Header Thailand / Copyright © JTravel.nl

Programma voor vandaag volgens de beschrijving van de reisorganisatie:

Route dag 5 : River Kwai - Ayutthaya - Tak (ca. 475 km)
U rijdt naar de voormalige hoofdstad Ayutthaya waar u een tocht maakt langs de vele bezienswaardigheden van het wereldberoemde Ayutthaya Historical Park en u bezoekt één van de imposante ruïnes. Na de lunch rijdt u door het vruchtbare stroomgebied van de Chao Phraya rivier. Onderweg wordt gestopt bij de kalksteenformaties van Khao Nor met haar vele apen. In de namiddag bereikt u uw hotel in Tak.

Overnachting: Viang Tak Riverside Hotel - Tak. (Voor meer foto's van dit hotel, zie artikel foto's hotels Thailand).Deze dag begint om 06.00 uur met een wake up call. Ik kleed me aan en ik stop de laatste dingen in mijn koffer want om 06.45 uur moet de koffer buiten staan. Deze wordt opgehaald door de bellboy van het hotel. Bij de bus moet ik de koffer dan weer aanwijzen welke van mij is en dan zal Petje mijn koffer weer in de bus zetten op naar het volgende hotel, de komende nacht in Tak (uitspraak Taak).

Ik ontbijt in de buitenlucht. Het ontbijt is hier niet zo uitgebreid als de laatste dagen in Bangkok maar is verder prima, behalve dat wij Hollandse kaaskoppen kaas als broodbeleg missen. Na het ontbijt loop ik terug naar mijn kamer om mijn overige spullen op te halen en om uit te checken bij de hotelreceptie. De bus vertrekt om 07.35 uur. Onderweg begint Wouw met een rondje namen oefenen. Dat gaat heel goed. Vervolgens stellen Ping, Wouw, Petje en Sanit zich voor. Omdat Sanit en Petje geen Engels spreken, zullen Wouw en Ping dit voor hen doen. Alle vier wonen ze in de stad Chiang Mai, maar ze zijn er niet allemaal geboren. Ping is geboren in Chiang Rai, is zoon van een politieagent en een onderwijzeres. Hij is 40 jaar. Sanit is 52 jaar en is net opa geworden. Petje is een van Karen bergstam en 39 jaar, woont in Chiang Mai samen met zijn vriend. Wouw is vorig jaar getrouwd, maar woont desondanks nog bij haar ouders in hetzelfde huis, ze is geboren in het Thaise jaar 20518.

Ping vertelt ons het dagprogramma voor vandaag. Helaas gaat de facultatieve excursie 'Boottocht van de Bang Pa-In zomerpaleis naar Ayutthaya', vanwege het hoge water in de regio rond Ayutthaya niet door. Er is in dit centrale gebied van Thailand op dit moment overstromingsgevaar. Ping vertelt ons het één en ander over het leven van de boeddhistische monniken die je overal in hun traditionele gewaden tegenkomt. De monniken die uit de steden komen dragen oranje gewaden en de monniken van het platteland dragen gewaden die naar de bruine kleur toegaan. 's Ochtends vroeg lopen ze al op straat om eten te vragen aan voorbijgangers om deze later in de ochtend in de tempels te offeren en op te eten. Er zijn al hele jonge kinderen vanaf 7 jaar die monnik zijn. Vanaf 7-20 jaar worden de monniken novice genoemd en moeten ze zich houden aan 10 regels, als de monnik ouder is dan 20 jaar moeten ze zich aan 227 regels houden. Eenmaal in het leven van de man zal hij zich moeten onderwerpen aan het tempelleven al is het maar voor één dag. Het is zeer interessant om dit te horen.

Als we anderhalf uur hebben gereden maken we een stop bij een benzinestation. We mogen de benen strekken, sigaretje roken voor degenen die roken, iets te eten/drinken kopen bij de 7-Eleven supermarkt of de happy room (toilet) bezoeken, zoals Ping dat zo leuk kan zeggen. De happy rooms bij de benzinepompen zijn veelal hurk toiletten bij de dames, maar als je naar het invalide toilet gaat heb je een, zoals Ping dat zegt, Europese wc pot.

We hebben, als we weer in de bus zitten nog een uur voor de boeg naar één van de voormalige hoofdsteden van Thailand, Ayutthaya. De andere hoofdsteden waren Sukothai, Bang(ma)kok en Topburi. Van Ping mogen we nu gaan genieten van het landschap, ook iets wat herhaaldelijk van hem terug zal komen als hij weer iets verteld heeft over het leven in Thailand.

Historical Park in Ayutthaya

In Ayutthaya aangekomen bezoeken we de Wat Chai Watthanaram. In de brandende zon krijgen we uitleg van Wouw over deze tempel. Tot 11.15 uur hebben we de tijd om hier rond te lopen en om foto’s te maken. Ik loop helemaal door naar achteren waar heel duidelijk zichtbaar is dat het water in de rivier heel erg hoog staat. Er moet geen regenwater meer bij te komen of het gaat hier overstromen. Er liggen zandzakken bij de muur. Het is grappig om te zien dat een relatief klein bootje twee enorme tankers over de rivier voortsleept. Het is een schitterend tempelcomplex.

Dan gaan we verder met een tochtje door de stad Ayutthaya. Helaas bezoeken we niet meer van deze stad die op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. Door de hele stad zie je tempels en resten van tempels. We rijden langs de Wat Mahatat, maar voor een bezoek aan deze tempel is helaas geen tijd.

Tijdens de busrit krijgen we van Wouw een kalender zodat je kan uitrekenen op welke dag je geboren bent, ik weet dat ik een zondagskindje ben en dat klopt met deze papieren ook helemaal. Je zoekt je geboortejaar op in kolom A en dan ga je in kolom B kijken in welke maand je geboren bent en dan trek je lijn van je geboortejaar naar rechts en van de maand van boven naar beneden en daar waar de lijnen elkaar kruisen staat een getal en daar tel je je geboortedatum bij op en dan kan je onderaan het papier zien dat ik op zondag ben geboren maar zoals gezegd dat wist ik al. Op een ander A4-tje, die we van Wouw hebben gekregen, zie je welke houding van het Boeddhabeeld bij jou dag hoort.

Elke dag van de week heeft een eigen kleur:
Zondag = rood
Maandag = geel
Dinsdag = roze
Woensdag = groen
Donderdag = oranje
Vrijdag = blauw
Zaterdag = lilapaars

Mijn kleur is dus rood.

Boeddhha

Volgens een andere kalender, de Zodiac kalender, ben ik in het jaar van de haan geboren. Daarbij horen bepaalde karaktereigenschappen, nou die kloppen voor een deel, wel maar ook enkele kenmerken kloppen absoluut niet.

Zo gaat de tijd wel snel voorbij tijdens het rijden want we zijn inmiddels aangekomen bij ons lunchadres in de middle of nowhere. Het is een schitterende plek om hier in het restaurant Chaba Lagoon te Chainat te lunchen. Chaba betekent Hibiscus. Er is een prachtige tuin aangelegd waar we na het eten een wandeling kunnen maken. De Chaba Lagoon is verborgen achter een onooglijke parkeerplaats, maar als je eenmaal de ingang hebt gevonden lijkt het wel een paradijs. Ze serveren een heerlijke lunch in een jungle-achtige sfeertje. Het eten is hier weer verrukkelijk (aroi aroi) en weer in buffetvorm. Ik maak na de lunch een wandeling door de tuin.

 

 

Langstaartmakaken in Khao Nor

Om 14.20 uur rijden we weer verder. Anderhalf uur later stopt de bus bij de kalkformaties van Khao Nor waar de langstaartmakaken vrij rond lopen. Ze komen overdag uit de bergen, die op de achtergrond liggen. De apen worden gevoerd met bananen en watermeloenen die op straat tussen de apen stuk geslagen worden. Daarnaast krijgen ze noten. Er lopen nogal wat apen rond van groot naar klein. Er is ook een klein aapje dat is afgestoten door de moeder en nu door mensen gevoed wordt.
Petje controleert voor we de bus instappen eerst alle schoenen van iedereen op apenpoep, als er iets onder de schoenen zit, maakt hij het met een tandenborstel en water weer schoon. Hij wil niet hebben dat 'zijn' bus vies wordt, want dat zal stank in de bus en extra schoonmaakwerkzaamheden betekenen.

Na een half uurtje rijden we verder. Ondertussen wordt ons het één en ander over de rijstproductie in het land verteld. Thailand is het grootste rijstproducerende land ter wereld. De rijstproductie wordt uitgelegd: eerst wordt de grond geploegd met behulp van waterbuffels, die je ook af en toe langs de kant van de weg ziet grazen. Vervolgens worden er jonge rijstplanten geplaatst waarvan de toppen afgeknipt worden voor meer opbrengst van de rijstzaden. Dan worden de planten netjes op een rijtje gepland zoals je op de rijstvelden ziet staan met een afstand van ongeveer 15-20 cm tussen de planten. Na ongeveer 100 dagen is de rijst klaar en kan er geoogst worden. Dit oogsten gebeurt met behulp van een sikkel ongeveer in de maanden november - december. Als alles uit de grond is gehaald worden de stelen aan een stok gebonden om de rijstkorrels die in de toppen vast zitten, uit te schudden in rieten manden of op een kleed. Dan moeten de rijstkorrels drogen en zijn ze klaar voor gebruik.

Mijn kamer in het Viang Tak Riverside Hotel in Tak

Om 18.15 uur arriveren we bij ons hotel in Tak (uitspraak met een lange a klank Taak). Het hotel is Viang Tak Riverside Hotel. Er wordt in de bus al gewaarschuwd om de ramen van de kamers gesloten te houden, want tegenover het hotel is een markt die de volgende ochtend al heel vroeg begint. De waarschuwing is vanwege de geluidsoverlast die kan optreden. In het hotel aangekomen, worden we verwelkomd met een welkomstdrankje en een verfrissingsdoekje. De sleutels worden weer aan iedereen uitgedeeld. Mijn kamer is opnieuw een tweepersoonskamer voor alleengebruik. Ik heb een schitterend uitzicht op de Ping-rivier. De koffers worden netjes bij de kamer afgeleverd. In de sleutelenvelop zit een kofferlabel met daarop het kamernummer die moet je om je koffer hangen. Dit is tijdens deze rondreis heel goed geregeld.

Er is niet heel veel tijd om voor het diner nog wat bijzonders te doen. Ik ga douchen en omkleden en ik begin aan mijn reisverslag van vandaag. Om 20.00 uur worden we verwacht voor het diner in het hotel. We krijgen één lange tafel waar heerlijke gerechten geserveerd worden, zoals kip met ananas en cashewnoten, rundvlees in rode wijnsaus, groenten, gebakken garnalen en een soort viskoekjes. Het is zoals de hele rondreis door aroi aroi. Als toetje is er ijs. Na het diner is het tijd voor karaoke, iets waar ze in Thailand gek op zijn, maar de groep werkt niet echt mee. Wouw, Ping en Sanit gaven het juiste voorbeeld, maar niemand uit de groep voelt zich geroepen om daar te gaan zingen. Om 22.15 uur zoek ik mijn kamer op. Ik vind het genoeg geweest voor vandaag. Ik maak mijn reisverslag af en ga dan lekker slapen. Morgen is de wake up call om 06.15 uur.

Het weer: Licht bewolktlicht bewolkt en zonnig en ± 35° C


 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


Op dag 5 van mijn rondreis door Thailand bezocht ik de tempels van Ayutthaya. Alles over de vijfde dag van mijn reis door Thailand lees je hier. Lees je mee? #Thailand #ayuttha #tempels #reisverslag #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment