JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Hermanus is de bekendste plaats in Zuid-Afrika voor het observeren van walvissen. Meer leest u in dit artikel.


Hermanus is een fisherman's kustplaatsje dat ligt aan Walkers Bay in de West-Kaap provincie, 112 kilometer ten oosten van Kaapstad. Hermanus is de bekendste plaats voor het observeren van walvissen. Er zijn verschillende manieren om de walvissen te zien: aan wal, met een Whale watching boottocht mee of zelfs vanuit een vliegtuigje. Hermanus is de enige plaats waar de Walvis Omroeper rondloopt. Deze walvisomroeper toetert op zijn hoorn als er walvissen in de baai te zien zijn.

Hermanus werd door Hermanus Pieters gesticht. Hij was een lokale schaapherder, die hier een mooie bron vond voor zijn schapen in de zomer. Later kwamen daar vissers bij. Lange tijd was het slechts een vissersdorpje dat toen Hermanuspieterfontein genoemd werd. De eerste toeristen kwamen niet voor de walvissen naar Hermanus, maar voor de mooie omgeving en voor de schone lucht. Hermanus wordt pas vanaf de negentiger jaren gepromoot als de beste plek om walvissen vanaf het land te spotten.

De locatie van Hermanus is uniek voor het spotten van de walvissen. Langs de gehele zuidkust van Zuid-Afrika komen walvissen voor, maar nergens kunt u ze vanaf het land zo goed zien. De reden is de unieke oude haven van Hermanus. Deze ligt Walkers Bay. De steile rotswanden reiken vanaf de kust bijna recht naar beneden. De haven is aflopend in de baai gebouwd. Vissersboten kunnen hierdoor goed aanmeren. Hermanus kunt u wel de kraamkamer van Zuid-Afrika noemen. De baai blijft tot aan de wal zeer diep. Hierdoor vormt dit gebied een ideale plaats voor walvissen uit Antartica om hier tussen juni en december hun jongen ter wereld te brengen en om te paren. De meeste walvissen zijn te zien in oktober als ze weer vertrekken. U kunt vanaf de haven een 10 kilometer lang wandelpad volgen. Deze loopt rondom Walker Bay naar Grotto strand. Er zijn een aantal punten vanwaar de walvissen vaak worden gezien: Dreunkrans, Windsor Bay, Gearing's Point, de oude haven, de gang, Sievers punt, Kwaaiwater, Voëlklip en Grotto.

Walvisspotters in Hermanus Walvis in Hermanus

De Southern Right Whale komt hier het meest voor maar de Brydes en Humpback Whale worden hier ook wel gespot. Southern Right Whale (Zuidkapers) kunnen tussen de 14 en 17 meter lang worden en wegen tussen de 45 en 70 ton. Een gemakkelijke manier om deze walvis te herkennen is de manier waarop het dier zijn longen vrijmaakt van vocht. Hij blaast het water uit in een V-vorm. Ook is dit de enige soort dat geen rugvin heeft. De Zuidkapers worden sinds 1935 beschermd. Daarvoor werd er intensief op ze gejaagd. De Zuidkaper vormt een gemakkelijke prooi voor de walvisjagers omdat hij paart in ondiepe wateren en zich maar langzaam voortbeweegt. Er zijn nog tussen de 3.000 en 5.000 exemplaren Zuidkapers. Maar met de Noordkaper gaat het een stuk slechter, naar schatting zijn hier nog ongeveer tussen de 300 tot 350 exemplaren van over. De Zuidkapers leven van kleine kreeftjes en plankton. Deze filteren ze met hun baleinen (een soort baard) uit het water. Dit soort heeft een spectaculair paringsgedrag. De Zuidkaper springt volledig uit het water en gaat verticaal in het water staan met alleen zijn staart boven water om indruk te maken op de Zuidkaper vrouwtjes.

In Hermanus zijn twee havens: de Old Harbour en de New Harbour. De Old Harbour wordt na 1958 niet meer gebruikt. In 1970 is deze haven tot nationaal monument verklaard. In het bijbehorende museum kunt u nog zien hoe de haven vroeger functioneerde. Het museum is onderverdeeld in The Historical Old Fishing Harbour en The Fishermen's Village. U vindt hier gerestaureerde vissersboten uit de periode van 1850 tot halverwege de 20e eeuw. Deze liggen op de oude helling. Ook is er een onderwatermicrofoon waarmee de tonen van aanwezige walvissen worden opgevangen. Zijn de walvissen er niet, dan komen de geluiden van een bandje. In de New Harbour zijn nog dagelijks de vissers te zien die hun vangst uitladen. In de viswinkel kunt u verse vis, schelp- en schaaldieren kopen. Op het marktplein bevindt zich het oude schoolhuis met een tentoonstelling van oude foto's. Daarnaast bevindt zich het Walvissenhuis.

Naast walvissen spotten kunt u in Hermanus ook nog andere dingen ondernemen. U kunt hier een boottocht maken, kajakken, shark cage diving, tandem paragliding, duiken, zeilen en paardrijden. Wekelijks vindt hier de 'fresh food market' plaats en er zijn geregeld kunst-, antiek- en handwerkmarkten. Hermanus heeft kilometerslange, brede stranden waar u kunt zwemmen en wandelen. Grotto Beach is het grootste strand van Hermanus, andere stranden zijn: Voëlklip, Onrus, Kammabaai en Langbaai. Het Hermanus Cliff Path loopt langs de kust. Deze loopt door tot in Hermanus. Op dit klifpad, dat nu een natuurreservaat is, heeft u zicht op de zee en de omliggende bergen. Hier kunt u ook de walvissen spotten. Regelmatig zijn hier ook dolfijnen te zien. Het is ook een uitstekende plaats om te vissen.


Voor meer foto's van Hermanus, zie: foto's Hermanus.Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Hermanus is de plek in Zuid-Afrika om walvissen te spotten. Ik heb een paar walvissen gezien. En jij heb jij de walvissen ook gespot. Meer over Hermanus lees je hier. Lees je mee? #hermanus #walvissen #zuidafrika #jtravelblog #jtravelHermanus is de plek in Zuid-Afrika om walvissen te spotten. Ik heb een paar walvissen gezien. En jij heb jij de walvissen ook gespot. Meer over Hermanus lees je hier. Lees je mee? #hermanus #walvissen #zuidafrika #jtravelblog #jtravel

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment