Header Zuid-Afrika / Copyright © JTravel.nl

Programma voor vandaag volgens de beschrijving van de reisorganisatie:

Route dag 6: Kruger National Park – Swaziland:
Deze ochtend rijden we naar Hazyview, een gezellig dorpje met veel leuke terrasjes, winkeltjes en een kunstgalerij, dit alles natuurlijk in Zuid-Afrikaanse sferen. Hier kunt u leuke aankopen doen of genieten van de bedrijvigheid om u heen. Ook heeft u de mogelijk om deel te nemen aan één van de optionele activiteiten. U kunt het Shangaan dorp van Chief Soshangana bezoeken, waar u wordt ingewijd in de rituelen en tradities van deze stam (optioneel). Ook is het mogelijk om een olifanten Sanctuary te bezoeken waar u alles leert over deze intelligente dieren en de mogelijkheid heeft om ze aan te raken en te voeren (optioneel). Aan het begin van de middag rijden we naar Swaziland waar we aan het eind van de middag aankomen in Mlilwane Wildlife Sanctuary. Hier overnachten we in zogenaamde Beehives, typisch Afrikaanse hutten.

Overnachting: Beehive Mlilwane Wildlife Sanctuary – Swaziland. (Voor meer foto's van dit hotel, zie artikel foto's hotels Zuid-Afrika).We worden vandaag om 06.30 uur gewekt. Ik kleed me aan en sluit mijn koffer. We trekken verder naar onze volgende bestemming en verlaten Kubu Safari Lodge. De koffer moet dus naar buiten. Als die buiten sta, loop ik naar het ontbijt. Ook moet ik mijn diners en drinken van de afgelopen twee dagen afrekenen. Ik loop daarna terug naar mijn kamer om mijn rugzak te halen. Ik kom in de bossen voor mijn kamer een kudu tegen. Het fotograferen gaat een beetje moeilijk omdat hij zich schuil houdt in de struiken. Om 08.30 uur rijden we. We worden door de Duitse eigenaren uitgeleide gedaan. Eenmaal op de toegangsweg staan aan beide kanten van het hek giraffes ons uitgeleide te doen. We gaan op weg naar Swaziland en rijden langs de grens met het Krugerpark. Af en toe zien we wild langs de kant van de weg. In Hazyview maken we bij een heel groot winkelcentrum bij de Maxi een koffiestop. We mogen nog even het winkelcentrum in. Het is een modern winkelcentrum buiten het dorp. Aan de optionele excursies die in de dagbeschrijving staan, wordt door niemand deelgenomen.

We rijden langs een stamgebied. De huizen/huisjes staan direct langs de kant van de weg met veel leven in de brouwerij. Later verandert het landschap en komen we door een gebied met fruitteelt en landbouw. De geiten en koeien grazen hier langs de kant van de weg. We maken een hele korte stop want Steve gaat fruit bij op een lokaal marktje kopen.

We zijn bij de grens met Swaziland. We worden gewaarschuwd om hier geen foto’s te maken want dat is hier bij de grens streng verboden. We moeten lopend de grens over. Bij het kantoortje van de Zuid-Afrikaanse douane krijgen we een stempel dat we Zuid-Afrika uit gaan.

In het grensgebied lunchen we bij de Zulu's. Het is een lopend buffet. Het is heerlijk en veel. Als we klaar zijn met de lunch, krijgen we een rondleiding door een typische Zulu-kraal. De eerste hut is van de vrouwen, de tweede is van moeder van de chief, dan de keuken en die van de chief van deze kraal. Met een stoktik moet toegang worden gevraagd. Dan lopen we een veldje op waar krukken gemaakt van boomstammen staan. We krijgen zang en dans voorgeschoteld. Het begint allemaal wat giechelig aan de kant van de zang- en dansgroep en wij hebben er weinig vertrouwen in dat het goed gaat komen maar het komt goed. Een paar uit onze groep worden nog gevraagd om mee te dansen. Het is wel toeristisch maar wel interessant en ze zingen goed.

We verlaten deze kraal en lopen verder naar de grens van Swaziland. Bij de grens krijgen we een stempel dat we Swaziland in mogen. In dit koninkrijk is het landschap in eerste instantie heel bosrijk, hier is dan ook veel bosbouw. We rijden langs de hoofdstad Mbabane en zien een glimp van één van de huizen van de koning van dit land.

We zijn op weg naar een glasblazerij. Hier worden handmatig souvenirs van restglas gemaakt. Er wordt alleen gebruikt gemaakt van recycled glas dat vervolgens wordt gesmolten en met de mond geblazen. De bevolking van Swaziland wordt zo aangemoedigd om flessen te verzamelen. Alles wordt van gerecycled glas gemaakt en het glas wordt in de vallei rond de fabriek verzameld. De plaatselijke scholen zijn bij dit project betrokken en krijgen in ruil voor het opruimen van wegbermen bouwmaterialen en sponsorgeld voor de voetbalteams.

         Zang- en dansgroep op de grens met Swaziland      Ngwenya glasfabriek in Swaziland

We bezoeken de fabriek en zien de arbeiders aan het werk. In de bijbehorende winkel is er een mogelijkheid om een souvenir te kopen. Ik koop een klein glazen olifantje als aandenken. Achter deze winkel zijn nog meer winkeltjes met andere koopwaar. In het gras bij de parkeerplaats staan een paar pauwen trots op hun schitterende verentooi te zijn.

We rijden door naar onze accommodatie voor deze nacht. Deze accommodatie ligt compleet in de bush bush. Het is een knollenpad waar we over heen moeten om bij de beehives te komen. Onderweg zien we heel veel wild, vooral kudu's en wildebeesten. Dan gaan we de poort door maar de wachter die hier staat gaat bellen en wil ons er niet doorlaten. Steve is dan niet de makkelijkste en gaat maar eens op onderzoek uit. We mogen verder. De bus wordt tot het veldje gereden waar de beehives staan waar wij vannacht in zullen slapen. We worden al door de kudu's verwelkomd. Zij grazen hier rustig op het grasveld.

De buitenkant van mijn beehive in Beehive Mlilwane Wildlife Sanctuary in Swaziland      De binnenkant van mijn beehive in Beehive Mlilwane Wildlife Sanctuary in Swaziland

De beehives worden verdeeld. Beehives zijn traditionele hutten en hier ingericht voor toeristen. De ingang is zo laag dat je op je knieën of hurken door de deur moet. De deur is in dit geval iets te veel gezegd want het is een triplexplaat met een groot hangslot aan de buitenkant en een groot gat er boven waardoor je als je op bed ligt, een stuk van de hemel kunt zien. Heel apart. Ik kruip naar binnen en de hut is verrassend groot met twee éénpersoonsbedden en apart aangebouwd het douche- en toiletgedeelte. Al snel gaat de sterke muggenspray van Steve weer rond, want hier hebben de muggen door het gat boven de deur en de lichten aan vrij spel. Het is snel douchen en omkleden want het diner is al om 19.00 uur. Als we ons verzamelen krijgen we van Steve ook de spray op onze voeten en armen want diner is buiten onder een afdak. In het pikkedonker lopen we naar het restaurant. We zitten helemaal achter in aan een lange tafel voor de hele groep. Er zijn hier meer groepen. Het diner is in buffetvorm. Ik heb weer heerlijk gegeten.

Een Zulu zang- en dansgroep in Beehive Mlilwane Wildlife Sanctuary in Swaziland

Om 20.00 uur begint een dansshow van een Zulu-groep. We kijken een poosje maar houden het al snel voor bekeken. We gaan met zijn tienen chillen. Om 22.00 uur breken we op en lopen terug naar onze hutten. Onderweg zien we opnieuw veel wild dat rustig op ons grasveld staat te grazen. Ik schrijf voor het slapen gaan, mijn reisverslag en maak me klaar voor de nacht.

Het weer: Half bewolktlicht bewolkt en ± 23° C


 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


Op dag 6 van mijn rondreis door Zuid-Afrika rijden we door buurland Swaziland en bezoeken een glasfabriek. Ik slaap deze nacht in een beehive. Alles over de zesde dag van mijn reis door Zuid-Afrika lees je hier. Lees je mee? #zuidafrika #swaziland #reisverslag #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment