Header Thailand / Copyright © JTravel.nl

Programma voor vandaag volgens de beschrijving van de reisorganisatie:

Route dag 7 : Chiang Mai (ca. 70 km)
U rijdt naar de op 1.054 m hoogte gelegen Doi Suthep tempel. De route naar deze jungletempel gaat langs de prachtige bossen van het gelijknamige nationale park en geeft een mooi uitzicht over de stad en de vallei. 's Middags bezoekt u Borsang. Hier kunt u o.a. het maken van Thaise zijde en het beschilderen van parasols en waaiers van nabij gadeslaan. Ook neemt u een kijkje bij het zilversmeden en het bewerken van edelstenen. Vanavond maakt u een enerverende rit per traditionele songtaew (2-banken) taxi naar een mooi gelegen resort aan de Ping rivier voor een sfeervol 'moekratha' (Thai bbq) diner.

Overnachting: Porning Tower Hotel – Chiang Mai. (Voor meer foto's van dit hotel, zie artikel foto's hotels Thailand).De wake up call is deze ochtend om 07.15 uur. De koffer kan weer buiten de kamer gezet worden. Ik loop naar het ontbijt waar heel veel keuze is. Ik loop nog even terug naar mijn kamer om mijn spullen voor vandaag te halen en mijn tanden te poetsen. We vertrekken om 08.30 uur voor de tocht naar de Doi Suthep Tempel en Borsang. De rit gaat door de stad Chiang Mai en naar de tempel. We moeten een uur rijden voor we bij de tempel op de berg zijn. Het uitzicht is erg mooi, maar we maken (helaas) geen fotostop. De route gaat langs de prachtige bossen van het gelijknamige nationale park en biedt een mooi uitzicht over de stad en de vallei. De berg staat 16 kilometer ten westen van de stad (je kunt er via de 'Poort van de witte olifanten', Pratu Chang Puak, komen). Op de flank van de berg, op een hoogte van 1.054 meter, staat de jungletempel Wat Phrathat Doi Suthep, in het jaar 1383 door koning Ku Na gebouwd. Een door naga's bewaakte trap van driehonderd treden leidt naar de Wat. Op heldere dagen kijk je uit over het hele dal van Chiang Mai.

Doi Suthep Tempel in Chiang Mai

Beneden is er de keuze, of 320 treden lopen of met de lift. Ik ga met de lift naar boven, maar ga later lopend weer naar beneden. Er gaan een paar groepsleden lopend naar boven. Ping is niet bij de groep, hij heeft een vergadering op het kantoor van Rowaco Asia Travel, dat hier in Chiang Mai is gevestigd. Wouw is er wel bij. Zij begeleidt ons deze ochtend. Eenmaal bijna binnen moeten degenen die een te korte broek aan hebben een omslagdoek om de benen hebben. Het is een soort wikkelrok. Wouw vertelt ons over het feit dat je vóór een Boeddha op de grond kan gaan zitten en je toekomst kan laten voorspellen door een koker met stokjes hard heen en weer te schudden totdat er uiteindelijk één stokje uitvalt. Op dit stokje staat een nummer dat correspondeert met een nummer van een aan de wand hangend papiertje met daarop de voorspelling voor je toekomst. Dit gaan we uiteindelijk ook allemaal doen. Je kunt je in deze tempel laten zegenen door een Boeddhistische monnik. Het is een heel ritueel dat afgesloten wordt door het ombinden van een wit armbandje. De mannen krijgen dat van de monnik en de vrouwen van een leek. Ook wordt uitgelegd dat zittend op de knieën de dames hun voeten plat op de grond moeten houden, hun handen tussen het voorhoofd en dan moet je 3x naar de grond als ritueel naar de monnik. Daarna krijg je dan dat witte armbandje voor de dames om de linkerpols. Deze moet drie dagen blijven zitten als respect. Van Wouw krijgen we een stukje bladgoud die we op een deel van de Boeddha plakken. Daarna mag je een wens uitspreken. Overal in de tempel staat een rijtje verschillende Boeddha beeldjes uitbeeldend de dagen van de week. Belangrijk is hierbij je geboortedag. Voor degene die niet weet op welke dag hij of zij geboren was, hebben we een paar dagen geleden van Wouw een schema gekregen om dit uit te rekenen. Ik ben op zondag geboren. Hiermee kan je nagaan welke uitvoering van Boeddha voor jou belangrijk is. De zondag is staand met de handen voor zich gekruist. Met de trap gaan we als we uitgekeken zijn weer naar beneden. Bij een stalletje koop ik mijn zondag Boeddha. Wouw is nog even flink aan het afdingen.

Met de bus zullen we als we allen weer aanwezig zijn, nog een uurtje rijden, eerst rijden we naar een edelstenenbedrijf, dan lunchen we, vervolgens bezoeken we de parasolfabrieken en een zijdefabriek. Na het uurtje arriveren we bij Gems Gallery, waar we welkom geheten worden door een paar dames die ons buiten al op staan te wachten. We worden naar een zaaltje gebracht waar een video gedraaid wordt over de edelstenen en hoe dit gedolven wordt en wat voor soort sieraden hiermee gemaakt worden. Het wordt in het Nederlands verteld. Vervolgens mogen we een kijkje nemen in de fabriek waar de sieraden gemaakt worden en waar het een leuke bedrijvigheid is. Helaas mogen we geen foto's maken (bedrijfsgeheimen). Er wordt druk gepolijst, geslepen, het passend maken van een zetting voor een ring. Dan is het tijd dat we gaan kopen want we worden naar de showroom gebracht. Daar zien we waanzinnig mooie maar ook stinkend dure sieraden. Ik koop uiteindelijk twee jade hangers, een olifantje en een andere hanger. Als we de showroom uit zijn, drinken we nog een drankje bij de bar.

Het is lunchtijd. Voor weinig krijgen we een heerlijke lunch voorgeschoteld. Hier kun je zelfs frieten en een soort macaroni krijgen. Aroi aroi, weer eens wat anders dan thais.

Het eindresultaat van mijn waaier

Om 14.15 uur gaan we verder in de richting van de parasolfabriek in Borsang. Hier kun je het hele proces van het maken van de parasols/waaiers zien. De geraamtes van de parasols en waaiers bestaat uit bamboe en de parasols zijn verder nog gemaakt van rijstpapier. Je kunt het ook zo gek niet bedenken of je kan het laten beschilderen. Er zijn enkelen die hun t-shirt laten beschilderen. Ik koop in een winkeltje een waaier en laat daar een paar olifanten en mijn naam in het Thais op schilderen. Het schilderen op waaiers of t-shirts gaat zo snel en is zo mooi, daar kan je alleen maar bewondering voor hebben. Het kost ook nog eens bijna niets in onze ogen, 40 bath voor een waaier en 100 bath voor het beschilderen. Ping is inmiddels ook weer bij de groep aangesloten.

Om 15.30 uur rijden we naar de zijdefabriek. Hier zien we het hele proces van de zijde. Van de rups tot cocon tot spinnen tot kleuren en weven. In de winkel kun je zijden kleding en accessoires kopen. Leuk om te zien maar ik koop hier niets. Het is heel arbeidsintensief werk want in een dag tijd weven ze soms maar 50 cm op hun weefgetouwen.

Om 16.00 uur zitten we weer in de bus terug naar het hotel. In de bus rekenen we af voor het eten van gisteren, de excursies van morgen en overmorgen en de Thaise massage. Vanavond zullen we om 18.00 uur met de songtaws vertrekken voor de Thaise BBQ. Als ik weer op mijn kamer ben, douche ik me en schrijf ik mijn reisverslag van deze dag, voor je het weet is het weer 18.00 uur.

Thaise BBQ in Chiang Mai

We gaan met de lokale taxi’s, de songtaws, dat zijn auto’s/taxi’s met achter in 2 lange banken in de lengte. Er kunnen acht mensen in zitten. Het is heel gezellig achterin. Bij een schitterend resort komen we aan voor de Thaise BBQ. We zitten aan tafels van 6 of 4. Het is erg gezellig. De Thaise BBQ is anders dan wij kennen. Hier komt een stenen pot met er onder een houder met gloeiend hete kolen er onder op tafel te staan en daarin wordt heet water gegooid dat ook geregeld bij gevuld wordt vanwege het verdampen ervan en op de randen van de pot die een hoger middendeel heeft, kun je het vlees (kip, spek en varkensvlees) leggen. Dit wordt dan op deze manier gegaard. Verder was er vooraf nog een komkommersoep en een salade. Bij het vlees is verder nog brood en sausjes en noodles die je in het bijna kokende water kunt leggen. Het is weer aroi aroi. Het toetje bestaat uit papaja en watermeloen. Rob Waardenburg, eigenaar van Rowaco Asia Travel (de lokaal agent) is er vanavond ook bij. Hij komt nog even bij elke tafel langs om te informeren of alles naar wens is en of er nog klachten zijn. Hij eet met Ping en Wouw aan een andere tafel.

Met dezelfde taxi rijden we weer terug naar ons hotel. Het regent inmiddels heel hard. De Thai zijn opnieuw zeer behulpzaam met de paraplu's die we nodig hebben om van het resort droog de taxi in te komen.

Als we terug zijn bij ons hotel loop ik met een paar dames naar een kledingmakerij waar de dames elk een blazer willen laten maken. Ze kijken wat de mogelijkheden zijn qua stof ed. Het is heel erg interessant om te zien, maar ik laat voor mezelf geen kleding maken. Ik ben wel heel benieuwd hoe de blazers geworden zijn. Alle maten worden opgemeten en er wordt een aanbetaling gedaan. Morgen moeten ze dan opnieuw langskomen om door te passen en te beslissen hoeveel knopen ze willen en welke knopen en hoe het kraagje moet. Om 22.15 uur ben ik terug op mijn kamer. Ik schrijf mijn reisverslag van deze dag en dan is het weer bedtijd.

Het weer: Lichtbewolktlicht bewolkt en ± 32° C


 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


Op dag 7 van mijn rondreis door Thailand bezocht ik de Doi Suthep Tempel bij Chiang Mai en liet ik een waaier maken in Borsang. Alles over de zevende dag van mijn reis door Thailand lees je hier. Lees je mee? #Thailand #doisuthep #borsang #chiangmai #reisverslag #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment