JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Tijdens mijn rondreis door Namibië bezocht ik het Waterberg Plateau National Park en maakte hier onder begeleiding van een ranger in een 4x4 een gamedrive. Ik spotte o.a. deze giraffe en buffels. Meer over het Waterberg Plateau National Park leest u in dit artikel.


Het Waterberg Plateau National Park is een nationaal park in centraal Namibië op het gelijknamige Waterberg Plateau. Het Waterberg Plateau National Park ligt ongeveer 280 kilometer ten noorden van de Namibische hoofdstad Windhoek. Het park ligt ongeveer 200 meter boven zeeniveau. Het Waterberg Plateau is een Nationaal Park met een oppervlakte van meer dan 8.000 hectare. Het plateau meet tussen de 8 en 16 kilometer breed en is van zuid west naar noord oost ongeveer 49 kilometer lang. Het park werd in 1972 door het lokale Ministerie van Milieu en Toerisme geopend. Door zijn centrale en hoge ligging heeft het nationale park een prominente plaats in Namibië. Het gebied is vrij ontoegankelijk. Hierdoor worden er sinds de opening bedreigde diersoorten in het reservaat geplaatst. Dit om stroperij tegen te gaan. Dit blijkt een succes te zijn en door de groeiende populatie van bedreigde diersoorten kunnen populaties in andere parken worden aangevuld met dieren uit het Waterberg Plateau National Park. De zwarte neushoorn werd in 1989 in Damaraland teruggebracht. Dit is een gebied in het noorden van Namibië. Het park heeft een grote hoeveelheid fauna. Het Waterberg Plateau National Park heeft een grote ecologische verscheidenheid en telt meer dan tweehonderd verschillende vogelsoorten en een aantal zeldzame soorten kleine antilopen. Het wild bestaat uit de zwarte en witte neushoorn, buffel, eland, gemsbok, giraf, kudu, roanantiloop, sabelantiloop, impala, klipspringer, steenbok, zwart gerugde jakhals, caracal, cheeta, bruine hyena en luipaard. De enige Kaapse gieren kolonie van het land leeft in het westen van dit plateau. Het park is het leefgebied van twintig vleermuis- en dertien kikkersoorten. U treft hier flora aan die u op andere plekken in Namibië niet treft.

Er leven hier ongeveer 500 soorten planten. Grote clusters van Leaf Figs vormen een dicht bladerdak dichtbij de bronnen. Bij deze bronnen zijn vele varens te vinden. U kunt hier verder Karee, Lead Wood en Buffalo-thorn bomen vinden. Brede bladbossen zijn te vinden op het zanderige plateau. Daarnaast vindt u Wild Syringe, opvallende zilveren Cluster-leaf met zilvergrijs blad en de Kalahari Appel Leaf. Tussen de rotspartijen vindt u de Weeping Wattle. Dit zijn mooie gele bloemen. De felgekleurde korstmossen kleuren de Waterberg in briljante abstracte kleuren. Dit alles gecombineerd met zandstenen rotsen. Het zachte zandsteen heeft in de loop van de tijd veel water opgenomen. Dit water ontspringt op enkele plaatsen aan de onderkant van het plateau als een bron. De aanwezigheid van dit water resulteert in een groen en vruchtbaar landschap, waar u ook wilde vijgenbomen, vuurlelies en koraalbomen vindt. Geologisch is het een gebied van belang. Het oudste gesteente is meer dan 850 miljoen jaar oud. Er zijn dinosaurus sporen van ongeveer 200 miljoen jaar geleden gevonden. De eerste menselijke bewoners waren de San/Bosjesmannen, die veel rotstekeningen van een paar duizend jaar oud hebben achtergelaten. Een kleine groep San hebben tot eind zestiger jaren van de vorige eeuw op hun traditionele levenswijze op dit plateau geleefd.

Buffels Roanantilope in het Waterberg Plateau National Park

Giraffes in het Waterberg Plateau National Park

In het begin van de 20e eeuw was het Waterberg Plateau National Park de plaats voor een belangrijk deel van de geschiedenis van Namibië. De genocide nam in 1904 een belangrijke wending hier aan de voet van het Waterberg Plateau. Op 11 juni 1904 arriveerde de Duitse generaal Lothar von Trotha in Swakopmund. Hij nam het militaire gezag op zich. Von Trotha onderhandelde niet meer met de Herero over het gebied. Hij verklaarde hen de oorlog en de strijd verhevigde. De Duitse troepen hadden de beschikking over mitrailleurs en zware artillerie en veel Hererosoldaten sneuvelden. De opgejaagde Herero werden op 11 augustus definitief verslagen bij Ohamakari, een plaatsje bij het plateau. De Herero vluchtten de Omaheke (het zandveld) in, in de richting van Bechuanaland (dit is nu Botswana). Duizenden Herero werden door de achtervolgende Duitsers gedood en veel Herero verloren hun leven in de Kalahari woestijn door gebrek aan voedsel en water. Er wordt geschat dat bijna twee derde van de Herero bevolking het leven tijdens deze periode hebben verloren. De graven van de gesneuvelde Duitse soldaten kunnen nog steeds worden bekeken in de buurt van het Waterberg Rest Camp aan de voet van het plateau. Bezoekers worden pas sinds 1989 in het nationale park toegelaten.

Het Waterberg Plateau National Park bestaat uit twee delen: één helft is wilderness area, waar de natuur aan haar lot wordt overgelaten, in de andere helft liggen onverharde wegen en kunstmatige drinkplaatsen, waar u de wilde dieren kunt observeren.

In de buurt van Bernabe de la Bat Rest Camp vindt u een aantal kleine zoogdieren. In en rond de kamp kunt u van tijd tot tijd de dikdik zien terwijl in de schemer de bush baby’s soms uit het groen te voorschijn komen. Langs het wandelpad kunt u de gestreepte mangoeste tegen komen.


Voor meer foto's van Waterberg Plateau National Park, zie: foto's Waterberg Plateau National Park.Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Tijdens mijn rondreis door Namibië bezocht ik het Waterberg Plateau National Park en maakte hier onder begeleiding van een ranger in een 4x4 een gamedrive. Ik spotte o.a. deze giraffe en buffels. Rijd je mee met deze gamedrive door het Waterberg Plateau National Park? #waterbergplateaunationalpark #wildlife #gamedrive #namibie #jtravel #jtravelblog Tijdens mijn rondreis door Namibië bezocht ik het Waterberg Plateau National Park en maakte hier onder begeleiding van een ranger in een 4x4 een gamedrive. Ik spotte o.a. deze giraffe en buffels. Rijd je mee met deze gamedrive door het Waterberg Plateau National Park? #waterbergplateaunationalpark #wildlife #gamedrive #namibie #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment