Programma voor vandaag volgens de beschrijving van de reisorganisatie:

Route dag 12 : Hoi An – Qui Nhon:
We rijden naar Qui Nhon een rustige plaats direct gelegen aan de kust met een schitterende baai. Onderweg bezoeken we het monument van My Lai.

Overnachting: Saigon Qui Nhon Hotel – Qui Nhon. (Voor meer foto's van dit hotel, zie artikel foto's hotels Vietnam).De wake up call is vanochtend 06.30 uur. Na het opstaan, kleed ik me aan en stop de laatste spullen in mijn koffer en rugzak. De koffer moet vandaag om 07.00 uur buiten de deur staan. We vertrekken vandaag uit Hoi An en trekken verder. Voor het ontbijt schrijf ik nog iets aan mijn reisverslag. Ik plaats mijn koffer op de gang en loop naar het ontbijt. Ik loop na het ontbijt terug naar mijn kamer om de rest van mijn spullen te halen. We vertrekken om 07.45 uur in een wederom versierde bus, want er is weer een groepslid jarig. De jarige job wordt door de rest van de groep toegezongen en gefeliciteerd. We hebben vandaag een afstand van 300 kilometer te overbruggen. We stoppen al heel snel net buiten Hoi An voor een bezoek aan de vissershaven van Hoi An. Hier wordt de vis binnengebracht die gevangen is. Deze vis wordt verkocht op de lokale markt. Het stinkt er ontzettend.

We rijden verder. We krijgen uitleg over het huwelijk zoals die hier in Vietnam gesloten wordt. Er moet vooraf een waarzegster of een horoscoop worden geraadpleegd om te zien wat een goede dag voor de huwelijksvoltrekking is. Traditioneel zijn er zes ceremonies maar tegenwoordig zijn drie ceremonies ook genoeg. Ook wordt er verteld over de drakendansen. Gisteren zag je dit namelijk heel veel in Hoi An en dat kwam omdat het gisteren volle maan was.

Na een korte stop zien we een oude KRO Brandpunt documentaire uit 1993. Deze documentaire gaat over de slachting in My Lai in 1968. De Amerikanen hebben hier tijdens de Vietnamoorlog onder de burgerbevolking van dit dorp een slachting aangericht. Er zijn hier voornamelijk onschuldige Vietnamese vrouwen en kinderen en bejaarden vermoord. In totaal vonden meer dan 500 mensen de dood. Het is een interessante reportage met het verhaal van een helikopterpiloot die voor het eerst sinds die dag in 1968 teruggaat naar dit dorp om te zien wat er precies is gebeurd. Het is een heel moeilijk te begrijpen verhaal, waarom zijn zij vermoord, wat was de reden dat de Amerikanen hier zo huis gehouden hebben. We krijgen er geen antwoord op.

Het pad met de afdrukken van de lokale mensen en de Amerikaanse soldaten en daarnaast de sloot waarin doden zijn gegooid

Dan komen we aan in My Lai en kunnen we de overblijfselen en het bijbehorende museum met eigen ogen bekijken. We zien veel massagraven, het irrigatiekanaal waarin meer dan 100 Vietnamezen zijn vermoord, huisjes van de lokale bewoners waarin we kunnen zien hoe ze hier in die tijd leefden. Voor de huisjes en de overblijfselen staan bordjes met het aantal doden die in dat betreffende huisje zijn gevallen en de leeftijden erbij. We lopen over een stenen pad die de afdrukken van de voetstappen van de Amerikaanse soldaten en de lokale bevolking laten zien. Het is een heel indrukwekkende plek om hier te lopen. Ik bezoek de begraafplaats aan het eind van het buitendeel. Ik bekijk het bijbehorende museum, maar dit moet snel want het is tijd verder te gaan. Hier in het museum zijn gruwelijke foto's te zien van de slachting die hier heeft plaatsgevonden. Ongelooflijk wat een afgrijselijk verhaal is dit en wat een leed is deze mensen aangedaan.

We rijden een half uur voor we weer een stop maken. Dit keer stoppen we voor de lunch. De lunch staat al voor ons klaar in het My Tra Riverside Hotel. De lunch bestaat uit groentesoep, loempia's, kip met sesam, beef met ananas, groente, varkensreepjes en als toetje meloen. Het is weer lekker. Het is een mooi plekje, onder de overkapping, aan het water bij een hotel. Vanaf deze plek is het nog 200 kilometer rijden. Dat wordt een hele lange middag.

Onderweg stoppen we bij een ziekenhuisje Benh Xa. Het ziekenhuisje stelt niet heel veel voor. We kijken wat rond en rijden weer verder.

We maken een stop bij een steenbakkerij langs de kant van de weg. Hier zien we dat uit klei op een, in onze ogen, primitieve manier stenen worden gebakken. Vrouwen en mannen zijn hier aan het werk.

We drinken koffie bij het Sa Huynh restaurant, een heerlijk plekje aan zee, waar we ook even kunnen uitwaaien. Als we hier zitten trekt de lucht helemaal dicht. (Voor foto's van de het ziekenhuisje, de steenbakkerij en het strand, zie foto's onderweg).

 

Als we weer in de bus zitten, begint het te hozen en dat houdt de rest van de middag niet meer op. Onderweg zien we van alles gebeuren, scooters die onderuit gaan vanwege het slechte weer en de slechte wegen, een scooter die tegen een auto aangeknald is.

Mijn kamer in het Saigon Qui Nhon Hotel in Qui Nhon

Om 17.00 uur begint aan boord van de bus onze happy hour met cola rum en nootjes. Het is gezellig. Dan om 18.00 uur zijn we in het hotel waar we één nacht zullen verblijven: Saigon-Qui Nhon Hotel. Het is een 4* hotel aan het strand maar het is al donker, dus echt veel zien we er niet van. We krijgen een welkomstdrankje en daarna ga ik naar de 4e etage waar mijn kamer zich bevindt. Het is een groot hotel met grote kamers. Ik heb een balzaal als kamer. Ik heb de ruimte. Als mijn koffer is gebracht, douche ik me en maak ik me klaar voor het diner. We dineren vanavond in het hotel. In het restaurant staat een schitterende taart voor de jarige job klaar. Deze taart is versierd met marsepein en kaarsjes. Het diner is lopend buffet. Het is heerlijk. We kunnen kiezen wat we zelf lekker vinden. Ik kies noodles, rijst, kip, friet, brood, gefrituurde garnalen, loempia’s en salade en als toetje cake en fruit. De jarige job betaalt vandaag de koffie en thee.

Na het diner loop ik naar de achtste etage om daar te genieten van het schitterende uitzicht. Terug in mijn kamer maak ik mijn reisverslag af en lees ik een krant op het internet. Het is mooi geweest voor vandaag. Ik ga lekker slapen.

Het weer: Licht bewolktlicht bewolkt en ± 35° C; later regen Regen en ± 28° C


 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


Op dag 12 van mijn rondreis door Vietnam bezocht ik My Lai, een plek met een indrukwekkende en tegelijk ook verschrikkelijke geschiedenis. Alles over de twaalfde dag van mijn reis door Vietnam lees je hier. Lees je mee? #vietnam #mylai #reisverslag #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment