JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Augrabies Falls National Park ligt op 40 kilometer ten noordwesten van het stadje Kakamas, in de Noord-Kaap provincie in het noorden Zuid-Afrika.

De naam Augrabies werd in 1799 door de Zweed Hendrik Jakob Wikar aan de waterval gegeven. De naam is afgeleid van de Nama woord wat de Khoi (Bosjesmannen) noemden het 'Aukoerebis' de plaats van het harde geluid, dat kenmerkend is voor het geluid van de 60 meter hoge waterval. Het gebied wordt gekarakteriseerd door de 18 kilometer lange en 150 meter diepe kloof.

Het 55.383 hectare groot park ligt zowel aan de noordelijke en zuidelijke kanten van de Oranje Rivier. Hier vindt u grote verscheidenheid aan flora en fauna. Er leven 47 wildsoorten in het park, waaronder de bedreigde zwarte neushoorn, maar deze worden niet vaak gezien. De rotsachtige vlaktes vormen een ideale leefomgeving voor klipspringers en klipdassen. Andere aanwezige soorten zijn springbok, chacma-baviaan, groene meerkat en aardwolf. Ook vogelliefhebbers genieten hier, om maar eens wat te noemen, u kunt hier tal van wevertjes, valken, hoenders, leeuweriken, buizerds, kanaries, vinken, eenden, duiven, arenden, reigers, vliegenvangers, uilen, mussen, zwaluwen, spechten en hamerkop zien. Zie de kleine dieren als vlinders, schildpadden en hagedissen, maar vooral ook de slangen niet over het hoofd. Er leven hier ongeveer 160 soorten vogels (verschillende adelaarsoorten). De meest karakteristieke boom in het park is de gigantische aloë/kokerboom. Augrabies Falls National Park is een van de kleinere nationale parken van het land. Augrabies Falls werd op 5 augustus 1966 tot een Nationaal Park uitgeroepen. Op de noordelijke oever van het park loopt een project om van de zwarte neushoorn weer een levensvatbare populatie op te bouwen. Het gebied is malaria vrij.

De machtige Oranjerivier loopt hier door een nauw, 250 meter diep ravijn dat is uitgesleten in het massieve graniet. Vlak voor de watervallen heeft de rivier, samen met een aantal eilanden en kleinere stroomgeulen, een breedte van ongeveer drie kilometer. Per seconde stort als het water hoog staat, 405 miljoen liter water in het ravijn. Dit naar beneden storten, gebeurt niet alleen via de hoofdgeul maar ook nog eens via 18 kleinere geulen. De Augrabies Falls zijn de op zes na grootste waterval ter wereld. Vooral in de maanden maart/april kunt u de 56 meter waterval in al haar glorie naar beneden zien storten. (Toen ik er in oktober 2014 was, was er niet veel spektakel, om eerlijk te zijn, vond ik het ontzettend tegenvallen).

Augrabies Falls

Het vallende water maakt enorm veel lawaai en daaraan dankt het gebied zijn naam. In de loop van miljoenen jaren heeft de rivier over een afstand van 18 kilometer een kloof door graniet-gneisslagen uitgesleten. Dit is het grootste, in graniet uitgesleten ravijn ter wereld. De gladde, gepolijste, door water afgesleten wanden zijn stille getuigen van de enorme krachten van de natuur.

Spectaculaire plekken die u zeker moet gaan bezoeken zijn de watervallen zelf en Moonrock. Wandelen naar de top van Moonrock zal een van de beste uitzichten op het park en de omgeving geven. Swart Rante is een rotsformatie die een bijzondere scheiding vormt in het landschap. U kunt Oranjekom en Ararat bezoeken als u van een spectaculair uitzicht wilt genieten. Hier kunt u ook wild te spotten. Het is de plek om de Verraux arenden te kunnen zien. Vanaf Echo Corner heeft u prachtig uitzicht.

Het park heeft een droog klimaat. Dit wordt gekenmerkt door extreme variaties in temperatuur zowel overdag als ‘s nachts. In de zomermaanden (december, januari) kunnen de temperaturen tot 41 graden Celsius oplopen. De granieten rotsen in de omgeving doen het kwik nog hoger stijgen waardoor de gevoelstemperatuur kan schommelen rond de 60 en 70 graden Celsius. In de winter kunnen de nachttemperaturen extreem laag zijn. Er zijn temperaturen gemeten van rond het vriespunt en zelfs -5 graden Celsius. De regenval wordt voornamelijk verspreid tussen november en april, af en toe regent het ook in juni en juli. Als het regent, komt de regen in de vorm van een donderbui in korte, hevige uitbarstingen, vergezeld van spectaculair onweer en harde wind. De winterregens zijn zacht en resulteren in een bloem paradijs. De gemiddelde jaarlijkse neerslag in het park is 124 mm.

Huisdieren zijn niet toegestaan in Augrabies Nationaal Park.


Voor meer foto's van de Augrabies Falls, zie: foto's Augrabies Falls.Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


De Augrabies Falls zijn de op zes na grootste waterval ter wereld. Vooral in de maanden maart/april zie je de 56 meter waterval in al haar glorie naar beneden storten. Toen ik hier was, was er niet veel spektakel. Ik vond het ontzettend tegenvallen, Meer lezen over deze waterval doe je op mijn website. Lees je mee? #augrabiesfalls #waterval #zuidafrika #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment