JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Programma voor vandaag:
Vandaag een huifkartocht vanuit De Koog door natuurgebieden De Muy en De Slufter. Daarna met de boot en het openbaar vervoer terug naar huis.

Overnachting: Mijn eigen bed.



Vanochtend ben ik opnieuw rond 05.00 uur voor de eerste keer wakker. Tot dan heb ik heerlijk geslapen. Ik heb de wekker gezet om 08.30 uur, want ik wil me vandaag niet verslapen. Ik val gelukkig wel weer in slaap, tot 08.15 uur dit keer. Dan ben ik wakker. Ik kleed me aan en pak mijn spullen beter in. Al voor 09.00 uur loop ik naar het ontbijt. Ik kies opnieuw voor de pistoletten met kaas en koffie en jus d’orange. Ik ben de eerste in de ontbijtruimte. Na mij komt de rest van de gasten. Als ik het ontbijt op heb, loop ik terug naar boven om mijn tanden te poetsen en mijn spullen te halen. Alles wat wel in de rugzak moet, maar niet meegaat met de huifkartocht stop ik in een plastic tas. Deze leg ik naast mijn koffer neer. Ik zet alles beneden naast de piano in de ontbijtruimte. Ik wil mijn sleutel inleveren, maar ik heb deze nog nodig om het fietsenhok te openen. Op mijn fiets rijd ik om 09.45 uur naar de Nikadel, het vertrekpunt van de Jan Plezier. Ik ben de eerste die hier aankomt. Vlak na mij arriveert een groepje Duitsers. De wachtende groep wordt groter en groter.

Om 09.55 uur arriveert de huifkar met zijn menner en hulp. De Jan Plezier wordt door twee paarden getrokken. Er zijn twee begeleiders aan boord, een meisje van in de twintig, Inge en de menner, Pieter. De bankjes zijn tweezits bedekt met schapenvellen, zit ook wel iets beter dan een houten bankje. Aan boord zijn Belgen, Duitsers en Nederlanders. Er wordt veel verteld zoals de namen van de paarden, Kyra en Arie, het feit dat De Muy en De Nederlanden zoetwater gebieden zijn en het achterliggende gebied De Slufter door de verbinding met zee een zoutwater gebied. Het is voor de Duitsers te hopen, dat ze iets van het Nederlands begrijpen, want er wordt niets vertaald.

We rijden De Koog uit en rijden bij de schapenboet, waar ik van de week ook langsgelopen ben, De Nederlanden en De Muy in. De hekken worden door Inge geopend en zij neemt het mennen van Pieter over. Hij wijst ons op verschillende planten, waaronder het paarse wilgenroosje en de duinroos en de Calloway runderen. Deze lopen in de buurt van de schapenboet en ook verderop in het gebied. Dan rijden we het zoutwatergebied De Slufter in. We rijden een stuk waar ik van de week tijdens mijn wandeling door De Slufter ook gelopen heb. Wat mij vandaag opvalt is, dat het water veel verder het gebied in gelopen is dan eerder deze week. Een week geleden kon ik strak langs de touwen lopen, nu liggen deze touwen een heel stuk in het water met een brede rand er omheen. In de duinen wordt een koffiepauze gehouden. Voor de kinderen is er limonade. Dit alles is door Peter en Inge meegebracht. De paarden Kyra en Arie kunnen even rusten, de dieren wegen 900 kilo per paard. Ik loop een stukje langs het water waar zich o.a. sterns en scholeksters bevinden. Dan is het al weer tijd voor vertrek.

Een Calloway rund in De Muy tijdens de huifkartocht De Slufter tijdens de huifkartocht

De paarden tijdens de huifkartocht

Helaas kunnen we niet via het strand terug, dit omdat er drijfzand is en de paarden en huifkar 80 centimeter in het zand zouden wegzakken. Da's niet de bedoeling en dat is dan ook de reden dat we een stuk terugrijden over hetzelfde deel waar we ook op de heenreis langs gereden zijn. Het hoge water is op komst. Er gaan foto's rond die laten zien dat het hele gebied onder water staat. Het gebied is ook veel natter dan eerder deze week. Het is zelfs zo dat Pieter ons erop wijst dat in de periode tussen de heenreis en nu op de terugreis hij kan zien dat het water hoger is komen te staan. We rijden het gebied uit langs een muur met oeverzwaluwen. Dan komen we bij een stukje waar we allemaal de huifkar moeten verlaten. Dit omdat de weg redelijk steil omhoog loopt en de paarden een volle huifkar niet kunnen trekken. Deze korte wandeling gaat langs de Italiaanse arendskelk, een giftige plant voor paard en rund. We stappen weer in de huifkar. We komen uit op de Zanddijk, de weg tussen De Koog en de Sluftertrap en verder in de richting van De Cocksdorp, waar ik eerder deze week al vaker heb gefietst. We hebben veel bekijks van de fietsers en wandelaars die we tegenkomen. Zo rijden we terug naar De Koog. Inge komt intussen met een kruidenbitter langs. Deze kun je voor € 1,-- per glaasje kopen. De kruidenbitter komt van het wijnhuis in Oosterend. Daarna komt ze ook nog langs om het geld (€ 16,50 per persoon) voor de huifkartocht te incasseren. Dit bedrag moet contant betaald worden. Onderweg wordt door Pieter nog verteld dat er in het hoogseizoen 700 auto's op en af rijden. Er wonen ongeveer 13.500 mensen op het eiland, waarvan er 3.500 werken, en 25-30 mensen afhankelijk zijn van de voedselbank. Jaarlijks wordt er 650 miljoen euro door toeristen op het eiland besteed. Na een rit van 16,5 kilometer worden we 12.45 uur weer bij de Nikadel afgezet, ik pak mijn fiets en ik rijd naar de Fiets-Inn om mijn fiets in te leveren. Het is hier druk.

Ik besluit terug te lopen naar het hotel om mijn spullen op te halen. Ik heb het wel gezien en ik heb nog een lange terugreis voor de boeg. Ik heb nu nog 20 minuten om de bus te halen. In het hotel pak ik alles uit de plastic tas over in mijn rugzak en neem afscheid van eigenaresse Ria. Ik loop met mijn spullen naar de bushalte Dorpsstraat. De bus laat even op zich wachten, hij zou er om 13.15 uur moeten zijn, maar het is ongeveer 13.23 uur als de bus arriveert, de drukte valt mee. Via de Ruyslaan, Ecomare en de Californiëweg rijdt de bus naar Den Burg. In de bus wordt aangeven dat de bus om 14.05 uur bij de veerhaven zal aankomen. Ik hoop dat de bus door kan rijden, want als de tijd klopt is de boot vertrokken en dan moet ik bijna een half uur op de boot wachten. Gelukkig gaat de busrit voorspoedig en kan de bus doorrijden. Na Den Burg rijdt de bus de 6 kilometer over de Pontweg in één ruk door naar de haven. Om 13.50 uur is de bus in de haven.

De boot vanuit Den Helder is net aangemeerd en de eerste auto's rijden er net af. Het is weer de Texelstroom. Ik loop aan boord helemaal naar voren en ga buiten zitten met het gezicht naar Den Helder. Het is volgens mij niet druk aan boord. De meeuwen laten zich pas op het laatst echt goed zien, dit omdat er dan mensen zijn die ze gaan voeren. Zie voor foto’s het artikel Foto's onderweg.

Het schip Dr. Wagemaker maakt de overtocht Den Helder - Texel De haven van Den Helder

Na 20 minuten varen, is de haven van Den Helder in zicht. Ik loop op de boot naar beneden en eenmaal van de boot af naar de bus, die naar het station gaat. In de bus is het erg rustig. De bus doet er lang over, het is zaterdag en dus druk in de stad. Op het station moet ik rennen om de trein van 14.34 uur te halen. Ik haal hem nog net, maar ik ben net binnen als de deuren sluiten. Ik denk dat anderen de trein hebben gemist. De trein gaat via de stations van Den Helder Zuid, Anna Paulowna, Schagen, Heerhugowaard, Alkmaar Noord, Alkmaar, Heiloo, Castricum en Zaandam naar Station Amsterdam Sloterdijk. In de trein type ik dit reisverslag, ik heb nu de tijd, deze treinrit duurt 1.10 uur. Om 15.45 uur rijdt de trein Station Amsterdam Sloterdijk binnen. Als ik met de lift naar boven zoef, rijdt de trein die ik wil hebben net weg. Ik moet wachten. De volgende trein is gelukkig op tijd. Ik stap vanuit de trein nog een keer over op de bus die me naar mijn huis zal brengen. Deze rit gaat voorspoedig. Om 16.50 uur arriveer ik bij de bushalte vlak bij mijn huis. Ik stap onder de douche en intussen heb ik mijn computer aangezet en worden mijn vele foto’s op de computer geüpload. Ik surf wat op internet en bekijk de foto's en lees een paar kranten. Ik heb nog een bakje aardappelsalade in de koelkast staan, die ik televisiekijkend opeet. De rest van de avond breng ik voor de televisie door. Tijdens de nieuwsuitzendingen type ik verder aan dit reisverslag. Dan is het bedtijd. Ik lees nog een hoofdstuk en om 22.40 uur gaat het licht uit.

Het weer: zwaar bewolktbewolkt; ± 22° C


 


Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


Op dag 10 van mijn verblijf op Texel maak ik vanuit De Koog  een huifkartocht door natuurgebieden De Muy en De Slufter. Daarna reis ik per bus, boot en trein weer terug naar huis. Alles over deze laatste zesde dag van mijn verblijf op Texel lees je hier. Lees je mee? #texel #nederland #huifkartocht #janplezier #dekoog #reisverslag #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment