JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Programma voor vandaag volgens de beschrijving van de reisorganisatie:

Route dag 10 : Fish River Canyon – Keetmanshoop - Mariental (ca. 410 km):
Via Keetmanshoop rijden we richting de Kalahari, waar we de aankomende nacht zullen overnachten in een gemoedelijke lodge. Onderweg brengen we een bezoek aan het Quiver Tree Forest (Kokerboomwoud). De takken van de kokerbomen dienen nog steeds als pijlenkokers van de San Bosjesmannen. In de namiddag kunt u nog een prachtige, avontuurlijke ‘sundowner drive’ maken waarbij u met open Landcruisers de prachtige Kalahari inrijdt. De roodkleurige steppe is het leefgebied van veel antilopen, springbok, wildebeest, waterbokken, impala’s en giraffen en geeft u de eerste indrukken van het bijzondere Namibië. Omdat deze excursie rond de klok van 17.00 uur gemaakt wordt ziet u de zon langzaam ondergaan en de dieren weer tot leven komen in dit warme gebied.

Overnachting: Auob Lodge – Kalahari. (Voor meer foto's van dit hotel, zie artikel foto's hotels Zuid-Afrika & Namibië).Weer een vroegertje vanochtend, de wekker loopt om 06.20 uur af. Om 06.45 uur zet ik de koffer buiten en maak ik een begin met mijn reisverslag. Het is tijd voor het ontbijt. Het ontbijt is weer heerlijk. De koffers zijn intussen al in de bus gezet. Ik loop nog even terug naar mijn kamer om mijn handbagage te halen. Als we rijden krijgen we te horen dat we vandaag niet heel veel geasfalteerde wegen krijgen alleen tot Keetmanshoop en daarna worden het grindwegen. Per inwoner van Namibië is er slechts 15 kilometer geasfalteerde weg aangelegd, dat is in totaal 4.800 kilometer. Onderweg stoppen we voor een paar gemsbokken met jongen en daarachter zijn springbokken te zien. Ook zien we een kudu en een paar struisvogels.

Karakule geiten

We maken een ongeplande stop bij de boerderij van Willie en Magda Vermeulen, waar op dat moment de schapen geoormerkt worden. Ook lopen hier geiten rond. Het zijn blinkhaar schapen en karakule geiten. We vervolgen onze weg over de B1 naar Keetmanshoop. Vanaf hier rijden we door de Kalahari woestijn.

De volgende stop is bij een heel groot vogelnest in een bloeiend acaciaboom. Koffie drinken doen we vandaag bij de Shell pomp in Grunau. Het busje wordt volgetankt en wij strekken onze benen en drinken koffie en kopen wat in de bijbehorende winkel. Onderweg komen we langs een winkeltje van een Nama of Damara vrouw (dat was volgens Karel bijna niet te zien, maar het is een vrouw uit een van deze stammen). Zij verkoopt hier kudu biltong en springbok gedroogd vlees met curry. Karel koopt van elk iets om onderweg op te eten. De biltong is heerlijk. De springbok is ook lekker maar heel taai. Biltong is voor de Zuid-Afrikanen en Namibiërs een snack tussendoor.

We rijden door naar Keetmanshoop. Het VVV-kantoor is in een vroeger Duits gebouw gevestigd. We lunchen bij Spur Steakhouse in het winkelcentrum van Keetmanshoop. Het duurt werkelijk waar weer een eeuwigheid voor we onze lunch krijgen. Het is een uur later als we onze rijk gevulde chicken baguette met friet en cola opeten. Daarna hebben we een kwartier om door het winkelcentrum te lopen, iets wat ikzelf niet nodig vind, ik heb niets nodig. (Voor meer foto's van de belevenissen van deze dag, zie foto's onderweg).

Kokerbomenwoud Giant’s Playground

Om 13.30 uur gaan we verder naar het Kokerbomenwoud en Giant's Playground. We bezoeken eerst het Kokerbomenwoud. Hier aangekomen, horen we dat we tot 14.30 uur de tijd krijgen om de kokerbomen te bekijken en fotograferen. De kokerboom is een aloesoort. Het zijn mooie bomen en fotogeniek. Ik zie daarnaast ook nog een dassie, de sociable weavervogel, de donkere vleervangervogel en een kolibrie. We rijden door naar Giant's Playground. Ik vind dit niet bijster interessant. Ik loop dan ook niet zo ver door als de meeste groepsleden. Maar er zijn nog een paar groepsleden die er niet veel bijzonders aan vinden en niet doorlopen. Voor mij is het een hoop stenen en meer niet. Om 15.15 uur zijn de laatsten terug van hun wandeling en rijden we verder.

Vier groepsleden (waaronder ik) willen aan het begin van de avond de Sundowner in de Kalahari maken, maar door tijdgebrek gaat deze niet door. Wij zijn daar niet blij mee, ik vind dat je weet, dat deze excursie gepland staat, dan moet je als reisleider de tijd maar beter indelen. Ik ga hier ook zeker wat over schrijven naar het reisbureau want er gaat nu echt van alles mis. We rijden nog anderhalf uur over een onverharde weg naar Gochas. In de bus ontstaat gemor vanwege het feit dat elke keer de tijdsplanning niet klopt, want nu kunnen we geen facultatieve excursie maken omdat de afstanden niet kloppen. Het blijkt dat we vandaag 601 kilometer gereden hebben terwijl programma 399 kilometer aangeeft, dit maakt wel 202 kilometer uit en dat is in Nederland al bijna twee uur maar hier kost het nog meer tijd, vanwege de onverharde wegen. Er wordt hierover met Karel gepraat, want dit kan gewoon niet. Er worden op deze manier excursies die groepsleden willen maken door de neus geboord. We zien onderweg veel geiten, schapen, paarden en koeien die dicht langs de kant van de weg staan en in het veld zijn veel springbokken te zien.

Pas om 19.15 uur komen we eindelijk bij de accommodatie voor deze nacht, Auob Lodge, aan. Ik krijg een grote kamer met een klamboe en een spuitbus voor de muggen. Ik spuit direct goed in het rond. Ik douche me en om 19.45 uur is er voor het diner eerst nog een vergadering vanwege het programma dat niet klopt. We rijden zoveel kilometers meer dan het programma aangeeft dat we elke keer heel laat ergens aankomen en er geen tijd meer is voor een optionele excursie. Karel heeft al contact met het hoofdkantoor in Hout Bay/Zuid-Afrika opgenomen. Peter doet ook zijn zegje en daar heeft hij zeker een punt, want het kost ook veel tijd dat als we een stop maken, er groepsleden veel te ver uit de buurt van de bus weglopen. Morgen gaan we niet naar de markt en wijnproeverij die gepland staat, want het gaat ons niet nog een keer gebeuren dat er een sundowner uitvalt. Morgen wil iedereen de Sundowner in de Sossusvlei meemaken. Van Karel moeten we het aantal kilometers in het programma loslaten. Hij gaat het allemaal bepraten met het hoofdkantoor, want het is duidelijk dat dit reisprogramma achter de computer in elkaar is gezet.

Mijn kamer in Auob Lodge Zang- en dansgroep in Auob Lodge

Eindelijk is het tijd voor het diner. Het diner is in buffetvorm. Het is lekker maar beetje veel. We krijgen de aankondiging dat er van een schooltje uit Gochas een groepje leerlingen onder leiding van zuster Monica optreedt. Het zijn Nama kinderen die op een kostschool zitten die deels ook gefinancierd wordt door de accommodatie waar wij verblijven. Het is erg leuk. Na dat de schoolgroep wat gezongen en gedanst heeft, worden de toeschouwers ook uitgenodigd om mee te doen. Later gaat er nog een mandje rond om geld op te halen. Dan is het tijd om het diner af te rekenen. Ook nu gaat het afrekenen een beetje vreemd. Ik loop terug naar mijn kamer, schrijf nog een deel van het reisverslag en ga dan lekker slapen.

Het weer: Zonnigzonnig en ± 30° C


 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


Dag 10 van mijn rondreis door Zuid-Afrika en Namibië is een lange reisdag met bezoeken aan het Kokerbomenwoud en Giant's Playground. Alles over deze lange tiende dag van mijn reis door Zuid-Afrika & Namibië lees je hier. Lees je mee? #namibie #kokerbomenwoud #giantsplayground #reisverslag #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment