JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Ik maakte een wandeling over Buitenplaatsen De Overplaats & De Hartekamp in Heemstede. Deze Buitenplaatsenpadwandeling heeft een lengte van 5 kilometer. Wandelt u mee?

 

Op een mooie herfstdag maakte ik een wandeling over Buitenplaatsen De Overplaats & De Hartekamp in Heemstede. Deze Buitenplaatsenpadwandeling heeft een lengte van 5 kilometer.
De wandelroute begint officieel bij Informatiepunt De Kakeleye, Mandpadslaan 1 in Vogelenzang aan de westkant van de spoorlijn en de Leidsevaart. Omdat dit voor mij omrijden is, begin ik bij Buitenplaats de Overplaats.

 

Buitenplaatsen

Deze wandeling voert over twee buitenplaatsen en langs een buitenplaats:

 • Buitenplaats De Overplaats
 • Buitenplaats De Hartekamp
 • Buitenplaats Huis te Manpad

 

Buitenplaats De Overplaats

De naam Overplaats komt omdat deze buitenplaats aan de overkant van Buitenplaats De Hartekamp ligt. Buitenplaats De Overplaats ligt op een strandwal met gazons en opvallend veel hoogteverschillen. De bomen zijn monumentaal. Sinds 2005 zijn verschillende kleine bosgebieden met elkaar verbonden en zijn een paar cultuurhistorische elementen terug gebracht, zoals de contouren van de tuinen van Carl Linnaeus, de Zwitserse brug en een blikvanger op de plek waar vroeger een theehuis stond. Vanuit het grote huis op Buitenplaats De Hartekamp ziet u deze plek via een zichtas. Vanaf het theehuis is de Hartekamp goed te zien. Het oude theehuis is, helaas, door brand verwoest. Vanaf de plek waar het theehuis stond, heeft een mooi uitzicht over de omgeving. Het nieuwe gebouw staat op de fundamenten van het afgebrande theehuis. Het landgoed is in het begin van de 18e eeuw aangelegd in de Franse geometrische stijl. Op de grens met de speeltuin Linnaeushof staan nog twee poortjes uit de begintijd van het landgoed. Hier was vroeger de moestuin. Landschap Noord-Holland is eigenaar van Buitenplaats De Overplaats. Een ingang bevindt zich aan de Herenweg tegenover Buitenplaats de Hartekamp. Buitenplaats De Overplaats is gratis toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang.

Adres: Hagenduin 38, 2104 AT Heemstede

 

Buitenplaats Huis te Manpad

Het hoofdgebouw Huis te Manpad dateert uit 1630. In 1708 werd het Huis te Manpad uitgebreid met een stuk land en het huis met de naam de Capel. Dit huis staat aan het eind van de Manpadslaan. ‘De Capel’ was volgens kenners een hoerhuijs annex illegale kroeg. Het huis ligt naast de trekvaart tussen Leiden en Haarlem. Huis te Manpad was tussen 1767 tot 1954 in het bezit van de familie van Lennep. In 1817 werd op de kruising van de  Manpadslaan en de Herenweg het monument De Naald geplaatst als nagedachtenis aan de Slag bij Manpad in 1304. Dit is een fabeltje. Huis te Manpad is particulier bewoond. De restanten van de Franse landschapsstijl zijn nog te zien aan de symmetrie op het voorplein en de zichtas over de wildbaan. Huis te Manpad en het park zijn alleen tijdens rondleidingen te bezichtigen.

Adres: Herenweg 7-11, 2105 MB  Heemstede
Website

 Buitenplaats Huis te Manpad tijdens mijn wandeling over Buitenplaatsen De Overplaats en Hartekamp in Heemstede

 

Buitenplaats De Hartekamp

Buitenplaats De Hartekamp ligt in Heemstede op de grens met Bennebroek. De naam Hartekamp verwijst naar de herten (‘harten’) die hier vroeger liepen en ‘kamp’ naar de Amsterdamse koopman Hendrik Zeegerszn. van de Camp. Hij was eigenaar van De Hartekamp tussen 1662-1666. Tussen 1709 en 1788 was De Hartekamp eigendom van de familie Clifford. Hun lijfarts was de Zweedse botanicus Carl Linnaeus. Linnaeus werkte en woonde hier tussen 1736 tot 1738. Hij werkte er aan verschillende publicaties, waaronder een werk met de beschrijving van de plantencollectie op De Hartekamp. Ten noorden van het landhuis staat een borstbeeld van Carolus Linnaeus. De tuin is oorspronkelijk geometrisch aangelegd. Van de in Franse stijl aangelegde tuinen en de erfenis van de Zweedse florakenner Linnaeus is niet veel meer te zien. Tussen 1803 en 1832 is alles veranderd in een Engelse landschapsstijl. De oranjerie en de pergola daarnaast en het landhuis met zijn zijvleugels uit 1921 zijn bewaard gebleven. Sinds 1952 is op De Hartekamp een instelling voor geestelijk gehandicapten. Vanaf 2011 wordt het park van de Buitenplaats beheerd door Landschap Noord-Holland. Zij zijn ook degene die het Buitenplaatsenpad hebben uitgezet dat deels over het terrein van De Hartekamp loopt. Het huis is niet toegankelijk, het park is gratis toegankelijk.

Adres: Herenweg 5, Heemstede

 

Mijn wandeling

Deze wandeling begint bij de ingang van Buitenplaats De Overplaats. Het officiële begin is bij Informatiepunt De Kakeleye, Manpadslaan 1, Vogelenzang. Maar voor mij is Buitenplaats De Overplaats het dichtstbijzijnde punt om te starten met dit wandelrondje over Buitenplaatsen De Overplaats en Hartekamp. Ik fiets nl. voor deze ingang langs om bij het officiële startpunt te komen.

Buitenplaats De Overplaats tijdens mijn wandeling over Buitenplaatsen De Overplaats en Hartekamp in Heemstede

 

De route loopt u aan de hand van bestickerde paaltjes die de route van het Buitenplaatsenpad markeren. Helaas missen er onderweg stickers en paaltjes. Voor u op pad gaat is het handig om een plattegrond op uw telefoon te downloaden of een plattegrond te printen.

Vanaf het hek van Buitenplaats De Overplaats loopt u via de toegangslaan het terrein van deze Buitenplaats op. Direct na de toegang slaat u rechtsaf en loopt dit pad uit. Aan het eind van het pad slaat u linksaf. U passeert twee stenen poortjes uit de begintijd van het landgoed en de entree van de Linnaeushof, de grootste speeltuin van Europa met meer dan 350 speeltoestellen en attracties. Op het grote grasveld dat u rond loopt, staan een paar oude bomen. Door het ontbreken van een aantal paaltjes kunt u op verschillende plekken twijfelen, maar als u verkeerd loopt, niet getreurd, u komt op hetzelfde punt uit.

Een stenen poort Buitenplaats De Overplaats tijdens mijn wandeling over Buitenplaatsen De Overplaats en Hartekamp in Heemstede

 

Een mooi stukje is het stuk met het Zwitserse bruggetje. Dit bruggetje is hier in 2010 samen met de waterval geplaatst. In dit deel zijn veel hoogteverschillen.

Op de brugleuning van de Zwitserse brug is een mooie tekst geplaatst. Deze tekst is een herinnering aan Rein Aukes, medewerker van Landschap Noord-Holland en gestorven in 2010. Deze tekst wil ik u niet wil onthouden:

Een bruggetje op Buitenplaats De Overplaats tijdens mijn wandeling over Buitenplaatsen De Overplaats en Hartekamp in Heemstede

 

Belangrijk is niet alleen de weg die je gaat, maar het zijn ook de sporen die je achterlaat…

 

Na de brug loopt u langs een hek en loopt u door een glooiend boslandschap naar een open vlakte waar aan de linkerkant het ‘theehuis’ staat. Als u boven staat heeft u een mooie zichtlijn naar Buitenplaats De Hartekamp.

De Theekoepel op Buitenplaats De Overplaats tijdens mijn wandeling over Buitenplaatsen De Overplaats en Hartekamp in Heemstede

 

Een klein stukje voorbij het theehuis komt u uit bij een driesprong. De route gaat verder via het middelste pad. Hier ontbreekt een paaltje.

U komt uit bij een vijver. Aan de rechterkant staat een huis. U gaat rechtsaf om de vijver tot aan de Prinsenlaan.

De Zochervijver op Buitenplaats De Overplaats tijdens mijn wandeling over Buitenplaatsen De Overplaats en Hartekamp in Heemstede

 

Bij het hek van de Prinsenlaan verlaat u Buitenplaats De Overplaats af en slaat u rechtsaf. Op de kruising met de Kadijk gaat u linksaf.

De Kadijk loopt u helemaal uit. U komt uit op de Herenweg tegenover Huis te Manpad. U slaat hier rechtsaf. Dit stukje loopt via het fietspad. Bij de kruising met de Manpadslaan slaat u linksaf en u loopt door uit tot aan de Leidsevaart. Veel is hier niet te zien, behalve op de hoek de Naald en aan het eind de ‘Kapel’. Dit is het officiële begin.

De Naald tijdens mijn wandeling over Buitenplaatsen De Overplaats en Hartekamp in Heemstede

De Kapel tijdens mijn wandeling over Buitenplaatsen De Overplaats en Hartekamp in Heemstede

 

U loopt terug naar de Herenweg en slaat bij De Naald rechtsaf. Aan de rechterkant ziet u Buitenplaats Huis te Manpad. Een buitenplaats die alleen tijdens een rondleiding is te bezichtigen. Het terrein en het huis zijn particulier bezit en daarom gesloten voor publiek.

 

U loopt door tot aan het hek dat u toegang geeft tot het terrein van Buitenplaats De Hartekamp. Het is hier opnieuw niet duidelijk aangegeven hoe u moet lopen. U loopt over een pad dat parallel loopt aan de Herenweg. Leuk om te zien op het terrein is Boerderij De Hartekamp. Rondom het huis, dat helaas gesloten is, staat het borstbeeld van Linnaeus, een mooie pergola en de vijver achter het huis. Voor het huis is er de zichtlijn het 'theehuis' op Buitenplaats De Overplaats.

Buitenplaats De Hartekamp tijdens mijn wandeling over Buitenplaatsen De Overplaats en Hartekamp in Heemstede

Buitenplaats De Hartekamp tijdens mijn wandeling over Buitenplaatsen De Overplaats en Hartekamp in Heemstede

 

U verlaat opzij van het huis het terrein en steekt de drukke Herenweg over, naar het beginpunt van deze wandeling, de ingang van Buitenplaats De Overplaats.

 

Mijn route

 

 

Praktische informatie

 

Buitenplaatsenpad

Het Buitenplaatsenpad is een verbinding tussen historische buitenplaatsen. Al wandelend gaat u terug in de tijd. Het pad voert langs eeuwenoude bomen en statige huizen en door een schitterende natuur. Wilt u meer weten over de routes van het Buitenplaatsenpad, kijk dan op de website van Landschap Noord-Holland.

Er zijn 3 routes uitgezet die onderling te combineren en te koppelen zijn tot een rondwandeling van 13 kilometer.

 1. Ommetje Leyduin: 4 kilometer;
 2. Rondje Hartekamp & Overplaats: 5 kilometer;
 3. Rondje Groenendaal: 5,4 kilometer.

De drie wandelingen zijn gemarkeerd met ronde stickers. Deze zijn niet overal duidelijk aanwezig.

 

De bewegwijzering van het Buitenplaatsenpad tijdens mijn wandeling over Buitenplaatsen De Overplaats en Hartekamp in Heemstede

 

Handige weetjes

 • De afstand van deze wandeling bedraagt 5 kilometer.
 • Buitenplaats De Overplaats is gratis toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang.
 • Het huis op Buitenplaats Hartekamp is niet toegankelijk, het park is gratis toegankelijk.
 • Huis te Manpad en het park zijn alleen tijdens rondleidingen te bezichtigen.
 • Honden zijn op de buitenplaatsen De Overplaats en De Hartekamp niet toegestaan.
 • De route van het wandelrondje De Overplaats & De Hartekamp in Heemstede staat op de website van Landschap Noord-Holland.
 • Onderweg is er geen horeca. Als u bij het beginpunt begint, kunt u een eindje Buitenplaats Leyduin in lopen om bij Gasterij Leyduin iets te drinken/eten.

 

Start- en eindpunt

Het officiële startpunt van deze wandelroute is Informatiepunt De Kakeleye, Manpadslaan 1, Vogelenzang (westkant spoorlijn en Leidsevaart). Uw auto parkeert u gratis op parkeerterrein bij De Kakeleye, Buitenplaats Leyduin.

 

Openbaar vervoer

De dichtstbijzijnde bushaltes voor buslijn 50 tussen Leiden CS en Haarlem CS zijn Bennebroek, Linnaeushof-west of de bushalte Heemstede, Kadijk. Deze haltes liggen op de Herenweg.

 

Overnachten

Er zijn veel overnachtingsmogelijkheden in Heemstede en Bennebroek. Je kunt vanuit deze plaatsen bijv. ook een mooie wandeling maken in de Amsterdamse Waterleidingduinen of de omliggende steden Leiden, Haarlem of Amsterdam bezoeken. U vergelijkt hotels en de prijzen via Booking.com.

U kunt ook gebruik maken van een B&B. Bekijk hier het aanbod van Airbnb. Boekt u voor de eerste keer via Airbnb? Met deze link krijgt u korting op je eerste boeking.

 

Adres

Buitenplaats De Overplaats
Hagenduin 38
2104 AT Heemstede
E-mail:
Website:

   Het logo van Landschap Noord-Holland

 

Sociale media

Facebook
Instagram
Twitter

 

Bekijk ook: Foto's van mijn wandeling over Buitenplaatsen Overplaats en Hartekamp in Heemstede

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Ik maakte een wandeling over Buitenplaatsen De Overplaats en De Hartekamp in Heemstede. Mijn route lees je hier. Lees en wandel je mee? #buitenplaatsen #wandelen #hartekamp #overplaats #heemstede #jtravelblog #jtravel Ik maakte een wandeling over Buitenplaatsen De Overplaats en De Hartekamp in Heemstede. Mijn route lees je hier. Lees en wandel je mee? #buitenplaatsen #wandelen #hartekamp #overplaats #heemstede #jtravelblog #jtravel Ik maakte een wandeling over Buitenplaatsen De Overplaats en De Hartekamp in Heemstede. Mijn route lees je hier. Lees en wandel je mee? #buitenplaatsen #wandelen #hartekamp #overplaats #heemstede #jtravelblog #jtravel

Ik maakte een wandeling over Buitenplaatsen De Overplaats en De Hartekamp in Heemstede. Mijn route lees je hier. Lees en wandel je mee? #buitenplaatsen #wandelen #hartekamp #overplaats #heemstede #jtravelblog #jtravel Ik maakte een wandeling over Buitenplaatsen De Overplaats en De Hartekamp in Heemstede. Mijn route lees je hier. Lees en wandel je mee? #buitenplaatsen #wandelen #hartekamp #overplaats #heemstede #jtravelblog #jtravel Ik maakte een wandeling over Buitenplaatsen De Overplaats en De Hartekamp in Heemstede. Mijn route lees je hier. Lees en wandel je mee? #buitenplaatsen #wandelen #hartekamp #overplaats #heemstede #jtravelblog #jtravel

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment