Header Zuid-Afrika / Copyright © JTravel.nl

Programma voor vandaag volgens de beschrijving van de reisorganisatie:

Route dag 7 : Swaziland – Hlulhuwe:
Voordat we onze reis voortzetten kunt u nog een wandeling maken in Mlilwane of op zoek gaan naar de nijlpaarden in de Hippopool bij het restaurant. Eenmaal onderweg bezoeken we een leuke souvenirmarkt en de Swazi Candles kaarsenfabriek, waar met de hand kaarsen worden gemaakt in vele motieven en vormen. We gaan de grens met Zuid-Afrika weer over en de komende twee nachten logeert u in een gezellige lodge in de omgeving van Hluhluwe.

Overnachting: Bayala Game Lodge – Hlulhuwe. (Voor meer foto's van dit hotel, zie artikel foto's hotels Zuid-Afrika).Vanochtend is de wake up call om 07.00 uur. Ik ben al eerder opgestaan. Ik kleed me aan en loop dan een rondje want ik wil wilde dieren spotten. Helaas dat lukt niet. Om 07.30 uur zitten we aan het ontbijt. De ontbijtruimte is bij een vijver waar krokodillen in zitten. Uiteindelijk zien we er twee, verder zitten er veel vogels. Ik loop terug naar mijn beehive om mijn spullen te halen en om uit te checken. Dit is een leuke plek. Het slapen is iets minder omdat je door de open 'deur' veel geluiden van buiten hoort. Om 08.30 uur rijden we weg. We moeten heel lang bij de uitgang wachten. Waarom weet niemand. We rijden twaalf kilometer naar de kaarsenfabriek Swazicandles. Naast deze fabriek is een openlucht souvenirmarkt. Hier is van alles en nog wat te koop, zoals batikkleden, houtsnijwerk, kleden, sieraden, beeldjes van zeepsteen. Verder is hier natuurlijk de kaarsenfabriek te vinden. Wij maken eerst een rondje buiten om te kijken wat er te koop is. Ik koop voor mezelf beeldjes van de Big Five in zeepsteen en nog twee olifantjes voor het thuisfront.

Een kaars in de vorm van een olifant in de Swazi Candles kaarsenfabriek

In de kaarsenfabriek zien we het proces van het kaarsenmaken, alles gebeurt hier handmatig. Het is grappig om te zien hoe iemand vanuit een bol paraffine een kaars in de vorm van een olifant maakt. Buiten bij een restaurantje drinken we koffie. Steve heeft vanochtend al beloofd dat we iets lekkers bij de koffie krijgen, maar hij wilde toen niet vertellen wat dit is. We krijgen een punt worteltaart. Het is heerlijk, de stukken taart zijn zo groot dat velen deze niet op krijgen. Het is bijna een complete maaltijd.

We vervolgen onze weg door het zuiden van Swaziland. Hier wordt voornamelijk suikerriet en ananas verbouwd. We rijden door het plaatsje Manzini, waar we graag willen rondkijken, maar daar is geen tijd voor. Om 12.30 uur lunchen we bij Nisela en daar zien we de groep van een andere Nederlandse organisatie weer. Ook zij hebben de lunch bij dit adresje niet ver van de grens. We krijgen een lichte lunch voorgeschoteld. Het is wel grappig om te zien dat de andere groep een andere lunch heeft dan wij. Wij krijgen salade, vlees, kip. Het is weer heerlijk.

We rijden naar de grens Swaziland - Zuid-Afrika. In Swaziland rijden we langs de Heilige Bergen waar de koning van Swaziland wordt begraven als hij komt te overlijden.

 

Bij de grens moeten we eerst een niet-geasfalteerde weg over met ons busje (terwijl ze bezig zijn met een asfaltweg maar dat aanleggen schijnt volgens Steve niet op te schieten en gaat ook zonder omweg rechtstreeks naar de grens, terwijl wij nu een eind moeten omrijden). Bij het kantoor van de douane van Swaziland krijgen we een uitreisstempel en dan gaan we een eindje wandelen om weer een inreisstempel voor Zuid-Afrika te ontvangen. Foto's maken bij de grens is niet toegestaan. Om 14.00 uur rijden we Zuid-Afrika weer in. We rijden in de provincie Kwazulu Natal. We krijgen de opdracht om na te denken over een paar excursies die de komende dagen optioneel zijn: een bushwalk, een boottocht in St. Lucia, een gamedrive in St. Lucia, de Sani Pass en het dorpje Nompondo. Vanaf 17.00 uur kunnen we dit bij Steve doorgeven want dan houdt hij kantoor in Bayala Lodge.

Op het terrein van Bayala Lodge worden door we door veel wild verwelkomd: impala’s, giraffes, wildebeest, zebra’s. Leuk om ze zo in je directe omgeving te zien. In de lodge krijgen we een welkomstdrankje en de kamerleutels. De meeste groepsleden hebben ronde huisjes, maar degenen die alleen reizen hebben een rijtjeskamer. De koffer is al heel snel gebracht. Eenmaal gedoucht, begint het ontzettend te regenen en onweren. Ik blijf lekker in mijn kamer en schrijf mijn verslag van vandaag en werk mijn administratie bij. Het blijft regenen. Daardoor blijf ik lekker op mijn kamer, want we eten toch pas om 19.00 uur. Maar schijnbaar is het toch de bedoeling om in de bar wat te drinken, want Steve komt me halen. Ik heb zo iets van ja, ik heb de tijd tot 19.00 uur of 18.30 uur en dan ga ik nog wel een keer om Steve te betalen voor de optionele excursies, maar er is een andere tijd afgesproken en dat heb ik niet meegekregen.

           We worden bij Bayala Lodge welkom geheten door een giraffe     Mijn kamer in Bayala Lodge in Hluhluwe

Lourence is weg, want de andere Nederlandse groep heeft buspech gekregen. Lourence en nog iemand zijn opgeroepen om die groep naar St. Lucia te brengen. Hij is rond 21.00 uur terug in Bayala Lodge. Wij hebben intussen heerlijk gegeten, soep, een stoofpotje 'poelie' en een custardtoetje na.

Morgenochtend is de wake up call om 06.00 uur. We maken morgen nog voor het ontbijt een bushwalk onder begeleiding van een gids. Wij hopen dat het dan droog is, want in de regen een bushwalk maken, lijkt ons niet zo leuk. Als het niet doorgaat krijgen we om 07.30 uur een wake up call. Ik ga op tijd slapen want ben moe vandaag.

Het weer: Half bewolkt half bewolkt en ± 25° C / later: Regen regen en ± 18° C


 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


Op dag 7 van mijn rondreis door Zuid-Afrika verlaat ik buurland Swaziland en rijd door naar mijn overnachtingsplek in Zuid-Afrika. Alles over de zevende dag van mijn reis door Zuid-Afrika lees je hier. Lees je mee? #zuidafrika #swaziland #reisverslag #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment