JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Ik maak een historische wandeling door het centrum van Leiden. Deze wandelroute begint bij het Centraal Station en eindigt bij de Hortus Botanicus. Mijn route leest u in dit artikel. Wandelt u mee?


Op internet lees over de Hortus Botanicus in Leiden. Ik vind een bezoek aan een Botanische Tuin altijd heel erg leuk en verdiep me op internet in de bezienswaardigheden van Leiden.

Via een app op mijn computer, kom ik uit bij een historische wandeling in Leiden. Deze wandeling loopt via de Hortus Botanicus en start op het Centraal Station van Leiden. Hoofddoel voor deze dag zal een bezoek aan de Hortus Botanicus worden. Als ik daarna nog zin en puf heb zal ik nog een deel van de wandeling maken, is de gedachte. Maar vanaf de Hortus ben ik via de Pieterskerk naar het Centraal Station gelopen om vandaar de trein naar huis te nemen. Ik had geen zin meer om mijn wandeling af te maken. Dat blijft liggen voor volgende bezoeken aan Leiden.

Mijn wandeling op 16-8-2017

Tijdens deze wandeling, in augustus 2017, heb ik een bezoek gebracht aan de Hortus Botanicus en drie hofjes. Ik kom leuke andere plekjes tegen die het fotograferen waard zijn, zoals Molen De Put, De Morspoort en de Doelenpoort, de grachten en Museummolen De Valk. Ik wil absoluut nog een keer terug naar Leiden, dit keer om meer van de in totaal 35 hofjes die de stad kent, te bezoeken. Ik heb in augustus 2017 slechts drie van deze hofjes bezocht. Ik wil ook Museummolen De Valk bezoeken en een bezoek brengen aan het Museum Volkenkunde, waar ik entreekaarten voor heb gewonnen. Er is nog veel meer in deze studentenstad te zien.

Onderstaand de wandeling zoals ik die in augustus 2017 gemaakt heb:

Ik begin mijn stadswandeling door Leiden voor het Centraal Station. Vanaf het Centraal Station loop ik via het VVV-kantoor aan de Stationsweg tot de brug.

Fotograaf maakt kiekjes in Leiden

• Loop tot net na de brug over de Rijnsburgersingel, naar het Kiekpad. Links voor u op de Wallenkant in het gras ziet u een camera op statief, Kiek. De fotograaf maakt kiekjes. Foto’s worden vaak ook 'kiekjes' genoemd. Die benaming komt van de Leidse Fotograaf Israël David Kiek. Op wal aan de Rijnsburgersingel staat in de openbare ruimte een camerakast. Een driepoot van roestvrij staal met een camera erop. Op de Rijnsburgersingel had fotograaf Kiek zijn atelier. Kijk door de camera en draai aan de rechterknop. Dan ziet u door de viewer enkele replica’s van foto’s van hem. Echte Kiekjes dus.

• Als u doorloopt het Kiekpad af ziet u aan het eind Molenmuseum De Valk. Deze heb ik dit keer niet bezocht, ik ben wel even binnen geweest, maar ik had er geen zin in, op dat moment zeven etages voor een entree van € 4,-- naar boven de gaan. Ik heb binnen en buiten en buiten een paar foto's gemaakt. In september 2017 heb ik Molenmuseum De Valk alsnog bezocht.

• Vanaf de molen loopt u terug via het Kiekpad of via de 2e Binnenvestgracht naar het punt waar u naar het Kiekpad bent afgeslagen. Hier gaat u naar links de Steenstraat in. Aan de Steenstraat is het Sint Salvatorhofje gevestigd. U kunt dit hofje bekijken. Denk bij het bezoeken van de hofjes aan de privacy van de bewoners. De beschrijvingen en foto’s van de verschillende door mij bezochte hofjes vindt u in de artikelen Hofjes in Leiden en Foto's Hofjes in Leiden.

De Morspoort in Leiden

• Als u in het Sint Salvatorhofje uitgekeken bent, vervolgt u uw weg door de Steenstraat. Sla rechtsaf de Morsstraat in. Aan het einde van deze straat loopt u recht op de Morspoort af. Dit is een poort uit de 17e eeuw. Het is een schitterende poort en let ook eens op de lantaarnpalen met de schitterende petunia bloemen er omheen. Ik vind het schitterend.

• Voor de Morspoort loopt u naar rechts en u ziet aan uw rechterhand Molen de Put. Dit is een replica van een houten korenmolen uit 1619.

• Loop over de brug (let eens op hoe steil deze brug is en hoe sommige fietsers hier moeite mee hebben) over het Galgewater. U loopt nu op de Weddesteeg. Aan de linkerkant ziet u het Rembrandtplaats en aan de overkant is het geboortehuis van Rembrandt. Er is alleen nog een plaquette te zien, het oorspronkelijke huis staat er niet meer.

• Aan het eind van de Weddesteeg slaat u linksaf het Noordeinde op om de Oude Varkenmarkt in de lopen. Hier is aan uw rechterhand het Pieter Loridanshofje te bekijken.

De Doelenpoort in Leiden

• Loop vanuit het hofje door tot aan het water van de Groenhazengracht. Hier loopt u recht op de Doelenpoort af. Bekijk ook eens de huizen aan het water. Er staan een paar mooie huizen met mooie gevels langs het water.

• U kunt aan de linker- of rechterkant van de Doelengracht lopen. U loopt tot aan het bruggetje ter hoogte van de Doelensteeg. Steek hier de brug over of als u al aan de kant van de Doelensteeg loopt, sla linksaf. Halverwege de Doelensteeg is de ingang van het Hofje van Eva van Hoogeveen. Dit hofje werd in 1652 gesticht.

• Als u het hofje weer heeft verlaten, loopt u de Doelensteeg uit tot aan de Rapenburg. U steekt hier de Doelenbrug over, de Houtstraat in en komt dan uit bij de Gravensteen, een monument uit de Middeleeuwen met dikke stenen muren en vierkante toren. Het pleintje waar u nu staat, wordt het 'Schoonverdriet' of het 'Groene Zoodje' genoemd. Hier vonden vroeger de terechtstellingen plaats.

 

• Om de Hortus Botanicus te bezoeken moet u via de Doelenbrug teruglopen naar de Rapenburg. Steek deze brug over en sla linksaf. Op nummer 73 is de oudste, nog bestaande botanische tuin van Nederland uit de 16e eeuw gevestigd. De beschrijving en foto’s van de Hortus Botanicus vindt u in de artikelen Hortus Botanicus Leiden en Foto's Hortus Botanicus.

De Pieterskerk in Leiden

• Na uw bezoek aan de Hortus Botanicus loopt u het terrein af en sla dan rechtsaf de Rapenburg op. Bij de eerste brug, de Nonnebrug, slaat u linksaf De Kloksteeg in. Aan het eind van deze straat is de Pieterskerk. Ik heb er alleen een rondje om heen gelopen, maar u kunt de Pieterskerk bezichtigen.

Ik ben uiteindelijk via de Pieterskerkstraat en de Diefsteeg op de Breestraat uitgekomen. Op de Breestraat slaat u linksaf naar het Centraal Station. De Breestraat loopt u helemaal uit tot aan de Rapenburg. Hier slaat u rechtsaf de Kort Rapenburg en Prinsesskade op. Sla linksaf af en steek de Blauwpoortsbrug over het Galgewater over. U komt uit in de Steenstraat. Ga hier naar rechts en loopt helemaal rechtdoor via de Steenstraat en de Stationsweg tot aan het Centraal Station.

 

 

 


Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Ik maak een historische wandeling door Leiden, die begint en eindigt bij het Centraal Station van Leiden en loopt via de Hortus Botanicus. Mijn route lees je hier. Wandel en lees je mee? #wandelen #leiden #jtravel #jtravelblog #hortusleiden Ik maak een historische wandeling door Leiden, die begint en eindigt bij het Centraal Station van Leiden en loopt via de Hortus Botanicus. Mijn route lees je hier. Wandel en lees je mee? #wandelen #leiden #jtravel #jtravelblog #hortusleiden

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment