JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Ik maakte een mooie stadswandeling maken door de binnenstad van Groningen maken. In dit artikel vertel ik u mijn route en vertel u meer over de bezienswaardigheden waar u langs loopt. Loopt u mee?

 

Ik maakte een mooie wandeling door de stad Groningen. Een stad waar ik veel kwam om bijv. te winkelen. Ik ben 10 kilometer buiten de stad opgegroeid en met bijv. kleding kopen aangewezen op de kledingwinkels in Groningen. Ook heb ik vier jaar in Groningen op school gezeten.

Deze wandeling door de stad Groningen begint op het Gedempte Zuiderdiep. De reden: ik kom hier aan met de bus. Vanaf de bushalte loopt u in de richting van de schoenenwinkel Happy Walker en u slaat rechtsaf de Rademarkt in. Aan het eind van de straat staat de katholieke Sint Jozefkerk. De 76 meter hoge toren van deze kerk heeft de vorm van een zeshoek. Daardoor zijn vanuit alle richtingen twee klokken zichtbaar, maar vanuit veel richtingen zelfs drie. Het zien van drie klokken tegelijk werd soms schertsenderwijs gerelateerd aan de effecten van alcohol. Dankzij deze eigenaardigheid heeft de toren de bijnaam 'dronkemanstoren' gekregen. U kunt de kerk bezichtigen.

           De Sint Jozef Kathedraal in Groningen      Het Sint Anthonygasthuis in Groningen

 

Tegenover de Sint Jozefkathedraal bevindt zich het hofje Sint Anthonygasthuis. Dit hofje werd in 1517 gesticht met als doel armen en zieken op te vangen.

Na een eventueel bezoek aan de Sint Jozefkathedraal en het hofje loopt u terug naar het Gedempte Zuiderdiep en rechtdoor door de Oosterstraat.

Voorbij de Jumbo supermarkt slaat u rechtsaf de Kleine Peperstraat en daarna de Peperstraat in voor een bezoek aan het Geertruids- of Pepergasthuis. Het Pepergasthuis aan de Peperstraat 22 is een hofje. De Peperstraat ligt midden in het uitgaansgebied van Groningen. Het is een bijzonder plekje in een rumoerige buurt. Het hofje stamt uit 1405 en was bedoeld voor pelgrims. Later woonden hier ouderen.

                 Het Pepergasthuis in Groningen            De Martinitoren in Groningen

 

Als u het hofje hebt bezocht, loopt u door de Peperstraat naar de Grote Markt, het centrum van Groningen. De Grote Markt heette tot in de 19e eeuw de Breede Merckt. De markt is het middelpunt van Groningen. Hier staat het symbool van Groningen, de Martinitoren. De Martinitoren is 96,8 meter hoog. In Nederland zijn alleen de Utrechtse Domtoren en de Nieuwe Kerk in Delft hoger. Vroeger heette de kerk de 'Sint-Maartenskerk'. Het is de oudste kerk van Groningen. De Martinitoren helt over naar het westen. Mocht u zin hebben, u kunt de Martinitoren beklimmen. Weet u hoeveel treden de toren heeft?

Andere beeldbepalende gebouwen aan de Grote Markt zijn het stadhuis en het Goudkantoor. In de achtergevel van het stadhuis zijn kogelgaten te zien.
Aan de Grote Markt zijn veel horecazaken met terrassen gevestigd.

               Horecagelegenheden aan de Grote Markt in Groningen           Het Goudkantoor aan de Grote Markt in Groningen

 

Vanaf tribune met het VVV-kantoor heeft u een schitterend uitzicht over de stad. Er wordt hier druk gebouwd aan het Groninger Forum dat in 2019 klaar moet zijn.

Loop via de rechterkant (de zuidkant) langs de Martinikerk. Hier staat een bronzen tafeltje waarop een 3D-plattegrond van de binnenstad van Groningen te voelen is. Hierbij staan enkele codes in braille. De letters in het braille-alfabet worden voorgesteld door puntjes op een raster van 2 bij 3.

U loopt verder de Sint Jansstraat in. Op nummer 2 (aan de linkerkant als u vanaf de Grote Markt komt) is het GRID Grafisch Museum gevestigd. Met uw museumkaart kunt het dit museum over de drukkerij en boekbinderij bezoeken.

Het GRID Grafisch Museum in Groningen

 

Loop langs de Martinikerk en sla linksaf het Martinikerkhof op. Hier staat het provinciehuis van de provincie Groningen. Het plein tussen de Martinikerk en het Provinciehuis is aangelegd in een cirkelpatroon. De stenen die in dit cirkelpatroon zijn gebruikt zijn ongeveer 10 cm breed en 16 cm lang.

Het Prinsenhof is een monumentaal pand aan het Martinikerkhof 23. Het pand bestaat waarschijnlijk al sinds de vroege Middeleeuwen. Bij de Theeschenkerij de Prinsentuin kunt u een pauze nemen voor een kopje koffie/thee.

Via het Martinikerkhof steekt u diagonaal over naar de Gardepoort. U loopt door deze poort rechtdoor de Turfstraat uit. Aan het einde van deze straat slaat u linksaf de Turfsingel op. Aan u linkerkant ziet u de ingang van de Prinsentuin. De Prinsentuin ligt achter de Prinsenhof. Aan de linkerkant is de Prinsentuin met boven de toegangspoort een zonnewijzer met Romeinse cijfers die de uren van de dag aangeven. Deze zijn niet symmetrisch verdeeld: links van het midden bevinden zich alleen IX, X en XI, rechts van het midden I, II, t/m VI. Dit komt doordat de zonnewijzer niet precies naar het zuiden gericht is. De tuin is in 1626 aangelegd voor Stadhouder Willem Frederik. Het is de moeite van een bezoek waard. De tuin is aangelegd met een rozentuin, een kruidentuin en een pad overgroeid met bomen.

                                             De Gardepoort in Groningen           De Prinsentuin in Groningen

 

U vervolgt, na uw bezoek aan de Prinsentuin, uw weg over de Turfsingel. Een mogelijkheid is om hier de Maagdenbrug over te steken of om langs de Turfsingel in de richting van de Ebbingebrug te lopen. Vanaf de Maagdenbrug ziet u het gebouw van de vrijmetselaars. De vrijmetselaars hebben een passer en de winkelhaak in hun wapen, ziet u ze?

Via de Spilsluizen, het verlengde van de Turfsingel, loopt u naar de Oude Boteringestraat. Onderweg is aan uw linkerhand een ouderwets winkeltje 'Magazijn De Klomp' met huishoudelijke artikelen. Deze winkel is van woensdag t/m vrijdag van 10.00-17.30 uur en op zaterdag van 10.00-17.00 uur geopend.

Magazijn De Klomp in Groningen

 

Voorbij de Broerstraat ziet u het Calmershuis, één van de oudste panden van Groningen. Naast het Calmershuis staat de Openbare Bibliotheek (Oude Boteringestraat 16). Op het voorplein van de bibliotheek hangt aan de gevel van de linkervleugel een plaquette. De plaquette herinnert aan Johan Bernoulli en Dorothea Falkner. Zij woonden hier in 1700. Hun zoon Daniel is de beroemde wis- en natuurkundige van het 'Bernoulli-effect', dat de opwaartse kracht op een vliegtuigvleugel verklaart.

U loopt terug naar de Broerstraat. In de Broerstraat bevindt zich de Rijksuniversiteit Groningen. Deze universiteit werd in 1614 opgericht. Op de rechter topgevel van het academiegebouw staat een beeld van mathematica: de personificatie van de wiskunde met een globe in haar hand.

Via de Broerstraat loopt u door tot aan de Oude Kijk in 't Jatstraat en slaat hier linksaf de Oude Kijk in 't Jatstraat in en daarna rechtsaf de Kleine Kromme Elleboog in. Na de ingang van het University Hotel slaat u linksaf. Op het Pintelierplein bevindt zich een Belgische kroeg. Op de gevel ziet u een replica van Manneken Pis en een grote thermometer die de temperatuur zowel in graden Celsius als graden Fahrenheit aangeeft.

U loopt tot aan de Uurwerkersgang en slaat dan linksaf tot aan het Harmoniegbouw. Loopt u eens onder de bogen van het Harmoniegebouw door en kijk rond in deze doorgang.

          Het gebouw van de Rijksuniversiteit Groningen       Het Harmoniegebouw in Groningen

 

Aan het eind van de Uurwerkersgang slaat u rechtsaf De Laan in. Deze straat gaat over in de Gasthuisstraat. Aan het eind van deze straat ziet u het water van de Noorderhaven. De Noorderhaven is een deel van de Diepenring van Groningen. De haven ligt op de plek waar de A overgaat in het Reitdiep. In de Noorderhaven liggen vooral varende woonschepen en schepen voor toeristische vaarvakanties. Het is een fotogenieke plek in Groningen.

Langs de Noorderhaven loopt u door tot aan de Visserbrug en loop u de Hoge der A op. U kunt ook de brug oversteken en langs de Lage Der A lopen. Het maakt niet uit welke kant u loopt. Deze route gaat tot aan de A-Brug. Dit is een draaibrug.

          Noorderhaven in Groningen      Het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen

 

Vanaf de A-brug slaat u linksaf de Brugstraat in. Op nummer 24 bevindt zich het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Een leuk museum, gratis toegankelijk met uw museumkaart, in twee oude met elkaar verbonden gebouwen waar u nog oude elementen terugvindt en alles te weten komt over de scheepvaart in Noord-Nederland. Op het moment dat ik er ben, wordt hier de tentoonstelling Made in stad. Stoelen van meubelfabriek Huizinga gehouden.

Na dit museumbezoek vervolgt u uw weg langs de A-kerk en over de Vismarkt. De A-kerk is een gotische kruisbasiliek. Dit was vroeger een Rooms-katholieke kerk maar sinds 1594, de Reformatie, is dit een Protestantse kerk. De Vismarkt is één van vele pleinen in de Groningse binnenstad. Het vermoeden bestaat dat de Vismarkt al in de Romeinse tijd bestond en bedoeld was als centraal plein in de binnenstad.

Vanaf de Vismarkt slaat u rechtsaf de Folkingestraat in. De Folkingestraat bestond al rond het jaar 1000. De straat is genoemd naar het geslacht Folkerdinghe. Zij woonden op de hoek met het A-Kerkhof. Het is een kunstzinnige straat met antiek, kunstwinkels, veel boetiekjes, delicatessenzaken en lunchplekken. Het was ook het Joodse centrum van Groningen. Op nr. 36 bevond zich de joodse school en op nr. 60 bevindt zich de synagoge. In de straat bevinden zich 5 kunstwerken: een bronzen deur, foto's uit begin 19e eeuw en keramisch kunstwerk, het woord weggehaald en een reeks halve manen. Zij herinneren aan het Joodse karakter van deze straat. In de voorgevel van de Joodse synagoge zit een prachtig raam met daarin de Davidster.

Vanuit de Folkingestraat steekt u het Gedempte Zuiderdiep over en loopt u door de Ubbo Emmiusstraat naar de Museumbrug langs het Groninger Museum. De brug is een verkeersader tussen het Centraal Station en het centrum van Groningen. Het markante gebouw tegenover het station staat in het water en is sinds 1994 in gebruik als museum.

Deze wandeling is bijna ten einde. Als u de straat oversteekt, loopt u recht op een symbool van Groningen af: het Peerd van Ome Loeks. Het verhaal gaat dat het beeld is gemaakt als herinnering aan het renpaard van Lucas (Loeks) van Hemmen. Hij was pikeur en eigenaar van café en stalhouderij De Slingerij in de stad. In 1910 stierf zijn paard. Toen de paardenslager het dier op kwam halen, zongen een paar jongens: 't Peerd van Ome Loeks is dood'. Dit was en is nog steeds het begin van een bekend Gronings volkswijsje. Er zijn ook bronnen die beweren dat het lied gebaseerd is op een Duits studentenlied.

          Peerd van Ome Loeks in Groningen      In het Stationsgebouw van Groningen

 

Uw eindpunt is bereikt. Het Station van Groningen. Neem een kijkje in het mooie stationsgebouw. De ontwerper van dit gebouw uit 1896 is architect Isaac Gosschalk. De stationshal is mooi versierd met kordons, gevelstenen en decoratief beeldhouwwerk. In het plafond bevindt zich een cirkelvormig raam met 16 gelijke sectoren.

 

Mijn route

De routekaart van mijn wandeling door Groningen

 

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Ik maakte een mooie wandeling door Groningen. Mijn route en de bezienswaardigheden lees je in dit artikel. Lees je mee? #groningen #wandelen #hiken #stadswandeling Ik maakte een mooie wandeling door Groningen. Mijn route en de bezienswaardigheden lees je in dit artikel. Lees je mee? #groningen #wandelen #hiken #stadswandeling

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment