. Cremeren is in het jodendom ongebruikelijk. De begraafplaats ligt direct naast het station van Diemen.
  2. Diemerbos: dit bos maakt deel uit van natuurgebied Gaasp en Diem en wordt onderhouden door Staatsbosbeheer. Het is een jong bos. De bomen zijn in de jaren negentig van de vorige eeuw geplant. Vroeger was het een open polder met veel water. Tijdens de aanleg kwam men er achter dat hier vroeger ook al een bos heeft gelegen. Het Diemerbos loopt door tot aan de andere kant van de snelweg A9. Dit deel is een moerasbos met plassen, rietland en grasland.
  3. Gaaspermolen: In deze molen is het gemaal van de Gemeenschapspolder, de polder waarin het Diemerbos ligt, gevestigd. De molen werd in 1707 gebouwd. Het is een nog functionerende poldermolen. Het gemaal in de molen zorgt ervoor dat het water in de polder op peil blijft. Het brengt het water uit de sloten omhoog naar de Gaasp. Het gemaal in de Gaaspermolen wordt aangedreven door wind- of elektrische energie.
  4. Muiderspoorbrug: De Muiderspoorbrug ligt tussen Diemen en Weesp. De brug overspant het Amsterdam-Rijnkanaal en maakt deel uit van de spoorlijn Weesp – Leiden.
Het Diemerbos

Bereikbaarheid

Station Diemen is per trein vanaf Amsterdam Centraal Station of Station Weesp goed bereikbaar.

Station Weesp is vanuit het hele land goed bereikbaar. Er stoppen veel treinen die vanuit daar weer alle kanten opgaan.

Overnachten

In Diemen zijn een paar hotels, zoals B&B Diemerplein, Bed & Breakfast Diemerbrug of B&B Randje Amsterdam.

In Weesp zijn meer accommodaties en B&B te vinden.

Westerborkpad etappe 3 : Station Weesp - Muiderberg

Vanaf het Station Weesp pakt u de route weer op. U loopt via de Stationsweg onder het spoorviaduct door naar de Herensingel.

De 59 Stolpersteine van Weesp zijn officieel niet in deze derde etappe van het Westerborkpad opgenomen. In Weesp liggen op 14 locaties in totaal 59 Stolpersteine. 10 van deze Stolpersteine heb ik tijdens de 2e etappe al bezocht.

De route gaat langs het water van de Vecht. Wilt u voor de Sluisbrug nog struikelstenen zien, dan slaat u voor de brug rechtsaf de Herengracht op. De struikelstenen liggen voor de deur van Herenstraat 20, Torenstraat 4, Herengracht 31 en aan de overkant van de Zwaantjesbrug voor de deur van Binnenveer 11.

Stolpersteine voor de familie Marx aan de Torenstraat 4 in Weesp

Heeft u de struikelstenen bezocht, dan vervolgt u de route bij de Sluisbrug en loopt de Hoogstraat in. U slaat de tweede straat rechtsaf de Slijkstraat in. Hier liggen op nr. 20 en 28a in totaal 6 struikelstenen. Aan het einde van de Slijkstraat komt u uit op de kruising met de Nieuwstraat. U slaat hier linksaf. Aan de linkerkant staat de synagoge en het Joods Monument. De synagoge is sinds 1997 weer in gebruik als synagoge. Naast de struikelstenen er een plaquette in de zijgevel gemetseld ter herinnering aan alle omgekomen Joden uit Weesp.

De Synagoge in Weesp

Op de grond voor de synagoge liggen in totaal 13 struikelstenen voor families van wie de huizen niet meer bestaan. Aan de overkant bij nr. 10 liggen 4 struikelstenen en in de zijstraat aan de rechterkant, de Sleutelsteeg, nog eens 3.

Stolpersteine voor de familie Wonder aan de Nieuwstraat 10 in Weesp

Net voor het stadhuis van Weesp (met Museum Weesp) slaat u linksaf de Gasthuissteeg in. De laatste 3 plekken met in totaal 13 struikelstenen zijn te vinden op het pleintje van de Middenstraat bij nr. 93, Claes Dellsteeg 5 en Hoogstraat 38.

Via de Pieter Jacobstraat loopt u rechtdoor de Lange Vechtbrug over. Aan het eind van deze brug ziet u Fort Ossenmarkt, onderdeel van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie en het Oorlogsmonument van Weesp, de Weduwe met kind. Op de plaquette alle namen van de 59 vermoorde Joden uit Weesp. Zij worden in Weesp ook herdacht met de Stolpersteine. Op de plaquette staan ook de namen van niet Joodse inwoners van Weesp die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Het oorlogsmonument in Weesp

U loopt om Fort Ossenmarkt en steekt daar de brug over. Aan het eind van deze brug slaat u linksaf en loopt onder de spoorbrug door. Daarna loopt u 4 kilometer recht toe recht aan, met de Vecht met woonschepen aan uw linkerhand. Dit is de Lange Muiderweg.

Onderweg tussen Weesp en Muiden

Aan het eind van deze weg loopt u over de A1 en loopt u Muiden binnen. U blijft hier op het fietspad langs het water lopen met de bocht naar rechts.

U slaat de eerste weg linksaf de Herengracht op en steekt de ophaalbrug en de Keetpoortsluis over.

De Keetpoortsluis in Muiden

Vanaf de Keetpoortsluis slaat u linksaf, dit is nog steeds de Herengracht. Deze gracht blijft u volgen tot de Grote Zeesluis. U ziet als u op de brug bij de Grote Zeesluis staat, het Muiderslot liggen. Als u het kasteel wilt bezoeken loopt u vanaf de Grote Zeesluis rechtdoor. Wilt u de route verder volgen dan slaat u bij de Grote Zeesluis rechtsaf de Naarderstraat in.

De Grote Zeesluis in Muiden

Aan het eind van de Naarderstraat ligt voor u het Muizenfort, gebouw C. Hier is het bezoekerscentrum en het VVV-kantoor van Muiden gevestigd.

Het Muizenfort in Muiden

Net voorbij het Muizenfort steekt u de brug van de Noordpolderweg over en slaat u rechtsaf de onverharde grasdijk op. Mocht u dat niet onverhard willen lopen, kunt u er voor kiezen om hier rechtdoor te lopen en via Noordpolderweg naar de Dijkweg te gaan. U komt uit op hetzelfde punt waar ook degenen die voor het onverharde pad kiezen uitkomen.

Ik kies voor het onverharde pad. U gaat met het overstapje het eerste hek over en loopt langs het water door tot het volgende hek. Aan uw linkerkant ziet u het Muiderslot.

Het eerste hek in Muiden
Het Muiderslot in Muiden

Via het volgende overstapje komt u uit op de dijk. Hier gaat u naar rechts en loopt de dijk helemaal af tot u in Muiderberg uitkomt. Onderweg komt u verschillende overstapjes tegen. Op een gegeven moment komt de Noordpolderweg uit bij de dijk. Hier kunt u er voor kiezen om verhard te lopen op de Dijkweg. Deze weg loopt parallel aan de dijk. De overstapjes achter de huizen langs zijn privéterrein.

Een hek tussen Muiden en Muiderberg
De dijk tussen Muiden en Muiderberg

Na een paar kilometer komt u aan in Muiderberg. Na het Echobos verlaat u de dijk en loopt u langs de dikke steen, het monument voor Graaf FLoris V) het park in. Ik heb hier de route niet helemaal gevolgd en ben rechtdoor gelopen via de Brink en de Echolaan naar de Googweg. Aan de rechterkant staan 3 betonnen bunkers, dit zijn groepsschuilplaatsen van het type P Echolaan. Dit zijn Nederlandse groepsschuilplaats en die onderdeel zijn van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en ook van de Stelling van Amsterdam.

Groepsschuilplaats van het type P Echolaan in Muiderberg

Aan de Googweg begint de stenen muur van de Joodse Begraafplaats van Muiderberg. U kunt de begraafplaats van zondag t/m donderdag van 09.00-16.00 uur en op vrijdag van 09.00-14.00 uur bezoeken. Op zaterdag is deze begraafplaats vanwege de sabbat gesloten. Het is een indrukwekkende en grote begraafplaats met meer dan 45.000 stenen. Bijzonder zijn het monument voor de slachtoffers van de Holocaust en het metaheerhuis (lijkenhuis voor het ritueel reinigen van de overledenen).

De Joodse begraafplaats in Muiderberg

De Joodse begraafplaats in Muiderberg is het einde van deze derde etappe van het Westerborkpad.

Route

De derde etappe van het Westerborkpad loopt van Station Weesp naar Muiderberg.

 

Afstand

De totale afstand van de derde etappe van het Westerborkpad van Station Weesp via Muiden naar de Joodse Begraafplaats in Muiderberg is 10,7 kilometer.

Bezienswaardigheden onderweg

  1. Centrum van Weesp: Ik maakte eerder een mooie stadswandeling door Weesp en liep langs alle bezienswaardigheden van Weesp, zoals Fort Ossenmarkt met het Oorlogsmonument, de Synagoge en het Stadhuis met Museum Weesp.
  2. Centrum van Muiden: Ook in Muiden maakte ik een mooie stadswandeling langs de bezienswaardigheden van deze vestingstad. Ik liep langs de verschillende forten, zoals het Muizenfort, en langs de Grote Zeesluis.
  3. Muiderslot in Muiden: Het Muiderslot is één van de bekendste, bestbewaarde en oudste kastelen in Nederland. Het Muiderslot is een vierkante waterburcht met op iedere hoek van het kasteel een ronde toren en binnen de muren een groot gebouw met trapgevels. Het Muiderslot heeft een slotgracht met een ophaalbrug. Het Muiderslot is gebouwd aan de monding van de Vecht. Het museum heeft een binnendeel in het Muiderslot en een buitenterrein. In het Muiderslot zijn twee routes: de rode ridderroute en de gele torenroute.
  4. De Joodse begraafplaats in Muiderberg: Op deze joodse begraafplaats liggen ongeveer 45.000 mensen begraven. Op het terrein bevinden zich onder andere een monument voor de slachtoffers van de Holocaust en een metaheerhuis (= een lijkenhuis bedoeld voor het ritueel reinigen van de overledenen). Dit is de grootste joodse begraafplaats van Nederland. De begraafplaats dateert al uit 1642. Het is niet de oudste Joodse begraafplaats in Nederland, dat is de Joodse begraafplaats in Oudekerk aan den Amstel. De begraafplaats is zondag t/m donderdag geopend van 09.00-16.00 uur, op vrijdag van 09.00-14.00 uur en op zaterdag (sabbat) is de begraafplaats gesloten.
Fort Ossenmarkt in Weesp

Bereikbaarheid

Station Weesp is vanuit het hele land goed bereikbaar. Er stoppen veel treinen die vanuit daar weer alle kanten op gaan.

Muiderberg is minder makkelijk bereikbaar. Buslijn 110 rijdt ’s ochtends 1x per uur vanaf Station Weesp of Station Naarden-Bussum via Muiderberg. ’s Middags zijn er een paar andere mogelijkheden, u kunt dan ook buslijn 210 of 209 nemen. De laatste buslijn rijdt ’s ochtends vanaf Station Bijlmer Arena naar Laren en ’s middags alleen vanaf Laren naar Station Bijlmer Arena. Buslijn 210 rijdt ‘s ochtends vanaf Station Weesp naar Station Naarden Bussum en ’s middags tussen Station Naarden-Bussum en Station Weesp. Kijk voor actuele tijden op de website van Connexxion.

Overnachten

In Weesp zijn meerdere accommodaties en B&B te vinden.

Ook in Muiden zijn meerdere hotels gevestigd.

In Muiderberg kunt u in Hotel-Restaurant Het Rechthuis, A-Mi-Go-S, Private guesthouse near Amsterdam en Bed & Breakfast de Echo overnachten.

Westerborkpad etappe 4 : Muiderberg - Station Naarden-Bussum

Bij de poort van de Joodse Begraafplaats Muiderberg begint de route van etappe 4. U loopt de lange Googweg af. Aan de linkerkant en later ook aan de rechterkant van de Googweg ziet u in de weilanden een paar zgn. groepsschuilplaatsen van het type P, Googweg liggen. Via het fietspad langs de knotwilgen loopt u recht op de Hakkelaarsbrug af.

De Hakkelaarsbrug buiten Muiderberg

Rechts in verte ziet u het Muiderslot liggen. Na het oversteken van de weg na de Hakkelaarsbrug komt u uit op een weg, waar het lijkt of u op de snelweg loopt. Dit is niet het geval. Ik vond het geen fijn stuk om te lopen dit omdat al het verkeer van dit deel gebruik maakt en er geen afscheiding is voor auto’s, fietsers en voetgangers. Vanaf de weg die over de snelweg A1 loopt hebt u een mooi zicht over de spoorbrug die van verre al te zien is.

De spoorbrug

Na het passeren van de A1 vervolgt de officiële route de hele lus maar voor wandelaars is er een trappetje aangelegd waardoor u een stuk kunt afsnijden. Als u dit trappetje neemt komt u aan het eind uit bij het spoorviaduct. Hier loopt u onderdoor en loopt met de bocht naar links en rechts.

Dit is de kruising met de Meerkade. Als u een klein stukje rechtdoor loopt, ziet u aan de rechterkant Meermolen De Onrust. De molen is, helaas, niet te bezichtigen.

Molen De Onrust bij het Naardermeer

De route geeft aan dat u hier linksaf door een klaphekje moet lopen. De route is echter verlegd. U loopt u klein stukje terug naar de Meerkade en na ongeveer 100 meter is er rechts een klaphekje waar u de route onverhard kunt vervolgen. Wilt u niet onverhard lopen, kunt er hier ook voor kiezen om verhard te lopen en via de Meerkade te lopen. U komt op hetzelfde punt uit.

Als u onverhard loopt, let op de koeienvlaaien, want hier kunnen Schotse Galloway runderen lopen.

Afwateringsgebied van het Naardermeer langs de Meerkade

Na de passage van het klaphekje slaat u linksaf en komt uit op de kruising met de Meerkade. U loopt rechtsdoor en met de bocht mee naar rechts.

Bij het eerste klaphekje en een smal bruggetje loopt u via een onverhard pad langs het Naardermeer. Na een tijdje komt u uit bij Gemaal ‘De Machine’. Dit is een voormalig stoomgemaal uit 1883. Het gemaal werd gebouwd om het Naardermeer droog te malen. Het stoomgemaal heeft slechts 3 jaar gefunctioneerd, omdat de droogmaking mislukte. Gemaal ‘De Machine’ werd omgebouwd tot 2 woonhuizen.

De weg gaat rechtdoor na het passeren van weer een klaphekje. Het Naardermeer is op veel plekken niet of nauwelijks te zien (helaas).

Het Naardermeer

Na het passeren van De Elshof loopt u op een gegeven moment weer verhard.

Een onverhard pad langs het Naardermeer

De wandeling rond het Naardermeer is een paar kilometer. Aan het eind staat een bord ‘Tot Ziens’. Het is een bord van Natuurmonumenten, de beheerder van het Naardermeer. Aan de rechterkant is Gasterij Stadzigt gevestigd.

Bij het bord ‘Tot Ziens’ slaat u linksaf en rechtsaf en komt langs het plaatsnaambord Naarden.

Het vervolg van de route naar Station Naarden-Bussum gaat via de Graaf Willem de Oudelaan, Koningin Wilhelminalaan, Juliana van Stolberglaan, Burgemeester van Hasseltlaan, de Julianalaan en de Albrechtlaan langs het plaatsnaambord Bussum. Over dit stuk is niets te vertellen, het was een deel door woonwijken om bij het station te komen.

U heeft het eindpunt van deze 4e etappe bereikt: NS-Station Naarden-Bussum. Het stationsgebouw is een kubistisch-expressionistisch gebouw. Het gebouw dateert uit 1926. Het is een strak gebouw met asymmetrische vormen. In de imposante hal zijn bijzondere lampen en glas-in-loodramen te zien.

Glas-in-loodramen in Station Naarden-Bussum

Voor u het perron op loopt, ziet u een plaquette. Deze plaquette is hier aangebracht voor een omgekomen NS-medewerker in de regio. De tekst op deze plaquette luidt: “1940 -1945  TER GEDACHTENIS AAN DEN GEVALLENE JACKLE MIEDEMA”.

Route

De vierde etappe van het Westerborkpad loopt van Muiderberg naar Station Naarden-Bussum.

 

Afstand

De totale afstand van de vierde etappe van het Westerborkpad vanaf de Joodse Begraafplaats in Muiderberg via het Naardermeer naar Station Naarden-Bussum is 8,9 kilometer.

Bezienswaardigheden onderweg

  1. De Joodse begraafplaats in Muiderberg: Op de Joodse begraafplaats in Muiderberg liggen ongeveer 45.000 mensen begraven. De begraafplaats is nog altijd in gebruik. Op het terrein bevinden zich onder andere een monument voor de slachtoffers van de Holocaust en een metaheerhuis (= een lijkenhuis bedoeld voor het ritueel reinigen van de overledenen). Dit is de grootste joodse begraafplaats van Nederland. De begraafplaats dateert al uit 1642. Het is niet de oudste Joodse begraafplaats in Nederland, dat is de Joodse begraafplaats in Oudekerk aan den Amstel. De begraafplaats is zondag t/m donderdag geopend van 09.00-16.00 uur, op vrijdag van 09.00-14.00 uur en op zaterdag (sabbat) is de begraafplaats gesloten.
  2. Molen De Onrust: Deze meermolen is in 1809 gebouwd om het Naardermeer droog te malen. De molen is 15 meter hoog. De molen wordt gebruikt om het waterpeil van het moerasgebied zonder ondersteuning van een ander gemaal te regelen. Het scheprad in de molen verplaatst ongeveer 10 m3 water per omwenteling. Om het waterpeil met een centimeter te verlagen, is een volle dag wind nodig.
  3. Naardermeer: Het Naardermeer is een natuurlijk meer van grote ecologische waarde. Het meer is aan het eind van de voorlaatste ijstijd ontstaan door beïnvloeding van veenrivieren en overstromingen van de Vecht en de Zuiderzee (nu het IJsselmeer). Tot de 14e eeuw was het Naardermeer een gevaar voor de omgeving. Het meer werd ingedamd. Er zijn drie pogingen ondernomen om het Naardermeer leeg te pompen. Deze pogingen zijn om verschillende redenen mislukt: in 1672 door een oorlog, in 1804 door onvoldoende molencapaciteit en een mislukt stoomgemaal. Het stoomgemaal was te kostbaar in gebruik. Natuurmonumenten is de beheerder van het Naardermeer.
  4. Vestingstad Naarden: Ik maakte eerder een wandeling door vestingstad Naarden. Tijdens deze wandeling van het Westerborkpad komt u niet in dit deel van Naarden, maar mocht u energie over hebben, een wandeling door Vestingstad Naarden is zeer de moeite waard.
Het monument voor de slachtoffers van de Holocaust op de Joodse Begraafplaats in Muiderberg

Bereikbaarheid

Muiderberg is minder makkelijk bereikbaar. Buslijn 110 rijdt ’s ochtends 1x per uur vanaf Station Weesp of Station Naarden-Bussum via Muiderberg. ’s Middags zijn er een paar andere mogelijkheden, u kunt dan ook buslijn 210 of 209 nemen. De laatste buslijn rijdt ’s ochtends vanaf Station Bijlmer Arena naar Laren en ’s middags alleen vanaf Laren naar Station Bijlmer Arena. Buslijn 210 rijdt ‘s ochtends vanaf Station Weesp naar Station Naarden Bussum en ’s middags tussen Station Naarden-Bussum en Station Weesp. Kijk voor actuele tijden op de website van Connexxion.

Station Naarden-Bussum is vanuit het hele land goed bereikbaar. Er stoppen veel treinen die vanuit daar weer alle kanten op gaan.

Overnachten

In Muiderberg kunt u in Hotel-Restaurant Het Rechthuis, A-Mi-Go-S, Private guesthouse near Amsterdam en Bed & Breakfast de Echo overnachten.

In Naarden en Bussum zijn veel accommodaties waar u kunt overnachten, ook in B&B’s.

Bewaar op Pinterest

Een verslag van de eerste 5 etappes van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze vijf etappes lopen van Station Amsterdam CS naar Station Naarden-Bussum. Mijn belevenissen en mijn route lees je in dit artikel. Loop je mee? #amsterdam #diemen #weesp #muiden #muiderberg #naarden #bussum #westerborkpad #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Een verslag van de eerste 5 etappes van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze vijf etappes lopen van Station Amsterdam CS naar Station Naarden-Bussum. Mijn belevenissen en mijn route lees je in dit artikel. Loop je mee? #amsterdam #diemen #weesp #muiden #muiderberg #naarden #bussum #westerborkpad #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Een verslag van de eerste 5 etappes van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze vijf etappes lopen van Station Amsterdam CS naar Station Naarden-Bussum. Mijn belevenissen en mijn route lees je in dit artikel. Loop je mee? #amsterdam #diemen #weesp #muiden #muiderberg #naarden #bussum #westerborkpad #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog
Een verslag van de eerste 5 etappes van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze vijf etappes lopen van Station Amsterdam CS naar Station Naarden-Bussum. Mijn belevenissen en mijn route lees je in dit artikel. Loop je mee? #amsterdam #diemen #weesp #muiden #muiderberg #naarden #bussum #westerborkpad #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Een verslag van de eerste 5 etappes van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze vijf etappes lopen van Station Amsterdam CS naar Station Naarden-Bussum. Mijn belevenissen en mijn route lees je in dit artikel. Loop je mee? #amsterdam #diemen #weesp #muiden #muiderberg #naarden #bussum #westerborkpad #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Een verslag van de eerste 5 etappes van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze vijf etappes lopen van Station Amsterdam CS naar Station Naarden-Bussum. Mijn belevenissen en mijn route lees je in dit artikel. Loop je mee? #amsterdam #diemen #weesp #muiden #muiderberg #naarden #bussum #westerborkpad #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Author picture

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven