In dit artikel beschrijf ik de Stadse Tocht Haarlem via de Bolwerken, Buitenplaats Elswout en de Haarlemmerhout. Deze Stadse Tocht Haarlem heeft een lengte van 14 kilometer. De wandeling begint en eindigt bij NS-Station Haarlem. U loopt via de Bolwerken aan de achterkant van het station, via het buitengebied naar Buitenplaats Elswout en via de Haarlemmerhout loopt u door Haarlem Centrum terug naar NS-Station Haarlem. Een leuke wandeling in Haarlem.
Inhoudsopgave
Stadse Tocht Haarlem
De binnenstad van Haarlem is het makkelijkst per bus of trein via NS-station Haarlem te bereiken. Het station ligt aan de rand van het centrum en is het begin- en eindpunt van deze Stadse Tocht Haarlem.
Bolwerken
Deze Trage Tocht Haarlem begint aan de achterkant. Dit is de oostelijke uitgang Kennemerplein, bij de AH-to-go. Als u met de bus aankomt moet u het station doorlopen of er om heenlopen. Om door het station te lopen moet u in- en uitchecken met uw OV-chipkaart. U steekt de weg achter het station over en bij de gele villa KinderGarden loopt u de trap op. U komt uit in de Bolwerken van Haarlem.
De Bolwerken is een stadspark en Bolwerkplantsoen in het centrum van Haarlem. De Bolwerken bleven over toen de stadsmuren in de 19e eeuw werden gesloopt. Het park omvat de voormalige vestingwerken van Haarlem. In de 19e eeuw werden de vestingwerken een stadspark in Engelse landschapsstijl door Jan David Zocher, een bekende Haarlemse tuinarchitect die ook het Vondelpark in Amsterdam heeft ontworpen.
U wandelt langs de singelgracht en passeert een gele villa aan uw linkerhand. Na deze villa steekt u de straat over en loop door de Franklin Hoevenstunnel het park in tot aan het einde van het park.
Woonwijk en buitengebied van Haarlem
U steekt brug over de Kinderhuissingel over. U loopt vanaf de brug rechtdoor, de Garenkokerskade op. Deze straat loopt u een heel eind uit, onder een gebouw door.
U steekt de Garenkokersbrug over en loopt langs de gracht via kade aan andere kant. Op de kruising bij de Delftbrug slaat u linksaf en u loopt de klinkerstaat tot aan het eind uit, dit is de Duvenvoorsdestraat. Aan het eind steekt u de verkeersweg over en loop rechtdoor de Hoofmanstraat door.
Bij de Brouwerskade steekt u de brug over en slaat rechtsaf de Brouwersvaart op. U loop onder de spoorviaduct door langs de Houtmankade en via een voetgangersbrug naar het Houtmanpad. Na de brug loopt u via een halfverhard pad langs vaart.
Via een tunneltje loopt u onder een drukke weg door en steekt een hoog bruggetje over en vervolgt uw weg langs het water.
U loopt met de bocht mee langs het water tot het volgende bruggetje die u oversteekt. Dit is het Rollandspad.
Via de Hendrik Roozenlaan komt u uit in de Leendert Meeszstraat. Aan het eind van deze straat loopt u recht op de kerk af. Om de hoek ligt café Het Wapen van Kennemerland. U loopt langs het café via een halfverhard pad tussen de weilanden. Via een bruggetje loopt u recht op een wit huis met wit hek af.
Links is een weg, het bos is, rechtsaf loopt een asfaltweg naar buitenplaats Elswout. U steekt de grote weg over naar de toegangspoort van Elswout.
Buitenplaats Elswout
De route gaat buitenom via het bos over de buitenplaats.
Buitenplaats Elswout ligt in Overveen en is 85 hectare groot. De buitenplaats is eigendom van Staatsbosbeheer. Buitenplaats Elswout heeft een schitterende parkachtige begroeiing met veel stinsenplanten (zoals daslook, boshyacinten, de gele Doronicum orientale en vogelmelk) en historische gebouwen. Op de buitenplaats liggen onder andere een landhuis, stallen en de orangerie. De orangerie doet nu dienst als horecagelegenheid en is volgens de website alleen op zondag geopend. Buitenplaats Elswout is gesticht door Carl Jansz. du Moulin, een van oorsprong Vlaamse lutherse koopman die van jongs af aan voornamelijk handelde op Rusland. In 1633 liet hij bij Overveen een buitenplaats bouwen in Hollands classistische stijl. Elswout is een rijksmonument. Het landgoed is een oase van groen waar het fantastisch wandelen is.
De ingang ligt aan de Elswoutslaan 12a, 2051 AE Overveen. Het gratis toegankelijke park is iedere dag geopend van zonsopkomst tot zonsondergang. Er zijn twee gemarkeerde wandelroutes. Deze Stadse Tocht volgt een deel van beide wandelroutes.
De route over de buitenplaats gaat langs het water, door het bos, over houten bruggetjes en af en toe moet u een beetje klimmen. Geniet van dit schitterende gebied.
Aan het eind van uw rondje over buitenplaats Elswout loopt u via de poort terug naar uitgang en steekt de weg weer over.
Landgoed Duinvliet
U sla opnieuw het Duinvlietspad op. Tot aan de poort. U loopt door de poort landgoed Duinvliet op.
Duinvliet maakt deel uit van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Duinvliet is een stadspark/bos van 11 hectare. Ook dit bos is in beheer van Staatsbosbeheer. U maakt hier een mooie boswandeling. Via de Bovenweg en de Oosterduinweg verlaat u Landgoed Duinvliet.
Woonwijk van Haarlem
Vanaf de Oosterduinweg slaat u rechtsaf de Burgemeester Peereboom Vollerlaan in. Dit is een villawijk van Aerdenhout. Aan het eind van deze weg steekt u de weg over en vervolgt u uw weg door het Munterslaantje. Aan het eind slaat u linksaf een fietspad en direct weer rechtsaf om via een tunneltje onder een drukke weg door te lopen. Dit is de Westelijke Randweg om Haarlem.
Na het tunneltje loopt u een stuk rechtdoor. U komt uit aan de Leidsevaart. U steekt de drukke Leidsevaart over en de eerste brug. Na de brug loopt u om de manage en slaat rechtsaf een houtsnipperpad in.
Haarlemmerhout
Aan het eind van dit pad staat rechts een koepel. Deze koepel staat in het Eindenhout, onderdeel van de Haarlemmerhout.
De Haarlemmerhout is het oudste stadsbos van Nederland. Het is een populair recreatiegebied en hondenuitlaatgebied. De Haarlemmerhout omvat drie deelgebieden:
- de Kleine Hout is een stadspark
- de Grote Hout is een stadsbos
- landgoed Eindenhout is een natuurgebied
Aan de andere kant van de verkeersweg gaat het Haarlemmerhout verder. In het bos staat het monument van Laurens Janszoon Coster, één van de uitvinders van de boekdrukkunst. Het is een vierkante tombe, met aan de vier zijden een Nederlandse tekst, het wapen van Haarlem, een Latijnse tekst en het wapen van Coster.
U loopt om het monument heen tot aan de drukke weg. Het Kleine Hout en Grote Hout zijn van elkaar gescheiden door een provinciale weg tussen Haarlem en Heemstede. Bij de Kleine Hout bevinden zich Paviljoen Welgelegen, een theehuis, een hertenkamp en een kinderboerderij, het Hildebrandmonument en muziekkoepel Het Koepeltje.
U steekt de weg over. Rechts staat het Hildebrandmonument. U slaat linksaf en loop om de kinderboerderij en het hertenkamp. Naast de kinderboerderij staat Theehuis De Haarlemmerhout. Heeft u vers en koud water nodig, dan kunt u naast het theehuis uw waterfles vullen via een watertappunt.
Na het theehuis slaat u rechtsaf richting de verkeerslichten. Dit is het Kleine Hout. Hier staan kunstwerken die deel uitmaken van de beeldengalerij langs de Dreef. Sommige van deze beelden zijn na het verschijnen van mijn artikel verdwenen en anderen zijn verplaatst en er zijn een paar nieuwe kunstwerken bij gekomen.
Haarlem
Aan de overkant van de grote weg loopt u langs Paviljoen Welgelegen, het provinciehuis van de provincie Noord-Holland.
Aan de andere kant van het provinciehuis ligt het Frederikspark. Hier loopt u doorheen tot aan de Grote Houtstraat. U bent weer in de stad, het is druk met verkeer. U loopt een eind door de Kleine Houtstraat en naast huisnummer 47 slaat u de Gravinnesteeg in. Kijk aan het einde van de steeg eens omhoog, hier is street art te spotten. Het dak van de ingang van de moderne Gravinnehof is beschilderd. U bent aangekomen bij het Spaarne.
Langs het water loopt u door tot net voorbij het Teylers Museum steekt u de straat weer over om tegen het verkeer in langs de Bakenessergracht te lopen. Dit is een mooi stukje Haarlem. Aan de Bakenessergracht 46 staat het oude woonhuis van Rabbijn Simon Philip de Vries. De Vrijheidswandeling in Haarlem loopt hier ook langs. Tot voor kort herinnerde alleen een plaquette in de muur aan Rabbijn Simon Philip de Vries. Sinds april 2022 liggen er ook twee Stolpersteine / Struikelstenen voor Simon Philip de Vries en zijn vrouw Judith. Zij werden tijdens de Tweede Wereldoorlog opgepakt en op 24 maart 1944 om het leven gebracht in het kamp in Bergen-Belsen.
Aan het einde van de Bakenessergracht slaat u linksaf en aan het eind van deze weg rechtsaf de Jansstraat en Jansweg in. U loopt een stuk rechtdoor en komt uit bij Station Haarlem.
Deze Stadse Tocht Haarlem is ten einde want voor u ligt NS-Station Haarlem. Een fantastische wandeling door een grotendeels voor mij onbekend Haarlem en zijn buitengebied met mooie delen, zoals de Bolwerken, Buitenplaats Elswout en delen van Haarlemmerhout en natuurlijk de binnenstad van Haarlem. Minder interessant zijn de delen door de stadswijken.
Praktische informatie
Afstand
Deze Stadse Tocht Haarlem heeft een lengte van 14 kilometer.
Start- en eindpunt
Het startpunt van deze Stadse Tocht is bij het NS-Station van Haarlem, Kennemerplein 1.
Bereikbaarheid van Haarlem
Haarlem is met de auto en het openbaar vervoer goed bereikbaar.
- Auto:
Haarlem heeft vijf parkeergarages in het centrum: Station, De Appelaar, De Kamp, Raaks en Houtplein. De parkeertarieven in Haarlem centrum zijn hoog. Ik raad u aan om naar het P+R-terrein bij NS-station Haarlem-Spaarnwoude te rijden. Dit is vlakbij de Ikea, vlakbij de A9 tussen Haarlem en Amsterdam. Vanaf NS-station Haarlem-Spaarnwoude neemt u de trein of bus (buslijn 2, 15, 80 of 280) naar Haarlem. Het parkeerterrein bij de Ikea is 24 uur per dag, 7 dagen per week geopend. - Trein:
Haarlem heeft twee treinstations: Station van Haarlem en station Haarlem Spaarnwoude. Kom u per trein, kijk dan eens rond op het station van Haarlem. - Bus:
Met buslijn R-NET 300 van Connexxion rijdt u binnen een half uur van luchthaven Schiphol via Hoofddorp naar het centrum of station van Haarlem. Vanuit de hele regio rijden veel bussen via de Tempelierstraat, het centrum en het Station van Haarlem.
Horeca
Onderweg komt u in Haarlem veel horecagelegenheden tegen. Een paar voorbeelden buiten het centrum van Haarlem zijn:
- 't Wapen van Kennemerland
- Orangerie Elswout, dit restaurant is alleen op zondag geopend.
- Theehuis De Haarlemmerhout
Overnachten
Er zijn veel overnachtingsmogelijkheden in Haarlem. U vergelijkt hotels en de prijzen via Booking.com en Vakantiedealz.
Wilt u niet in een hotel verblijven dan is een huisje via Natuurhuisje een mogelijkheid.
U kunt ook gebruik maken van een B&B. Bekijk hier het aanbod van Airbnb.
In Haarlem zijn volop mogelijkheden om u te vermaken. Er zijn veel musea en tal van wandelroutes in en rond Haarlem.
Wat is een Stadse Tocht?
Een Stadse Tocht is een wandelroute door de groene en de blauwe gangen van een stad. Daarbij verkennen we de overgangen naar het buitengebied. Langs de beek of de vaart de stad uit wandelen, door parken, plantsoenen en rafelrandjes. Zeventig procent onverhard haal je bij een Stadse Tocht niet. Wel liefst zoveel mogelijk over vrij liggende, exclusieve wandel- en fietspaden. Er staan 67 Stadse Tochten beschreven op de website van Wandelzoekpagina. Er wordt met het samenstellen van de route rekening gehouden met de bereikbaarheid met het openbaar vervoer. De wandelingen hebben allemaal een routebeschrijving, een topografische wandelkaart en GPS-track. Deze wandelroute is, tegen betaling of gratis als u een abonnement heeft op Wandelzoekpagina voor het downloaden van de Trage Tochten en Groene Wissels, te downloaden als PDF-bestand met routekaart, GPX-bestand en GPS-track via de website van Wandelzoekpagina. De Stadse Tocht Haarlem is samengesteld door Rutger Burgers van Routwerk.nl.
Lees meer: Alles over GPX-bestanden en GPS-wandelen
Mijn route
Voor meer foto's van de Stadse Tocht in Haarlem, zie: Foto's van de Stadse Tocht Haarlem.
Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer.
Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.
Bewaar op Pinterest
Reacties mogelijk gemaakt door CComment