Header Zuid-Afrika / Copyright © JTravel.nl

Programma voor vandaag volgens de beschrijving van de reisorganisatie:

Route dag 3 : Pretoria – Ohrigstad:
Deze dag wordt nu de via de plaatsjes Witbank, Middelburg, Dullstroom, Lydenburg en Graskop naar de Panorama Route in omgekeerde volgorde want we beginnen bij Pilgrims Rest, het oudste mijnstadje van Zuid-Afrika en nog geheel in oorspronkelijke staat. We genieten van het uitzicht bij God’s Window. U maakt een wandeling naar de Bourke's Luck Potholes waar rivierdraaikolken vreemde ronde gaten in de rotsen hebben gevormd en u gaat naar de Blyderivier Canyon voor een prachtig uitzicht op het drie na grootste ravijn ter wereld met de Drie Rondavels. 's Avonds geniet u van een echt Zuid-Afrikaans welkomstdiner.

Overnachting: Hannah Lodge – Ohrigstad. (Voor meer foto's van dit hotel, zie artikel foto's hotels Zuid-Afrika).Vanochtend is het weer vroeg dag: om 05.45 uur loopt de wekker al af. Dan aankleden en de spullen in de koffer zodat de koffer op de gang gezet kan worden. We vertrekken vandaag naar het tweede hotel van deze rondreis. We krijgen bij het uitchecken ontbijtpakketten mee. Om 06.30 uur rijden we. De kofferboy van het hotel heeft alle koffers in de aanhanger van Lourence geplaatst. In de bus eet ik de inhoud van het ontbijtpakket op, deze bestaat uit een blikje ijsthee, een croissant, een appel, meerdere andere broodjes, een meergranenmuffin en een ei. Het is een smakelijk ontbijt.

Bij een benzinestation nabij Middelburg maken we een stop en drinken we koffie. Om 08.30 uur rijden we verder vanaf het benzinestation door het landbouwgebied en steenkoolgebieden. Bij de Spar in het plaatsje Belfast, maken we een stop. Steve wil de snoepbox volproppen en daar moet van alles voor gekocht worden. Hij koopt ook nog koekjes voor onderweg. De groep loopt op zijn gemak door de supermarkt om een kijkje te nemen wat er hier in Zuid-Afrika in een supermarkt verkocht wordt. Het is een hele grote supermarkt met heel veel keuze.

We rijden verder door het berggebied in de richting van Dullstroom. We maken een fotostop op een schitterend plekje waar we genieten van het schitterende landschap. We beginnen aan de Panorama Route.

Pilgrim's Rest aan de Panoramaroute

We komen aan bij onze eerste bestemming van vandaag: Pilgrim's Rest, een oud mijnwerkersstadje. We worden aan de ene kant van het straatje uit de bus gezet en Lourence en Steve zullen aan de andere kant om 13.00 uur op ons staan te wachten. We lopen de vele oude huisjes langs in Uppertown. Veel van deze huizen zijn nu als souvenirwinkels ingericht. Het is een leuke plaats maar wel heel toeristisch. Er is een oud hotel, een postkantoor zoals het vroeger was, een likeurwinkel. Overal zijn kraampjes met van alles en nog wat te koop. We zijn allemaal om 13.00 uur terug bij de bus.

We rijden door naar Graskop waar, als we uit de bus stappen, direct de verkopers om ons heen hebben lopen. Vreselijk. Ik houd hier niet van, laat me rustig uitstappen en rustig dit stadje doorlopen en laat me met rust. Als ik iets wil kopen geef ik dat wel aan. We hebben tot 14.00 uur de tijd om door Graskop te lopen. Wij wilden, achteraf gezien, liever iets langer in Pelgrim’s Rest hebben willen rondlopen en daarna lunchen en niet in Graskop rond moeten lopen. Hier is namelijk niets te beleven. En we hebben hier bijna een uur de tijd. Graskop stelt qua plaats niet veel voor. Bij Harries Pancake lunchen we. Ik heb een pannenkoek met banaan, suiker en ijs. Dit is wel een heel leuk plekje en ook een druk restaurant.

 

Na de lunch rijden we naar God’s Window. We treffen het niet, want het is heiig maar wat we zien is schitterend. Het stuk wat we nu rijden is de zogenaamde Panoramaroute met daarnaast nog een stop bij Bourke’s Luck Potholes en bij de Drie Rondavels.

Dan op naar Bourke's Luck Potholes. Dit is een schitterend gebied met veel water en graniet en een door water en erosie uitgesleten steenmassa. Onze groep loopt een rondje en geniet van dit fenomeen. Het is een indrukwekkend natuurgeweld. Het is er ook best druk met lokale mensen, want het is weekend en dit zal dan voor hen ook een uitje zijn. Het een ontzettend mooi gebied. We hebben geboft met het weer, want het is zonnig en warm weer vandaag.

            God's Window aan de Panoramaroute      De Drie Rondavels aan de Panoramaroute

Bourke's Luck Potholes aan de Panoramaroute
Als we allemaal uitgekeken en uitgefotografeerd zijn, rijden we verder naar de Drie Rondavels. Ook dit is weer een schitterend natuurfenomeen waar het zo moet zijn dat er uit de bergen drie rondavels gesleten zijn (rondavels zijn typisch Zuid-Afrikaanse hutten). We lopen een stukje en kijken bij twee verschillende uitzichtpunten naar de overkant van de Blyde Rivier.

Mijn kamer in Hannah Lodge in Ohrigstad

We rijden naar Hannah Lodge, onze verblijfplaats voor de komende twee nachten. Op het terrein van Hannah Lodge spotten we het eerste wild van deze reis: een wrattenzwijn, parelhoenders, een kudu en springbokken. De accommodatie ligt in een natuurpark. Het is ook dit keer weer een schitterende accommodatie. Bij de receptie krijgen we een welkomstdrankje en de sleutel van de kamers. Ik heb een tweepersoonskamer voor alleengebruik. In mijn kamer stap ik onder de douche en pak ik mijn spullen voor vanavond, want de afspraak is dat we om 19.00 uur bij de receptie samenkomen om onze eerste aanbetaling voor de facultatieve excursies te doen. Dit zijn de excursies naar het Kruger National Park met een 4x4 onder begeleiding van een ranger en de gamedrive van morgenochtend hier bij Hannah Lodge. De hele groep wil de beide facultatieve excursies maken. Onder het genot van een drankje krijgen we uitleg over het schoolsysteem in Zuid-Afrika. Dan gaan we aan tafel. Dit is het welkomstdiner in Zuid-Afrika. We kunnen uit verschillende gerechten kiezen. Ik kies voor slakken (alternatief is een aspergepannenkoek en ik lust geen asperges, dan is de keuze beperkt, en slakken heb ik nog nooit gegeten), salade en brood, en lamsvlees met broccoli met kaassaus en rijst (alternatief was aardappel met elandvlees en kip) en als toetje fruitsalade (alternatief zijn dadels in custard en een carameltoetje). Het is heerlijk. Terug in mijn kamer schrijf ik mijn reisverslag van deze dag en daarna is het lekker slapen.

Het weer: Zonzonnig en ± 30° C


 

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


Op dag 3 van mijn rondreis door Zuid-Afrika rijden we de Panoramaroute met bezoeken aan Bourke's Luck Potholes, Drie Rondavels, Pilgrim's Rest en God's Window. Alles over de derde dag van mijn reis door Zuid-Afrika lees je hier. Lees je mee? #zuidafrika #panoramaroute #reisverslag #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment