JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Programma voor vandaag:
Vandaag een bezoek aan De Cocksdorp en de Vuurtoren en de natuurgebieden De Schorren en Utopia.

Overnachting: Hotel Beatrix - De Koog. (Voor foto's van het hotel, zie Foto's Hotel Beatrix).Vanochtend ben ik al weer om 05.00 uur wakker, maar ook vandaag heb ik nog wel weer geslapen. Dit keer tot 08.15 uur. Ik heb het daarna rustig aan gedaan, ik heb tijd genoeg, het weerverwachting ziet er voor vanmiddag goed uit, maar vanochtend wordt wel neerslag verwacht. Verder is de voorspelling dat er veel wind zal staan, maar dat die wind gaat draaien, dat zou inhouden (als het klopt) dat ik zowel de heenreis als de terugreis het voor de wind zou moeten hebben. Na het aankleden en opmaken, loop ik naar beneden voor het ontbijt. Het is hier al weer drukker dan eerder deze week. Ik eet twee pistoletjes kaas en drink een koffie en een glas jus d'orange. Daarna loop ik terug naar mijn kamer, waar ik nog wat surf op internet en mij klaar maak voor vandaag. Ik ga vandaag naar De Cocksdorp. Op het moment dat ik buiten bij het fietsenhok ben om mijn fiets te pakken, begint het keihard te regenen. Het oponthoud duurt ongeveer een kwartier, dan klaart de lucht op. Ik heb intussen mijn vuilniszak wel om mijn rugzak gedaan, voor het geval dat het onderweg gaat regenen, zal mijn fotocamera droog blijven. Via de Ruyslaan fiets ik via de Muy en de Slufter eenzaam en alleen het hele stuk naar de vuurtoren. Ik kom zegge en schrijve 4 fietsers tegen.

Als ik op de hoogte van het park van Landal Greenparks ben, vallen de eerste regendruppels, ik trek mijn regenponcho aan en fiets verder. Als ik aan de voet van de steile weg naar de vuurtoren kom, stortregent het werkelijk. Mijn regencape helpt helemaal niets, want ik ben als ik boven aan de voet van de vuurtoren ben, tot op het bot nat. Alles is doorweekt. Ik loop de steile weg naar boven, want ik zie ook helemaal niets meer door mijn met regendruppels en van condens beslagen bril. Bij het Torenrestaurant parkeer ik mijn fiets en loop hier naar het toilet op mijn bril schoon te maken en de rest ook wat droger te maken. Alles is doorweekt. Ik moet even bijkomen in het restaurant. Mijn jas en regencape heeft een medewerkster ergens neergehangen om te drogen. Ik neem een kop koffie en een hazelnootschuimgebakje. Ik reken af en krijg mijn nog deels natte jas en regencape terug. De jas droogt wel weer en cape stop ik in de vuilniszak en dan in mijn rugzak. Ik loop met de fotocamera in de hand naar buiten, het is droog.

Ik loop naar de vuurtoren. Het waait inmiddels veel harder dan eerder vanochtend. Het is duidelijk geen strandweer, je wordt op het strand, denk ik, ook gezandstraald. Ik loop het pad op naar de vuurtoren. De vuurtoren heeft 118 treden, die beklommen kunnen worden. Op de eerste etage moet ik de entree van € 4,50 euro betalen en dan loop ik verder naar boven. Er zijn meer bezoekers in de vuurtoren. Het zicht is vanwege het weer niet optimaal. Maar het 2,5 kilometer verderop gelegen eiland Vlieland is duidelijk te zien. In de vuurtoren worden een paar dingen uit de geschiedenis van de vuurtoren uitgelegd. Ik loop weer naar beneden en loop terug naar het Torenrestaurant. Mijn broek en jas zijn inmiddels droog maar ik sop nog wel ontzettend in mijn schoenen. Onderweg naar het restaurant voel ik weer regendruppen. Ik schuil een poosje in het restaurant, maar de regen waait over. Weer buiten pak ik mijn fiets en kies voor de route langs de zee in de richting van De Cocksdorp.

De vuurtoren bij de Cocksdorp Uitzicht vanaf de vuurtoren bij de Cocksdorp

De Roggesloot in de Cocksdorp

Onderweg maak ik nog een stop bij een plas water waar een paar vogels te zien zijn. Via de Kikkertstraat fiets ik De Cocksdorp binnen. Mijn fiets zet ik naast de winkels tegenover de Rooms-katholieke kerk neer. Ik loop eerst naar de Plus supermarkt, het is etenstijd. Ik koop een paar bollen en een pakje gesneden kaas en wat te drinken. Mijn brood eet ik, gezeten op een bankje tegenover de kerk, op. Daarna bezichtig ik de Rooms-katholieke kerk, waar het wel erg donker is. Daarna loop ik de Kikkertstraat door naar het vogelkijkcentrum. Ik neem binnen een kijkje. De duurste verrekijkers kosten hier ongeveer € 2.400,--. Wat een geld. Ik loop terug naar de winkelstraat. Achter de parkeerplaats is een visplaats aan de Roggesloot. Hier neem ik nog een kijkje, net als bij het monument van iepenhout, waar je helaas niet in kunt. Daarna fiets ik via de Kikkertstraat het dorp uit.

Aan het eind moet ik naar rechts, zo kom ik bij het gebied De Schorren. Aan het begin maak ik een stop om bij een daar geplaatst monument te kijken en dan rijd ik eindelijk aan de kant van de zee, waar ik in de buurt van Oosterend en Utopia al had willen fietsen, maar waar het niet kon. Het is een leuk tochtje en ik heb geen last van de wind. De Schorren is een gebied tussen de zee en de dijk. Hier zitten veel vogels. Het zijn bonte strandlopers, meeuwen en scholeksters. Een eind verderop kan ik niet verder. Hier lopen twee lepelaars in de zee. Ik rust een tijdje op het bankje. Het fietspad vervolgt zicht nu tussen de dijk en het land. Ik kom uit bij Utopia. Hier bekijken een paar medewerkers van de Waddenvereniging de vogels die zich hier bevinden. Er bevindt zich hier ook weer een lepelaar, maar ook heel veel meeuwen, sterns en scholeksters. Ik fiets verder en zie nog een lepelaar.

Natuurgebied De Schorren Een lepelaar in natuurgebied Utopia

Ik kom uit bij de weg waar ik van de week al eerder langs gefietst ben. Ook nu fiets ik zigzaggend terug naar De Koog, want naar het westen toe heb ik wind keihard tegen, de stukken naar het zuiden zijwind, die wind is minder erg dan kilometerslang tegenwind. Ik fiets op de Postweg door naar de Ruigendijk, omdat ik zo moe ben in mijn benen, dat ik geen zin heb in de weg langs de Muy die heuvel op, heuvel afgaat. De Ruigendijk is een weg waar geen hoogteverschillen in zitten.

Uiteindelijk ben ik om 17.30 uur bij het hotel. Ik stal mijn fiets in het fietsenhok. Terug op mijn kamer trek ik direct mijn schoenen en sokken uit, want ik de hele dag in mijn schoenen gesopt. Ik moet eerst even zitten en bijkomen en een yoghurt en nectarine eten. Dan stap ik onder de douche. Ik kleed me aan om in het dorp te eten. Ik loop de hele Dorpsstraat op en neer en besluit bij Latino te eten. Ik kies voor de aanbieding mix 3 soorten vis: kabeljauw, schol en kibbeling met friet en saus. Drinken is een sprite met citroen.

Daarna loop ik terug naar het hotel, waar ik mijn e-mails check, mijn spullen opruim, de koffer inpak en dit reisverslag schrijf. Dan is het al weer bedtijd. Ik maak me klaar voor de nacht. Om 22.40 uur gaat het licht uit.

Het weer: zwaar bewolktzwaar bewolkt, 's middags af en toe zon en veel wind; ± 17° C


 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


Op dag 9 van mijn verblijf op Texel beklim ik de vuurtoren van De Cocksdorp en fiets door naar De Cocksdorp voor een wandeling door het dorp en bezoek ik de natuurgebieden De Schorren en Utopia. Alles over de negende dag van mijn verblijf op Texel lees je hier. Lees je mee? #texel #nederland #waddeneiland #reisverslag #vuurtorendecocksdorp #vuurtoren #utopia #deschorren #decocksdorp #jtravel #jtravelblogt

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment