JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Windhoek is de hoofdstad en de grootste stad van Namibië. Een leuke en overzichtelijke stad met de bekende Christuskirche als bekendste bezienswaardigheid. Ook de naast gelegen Alte Feste is een grote trekpleister van de stad. Meer over Windhoek leest u in dit artikel.


Windhoek is de hoofdstad en de grootste stad van de Republiek Namibië. De stad ligt in het midden van Namibië, op ongeveer 1.650 meter hoogte. De stad heeft 308.000 inwoners. Het is een zeer overzichtelijke stad. Tijdens het bestuur van Zuid-Afrika (1915-1990) moesten blanken, kleurlingen en zwarten strikt gescheiden wonen. Blanken woonden in de stad, kleurlingen en zwarten woonden in de townships. Het township voor kleurlingen in heet Khomasdal, voor de zwarten is het Katutura. Ook in Namibië was apartheid. Windhoek is het economische, culturele en sociale centrum en de regeringszetel van Namibië. In de stad is de enige universiteit van het land gevestigd. De met 4% per jaar groeiende bevolking bestaat uit 67% zwarten (verschillende Afrikaanse stammen), 17% kleurlingen (onder wie ook een kleine groep Aziaten) en 16% blanken (nazaten van Nederlandse kolonisten (Boeren), Duitsers en Britten). In Windhoek worden door de verschillende bevolkingsgroepen meerdere talen gesproken, zoals Afrikaans, een taal ontstaan uit het Nederlands. Dit is de meest gehoorde taal in de straten van Windhoek. Daarnaast spreekt bijna iedereen Engels en een kleine groep blanken spreekt ook Duits. Er worden ook verschillende Afrikaanse talen gesproken.

De stad ademt een relaxte sfeer uit. Het is rustig en ruim opgezet. In de hoofdstraten treft u nog enkele Duitse gebouwen, maar de uitleg van de stad stamt toch typisch uit de Zuid-Afrikaanse tijd: een druk centrum met daaromheen ruim aangelegde woonwijken voor blanken. Daarom heen liggen de overbevolkte, niet-blanke townships. Deze strakke verdeling uit de Apartheidsjaren is wel aan het veranderen. De niet-blanken trekken ook naar de ruime woonwijken en leveren daar een etnische mix aan bewoners op.

Omdat het een kleine stad is, zult u er niet zo snel verdwalen. Het centrum concentreert zich rondom de Independence Avenue en de Robert Mugabe Avenue. In het winkelcentrum Wernhill Park is van alles te koop. Dit is een groot winkelcentrum met veel winkels. Het winkelcentrum ligt centraal met voldoende parkeergelegenheid. U kunt hier ook veel souvenirs kopen en u vindt er een apotheek. Afdingen gebeurt zelfs hier in het winkelcentrum.

Waarschijnlijk werd de stad door kapitein Jan Jonker Afrikaner vernoemd naar het Windhoekgebergte nabij Tulbagh in de toenmalige Nederlandse Kaapkolonie. Hij vestigde zich in het gebied waar nu de buitenwijk Klein Windhoek is. Dit vanwege de voortdurende aanwezigheid van water. Hoewel het gebied binnen bereik was van de Nederlanders in de Nederlandse Kaapkolonie was er van kolonisatie door Nederland geen sprake. Nadat de Nederlanders de Kaapkolonie aan de Britten moesten afstaan, groeide de interesse in het gebied. De Walvisbaai, die de Nederlanders ooit verlieten bij gebrek aan interesse, werd in 1878 het eerste deel van het huidige Namibië dat werd gekoloniseerd. De haven werd bestuurd vanuit de Britse Kaapkolonie, het achterland was nog door geen enkel land geclaimd tot de opkomende grootmacht Duitsland, die ook graag koloniën wilde, er zijn oog op liet vallen. In 1884 riep Duitsland het protectoraat Zuidwest-Afrika uit. De huidige plaats Windhoek werd op 18 oktober 1890 gesticht. Von François legde hier de fundering voor het fort Alte Feste. Tot aan het begin van de 20e eeuw ontwikkelde de plaats zich langzaam, met alleen hoognodige gebouwen voor het bestuur van de kolonie. Na 1907 ontwikkelde Windhoek zich sneller. Uit binnen- en buitenland trok men naar de stad. Vooral uit Duitsland en Zuid-Afrika (vooral Afrikaners) emigreerden de mensen naar Windhoek. Op de Independence Avenue werden bedrijven werden opgericht. Door de Eerste Wereldoorlog kwam er een einde aan het Duitse koloniale tijdperk. Windhoek werd in mei 1915, op verzoek van de Britten, bezet door het Zuid-Afrikaanse leger en vijf jaar lang werd Windhoek door militairen bestuurd. Daarna kwam de ontwikkeling van Windhoek en Namibië tot stilstand. Vanaf 1928 werd begonnen met het verharden van de wegen in de stad. Pas na de Tweede Wereldoorlog kwam de ontwikkeling van Windhoek weer op gang en verbeterde het economisch klimaat. Na 1955 werden nieuwe scholen en ziekenhuizen gebouwd. Sinds de onafhankelijkheid van Namibië worden er in Windhoek winkelcentra en nieuwe overheidsgebouwen neergezet. Ter nagedachtenis aan de onafhankelijkheidsstrijd is er net buiten Windhoek een groot monument opgericht: Heroes' Acre.

De Christuskirche is een neoromaans-gotische kerk optrokken uit lokaal zandsteen. De gevel heeft jugendstil invloeden. De kerk is het symbool van de stad. Gottlieb Redecker ontwierp deze kerk. De kerk werd tussen 1907 en 1910 gebouwd als symbool van vrede. Keizer Wilhelm II schonk de gekleurde vensters achter het altaar en zijn vrouw Augusta schonk de Bijbel.

Het Tintenpalast ligt achter de Christuskirche. Het is in 1913 gebouwd. Nu komt hier het parlement bijeen. Ook dit gebouw, de voormalige zetel van de Duitse koloniale regering, werd ontworpen door Gottlieb Redecker. Sinds 2002 staan in de tuin voor de ingang van het Tintenpalast drie beelden. De beelden zijn die van drie vrijheidsstrijders: Hereroleider Hosea Kutako, de beroemde Namaleider Hendrik Witbooi en de anglicaanse Ovambopriester Theophilus Hamuntubangela.

Christuskirche in Windhoek Vrijheidsbeeld in Windhoek

Independence Avenue is de voormalige Kaiserstraße. Hier zijn oude winkels gerenoveerd en er zijn nieuwe winkels geopend.

De Uhrturm (Clock Tower) vindt u op de hoek van de Independence Avenue en Post Street Mall. De Post Street Mall is een levendige winkelstraat die in geïnspireerd op de afgebroken Duitse-Afrikaanse Bank. De Post Street Mall is uitgegroeid tot de grootste straatmarkt van Windhoek. Hier kunt u kunstnijverheid, ansichtkaarten, sieraden, kleding en ornamenten kopen. De Meteoriten-Brunnen ligt ook aan de Post Mall Street. Hier vindt u 31 van de 77 buitenaardse brokstukken die vlak bij Gibeon, ten zuiden van Windhoek, werden gevonden, en hier op metalen staketsels zijn geplaatst. Een van de steenbrokken is in tweeën gespleten op het aanwezige ijzer zichtbaar te maken.

De National Art Gallery is het enige Namibische museum voor hedendaagse kunst van het land. De permanente tentoonstelling, waarin echter regelmatig stukken worden verhangen of omgewisseld, toont werken van Namibische en Zuid-Afrikaanse kunstenaars en daarnaast ook Europese kunst. Het State House was tot 2010 de zetel van de regering en de president. Sindsdien is het de residentie van de eerste minister.

De Alte Feste is het oudste bewaard gebleven gebouw van Windhoek en hier vindt u een deel van het State Museum. Een van de exposities belicht de ontwikkeling van Namibië van de koloniale tijd via de vrijheidsstrijd tot heden.

Het TransNamib Railway Museum is ondergebracht op de eerste verdieping van het in 1912-1913 gebouwde station van Windhoek. Het biedt een goed overzicht van de geschiedenis van het Namibische transportwezen. Het Kudu Monument staat aan de Independence Avenue en is een herinnering aan de runderpest van 1896, waaraan ook veel van de talrijke antilopen ten prooi vielen. Op de hoek Bahnhof Street – Robert Mugave Avenue vindt u de Turnhalle dat in 1909 werd gebouwd. Hier werd op 1 september 1975 de beroemde Turnhalleconferentie aangaande de onafhankelijkheid van Namibië gestart.


Voor meer foto's van de Namibische hoofdstad Windhoek, zie: foto's Windhoek.Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

De hoofdstad van Namibië is Windhoek. De stad is zeker de moeite van een bezoek waard. Wat er in Windhoek te doen en te zien is, heb ik voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #windhoek #namibie #jtravel #jtravelblog De hoofdstad van Namibië is Windhoek. De stad is zeker de moeite van een bezoek waard. Wat er in Windhoek te doen en te zien is, heb ik voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #windhoek #namibie #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment