In juni 2018 las ik een persbericht in een lokale krant met de aankondiging dat studenten van de opleiding Travel & Hospitality van het MBO College Airport in Hoofddorp op maandag 2 juli om 10.00 uur een historische wandeling langs de historische bezienswaardigheden van Hoofddorp organiseren. Dat lijkt me wel leuk en ik geef me op als deelnemer aan deze wandeling.
Op maandag 2 juli fiets ik naar het MBO College Airport. Na ontvangst worden er groepjes gemaakt, die bestaan uit een paar studenten en een paar 'toeristen'. Ik weet niet wat ik ervan moet verwachten, maar het verbaast me dat er zoveel belangstelling voor is, want de opkomst is groot.
Ik zit in het groepje dat begeleid wordt door de studenten Bente, Noa, Sas en Ivanka.
In een klaslokaal krijgen we een korte presentatie over de reden van inpoldering en worden een paar bezienswaardigheden van de Haarlemmermeer genoemd (Cruquius, Mysteryland, Schiphol). Ik ben het niet helemaal eens met Mysteryland, want bijv. het Historisch Museum Haarlemmermeer wordt niet genoemd.
Tijdens de inleiding was verteld dat de studenten ter voorbereiding op deze opdracht twee bezienswaardigheden in de Haarlemmermeer hadden bezocht, het Cruquius Museum en het Historisch Museum Haarlemmermeer.
We vertrekken voor de wandeling van ongeveer 5 kilometer door het centrum van Hoofddorp. De eerste stop is op de brug over de Hoofdvaart aan de van Heuven Goedhartlaan, waar we op de Calatravabruggen worden gewezen, drie bruggen, ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava, over de Hoofdvaart (en niet de Ringvaart zoals één van de studentes zegt). De bruggen luisteren naar de naam harp, citer en luit.
We vervolgen onze weg langs het water naar de kruising van de Paxlaan. Hier staat Molen de Eersteling, die van donderdag t/m zaterdag is te bezoeken. Deze korenmolen is gebouwd in 1856. In 1977 is de molen vanaf een plek in het centrum verplaatst naar de plek bij de Geniedijk op een heuvel dat deel uitmaakt van de Stelling van Amsterdam, waar de molen nu staat. We lopen om de molen heen naar het fort dat net als de Geniedijk deel uitmaakt van de Stelling van Amsterdam. Het fort is niet te bezoeken.
Wat onderweg opvalt is dat wij, 'toeristen' beter de weg weten waar we langs moeten en waar de historische gebouwen staan, dan de studenten. Excuses van hen is dat ze de vrijdag er voor de route wilden verkennen, maar omdat bijna alle studenten van buiten Hoofddorp moeten komen en er die vrijdag een landelijke busstaking was en ze dus niet op school konden komen en de route niet hadden gelopen, hadden ze geen idee waar ze heen moesten. Met een plattegrond en beschrijving in de hand lopen we verder naar het Oude Raadhuis, het voormalige stadhuis van de Haarlemmermeer uit 1867. Nu is het in gebruik als horecagelegenheid en theater.
Om de hoek van het Oude Raadhuis is het Kantongerecht gevestigd. Dit pand is nu in gebruik bij een advocatenkantoor. Dit gebouw stamt uit 1911. We steken de Kruisweg over en komen uit bij Hotel De Beurs. Dit is een bekend hotel aan de rotonde in het centrum van Hoofddorp. Het gebouw dateert uit 1863. Vroeger was het een graanbeurs, nu dus een hotel.
De route geeft aan dat we naar het oude stationsgebouw aan de Stationsweg moeten lopen, maar daar aangekomen, zien we dat hier niets van te zien is, omdat het pand gerenoveerd wordt. Hier liep tussen 1912 en 1935 de niet meer bestaande Haarlemmermeerspoorlijnen Aalsmeer-Haarlem en Hoofddorp-Leiden. De huidige spoorlijn naar Schiphol en Leiden ligt aan de rand van Hoofddorp. Als we allemaal de achterkant van de route hadden gelezen, hadden we kunnen weten dat dit stukje lopen voor niets is geweest.
Aan de andere kant van de Hoofdvaart lopen we terug naar de rotonde waar het Polderhuis staat. Dit was vroeger het Waterschapshuis en was hier het Hoogheemraadschap gevestigd. Nu is het in gebruik als kantoor van een vermogensbeheerder. Naast het gebouw uit 1913 staat een beeld van de bekende waterbouwkundige Leeghwater.
Na het Polderhuis lopen we naar de Hoofdvaartkerk met daarnaast de vroegere pastorie en het Brandpunt. Aan de andere kant bevindt zich de begraafplaats. De Hoofdvaartkerk is nu een restaurant, Jopenkerk, maar vroeger en dat is nog niet zo lang geleden, was dit de Nederlands Hervormde Kerk van Hoofddorp. De kerk stamt uit de 19e eeuw. Ik kan het niet laten om even binnen te kijken. De deur staat open en ik ben nadat het als kerk gesloten is, nooit meer binnen geweest. Vroeger kwam ik hier wekelijks i.v.m. kerkdiensten en koorrepetities die hier plaats vonden. Het is wel erg veranderd maar het orgel en de galerij zijn niet gesloopt tijdens de verbouwing naar restaurant.
Langs de Hoofdvaart lopen we terug naar het MBO College Airport.
Het bordje met de uitleg Graan voor Visch lopen we voorbij. Maar bij deze de uitleg: Graan voor Visch is de naam van een wijk in Hoofddorp. De naam is afkomstig van een boerderij die in de buurt stond en verwijst naar het feit dat er destijds akkerland lag waar voorheen water was geweest, het voormalige Haarlemmermeer en enkele andere meren. Dit akkerland is nu volgebouwd.
Bij school aangekomen is er koffie, thee en water. Dit smaakt na zo'n wandeling en deze hitte heerlijk. Beoordelingsformulieren, die al uitgedeeld waren, kunnen nu worden ingevuld. Dit is voor de begeleidende studenten een leermoment en de beoordelingen worden meegenomen in de cijfers van deze opleiding.
Er zijn wel aandachtspunten zoals de voorbereiding, maar dat is ook overmacht dat er net op dat moment in de voorbereiding een landelijke busstaking plaatsvindt. Zelf vind ik dat er iets meer informatie gegeven had mogen worden en ook niet alle gegeven informatie klopte.
Na het inleveren van de formulieren en de feedback naar de studenten, ben ik samen met een paar anderen met een leraar meegelopen naar de hangar waar de leerlingen van de afdeling luchtvaarttechniek les krijgen. Hier staan verschillende soorten vliegtuigen en zelfs een helikopter.
Het was een fantastische wandeling die de moeite van het lopen waard is. Een bezienswaardigheid die ook meegenomen had kunnen worden en niet uit de route lag, was de Rooms Katholieke Kerk aan de Kruisweg, niet ver van Hotel de Beurs.
Ik heb genoten en het is voor herhaling vatbaar.
Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.
Bewaar op Pinterest
Reacties mogelijk gemaakt door CComment