JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

De Company's Garden wordt ook wel Kompanjiestuin genoemd. Deze tuinen werden in 1652 onder leiding van Jan van Riebeeck aangelegd. Dit om de VOC-schepen die op weg naar de Oost waren te voorzien van verse groenten en fruit. Er groeien inheemse en exotische bomen en struiken in deze voormalige moestuin. De Government Avenue loopt dwars door het park. Hierlangs groeien prachtige oude eiken. De Company's Garden ligt in het centrum van Kaapstad en heeft verschillende in- en uitgangen. De grootste in- en uitgang vindt u aan Adderly Street.

Op 29 april 1652 begon de hoofdtuinier met de toepasselijke naam Hendrik Boom met de aanleg van de Company's Garden. Een perenboom die hij daar ruim 350 jaar geleden plaatste staat er nog altijd. De tuin was voornamelijk bedoeld voor het verbouwen van groentes. Naast het voedsel dat hier verbouwd werd, kwam er in de tuin steeds meer plek voor ontspanning. Hendrik Boom ontwikkelde een gedeelte dat als park diende, compleet met sierbeplanting. In de 18e eeuw vertrokken de Nederlanders uit Zuid-Afrika en namen de Engelsen het stokje over.

Company's Garden in Kaapstad De rozentuin in Company's Garden in Kaapstad

De Engelsen brachten onder andere de Victoriaanse stijl naar Zuid-Afrika. De Public Garden groeide uit tot een botanische tuin met rozenvelden en fonteinen. Nu ziet u er een variëteit aan inheemse en tropische planten, struiken en bomen, een volière en een restaurant. Het is een oase van rust in een grote stad als Kaapstad. De tuin omvat 6 hectare, oftewel 12 voetbalvelden. Sinds 1848 is de tuin geopend voor het publiek. De Company's Garden is in het bezit van een vogelhuis, oranjerie en een zonnewijzer uit 1787. U vindt hier ongeveer 8.000 verschillende planten. In de botanische tuin bevindt zich het restant van de perenboom die Hendrik Boom plantte. Ieder jaar krijgt deze perenboom nog steeds zijn voorbeeldige, witte bloesem. Daarnaast bevinden zich hier een kruidentuin met kruidige planten. De kruiden maakten een belangrijk onderdeel uit van de moestuin tijdens de Nederlandse overheersing. In de 17e en 18e eeuw werden ze in grote hoeveelheden geëxporteerd naar Batavia en Europa. Tegenwoordig ziet u in de kruidentuin inheemse bomen, kruidenbedden en vetplanten. U kunt eten in een openluchtrestaurant, met daar vlakbij een saffraanperenboom die kort na de komst van Jan van Riebeeck is geplant. Het is een heerlijke plek om de rust van de stad op te zoeken, mensen te kijken en duiven te voeren.

Cecil Rhodes is een zeer bekend persoon in Zuid-Afrika. Eind 19e eeuw was hij een bekende diamantenhandelaar en oprichter van het vroegere Rhodesië, nu Zambia en Zimbabwe. Hij introduceerde de grijze eekhoorns in de Public Garden. Er is een mogelijkheid om in de tuin nootjes te kopen en deze te voeren aan de tamme diertjes om u heen. De tuin beschikt ook over minder tamme beesten. Struin door het gebied en u ziet vlinders, kikkers, libellen en misschien een zeldzame kameleon. Midden in de Public Garden bevindt zich het vogelhuis. Hier zijn schitterende vogels te bewonderen. Dit is een grote trekpleister voor de kinderen. Ook bevinden zich hier gedenktekens van de voormalige presidenten en gouverneurs.

Naar schatting komen 700.000 mensen jaarlijks in de tuinen. Om het park heen staan enkele prachtige oude gebouwen zoals het South African Museum en het Planetarium, het Parlementsgebouw, de oudste Joodse Synagoge en Joods museum (met een uitgebreide tentoonstelling over Joodse concentratiekampen), het oude slavenkwartier (tegenwoordig het cultureel museum) en de eerste Anglicaanse Kerk van Kaapstad, de St George's Cathedral (hier was ooit Desmond Tutu aartsbisschop) en de South African National Gallery. Een wandeling in en om de Company's Garden een absolute aanrader.

Het park is dagelijks geopend van 07.30 – 20.30 uur van december t/m februari en van 07.00 tot 19.00 uur van maart t/m november. De entree is gratis.


Voor meer foto's van Company's Garden, zie: foto's Kaapstad.Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


Tijdens mijn rondreis door Zuid-Afrika bezocht ik Company's Garden in Kaapstad. Hier lees je de informatie over Company's Garden lees je hier? Lees je mee? #kaapstad #companysgarden #zuidafrika #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment