JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Programma voor vandaag:
Vandaag een bezoek aan Oudeschild met het Kaap Skil Museum en Fort de Schans en het natuurgebied de Hoge Berg.

Overnachting: Hotel Beatrix - De Koog. (Voor foto's van het hotel, zie Foto's Hotel Beatrix).Vanochtend ben ik wederom veel te vroeg wakker, al om 06.15 uur kijk ik op mijn tablet om de tijd te checken. Ik val uiteindelijk gelukkig wel weer in slaap. Om 08.30 uur word ik wakker van de regen. Da's niet de bedoeling. Ik kijk op mijn tablet wat de weersverwachtingen zijn. Tot 09.00 uur valt er 0,4 mm regen en daarna zal het droog moeten worden en de temperatuur tot 20 graden, da's goed. Ik kleed me aan en om 09.05 uur loop ik naar de ontbijtzaal. Wederom ben ik de één na laatste. Ik eet twee pistoletten met kaas en een plak ontbijtkoek met roomboter, drink een kopje koffie en twee glazen jus d’orange. Om 09.40 uur ben ik weer op mijn kamer, die intussen al is schoongemaakt. Op mijn tablet lees ik het laatste nieuws in de app van de NOS om te zien of er nog iets in de wereld is gebeurd. Ook maak ik een begin van dit reisverslag. Daarna zoek ik mijn spullen voor vandaag bij elkaar. Ik ben klaar voor vertrek naar Oudeschild. Het is droog buiten, gelukkig.

Om 10.10 uur loop ik naar buiten om mijn fiets uit het fietsenhok te halen, het voelt frisjes aan, ik loop nog terug om mijn jas uit mijn kamer halen. Ik fiets De Koog uit naar het zuiden tot afslag 15. Daar rijd ik de Pijpersdijk op en bij een afslag voor fietsers rijd ik via de Burgerdijk richting De Waal. Bij De Waal zie ik borden naar Oudeschild. Deze route mijdt de grote weg. Voor De Waal maak ik nog een stop bij een knooppunt van de wandelroute Sommelpaadje. Het fietspad naar Oudeschild komt uiteindelijk op de Laagwaalderweg uit. In de verte is de molen van het Kaap Skil Museum al te zien. Het is erg rustig onderweg.

In Oudeschild aangekomen fiets ik naar de haven, maar de zeehondentocht kan pas aan het eind van de middag bij één van de organisaties en de boot van de organisatie waar ik een folder van heb ligt op dat moment niet in de haven. Ik ben niet van plan om € 20,-- te betalen, want op een boot waar ik dat zou moeten betalen is wel plek, dat vind ik te duur. Ik moet omfietsen om bij het Kaap Skil Museum te komen. Dit omdat er gewerkt wordt aan de dijken rondom Oudeschild. Zo kom ik er ook achter waar de supermarkt van Oudeschild zich bevindt. Dat is voor later vandaag. Ik fiets eerst door naar het Kaap Skil Museum. Hier is het erg rustig. Voor ik naar binnen ga, post ik een paar ansichtkaarten. Hier weet ik van vorig jaar waar de brievenbus staat. Ik loop nog een stukje door en zie daar een mooie plek om de molen van het museum te fotograferen.

Ik loop terug naar de ingang van het Kaap Skil Museum. Ik vraag bij de kassa naar de actie dat als je het Kaap Skil Museum hebt bezocht, dat de entree voor de Oudheidkamer in Den Burg gratis is. Ik loop eerst naar buiten om daar alles te bekijken. Ik loop een rondje, die begint bij de molen en in de molen en dan zo naar achteren via de gebouwen met juttersspullen en terug via het timmermanshuisje, de twee vissershuisjes en de bakkerij en smederij. In deze huisjes kijk ik ook binnen, klim in de timmermanshuisjes ook nog naar boven. Helaas worden nergens demonstraties gegeven. Ook is er geen tentoonstelling zoals vorig jaar van de visserstruien. Ik kan wel zien dat ze bezig zijn met het opbouwen van een tentoonstelling, maar zie niet welke tentoonstelling dit gaat worden. Ik kan wel boven op de omloop van de molen de Traanroeier komen. De molenwieken draaien eerst wel maar staan later ook weer stil. Het is hier wel erg rustig. Ik breng binnen nog een bezoek aan de Rede van Texel en dan heb ik het museum weer gezien.

Molen de Traanroeier in het Kaap Skil Museum in Oudeschild Een reddingsvlet in het Kaap Skil Museum in Oudeschild De Rede van Texel in het Kaap Skil Museum in Oudeschild

De binnenkant van een vissershuisje in het Kaap Skil Museum in Oudeschild De binnenkant van de smederij in het Kaap Skil Museum in Oudeschild

Het is etenstijd, ik fiets naar de Spar om daar een paar broodjes te kopen. Ik kies voor een chocoladebroodje en twee koffiebroodjes. Het chocoladebroodje en één van de koffiebroodjes eet ik buiten op een bankje voor de Spar op. Ik breng een superkort bezoek aan de vismarkt aan de overkant, maar dat is alleen een restaurant. Ik pak mijn fiets en parkeer deze om de hoek bij het Kaap Skil Museum. Ik heb geen zin om een bezoek aan de haven helemaal om te fietsen. Via de trap bereik ik lopend de dijk en aan de andere kant ligt de haven. Hier informeer ik nog weer naar zeehondentochten, ze zijn of vol of te duur. Ik loop een stuk over de dijk langs de zee. Via één van de trappen loop ik terug naar beneden. Ik heb op de dijk een tijdje op een bankje gezeten om te genieten en te rusten. Ik haal mijn fiets op en fiets door de Ruyterstraat. Dit is een heel leuk straatje met leuke huizen en veel stokrozen. Ik kom uit bij de katholieke kerk en ernaast bevindt zich galerie De Reede van Texel. Ik brengt een kort bezoekje aan de kerk, deze is klein en eenvoudig. Ook bezoek ik de galerie. Hier ben ik eerste instantie alleen, later komen er meer mensen. De galerie bevindt zich in een oude boerderij met een mooie tuin. De schilderijen van Texelse taferelen zijn ook heel mooi, maar boven mijn budget. Ik fiets door naar de Hervormde Zeemanskerk. Ik moet zoeken en navragen, want vorig jaar ben ik helemaal achterom langs gefietst en kom nu anders uit. Terwijl ik de kerk zoek, zie ik het begin van het Skillepaadje. Ik vind uiteindelijk ook de Zeemanskerk. Deze is helaas dicht, maar de buitenkant is fotogeniek genoeg.

De haven van Oudeschild Het Zeemanskerkje in Oudeschild

Een konijn bij het Skillepaadje in Oudeschild

 

 

Ik fiets een stukje terug naar het begin van het Skillepaadje. Dit is een smal schelpenpaadje waar je kunt lopen en fietsen. Ik maak een korte stop bij het begin om een paar foto's te maken en fiets dan het schelpenpaadje af. Aan het begin staat dat de afstand naar de wezenputten één kilometer bedraagt. Hier bevindt ook een boerderij Brakestein. Daartegenover bevinden zich de wezenputten. Bij de boerderij zie ik heel veel konijnen. Deze zijn deels tam en deels wild, begrijp ik van de eigenaar van de boerderij. Het Skillepaadje en de boerderij met de wezenputten zijn een onderdeel van de het boerenwandelpad Brakestein. Ik fiets door en kom uit bij galerie Wezenspijk, maar helaas is deze galerie gesloten, jammer. Ik zie vanaf de weg dat er een feest in de tuin wordt gegeven. Ik stap weer op de fiets en fiets langs de Zandkuil, een klein afgesloten stukje natuur waar zich veel insecten bevinden.

 

Na een korte stop fiets ik door naar Fort de Schans. Hier onderbreek ik opnieuw mijn fietstocht en maak een wandeling door het fort. Ik vind het een beetje tegenvallen. Veel is er niet te zien. Ook hier is het weer erg rustig. Ik stap weer op de fiets en rijd weg van Oudeschild. Ik heb gezien wat ik wilde zien. Als ik weer op mijn fiets zit, zie ik een bord van de begraafplaats van de Georgiërs op de Hoge Berg. Deze begraafplaats staat op mijn lijstje van te bezoeken bezienswaardigheden. Ik besluit de borden te volgen en deze begraafplaats nu te bezoeken. Het is slechts een klein stukje fietsen. Ik ben niet de enige die deze begraafplaats bezoekt. Op de graven zijn rozen geplant en aan de overkant staan gedenkstenen. Informatie over de reden waarom de Georgiërs hier begraven liggen, is te vinden bij de ingang. Zij zijn aan het einde van de Tweede Wereldoorlog tijdens de Russenopstand gesneuveld op Texel. Naast deze begraafplaats bevindt zich de begraafplaats van Oudeschild. Deze ligt wel een heel eind buiten het dorp.

Fort de Schans in Oudeschild Georgische begraafplaats op de Hoge Berg

Ik rijd terug naar De Koog. Ik fiets tot aan de Schilderweg en moet op de kaart kijken welke kant ik moet rijden, want mij is even onduidelijk waar ik me bevind. Uiteindelijk kom ik in Den Burg uit. Hier volg ik de borden naar De Koog. Ik kom uiteindelijk uit op de Emmalaan, bij het VVV-kantoor. Vanaf daar fiets ik via de ongezellige Pontweg terug naar De Koog. Ik ben moe en het gaat dan ook niet heel snel. Om 18.15 uur ben ik weer terug in mijn hotelkamer. Ik moet even bijkomen en ga op het balkon zitten. Ik had de stoel en tafel vanochtend op zijn kant gezet zodat bij evt. regen het water niet op de stoel en tafel zou blijven liggen. Ik stap onder de douche en maak me klaar om weer naar buiten te gaan om een restaurant te zoeken om te eten. Om 19.00 uur loop ik naar de Dorpsstraat. Ik kies vanavond voor restaurant Hatim. Zij hebben kogelbiefstuk met friet en salade voor weinig geld. Ik neem er een sprite bij. De bediening is chaotisch, want er lopen twee mensen rond die het drinken serveren, het bestek e.d. neerleggen en de gasten de menukaarten overhandigen, maar het eten moet bij een ander besteld worden. Dit duurt best lang. Het eten wordt dan vervolgens weer door de anderen geserveerd. De betaling gaat ook weer via degene die de bestelling van het eten opneemt. Het eten is lekker, maar de bediening chaotisch en niet heel efficiënt in mijn ogen.

Na het afrekenen, loop ik terug naar mijn hotelkamer. In mijn kamer type ik dit reisverslag. Als ik dit af heb, maak ik me klaar voor de nacht en surf ik nog wat op internet. Ook lees ik een stukje in mijn digitale boek op mijn tablet. Het is 22.37 uur als het licht uitgaat.

Het weer: half bewolktbewolkt, af en toe zon; ± 22° C


 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


Op dag 3 van mijn verblijf op Texel breng ik bezoek aan Oudeschild met het Kaap Skil Museum en Fort de Schans en het natuurgebied de Hoge Berg. Alles over de derde dag van mijn verblijf op Texel lees je hier. Lees je mee? #texel #nederland #waddeneiland #reisverslag #oudeschild #kaapskilmuseum #hogeberg #fortdeschans #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment