JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve is een nationaal park in Zuid-Afrika waar de Big Five voorkomt. Meer over het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve leest u in dit artikel.


Het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve ligt in het hart van Zululand, in het noordoosten van de provincie KwaZulu-Natal. Het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve is het enige park in KwaZulu-Natal waar de Big Five voorkomt. Het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve (spreek uit 'Sjloesjloewie-Imfooloozie') is een heuvelachtig park en is begroeid met bossen. Het park ontleent de naam aan 'umhluhluwe', het Zulu woord voor doornig apentouw, een klimplant dat rondom het rivierengebied groeit. De beste reistijd is tussen maart en oktober. In deze tijd kunt u de dieren overal tegenkomen. Tussen november en februari ziet u de dieren vooral op de savannes. Het noordelijk deel, Hluhluwe, bestaat voornamelijk uit heuvelachtig en bebost terrein, waar over het algemeen voldoende water is, terwijl Imfolozi, het zuidelijk deel, droger is en een heuvelachtig open savannelandschap heeft.

Plattegrond van het Hluhluwe Imfolozi Game Reserve

Het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve werd in 1895 opgericht. Dit ter bescherming van de laatste neushoorns in Natal. Al in 1897 is het park uitgeroepen tot wildreservaat. Imfolozi is het op één na oudste wildreservaat van Afrika. Het reservaat bestond uit twee verschillende parken, te weten Hluhluwe Park in het noorden en Imfolozi Park in het zuiden. Ze zijn samengevoegd en verbonden door het Corridor Reserve. Hierdoor is Hluhluwe-Imfolozi met 96.000 hectare nu één van de grootste parken van Zuid-Afrika. En het is hier minstens zo mooi als in het Kruger National Park. Het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve is een groot park met veel verschillende dieren, maar lang niet zo druk als het Kruger National Park. Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve is uitermate geschikt voor het spotten van groot wild, waaronder de Big Five. Het landschap is heel divers met veel bomen en planten die door de inheemse Zulu nog voor voedsel en medicijnen gebruikt worden. Ooit was dit gebied het exclusieve jachtdomein van de beroemde Zulu koning Shaka. Tijdens zijn bewind, tussen 1818 en 1828, beleefde het domein de meest continue jachtcampagne in de Zulugeschiedenis. Dit was niets in vergelijking bij de verwoesting die blanke boeren tussen 1929 en 1950 aanrichtten. De boeren lanceerden een campagne om het wild uit te roeien en daarmee de nagama-ziekte uit te roeien. Dit resulteerde in het afslachten van 100.000 stuks wild van zestien soorten. Alleen de neushoorns werden gespaard. In 1952 werd het park overgedragen aan de organisatie KZN Wildlife. Hiermee begon het langzame herstel van het uitgedunde wildreservaat. Het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve is bekend vanwege het succesvol redden van de witte (breedlip) neushoorn. Deze werd vanwege de jacht met uitsterven bedreigd. Er leefden hier nog maar twintig neushoorns toen de specialisten van de Game Capture Unit met hun 'Operation White Rhino' begonnen en de neushoorn tegen uitsterven hebben behoed. Nu leven hier meer dan 1.400 witte en 300 zwarte neushoorns. Ook de zwarte (puntlip) neushoorn is beschermd. Eén vijfde van de wereldpopulatie zwarte en witte neushoorns leven in het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve.

Witte neushoorns in het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve

Het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve heeft een gevarieerd landschap, met dichte bossen, droge 'bush' velden en open savanne. Het kenmerk van het zuidelijke Imfolozi-deel zijn de diepe valleien en de Witte en Zwarte Imfolozi Rivieren die hier door heen lopen. De weelderige begroeiing op de rivierbanken wordt afgewisseld met drogere savanne, bosgebied en graslanden. De Hluhluwe-Rivier loopt door het noordelijke Hluhluwe-deel. Deze rivier stroomt vanuit de bergen ten noorden van het park en loopt langs zandbanken, rotsachtig gebied en steile kliffen. Hluhluwe is heuvelachtig, grasland en dicht struikgewas. Imfolozi is vlakker, droger en kaler. Het gebied is meestal warm in de zomer en mild tot koud in de winter.

Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve staat bekend om de uitgebreide wildpopulatie met veel groot en klein wild, zoals leeuwen, giraffes, olifanten, zebra's, witte en zwarte neushoorns, cheeta's, buffels, nijlpaarden, nijlkrokodillen, wrattenzwijnen, impala's, nyala's, waterbokken, gnoes, kudu's, duikers, jachtluipaarden, hyena's, blauwe wildebeesten, genets, bushbaby's en diverse bokken. Er komen hier ook meer dan 300 soorten vogels voor waaronder ook hele bijzondere en zeldzame, zoals de bateleur, grondneushoornvogel, witruggier, kanarie, koekoek, slangenarend, secretarisvogel, plevier, wespendief, breedbek, duizenden watervogels, eenden en zilverreigers.

Leeuwen in het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve Buffels in het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve

Het park biedt u de mogelijkheid om met uw eigen auto een game drive te maken. Speciaal hiervoor zijn auto trails uitgezet. U kunt diverse hides en uitzichtpunten aan doen. Er zijn verder drie wandelpaden uitgezet waar u een wandeltocht mag maken. U dient zich wel strikt aan deze wandelpaden te houden. Buiten deze paden en de picknickplaatsen om is het verboden om zelf in het park uit te stappen of te wandelen. Bij de receptie zijn informatiebladen beschikbaar die de interessante bezienswaardigheden langs deze paden uitleggen en die u helpen dat wat u ziet beter te interpreteren. Door het park zijn verschillende picknickplaatsen met toiletten, barbecuefaciliteiten en stromend water te vinden. De beheerder van het park, KZN, organiseert korte dagwandelingen van ongeveer 2 uur. Deze wandelingen starten vanuit Mpila en Hilltop Camp. Een ervaren ranger begeleidt u. U kunt deze wandelingen bij de receptie van beide kampen boeken. Zowel ochtend- als avondsafari's in een open voertuig worden uitgevoerd onder begeleiding van een bekwame ranger die te allen tijde eventuele vragen kan beantwoorden. U kunt deze game drives bij de receptie van beide kampen boeken. Aan de Hluhluwe dam ligt een boot met 40 zitplaatsen. Deze vertrekt twee keer per dag voor een begeleide excursie. Wanneer echter het water in de rivier te laag ligt kunnen deze tochten afgelast worden. In het Centenary Game Capture Centre kunt u met een gids rondlopen. In het park bevindt zich een informatiecentrum en een museum.


Voor meer foto's van het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve, zie: foto's Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve.Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

De mooiste gamedrive tijdens mijn rondreis door Zuid-Afrika maakte ik in Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve. We kwamen oog in oog te staan met een grote kudde olifanten. Meer weten over  Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve lees dan verder. Lees je mee? #hluhluweimfolozigamereserve #wildlife #gamedrive #zuidafrika #jtravel #jtravelblog De mooiste gamedrive tijdens mijn rondreis door Zuid-Afrika maakte ik in Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve. We kwamen oog in oog te staan met een grote kudde olifanten. Meer weten over  Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve lees dan verder. Lees je mee? #hluhluweimfolozigamereserve #wildlife #gamedrive #zuidafrika #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment