JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Ik maakte een mooie wandeling rond het Gelderse Nijkerk, een wandeling door een afwisselend hoevenlandschap. Mijn route en dat wat ik tegenkwam leest u in dit artikel.


In het voorjaar van 2019 maakte ik een wandeling van 11 kilometer rond Nijkerk. Deze wandeling begint en eindigt op het Station van Nijkerk en gaat door het noordelijke deel van de Gelderse Vallei. Dit is een landelijk gebied dat er een paar eeuwen terug in grote lijnen vrijwel hetzelfde uitzag als nu. Het land bestaat hier uit akkers, weilanden en bosjes met her en der een verspreid liggende boerderij. Dit wordt het hoevenlandschap genoemd. Ten oosten van Nijkerk werden door grootgrondbezitters parkbossen en buitenplaatsen met landhuizen aangelegd. Onderweg ben ik heel veel van deze boerderijen gepasseerd.

De naam van deze ANWB wandeling is 'Een afwisselend hoevenlandschap'. Maar wat is een hoevenlandschap? Een hoevenlandschap is een kleinschalig landschap met bochtige wegen en onregelmatig gevormde perceelsgrenzen. Andere kenmerken van een hoevenlandschap zijn: de verspreid liggende hooggelegen essen (bouwlanden) met daarlangs steilranden en tussen de essen liggen laaggelegen weilanden, een dicht netwerk van houtsingels, houtwallen en loofhoutbosjes, de bebouwing ligt verspreid en bestaat uit boerderijen en de statige scholtenboerderijen en de dooradering van het landschap met voor een deel natuurlijke laaglandbeken. Rond Nijkerk ligt het hoevenlandschap aan de oostkant van het dorp. 

Wandeling
Vanaf het station van Nijkerk aan de centrumzijde slaat u rechtsaf een doodlopende weg in en rechtsaf een fietspad op. Dit is de Havenlijn. Ik vond dit een saai stukje, dat in de route is opgenomen om Nijkerk uit te komen. De weg loopt langs het spoor en aan de andere kant zijn bedrijven gevestigd. Veel is er ook nog niet te zien. U steekt de klinkerweg over en volgt het fietspad Havenlijn nog verder. Aan het eind van dit fietspad gaat de route rechtsaf en volgt u het fietspad, de Vetkamp. Dit is een fietspad langs de grote weg. Bij de tweede rotonde, bij verkeersbord Y-6078, slaat u linksaf, de Berencamperweg op. Ook nu loopt u op het fietspad langs een drukke weg aan de rand van Nijkerk. Na ongeveer 400 meter (bij de bushaltes) steekt u de weg over om de brug aan de overkant over te steken en sla meteen rechtsaf, de Hemmelerweg op. U verlaat Nijkerk.

Aan het einde klinkerweg slaat u linksaf en loopt weer op een fietspad langs de drukke verkeersweg. Dit stukje langs de Hemmelerweg zou u eventueel kunnen overslaan door bij de rotonde rechtdoor te lopen over het fietspad langs de Nijkerkerstraat. Ik zou het niet doen, want de Hemmelerweg is een leuk stukje. Lopen langs de grote weg is saai.

De Hemmelerweg in Nijkerk Kasteel Salentein in Nijkerk

Voor u ligt Kasteel Salentein. Het kasteel is niet te bezichtigen. Het kasteel was in de 16e eeuw een boerenhoeve. Dit is nog te zien aan de schuren en aan de achter Kasteel Salentein gelegen boerderij. Nu is Kasteel Salentein een luxueus restaurant. De eigenaren hebben de hofstede gerestaureerd en het landgoed aangeplant met bossen. De hoektorens zijn in 1906 geplaatst. Deze torens geven het kasteel met de kantelen de indruk van een bescheiden kasteel. Voor het kasteel ligt een mooie vijver met fontein en waterlelies.  

Vanaf het kasteel loopt u door naar de kruising met de picknickbank en slaat hier linksaf, de Snijderssteeg in. Vanaf hier volgt u de wit-rode markering van het Zuiderzeepad (LAW 8). Dit is een grintweg en deze grintweg loopt u helemaal uit. Aan het eind van dit grindpad gaat de route naar links, de Schremmersteeg in. U moet de bocht naar rechts volgen. Op de Y-splitsing bij de boerderij met het jaartal 1887 op de gevel houdt u rechts aan en loopt de Diermenseweg op. Het begin van deze weg is een saai stuk in deze route. Deze weg is ongeveer 2 kilometer lang. Het laatste stuk is minder saai, want u loopt weer in de bossen. Huisnummer 3 aan de rechterkant is boerderij Aller met schaapskooi. Deze schaapskooi is gerestaureerd. Schapen heb ik niet gezien, ook niet in het veld. Voorbij deze boerderij slaat u linksaf het terrein van Landgoed Oldenaller op. Via het slingerende klinkerpad loopt u door het park rondom het kasteel.   

De Diermenseweg in Nijkerk Onderweg rond Nijkerk

Ook dit kasteel is niet te bezoeken. De route gaat verder voor de vijver. Hier staat een paaltje met pijlen die u makkelijk over het hoofd ziet als u gefocust bent op het kasteel. Bij dit paaltje slaat u rechtsaf, langs de markeringspaaltjes het bospad in. Kasteel Oldenaller heeft u aan uw linkerzijde. Op de viersprong na bruggetje loopt u rechtdoor en bij de toegangsbrug tot het kasteel gaat u rechtsom (180˚) de klinkerweg op met naastgelegen schelpenpad (wit-rode markering). Loop eens een rondje om het kasteel. Het is een mooi park met een mooi landschap. Kasteel Oldenaller werd in de 17e eeuw gebouwd door Jacob van Campen. Hij was ook de bouwmeester van het Koninklijk Paleis op de Dam.

Lees meer: Koninklijk Paleis Amsterdam

 

Kasteel Oldenaller is een vierkant gebouw met aan twee zijden uitspringende middengedeelten. Rond 1850 werd het park rond het kasteel door de bekende landschapsarchitect Zocher. Het park is in de Engelse landschapsstijl aangelegd met slingerende paadjes, vijvers en romantische doorkijkjes. Zocher is ook bekend van het Vondelpark in Amsterdam en de tuin van Kasteel Keukenhof in Lisse. Landgoed Oldenaller is in bezit van Natuurmonumenten.  

Lees meer: Kasteel Keukenhof

 

Het Kasteel op Landgoed Oldenaller in Nijkerk Landgoed Oldenaller in Nijkerk

Na dit rondje op Landgoed Oldenaller loopt u terug naar de grote weg, de Nijkerkerstraat. Deze steekt u recht over en loopt verder langs het bordje Oldenaller over zandweg met daarnaast schelpenpad. U loopt een stukje rechtdoor om bij het eerste pad rechtsaf over een dammetje langs opnieuw een bordje Oldenaller te komen. Een dam vind ik een groot woord. Aan het begin van het pad is een bruggetje, maar die moet u dus niet nemen.

Het stuk na de ‘dam’ is een graspad dat later overgaat in een zandpad. Het pad slingert door het bos. De route geeft aan dat u vijfmaal een bruggetje moet oversteken en afslagen moet negeren. Ook het woord bruggetje is een groot woord, want het blijken houten vlonders te zijn die als brug dienen over een paar beekjes. Aan het eind van het pad slaat u linksaf, de klinkerweg op. 

'Bruggetje' op Landgoed Oldenaller in Nijkerk Het spoor in Nijkerk

U steekt het spoor over en slaat meteen rechtsaf de doodlopende Hogesteeg in. Op splitsing slaat u rechtsaf, een zandweg in met een fietspad langs het spoor. Dit is de Tintelersteeg. De weg loopt direct langs het spoor en langs het boerenland. Na een bruggetje, die u zomaar over het hoofd kunt zien, gaat het zandpad over in een asfaltweg en buigt de weg van het spoor af. Als u het bruggetje mist, is er geen man over boord want u kunt geen andere kant op. De weg gaat later over in een weg en daarlangs een fietspad op een aarden wal.

Aan het einde van de weg slaat u linksaf en meteen weer rechtsaf en vervolgt de Tintelersteeg. Aan het einde weg slaat u rechtsaf de Deuverdenseweg in. Deze Deuverdenseweg gaat later over in de Spochthoornseweg. Dit is een saai stuk zonder beschutting langs de gewone weg waar ook landbouwverkeer, auto’s en fietsers gebruik van maken. Er is geen apart fiets-/voetpad. Oppassen dus.

Aan het einde van de weg slaat u linksaf de Wallersteeg in. Deze weg loopt u uit tot aan de Bloemendaalseweg. Dit stuk gaat weer langs het spoor. Bij de Bloemendaalseweg slaat u rechtsaf en steekt de spoorweg over. U bent weer in Nijkerk. Blijf deze weg volgen en loop de bocht naar links en rechtdoor de Wallerstraat door. Bij het fietspad, die bestaat uit schelpen gaat de route linksaf, de Havenlijn, in. Dit is hetzelfde deel als 11 kilometer geleden. U loopt langs het spoor naar het station van Nijkerk. Het einde van deze wandelroute.


Voor meer foto's die ik tijdens deze wandeling rond Nijkerk maakte, zie foto's Wandeling rond Nijkerk.


Mijn route

 

Punt van kritiek op deze route
Er worden op de website van de ANWB gastvrijpunten en uitjes langs de route weergegeven. Kijkend op de op de website van de ANWB getoonde kaart en de markeringen liggen deze allemaal ver uit de route en niet op de route. Café-Restaurant-Biljartcentrum Princesse (A op de kaart) en Museum Nijkerk (E op de kaart) liggen in Nijkerk zelf, deze punten zijn nog wel bereikbaar, maar liggen niet op de route. Het Erkemederstrand (B op de kaart), Landal Heihaas (C op de kaart), de Huifkar (D op de kaart), Strand Nulde (F op de kaart) en Museumboerderij Mariahoeve (G op de kaart) liggen een ontzettend eind uit de route. Daar heeft u een fiets of auto voor nodig om deze punten te bereiken.


Praktische informatie
Naam route: Een afwisselend hoevenlandschap.
Afstand: 11 kilometer.
Waar: Rond Nijkerk in de provincie Gelderland.
Kenmerk: Wandeling door bossen, langs boerderijen, een kasteel en een landgoed.
Routebeschrijving: De route staat beschreven op de website van de ANWB, waar u de route en de kaart kunt downloaden en een versie kunt printen om mee te nemen.
GPS: 6.4628, 5.49329.
Start- en eindpunt: NS station Nijkerk.
Openbaar vervoer: de route en eindigt bij NS Station Nijkerk.
Horeca: onderweg zijn er een paar punten bij particulieren waar koffie/thee te koop is. Deze route loopt door het buitengebied. In Nijkerk zelf zijn voldoende horecagelegenheden. Neem zelf uw drinken mee, want ook watertappunten ben ik onderweg niet tegengekomen.
Honden: mogen mee, mits aangelijnd.

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Ik maakte een wandeling van 11 kilometer rondom Nijkerk. Dit is mijn route. Wandel je mee?  #nijkerk #wandelen #kasteelsalentein #landgoedoldenaller #hiken #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling van 11 kilometer rondom Nijkerk. Dit is mijn route. Wandel je mee?  #nijkerk #wandelen #kasteelsalentein #landgoedoldenaller #hiken #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment