Header Zuid-Afrika / Copyright © JTravel.nl

Programma voor vandaag volgens de beschrijving van de reisorganisatie:

Route dag 4 : Ohrigstad - Panorama Route - Kruger National Park:
In de ochtend voor het vertrek uit het hotel maakt u met een open 4WD, een gamedrive op zoek naar diverse antilopen soorten, zoals de sabel antilope, springbok en gemsbok die in het privéreservaat voorkomen. In de middag maakt u met een open 4WD, een gamedrive in Tshukudu Game Lodge. Vervolgens rijdt u naar Hoedspruit, waar u overnacht in een lodge op de grens van het Krugerpark.

Overnachting: Kubu Safari Lodge – Kruger National Park/Hoedspruit. (Voor meer foto's van dit hotel, zie artikel foto's hotels Zuid-Afrika).Vanochtend is het een vroegertje, om 06.00 uur worden we gewekt. We zullen een ochtendgame drive bij Hannah Lodge maken. Deze logde verlaten we daarna. Ik kleed me aan.
De gamedrive begint om 06.30 uur. Dit is een geweldige belevenis. Met de hele groep zitten we in de 4WD en we hebben ontzettend veel ruimte, we kunnen heel makkelijk van de ene kant naar de andere kant van de auto lopen en overal zitten waar we willen, het is een grote auto. Alleen ons groepje van tien man zit in de auto. We kunnen aan beide kanten van de auto mooie foto’s maken. Voorin de auto zit nog een stel maar zij zitten naast de chauffeur. Zij hebben geen last van ons en wij niet van hen.

Witte neushoorns tijdens een game drive nabij Hannah Lodge in Ohrigstad

Al snel zien we wilde dieren. Bij een waterpool komt een hele grote kudde buffels aangelopen en een paar struisvogels lopen rustig tussen de groep buffels door. We staan hier een tijdje stil om van dit tafereel te genieten en om te fotograferen. Als we verder rijden, zien we witte neushoorns met afgezaagde hoorns, dit uit voorzorg voor stropers, en een jonge witte neushoorn. Verder zien we giraffes en springbokken. Het is een geweldige belevenis. Fotograferen tijdens het rijden is helaas door de hobbels onmogelijk. Maar er wordt ook genoeg gestopt om wel mooie foto's te kunnen maken. (Voor foto's van deze gamedrive, zie foto's gamedrive bij Hannah Lodge).
Om 08.00 uur zijn we terug bji Hanna Lodge. Voor het ontbijt loop ik nog snel terug naar mijn kamer om mijn spullen op te bergen en de batterijen aan de oplader te leggen. Het ontbijt stelt niet heel veel voor maar het is genoeg. Het personeel komt overal vandaan om voor ons te zingen, o.a. het nationaal volkslied en twee christelijke liederen.

Iedereen zingt en danst hier lijkt het wel. Wat een stemgeluid hebben de zwarte mensen. Na het ontbijt loop ik terug naar mijn kamer om mijn spullen te halen want we verlaten deze lodge in Ohrigstad. De koffers worden weer van de kamers opgehaald.

In het Sleepers Railway Station Restaurant

Onze eerste korte stop vandaag is bij de Voortrekkerbegraafplaats. Hier lopen we een rondje en dan rijden we naar de volgende stop bij de J.G. Strijdom tunnel, bij deze tunnel heb je een schitterend uitzicht. Je kijkt zo de diepte in en je ziet de Blyde Rivier stromen. Rondom de tunnel zijn verschillende souvenirwinkeltjes. De koffiestop is bij een restaurant met een leuke winkel. We rijden verder naar ons lunchadres. Dit is een oud treinstation 'Sleepers Railway Station Restaurant' in de buurt van Hoedspruit. Hier zijn borden uit de tijd van de apartheid te vinden, zoals 'nie blanke'. Het zijn borden die op de wachtruimtes bevestigd waren en de blanken en de niet-blanken gescheiden hielden. Ik eet een pizza hawaii. (Voor foto's van de Voortrekkerbegraafplaats, de JG Stijdom Tunnel en het Sleepers Railway Station Restaurant, zie foto's onderweg).

Dan vertrekken we naar Tshukudu Game Reserve voor een gamedrive in een privé reservaat. Bij de ingang ligt een jachtluipaard bij een zwembad te luieren. Het dier is redelijk tam en trekt zich ook niets van ons aan. Ook niet op het moment dat iedereen foto’s maakt. Om 16.00 uur begint de gamedrive. Deze gamedrive is weer heel anders dan vanochtend. Onze ranger is druk met zendapparatuur in de weer. Deze vangt de geluiden van de dieren op. We zoeken de olifanten en leeuwen, maar die laten zich niet gemakkelijk zien. Elke keer gaat de ranger de auto uit om met zijn zender te luisteren of hij signalen van de dieren kan opvangen. Bij de hippopool zien we een nijlpaard en een krokodil.

Een giraffe in het Tshukudu Game Reserve

We zien ook de buffels, zebra’s, springbokken, een kudu, een giraffe en dan eindelijk na lang zoeken vinden we de olifanten. Er leven in dit park vier olifanten en die staan hier bij elkaar. Er is een mannetje (die heel groot is) en grootmoeder met haar dochter van 7 jaar en een kalf van 1 jaar. We blijven een tijdje bij de olifanten kijken, ze trekken de bomen omver om het groen van de bomen te kunnen eten. Onderweg ziet onze ranger mensensporen tezamen met leeuwensporen. Hij is onrustig omdat hij wil weten of leeuwen nog leven en waar ze zich bevinden. Hij is er niet gerust op, dit omdat de leeuwen zich niet laten zien. Hij geeft per mobilofoon door dat er mensenvoetstappen gevonden zijn. Hij gaat vannacht met andere rangers de sporen volgen op zoek naar degenen die hier hun voetstappen hebben achtergelaten, want ze zijn bang voor stropers in het gebied. Om 18.00 uur houden we bij een groot open veld een stop. We mogen de benen strekken. We zien hier een mooie zonsondergang en aan de rand naar de bush loopt een eenzame giraffe. De leeuwen hebben we nog steeds niet gevonden en als het donker is, zoeken we opnieuw naar deze dieren. We trekken diep de bush in dwars door het struikgewas (wat een groepslid haar t-shirt kost; er is een tak aan blijven haken tijdens het rijden). Uiteindelijk vinden we de leeuwen diep schuilend tussen het struikgewas. Ze leven gelukkig nog. Het is donker waardoor ze niet te fotograferen zijn, maar onze ranger is redelijk gerustgesteld. Wel gaat hij vannacht op pad om eventuele stropers op te sporen. We wensen hem en zijn mede rangers alle succes en dat ze de eventuele stropers mogen pakken. We zijn terug bij het beginpunt van deze gamedrive en nemen hier afscheid van onze ranger.

Mijn kamer in Kubu Safari Lodge nabij het Kruger National Park

Wij rijden naar onze accommodatie voor deze nacht, Kubu Safari Lodge. Het is een eindje rijden voor we hier zijn. We rijden over een asfaltweg om vervolgens een heel stuk over een onverharde weg te rijden om de logde te bereiken. Het is een eind de bush in. Aangekomen bij onze lodge krijgen we door de eigenaresse van deze logde een welkomstdrankje aangeboden en we krijgen de sleutel van de kamer. We lopen naar onze kamers en vanwege de muggen die in de bush kunnen voorkomen, slapen we onder de klamboe. Van Steve krijgen we een spuitbus om ons extra te beschermen tegen muggen. Dit is ongelooflijk sterk spul dat op de luchtwegen slaat als er te veel van het spul gespoten wordt. Ik heb een leuke kamer. Het is niet luxe maar goed. Ik ben hier toch alleen maar om te slapen, voor de rest is er geen tijd. Na ontvangst van de koffers, is het dinertijd. Dit is in het hoofdgebouw van de logde. We eten o.a. impalavlees, maar ook aardappels, pompoensoep, salade en heerlijke soep. Het diner is in buffetvorm. Het is niet heel uitgebreid maar voldoende. We hebben een gezellige avond. Om 22.00 uur ben ik terug in mijn kamer om onder de klamboe mijn reisverslag te schrijven. Voor ik ga slapen, douche ik me en ga dan lekker slapen. Het was een enerverende dag met twee gamedrives. Morgen gaat om 05.00 uur de wekker voor de gamedrive in het Kruger National Park.

Het weer: Zonzonnig en ± 32° C


 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


Op dag 4 van mijn rondreis door Zuid-Afrika maak ik twee gamedrives: eentje bij Hannah Lodgde en 's middags bij Tshukudu Game Lodge. Alles over de vierde dag van mijn reis door Zuid-Afrika lees je hier. Lees je mee? #zuidafrika #gamedrives #wildlife #tshukudugamelodge #hannahlodge #reisverslag #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment