Logo van JTravel.nl
Search
Close this search box.

De Olmenhorstroute in Lisserbroek

De Olmenhorstroute in Lisserbroek is een ANWB-wandelroute van 10 kilometer door de Haarlemmermeer. Deze wandeling gaat vanuit Lisserbroek via een binnenweg naar Landgoed De Olmenhorst en na een stukje over een onverhard pad over het Landgoed loopt u via de Lisserweg en de Hoofdvaart naar Abbenes. Vanuit Abbenes loopt u binnendoor terug naar Lisserbroek. Landgoed De Olmenhorst is een begrip in de Haarlemmermeerpolder. In de herfst kunt u hier uw eigen appels en peren plukken. Ook de rest van het jaar is er genoeg te beleven op het landgoed.

De route staat aangegeven met bordjes met de groene tekst Olmenhorstroute (zie de foto boven dit artikel).

Inhoudsopgave

De Olmenhorstroute

Deze wandeling begint op de hoek van de Lisserdijk en de Lisserbroekweg voor de brug over de Ringvaart, de grens van de Haarlemmermeer en de omliggende gemeenten, in dit geval Lisse. Lisse ligt aan de overkant van het water. Op de hoek van de Lisserdijk en de Lisserbroekweg is aan de ene kant een bakkerij/kebabzaak gevestigd en aan de overkant ziet u een groot bord met uitleg over de Olmenhorstroute en een plattegrond.

Ik heb de route gedownload via de app GPX-viewer op mijn telefoon.

Lisserbroekerweg

Met de Ringvaart achter u, loopt u via het trottoir langs het fietspad rechtdoor. Aan uw rechterhand ziet u een bedrijventerrein en aan de linkerkant een sloot en huizen met tuinen. Op een gegeven moment loopt de weg iets omhoog en ziet u aan beide kanten een rood betonnen geluidswal. Deze geluidswal is nu versierd met kunstwerken. Van een bewoner begreep ik dat deze kunstwerken wisselen en gemaakt worden door een buurtbewoner om de muren iets minder saai te doen lijken.

Kunst aan de Lisserbroekerweg tijdens mijn wandeling van de Olmenhorstroute rond Lisserbroek

Aan de kant van de weg is nog meer kunst te zien, ik vermoed dat dit te maken heeft met de bollenteelt in deze omgeving.

Kunst aan de Lisserbroekerweg tijdens mijn wandeling van de Olmenhorstroute rond Lisserbroek

U loopt nog een stukje rechtdoor tot de kruising met de Gansoord. Hier steekt u de Lisserbroekweg over. U volgt het fietspad richting Abbenes, dit is het Reigerpad. De naam wordt niet aangegeven aan deze kant van dit fietspad.

Reigerpad / Turfspoor

U kunt hier niet verkeerd lopen, want er zijn op het Reigerpad geen zijwegen. U bent nu buiten Lisserbroek en dat is direct te zien. U loopt langs boerenbedrijven en weilanden. Aan het eind van het Reigerpad steekt u een bruggetje over en slaat linksaf, een smalle landweg met de naam Turfspoor op. Het Turfspoor is een rustig boerenweggetje, met knotwilgen en boerderijen. Deze weg dateert nog van voor de drooglegging.

Het Reigerpad tijdens mijn wandeling van de Olmenhorstroute rond Lisserbroek
Het Turfspoor tijdens mijn wandeling van de Olmenhorstroute rond Lisserbroek

Aan het eind van het Turfspoor steekt u de Lisserweg over en en slaat rechtsaf. Na een klein stukje lopen komt u uit bij de ingang van Landgoed De Olmenhorst.

Landgoed De Olmenhorst

Landgoed De Olmenhorst is een begrip in de Haarlemmermeer. Landgoed De Olmenhorst is een landgoed dat al sinds 1890 bestaat. Nu bestaat het landgoed uit biologische appel- en perenboomgaarden, een paar monumentale panden en ateliers/winkels, zoals een zijdeatelier, een geitenkaasmakerij en een architectenbureau. In de landgoedwinkel zijn streekproducten, biologische tuinbouwproducten, kookboeken en leuke snuisterijen te koop. Toen ik hier liep was er niet veel te beleven. Maar komt u hier tijdens de zelfplukdagen, dan is het hier heel erg druk.

In 1854 is Landgoed De Olmenhorst aangekocht door de Amsterdamse koopman Stephan De Clercq. Hij kocht 60 hectare van de nieuwe polder. Als u via de oprijlaan het landgoed oploopt, ziet u aan de rechterkant, een houten landhuis uit 1906 in Zaanse stijl en recht voor u de centrale boerderij uit 1894. Op dit moment is het landgoed in het bezit van de vijfde generatie De Clercq.

Aan het begin van de oprijlaan, aan de rechterkant, ziet u een Verhalenpaal. In de hele gemeente Haarlemmermeer staan 20 van deze verhalenpalen. Ze beschrijven het erfgoed van de Haarlemmermeerpolder. En één van dit erfgoed is Landgoed De Olmenhorst. De tekst is FRUIT. De verhalenpalen zijn meerpalen met lettersculpturen. Op de meerpalen zijn een plattegrond, het nummer van de verhaalpaal (dit is nummer 15), de hoogte boven of beneden NAP en een informatieve tekst over de betreffende verhalenpaal bevestigd.

De entree van Landgoed De Olmenhorst tijdens mijn wandeling van de Olmenhorstroute rond Lisserbroek

Tijdens de wandeling over het Landgoed ziet u overal appelbomen met naambordjes. Dit zijn zgn. adoptiebomen. Een project waar u tegen betaling van een bedrag tussen € 26,– en de € 36,– per jaar een appelboom kunt adopteren. De prijs per jaar is afhankelijk van het appelras. In het plukseizoen kunt u zo uw eigen appels van uw eigen boom plukken.

Landgoed De Olmenhorst tijdens mijn wandeling van de Olmenhorstroute rond Lisserbroek

In het seizoen is er een terras uitgestald waar u koffie/thee kunt nuttigen met een verse punt appeltaart.

De fruitloods is dagelijks van 09.00-17.00 uur geopend. Hier kunt u verschillende producten kopen, zoals flessen biologische appel- en perensap.
Landgoed De Olmenhorst is dagelijks geopend van zonsopkomst tot zonsondergang.
De entree is gratis.

De website van Landgoed De Olmenhorst

De Olmenhorstroute loopt over het Landgoed en staat goed aangegeven met de routebordjes. Toen ik hier liep werden de fruitbomen gesnoeid en waren overal trekkersporen. De gesnoeide takken lagen op mijn pad. U loopt om de boomgaard heen en komt uit aan de Nieuwekerkertocht. U vervolgt uw weg parallel aan de Nieuwekerkertocht met aan uw rechterhand de fruitbomen. Ik zag hier verschillende konijnen lopen.

Een konijn op Landgoed De Olmenhorst tijdens mijn wandeling van de Olmenhorstroute rond Lisserbroek

Aan het eind van dit pad langs de Nieuwekerkertocht komt u uit bij een hek. Via dit hek verlaat u het landgoed.

Het hek bij het verlaten van Landgoed De Olmenhorst tijdens mijn wandeling van de Olmenhorstroute rond Lisserbroek

Lisserweg en Hoofdweg Oostzijde

Het deel langs de Lisserweg is saai. Het is een drukke doorgaande weg in de polder. Er is niets te beleven. Het water langs de Lisserweg is de Lissertocht. Langs de Lissertocht werden boerenhoeven gebouwd. Deze zien er allemaal anders uit, zoals De Olmenhorst in de stijl van de Zaanstreek. De Clercq had zijn roots in de Zaanstreek. De andere boerderijen langs de Lissertocht kregen namen als Cats’ Zorgvlied, Vondel’s Landleeuw, Potters Stier en Hoogendorps Grondwet, namen die verwezen naar kopstukken uit de vaderlandse geschiedenis.

Aan het eind van de Lisserweg, steekt u voorzichtig de weg voor de rotonde over en slaat direct weer linksaf, steekt de weg over in de richting Abbenes. U loopt aan de Hoofdweg Oostzijde, parallel aan de Hoofdvaart. U loopt Abbenes binnen.

Abbenes

Abbenes ligt aan de Hoofdvaart, de centrale waterweg van de Haarlemmermeerpolder. Abbenes lag op een landtong in de Haarlemmermeer. Het dorp werd bedreigd door de zgn. ‘waterwolf’. Dit zijn de stormen die het water opzweepte en de slappe veenoevers wegvraten. De Haarlemmermeer (het meer) werd groter en groter. Maar daar was de inpoldering en werd Abbenes behouden.

In Abbenes slaat u na het plaatsnaambordje, rechtsaf, de Neeltje Borremanbrug over.

Brug over de Hoofdvaart in Abbenes tijdens mijn wandeling van de Olmenhorstroute rond Lisserbroek

U kunt ook een eindje doorlopen, want een eindje verderop en iets van de route af, staat langs de Hoofdvaart een kerk. Deze kerk dateert uit 1869. De kerk werd betaald met de inkomsten van een geschiedenisboek over de Haarlemmermeerpolder. Het boek werd geschreven door schoolmeester Pieter Boekel.

De kerk aan de Hoofdvaart in Abbenes tijdens mijn wandeling van de Olmenhorstroute rond Lisserbroek

Als u terugloopt naar de Neeltje Borremanbrug, de brug oversteekt, rechtsaf en direct linksaf staat, komt u uit bij de Langerak. Deze straat loopt u in.  Na ongeveer 250 meter slaat u rechtsaf het Pieter Boekelpad in, een fietspad dat genoemd is naar deze schoolmeester. U verlaat via dit fietspad het dorp Abbenes.

Het begin van het Pieter Boekelpad in Abbenes tijdens mijn wandeling van de Olmenhorstroute rond Lisserbroek

Pieter Boekelpad en Turfspoor

Op het Pieter Boekelpad kunt u niet fout lopen. Er zijn geen zijwegen.

U loopt hier opnieuw langs de Nieuwekerkertocht. Door de hele polder lopen van deze tochten, zoals ook de Lissertocht (het water langs de Lisserweg), een brede en diepe poldersloot dat gebruikt werd om het overtollig water naar de Ringvaart af te voeren. Deze tochten worden gebruikt om de ontwatering van de polder te bevorderen.

De Nieuwerkerkertocht vanaf het Pieter Boekelpad tijdens mijn wandeling van de Olmenhorstroute rond Lisserbroek

Aan het eind van het Pieter Boekelpad slaat u linksaf, het Turfspoor op. Het Turfspoor is de oude dijk van de Lisserbroekpolder. Het turfspoor dateert nog van voor de drooglegging. Aan het begin van de 19e eeuw diende het voor de afvoer van turf. Er liep hier zelfs een rails overheen en er reden kiepkarretjes. Kijkt u naar rechts, dan ziet u de oude polder en aan de linkerkant ziet u de nieuwe polder.

Een boom langs het Turfspoor tijdens mijn wandeling van de Olmenhorstroute rond Lisserbroek

Lisserdijk

Het Turfspoor is een bochtige weg. Aan het eind komt u uit bij de Ringvaart. U slaat hier rechtsaf de Lisserdijk op en loopt langs de Ringvaart terug naar startpunt op de hoek van de Lisserdijk en de Lisserbroekweg.

De Ringvaart is 60 kilometer lang. De Ringvaart werd langs de grens van het Haarlemmermeer gegraven, op drie plaatsen na, zoals de Lisserbroekpolder. In 1839 is men begonnen met het graven van de Ringvaart.

Aan de kant van de Ringvaart, zowel aan de kant van Lisse als Lisserbroek liggen mooie boten. Pas op het met verkeer, want het is een drukke doorgaande weg.

De Lisserbrug in Lisserbroek tijdens mijn wandeling van de Olmenhorstroute rond Lisserbroek

Mijn route

Praktische informatie

Afstand

De Olmenhorstroute heeft een lengte van 10 kilometer.

Start- en eindpunt

Het startpunt van de route is vanaf de parkeerplaats aan de Kanaalstraat 270 in Lisse aan de overzijde van de Ringvaart. Vanaf de parkeerplaats loopt u naar de hoek van Lisserdijk-Lisserbroekweg waar het officiële begin is van deze wandelroute.

Bereikbaarheid

Auto:
De parkeerplaats is aan de overzijde van de brug over de Ringvaart, aan de Kanaalstraat 270 in Lisse.

Openbaar vervoer:
Lisserbroek is bereikbaar met buslijn 162 van Connexxion. Dit is de bus van Hoofddorp via Nieuw-Vennep naar Lisse. De dichtstbijzijnde bushalte is Kruisbaak.

Fiets:
Uw fiets kunt u bij de parkeerplaats aan de Kanaalstraat in Lisse stallen. Ik was zelf ook op de fiets naar Lisserbroek gekomen en heb mijn fiets bij de bakkerij op de hoek van de Lisserdijk en de Lisserbroekerweg gestald.

Horeca

In Lisserbroek en op Landgoed De Olmenhorst zijn horecagelegenheden gevestigd.

Landgoed De Olmenhorst tijdens mijn wandeling van de Olmenhorstroute rond Lisserbroek

Honden

Honden zijn op Landgoed De Olmenhorst toegestaan, mits aangelijnd. In de Fruitloods en in de speeltuin zijn honden niet welkom.

Openingstijden

Landgoed De Olmenhorst is geopend van zonsopkomst tot zonsondergang.

Overnachten

Er zijn veel overnachtingsmogelijkheden in Lisserbroek en omgeving. U vergelijkt hotels en de prijzen via Booking.com.

U kunt vanuit Lisserbroek ook heel goed de omgeving verkennen en bijv. de Bollenstreek, Leiden Haarlem of Amsterdam bezoeken.

U kunt ook gebruik maken van een B&B. Bekijk hier het aanbod van Airbnb. Boekt u voor de eerste keer via Airbnb? Met deze link krijgt u korting op uw eerste boeking.

Bewaar op Pinterest

Ik liep de Olmenhorstroute, een wandeling rond Lisserbroek in de gemeente Haarlemmermeer. Plekken die u aandoet tijdens deze wandeling van 10 kilometer zijn Lisserbroek, Landgoed De Olmenhorst en Abbenes. Alles over de Olmenhorstroute leest u in dit artikel. #olmenhorstroute #landgoeddeolmenhorst #lisserbroek #haarlemmermeer #jtravel #jtravelblog Ik liep de Olmenhorstroute, een wandeling rond Lisserbroek in de gemeente Haarlemmermeer. Plekken die u aandoet tijdens deze wandeling van 10 kilometer zijn Lisserbroek, Landgoed De Olmenhorst en Abbenes. Alles over de Olmenhorstroute leest u in dit artikel. #olmenhorstroute #landgoeddeolmenhorst #lisserbroek #haarlemmermeer #jtravel #jtravelblog Ik liep de Olmenhorstroute, een wandeling rond Lisserbroek in de gemeente Haarlemmermeer. Plekken die u aandoet tijdens deze wandeling van 10 kilometer zijn Lisserbroek, Landgoed De Olmenhorst en Abbenes. Alles over de Olmenhorstroute leest u in dit artikel. #olmenhorstroute #landgoeddeolmenhorst #lisserbroek #haarlemmermeer #jtravel #jtravelblog
Ik liep de Olmenhorstroute, een wandeling rond Lisserbroek in de gemeente Haarlemmermeer. Plekken die u aandoet tijdens deze wandeling van 10 kilometer zijn Lisserbroek, Landgoed De Olmenhorst en Abbenes. Alles over de Olmenhorstroute leest u in dit artikel. #olmenhorstroute #landgoeddeolmenhorst #lisserbroek #haarlemmermeer #jtravel #jtravelblog Ik liep de Olmenhorstroute, een wandeling rond Lisserbroek in de gemeente Haarlemmermeer. Plekken die u aandoet tijdens deze wandeling van 10 kilometer zijn Lisserbroek, Landgoed De Olmenhorst en Abbenes. Alles over de Olmenhorstroute leest u in dit artikel. #olmenhorstroute #landgoeddeolmenhorst #lisserbroek #haarlemmermeer #jtravel #jtravelblog Ik liep de Olmenhorstroute, een wandeling rond Lisserbroek in de gemeente Haarlemmermeer. Plekken die u aandoet tijdens deze wandeling van 10 kilometer zijn Lisserbroek, Landgoed De Olmenhorst en Abbenes. Alles over de Olmenhorstroute leest u in dit artikel. #olmenhorstroute #landgoeddeolmenhorst #lisserbroek #haarlemmermeer #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Author picture

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven